Günlük Analiz 29-02-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Piyasalar FED beklentilerini PCE verisi ile şekillendirecek; 

ABD hisse senedi piyasaları hafta başından bu yana gelen veri akışı ile yön arayışını sürdürürken, haftanın en kritik verisi PCE kişisel harcamalar verisi ile bugün gerçek anlamda yön tayin edecektir. Kritik veri öncesi piyasalar kısmen dengeli kalarak mevcut konumunu korumayı başardı. Piyasa anketleri Kişisel Harcamalar Verisinin (PCE) son üç yılın en düşük seviyesinde artış olacağı yönünde beklenti olduğunu gösteriyor. Piyasalar kritik veri öncesi kısmen sakin ve satıcılı bir seyirle dünü tamamlarken, satış baskısının özellikle teknoloji tarafında biraz daha etkin olduğunu gözlemledik. Piyasalarda PCE verisi ile beraber oynaklık artarken, beklenti dahilinde ya da daha düşük gelecek veride borsalar cephesinde yeni zirveler görmemiz muhtemel olacaktır. FED'in Mart faiz indirim ihtimaline dair bir beklentimiz yok ancak Haziran sonrası faiz indirim sürecine dair daha agresif bir FED ihtimali bu mihvalde fiyatlamalara girecektir. Beklenti tersi veride ise teknoloji tarafı başta olmak üzere piyasalardaki satış etkisinin bir tık daha etkili olacağını düşünüyoruz. Ancak genel trend açısından bir kırılma yine de beklenmemelidir. 

BIST 3 dolar seviyelerinde hız kesti;

Borsa İstanbul'da dün satıcılı seyir beklentimize paralel derinleşme gösterirken, özellikle 9000 seviyesine doğru kısa vade için kritik bulduğumuz ilk destek kademesine yakın günü tamamladı. En yüksek seviyeden başlayan düşüş ile BIST100 endeksi son iki günde 3.3% değer kaybetmiş oldu. Borsa özelinde satışların şimdilik bir düzeltme hareketi kapsamında gerçekleştiğini ve piyasanın halen ana trendini koruduğunu düşünüyoruz. CDS tarafının 285 baz puan seviyelerinde düşük seyrettiğini ve kur başta olmak üzere diğer tüm unsurlarda mali piayasaların sakin seyrettiğini düşündüğümüzde şimdilik borsa için düzeltme görüşümüzü korumaya devam edeceğiz. Öte yandan TÜİK'in dün açıkladığı Ocak 2024 dönemine ait ihracat verilerinde bir önceki ayın aynı dönemine göre 3.5% lik artış dikkat çekti. İthalat ise aynı dönemde 22% lik azalma gösterirken dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre 56.4% lük azalışla 14.3 milyar dolar düzeyinden 6.23 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu düşüş kritik görülse de yıllık bazda açığın 72 milyar dolar düzeyinde olduğunu not etmekte fayda olacaktır. Gelen veri rasyonel politikaların iç talepte etkisinin olduğunu bize bir kez daha göstermiş oldu. Ancak açığın daralması için talebi kısıtlayacak daha etkili politikaların önümüzdeki dönemde uygulamada olacaktır. Piyasalarda bugün öncelikle satıcılı eğilim hakim olsa da kritik desteklerden tepki alımları ile dengelenme öncelikle hakim oalcaktır. Yine içeride büyüme ve dışarıda PCE etkisinin iç piyasa fiyatlamalarında hissedileceğini düşünüyoruz.  

Gündem;
- TRY Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) (Çeyreklik) (4.Çeyrek)
- Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık)
- Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Listesi (Aylık) (Oca)
- Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (Yıllık) (Oca)
- İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları
- FOMC Üyesi Bostic Konuşacak
-  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması 

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Uzun süredir 9400 direncini aşamayan endekste (3 dolar civarı) hafta başından bu yana belirginleşen yorgunluk görünümü ile satış baskısı dün beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşti. Piyasa özellikle 9000 desteğine doğru genele yayılan satışlarla geri çekilirken, bu seviyeye yakın günü en düşük seviyelerinde tamamladı. Borsanın bugünde öncelikle satıcılı eğilimini koruyarak güne başlaması beklenmelidir. Özellikle 9000 desteğinden gerçekleşecek olası sarkmalarla daha alt kademelerde test edilmiş olacaktır. Ancak piyasanın yakın desteklerinden alacağı güçle 9000 endeksi çevresinde dengelenmesini ve bu seviyelerden yeni bir atak fırsatı kollamasını bekliyoruz. Bunu bir nevi yeni bir 3 usd direncini aşma operasyonu olarak ta görebiliriz. Bugün özellikle ABD PCE verisi sonrası global taraftaki oynaklığa paralel içeride de fiyatlamaların şekilleneceğini düşünüyoruz. O tarafın iyi olduğu senaryoda piyasa haftayı tekrar yükseğine yakın tamamlayacak şekilde yeni bir hareket başlatabilir. Hatta bu tür bir senaryoda bu sefer 9400 seviyelerinin rahat aşılmasını, yeni rekorların gelmesini ve yabancı girişinin ivmesinin artmasını bekleriz. Aksi gelişmelerde ise yakın desteklerde baskılanma artacak ancak piyasa 9bin puana yakın dengeli seyrini sürdürecektir.      

Teknik olarak, 9400 direncini aşamayan borsanın tekrar yönünü aşağı çevirmesi ile beraber 9000 desteği bir kez daha ön plana çıkmış oldu. Bu desteğin kırılması durumunda 8600 ve 8300 kademeleri sırasıyla gündemimizde olmalıdır. Olası dönüşlerde ise 9250 - 9400 kademeleri öncelikle takip edilmelidir. 
 
Direnç:  9250 - 9450 - 9500 - 9650
Destek: 9000 - 8700 - 8500 - 8300 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL 31TL seviyelerinde dengelenen ve iki yönlü dar bant hareketleri ile yukarı yönlü potansiyelini koruyan kur tarafında ise piyasanın talep eksenli fiyatlandığını görüyoruz. Kamu etkisi yukarı yönlü hamleleri kısıtlasa da piyasanın talebinin etkisi zaman zaman ön plana çıkabiliyor. Kurda bugünde benzer hareketler ile yatay ve dar bant aralığında fiyatların yukarı yönlü şekillenmeye devam edeceğini düşünüyoruz.    

Teknik olarak, uzun vadeli yükselen kanal içerisinde pozitif görünüm sınırlı yükseliş hareketleri ile etkisini sürdürüyor. Geri çekilmelerde 30.60 ve yukarı yönlü tırmanışlarda yeni rekor yakın seviyeler aralığında yatay bant hareketleri devam edecektir.

Direnç: 31,00-31,50 - 32.00
Destek: 30,60-30,30-30.00

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: 1..088 - 1.079 geniş bant aralığında çift yönlü fiyatlamalar ile yön arayışını sürdüren paritede bugün gelecek veri öncesi yatay bant hareketleri hafta boyunca hakim oldu. Parite de bugün açıklanacak ABD PCE verisi ile oynaklığın artmasını ve veri sonuçlarına göre piyasanın tayin etmesini bekliyoruz. Verinin beklendiği gibi gelmesi doları zayıflatırken pariteyi de 1.088 direncinin üzerine taşıyacaktır. Bu tür bir gelişmede 1.10 ve 1.11 gibi kademeler öncelikle hedeflenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise 1.079 desteği dikkatle izlenmeli, bu seviyenin bıraktığı durumlarda ise 1.070 ve 1.050 seviyeleri bir kez daha kademeli olarak beklenmelidir.        

Dirençler: 1.087 - 1.092 - 1.095 - 1,100

Destekler: 1,0820 - 1,07950 - 1,077 - 1,050


HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* ARTMS.HE – Borsa’da satış yöntemiyle 27 – 28 Şubat’ta halka arz edilecek.

* MOGAN – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 28 – 29 Şubat – 1 Mart tarihlerinde toplanacak.

* AKSEN – Şirketin NEGU ile Özbekistan'da 430 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve işletilmesi için anlaşma imzalaması sonrasında, Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin proje finansmanın tamamlandığı, santral kurulumu için gerekli ekipman tedarikinin sağlanması kapsamında Aksa Enerji Talimarjan FE LLC ile Gülsan Sentetik arasında Ekipman Devir Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* ASTOR – Şirketin Irak’ta iki ayrı şirket ile toplamda 16,2 milyon dolar tutarında transformatör sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* ARENA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

* MTRKS – 1 milyon TL sermayeli Cronexis Teknoloji unvanlı şirketin kurulmasına ve şirkte 500.000 TL sermaye konulmasına karar verildiği açıklandı.

* QNBFB – Yurt dışında 265 gün vadeli 10 milyon dolar tutarında borçlanma aracı ihraç edildi.

* Şirketin 2024 yılında 13,5 milyar TL ciro, 2,1 milyar TL FAVÖK beklediği açıklandı.

* AHGAZ – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 100.000 adet pay 13,25 TL fiyattan geri alındı.

* ENERY – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 10.000 adet pay 154,20 – 154,50 TL fiyat aralığından geri alındı.

* LIDER – Geri alınan 1.200.000 adet pay özel emirle 64,70 TL fiyattan satılırken, satış sonucunda 38,6 milyon TL kar elde edildi.

* TGSAS – Geri alınan 404.554 adet pay 41,52 TL fiyattan satılırken, satış sonucunda 14,5 milyon TL kar elde edildi.

* DMSAS – Şirket sermayesi bugün 100 milyon TL’den %100 oranında bedelli olarak 100 milyon TL artışla 200 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 6,01 TL’ye denk gelmekte.

* ISCTR – Şirket sermayesi yarın 10 milyar TL’den %150 oranında bedelsiz olarak 15 milyar TL artışla 25 milyar TL’ye yükseltilecek.

Ücretsiz Deneme Hesabı