Tekni̇k Anali̇z Raporu ( 01 - 05 Nisan) 01-04-2024

TEKNİK ANALİZ RAPORU ( 01 - 05 Nisan)

HAFTAYA BAKIŞ: Seçim Riski Bitti

Borsa, 2024’e fırtına gibi girip 2 ayda % 25 BIST100 Endeksi artış sağladıktan sonra dinlenme moduna geçmişti. Bir aydır bu testere modunda 8700-9450 arasında gidip geliyor. Önceki hafta % 5’e yakın değer kazandıktan sonra geçen hafta seçim öncesi son haftayı, ilk çeyreğin de son haftasını sadece % 0.3 artışla 9142’den kapatabildi. Enflasyondaki beklentileri aşan artış, yerli + yabancının TL varlıklardan kaçışı ve seçim riski son bir aydaki ana figürdü.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP, uzun yıllar sonra ülkede ilk parti konumuna yükselirken büyükşehirlerin çoğunu alarak anketlere ve beklentilere göre yüksek bir performans gösterdi. Bunun etkileri muhtemelen siyasi hayatta ilerleyen zamanlarda olacaktır. Bizim odağımız piyasaya etkileri açısından bakarsak; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2028 seçimine kadar bir daha sandığa gitme ihtimalinin azaldığı görüşünün ağırlık kazandığını (bir anayasa referandumu olsun bir erken seçim olsun) ve seçim riskinin bittiğini düşünebiliriz.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sürecinde, 'Yılın ikinci yarısından itibaren güzel haberler gelmeye başlayacak. Nasıl daha önce enflasyonu tek haneye düşürdüysek aynı başarıyı tekrarlayacağız.' demişti. Seçimi kaybettiren en önemli unsur olarak ekonomideki bozulma gösterilirken Mehmet Şimşek ve ekibinin görevlerine devam ederek enflasyonu düşürme planının başarılı olması artık daha da önem kazanmış durumda. 2028 yılına kadar seçimsiz dönemde bunun başarılması zor olmayabilir. Önümüzdeki günlerde bu yöndeki her adım, piyasaların “Türkiye’nin hikayesi devam ediyoru” satın alma iştahını artıracaktır. Fitch, seçim öncesinde notu artırırken, “seçim buna engel olmaz” demişti. Eğer gelecek adımlar hikayeyi devam ettirecekse Mayıs’ta S&P’dan da bir not artışı görebiliriz. Aksi halde işler sarpa sarabilir. Artık yeni risk de bu olacak.

-Bu hafta enflasyonun seyriyle ilgili en önemli veri Çarşamba sabahı gelecek olan Mart verisi olacak. % 3,5-4 arası bekleniyor. Yine beklentilerden yüksek gelirse ortalığı bir sallayabilirler. Yurtdışında ise ay başı olduğu için PMI verileri izlenecek. ABD’nin istihdam raporu Cuma günü gelecek. FED’in faiz indirimi beklentisi için o veri de önemli.


Haftalık Teknik Bülten

Haftalık Teknik Bülten

ÖNCEKİ HAFTA PERFORMANS TABLOSU

25 Mart - 29 Mart 2024

25 Mart - 29 Mart 2024

Ücretsiz Deneme Hesabı