Tekni̇k Anali̇z Raporu ( 11-15 Mart) 11-03-2024

TEKNİK ANALİZ RAPORU ( 11-15 Mart)

HAFTAYA BAKIŞ: Fitch'in Jesti

Geçen hafta 4 Mart'ta gelen Şubat ayı TÜFE'si % 4.5 artışla beklentileri ve geçen yılın rakamını aşarken ENAG'ın da tahminini aşması ile dikkat çekti. Bir şok etkisi yarattığı görüldü. Zira Ocak TÜFE'si % 6.7 ile geçen yılı aşmıştı. Bu arada öncesinde bakan Mehmet Şimsek, seçimler sonrasında vergiler getirmeyeceklerini ifade etmişti. 2024 ilk iki ayda geçen yılın üzerinde gelen enflasyon ile bakan açıklamaları bir arada değerlendiren yabancı kurumlar TCMB'nin yerel seçim sonrasında faizi artırmak zorunda kalacağını öngördüklerini ifade eden raporlar yayınladılar. Yoksa 'enflasyonu indireceğiz' hikayesi tehlikeye giriyordu. Borsa bu noktada negatif tepki verirken dolara talep artışı gözüktü. TCMB rezervlerinden satış miktarının arttığına dair haberler sonrasında Merkez Bankasından bazı tedbirler geldi. Bu sayede, piyasalar toparladı.

Cuma akşamı Fitch'den görünümü iyileştirmesi beklentisi ile hafta tamamlandı. Fakat, Fitch bize jest yapıp 'seçimin etkisi olmaz' diyerek kredi notumuzu bir kademe artırırken görünümü de pozitif yaparak Türkiye'ye en iyi notu veren kurum haline geldi. Türkiye bu sayede Kenya ve Moğolistan ile not kardeşliğinden bir üste Papua Yeni Gine, Uganda, Bosna Hersek ve Kamboçya ile aynı not kardeşliğine geçti. 3 kredi derecelendirme şirketinden biri notumuzu artarırsa Karadağ'a, biri daha artırırsa Ruanda ve Bahreyn'e yetişeceğiz. Türkiye'nin hikayesi bu yüzden önemli. Geçen hafta bir sallandı ama halen yürürlükte. Fitch de inanıyor. Darısı S&P ve Moodys'e! Zira biz bu liglerin takımı değiliz. Bizim hakkımız daha üst ligler.

Bu hafta veriler arasında Yurtiçinde Ödemeler dengesi, Sanayi üretimi işlerin nasıl gittiği ile ilgili olarak önemli. ABD'de ise salı günkü Şubat TÜFE'si önem taşıyor. Çünkü 2021'i % 7.0, 2022'yi % 6.5 ile kapatan TÜFE, 2023'ü % 3.4 ile kapatmıştı. 2022 Mart ile 2023 Temmuz arasında 12 toplantıda 11 kez faizi artıran FED faizi % 5.5'e çıkardığında TÜFE % 3.0'e inmişti. Ama aradan neredeyse 9 ay geçti ve reel faiz verilmesine karşın bu TÜFE %3.1'in altına inmeyip 3.7'nin de üstüne çıkmadı. Ve Piyasa +FED bu yılın ikinci yarısında faizleri 3 kez indirmek konusunda mutabıklar. Bi tuhaflık var ama ilerde anlarız. En akla makul gelen çözüm, enflasyon hedefini % 2'den %3'e çekmek olur. Ne de olsa inmiyor!

BIST100 Endeksi yabancıların da satışlara geçmesi ile bir aydır düzeltme yapıyordu. Şimdi not artışının da etkisi ile 9450 zirvesini seçim öncesinde yenileme hedefi gündeme gelebilir. Endeks hisseleri için pozitif tema olacaktır fakat TL mevduat faizinin Merkezin hamleleri ile % 53'ü aşması 'ilerleyen günlerde' sıkıntı olarak ifade edilecektir. 

Herkese iyi bir hafta diliyoruz.

Haftalık Teknik Bülten

Haftalık Teknik Bülten

ÖNCEKİ HAFTA PERFORMANS TABLOSU

04 Mart - 08 Mart 2024

04 Mart - 08 Mart 2024

Ücretsiz Deneme Hesabı