Tekni̇k Anali̇z Raporu ( 25 - 29 Mart) 25-03-2024

TEKNİK ANALİZ RAPORU ( 25 - 29 Mart)

HAFTAYA BAKIŞ: Merkez “Bana Güvenin”

Borsa'da geçen hafta güzel bir seyir yaşandı. Geride kalan bankalar farkı kapatırken yabancılardan para girişi yeniden görüldü ve BIST30 % 5'e yakın değer kazandı. İki Merkez Bankası kararı üzerinden haftayı değerlendirelim.

FED için dünya çok güzel, ABD çok güzel. 2022 Martında başlayıp 2023'ün Temmuzunda bitirdiği faiz artırım kararları ile faizi % 5.50'a kadar yükseltmişti. Son artırım kararı verdiğinde TÜFE % 3.1'e kadar inmişti. Aradan 9 ay geçti, hiç bir ay TÜFE % 3.1'in altına inmedi. 'Yapışkan Enflasyon' bu demek. Sen 'artık duralım TÜFE % 9'dan % 3'e indi. Şimdi 2'ye inerse fazla kaçmış olur' dersin. Ama yıl geçecek nerdeyse % 0.1 daha TÜFE inmez!

Son FED toplantısında tahminler de o biçim. Diyorlar ki bizim ekonomide işler tıkırında. 3 yıl boyunca % 2 büyürüz. Bu sayede işsizlik de % 4'te kalır daha artmaz. Ama TÜFE 2026 sonunda (3 yıl sonra) % 2.0'ye iner. Yani bugünkünden % 1.2 aşağısı sadece. Oraya inmek için 3 yıl var diyor. (Yapışkan Enflasyon?) Bu enflasyon öyle nazlı inerken biz de faizi gevşetiriz. Ama reel faiz veriyoruz şimdi (% 5.5 faiz, % 3.2 TÜFE=2.3 fazladan faiz) bunu 2025 sonunda 1.7'ye, 2026 sonunda 1.1'e indiririz. İşte burası tuhaf. Zira dolar hep kıymetli kalacak. Reel faiz vermeye devam edecekler ama fazlası azalacak. Negatif reel faize geçmeyiz diyorlar. Bu yıl sonunda Trump direksiyonu devralırsa bakalım ne kadar hedef-medef ortada kalacak?

Türkiye'de işler farklı yürüyor. Son 2 yıldır TL faizi, TÜFE'nin çok altında. Haziran 2023 sonrasında ekonomi yönetiminin değişmesi ile hedef; güçlenen TL ve düşen enflasyondu. Bu yolda baya yol alındı fakat Ocak ve Şubat TÜFE'si geçen yılın üzerinde gelince piyasa çalkalandı, dövize + altına hücum yaşandı. TCMB, peşpeşe önlemler almak zorunda kaldı. Perşembe günkü toplantısında da -seçimden sonrasını beklemeden- 500 baz puan faiz artışı yaparak proaktif bir görünüm sergiledi.

Son durumda Faiz % 50, yıllık tüfe % 67 = -17 reel faiz. 2024 sonunda TÜFE % 40-45 olsa bile faiz % 50 olursa reel faiz +5+10 arası olacak. Bu durum, bizim hikayemizin temeli. TL reelde faiz verecek ki sermaye akışı devam etsin. Yoksa rezervlerin erimesi devam eder. Bu haftasonu seçimler bitiyor. Sonrasında hikayenin yeniden güçlendirilmesi gerekecek. Sadece vatandaşlar değil; kamunun, özel sektör şirketlerinin, büyük sermaye sahiplerinin de bu iş için elini taşın altına konulması istenecek. O zaman hikayemiz daha ikna edici olur. Fitch, seçim öncesinde 'ben bu hikayeye inanıyorum' deyip notu artırmıştı. Mayıs'a kadar iyi gidersek S&P da artırım yapabilecektir. Borsa ise yeni rekorlara ilerleyebilir. Çünkü mevduat faizinin % 55'e yükselmesi kısa vadede çalkantı yaratır ama orta vadede iyimserliği satın almak isteyecektir.

Ayın son haftası olması nedeniyle önemli veri akışı yok. Seçimlerin sakin ve piyasaları bozacak olaylara yol açmadan tamamlanması dileğiyle iyi haftalar diliyorum.


Haftalık Teknik Bülten

Haftalık Teknik Bülten

ÖNCEKİ HAFTA PERFORMANS TABLOSU

18 Mart - 22 Mart 2024

18 Mart - 22 Mart 2024

Ücretsiz Deneme Hesabı