Günlük Analiz 28-08-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda geçtiğimiz hafta;
ABD borsaları geçtiğimiz haftayı çoğunlukla pozitif tamamladı. Cuma günü Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole Sempozyumu'nda yaptığı konuşma piyasalara destek verdi. Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirterek, 'Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefimize doğru ilerleyeceğinden emin olana kadar politikamızı kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetindeyiz.' dedi. Powell'ın konuşması sonrasında para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylül toplantısında yüzde 80,5 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı ve yüzde 19,5 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışına gideceği tahminleri öne çıktı.  ABD'de imalat PMI, ağustosta 2 puan düşerek piyasa beklentilerinin altında kalırken, hizmet PMI 51 puan ile 6 ayın en düşük değerini aldı. Yeni konut satışları ise temmuzda aylık bazda yüzde 4,4 artışla 714 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Yurt içinde ise perşembe günkü toplantıda TCMB politika faizini 750 baz puan artışla yüzde 25 seviyesine çıkardı. Politika faiz son 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ağustos toplantısı yeni başkan yardımcıları Cevdet Akçay, Hatice Karahan ve Fatih Karahan'ın katıldığı ilk PPK toplantısı olarak da kayda geçti. Para Politikası Kurulu’nun mevcut mikro ve makroihtiyatı çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirdiği belirtilirken bu sürecin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak sürdürüleceği ifade edildi. Yabancı yatırımcılar geçtiğimiz hafta net 75 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirerek üst üste ikinci haftayı da satıcılı tamamladı. 

Bu sabah;
Küresel piyasalar bu sabah pozitif yönde hareket ediyor. ABD ve Avrupa vadeliler alıcılı, Asya piyasaları pozitif kapanışa hazırlanıyor. Çin'de zayıf performans gösteren borsaları desteklemek için kaldıraçlı işlemlerdeki teminat oranları ile damga vergisindeki kesintiler dahil olmak üzere yeni önlemler uygulanması kararı aldı. Chiha Evergrande Group, 17 aylık bir aranın ardından Hong Kong borsasında %87'ye varan düşüş yaşadı. 2017'de 50 milyar doları gören şirketin piyasa değeri son fiyatlamayla birlikte 586 milyon dolara geriledi. Piyasada bu sabah dolar endeksi 104 puanın hafif gerisinde, ABD 10Y tahvil getirileri 4,22'de 0,40% düşüyor, altın fiyatları 1915 dolardan yeni haftaya başlarken, ham petrol fiyatları hafif yükseliş ile 80 dolar üzerinde kalıcı olmaya çalışıyor. Veri gündeminin bugün sakin olması bekleniyor. İngiltere piyasaları tatil sebebiyle kapalı olacak. 

BIST100'de güne pozitif başlangıç bekliyoruz. 

Gündemden öne çıkan haberler; 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, turizmde patlama yaşandığını belirterek, 'Türkiye'nin cari açığının, tüketici kredilerinin büyümesindeki yavaşlama ve turizm gelirlerindeki keskin artış sayesinde önemli ölçüde daralması bekleniyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de sanayi şirketlerinin kârlarının, Ocak-Temmuz 2023'te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 gerilediği bildirildi. (Bloomberg)

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo,  Çin'e ziyaret gerçekleştirecek. (Bloomberg)

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonla baş edebilmek için Fed’in muhtemelen bir faiz artırımı daha yapması ve ardından faiz oranlarını 'bir süreliğine' beklemeye alması gerekeceğini söyledi. (Bloomberg)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hindistan'da düzenlenen G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Zirvesi'nde katıldığı toplantıların yanı sıra çeşitli ülke temsilcileriyle ikili görüşmeler yaptı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 'Bir taraftan yatırım istihdam, üretim, ihracat çerçevesinde kalkınma sürecimizi devam ettireceğiz. Diğer taraftan da özellikle enflasyonla mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürerek istikrar içinde büyüyen Türkiye hedefini gerçekleştireceğiz. Orta vadede tek haneli enflasyona gitmeyi öngörüyoruz” dedi. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK), konut kredilerine ilişkin yeni bir karar aldı. Karar ile ikinci konut alanlar için kredi tutarı düşürülüyor ve bankalar için kredili risk ağırlığı artırılıyor. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyon sinyali olarak çalışanların ücret seviyelerini takip etmeye devam edeceklerini söyledi. (Foreks)

















BORSA YORUMU


BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı 2,71% oranında yükseliş ile 7716 puandan tamamladı. Hafta içinde 7407-7902 arası hareket etti. Toplam içinde 224,8 milyar TL ile günlük hacim rekoru kırıldı. Haftaya güçlü alıcılarla başlayan endeks üç gün üst üste düşüşün ardından cuma günü yeniden yukarı yönde ivme kazandı. Bu hafta yurt içinde salı günü dış ticaret dengesi, perşembe günü ise GSYH büyüme oranları takip edilecek. 

Teknik olarak yukarı yönde yeniden ivme kazanan endekste görünüm pozitife döndü. Yukarı yönde 7850 ara direnç olmak üzere bu seviye üzerine geçilmesi ile 7980 seviyesi hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde 7600-7580 sırası ile önemli destek bölgesi olarak izlenebilir. Trendin devamı için aşağı yönde 7440 son destek olarak izlenebilir.

Destek: 7600-7580-7440
Direnç: 7850-7980-8100

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru geçtiğimiz haftayı 2,77% oranında düşüş ile 26,35 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 25,27-27,29 arasında hareket etti. Kurda TCMB faiz kararı sonrası aşağı yönlü baskı arttı. TCMB beklentilerin oldukça üstünde süpriz kararla piyasalarda volatiliteyi artırdı. Tarihin en yüksek faiz artışını gerçekleştiren TCMB'nin kararı sonrası sert düşüşün ardından, cuma günü tepki yükselişleri görüldü.

Teknik olarak, sert düşüş sonrası kısa vadeli görünüm zayıfladı. Teknik olarak 25,94 altında aşağı yönlü baskı devam edebilir. Aşağı yönde 25,30-25,00 bölgesi yeniden test edilebilir. Yukarı yönde ise 26,42 ilk direnç olmak üzere, bu seviyenin aşılması halinde yeniden yukarı yönde ivme ile 26,60-26,90 seviyeleri test edilebilir. 

Direnç: 26,42-26,60-26,90
Destek: 25,94-25,30-25,30

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite geçtiğimiz haftayı 0,70% oranında düşüş ile 1,0796 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 1,0766-1,0932 arasında işlem gördü. Dolar endeksinin yeniden 103,50 puanı aşması pariteyi baskıladı. Geçtiğimiz cuma Jackson Hole Sempozyumunda Fed Başkanı Powell'ın mesajları dolar endeksini destekledi. Bu hafta perşembe günü Euro bölgesinde öncü TÜFE oranları, ABD'de ise aynı gün enflasyon göstergesi olan kişisel harcamalar ve cuma günü ise istihdam raporu pariteyi etkileyecek. 

Teknik olarak, kısa vadeli görümünün zayıfladığı paritede orta vadeli yükselen kanalın kırılımı ile görünüm negatife döndü. Yukarı yönlü hareketlerde kalıcı olamayan paritenin aşağı yönde ilk önemli desteği 200 günlük AO'nun geçtiği 1,0805'te bulunuyor. Yukarı yönde ise 1,0875-1,0945 sıralı ara dirençlerdir. Yeniden 1,0945 üzerinde kalıcılık oluşmadığı sürece yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. 1,0945 üzerinde ise 1,1000-1,1070-1,1120 sıralı dirençler olarak takip edilebilir. 

Destek: 1,0840-1,0805-1,0760

Direnç: 1,0875-1,0945-1,1070

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

ISCTR: Bankanın, İştirak Modeliyle Kolaylaştırılmış Usulde Kısmi Bölünmeyle iştirak ve bağlı ortaklıklarını kendi kuracağı bağlı ortaklığa devretme kararı aldığı açıklandı.

ASTOR: Şirket ile Aldo Enerji arasında 5 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığı açıklandı.

ASELS: - Şirket ile TUSAŞ arasında 87,2 milyon dolar tutarında ihracat sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

AYDEM: Şirketin Aydın’da rüzgar kurulu gücü toplam 49,5 MW olan RES projesinde elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı konusunda gerçekleştireceği 12 MW güç artışı yatırım projesi kapsamında yaptığı Yatırım Teşvik Belgesi başvurusunun onaylandığı açıklandı.

DOAS: Geri alınan 15.400.000 adet pay 262,50 TL’ye satılırken, satış sonucunda 3,9 milyar TL kar elde edildiği açıklandı.

EBEBK: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 29 - 31 Ağustos - 1 Eylül’de toplanacak.

LKMNH: SGK tarafından özel Sağlık hizmet sunucularının fiyatlama esaslarını düzenleyen Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik yapılması sonrasında fiyat düzenlemesinin şirket cirosuna %7,5 - 9 aralığında ilave katkı yapmasının beklendiği açıklandı.

SAHOL: Demet Çetindoğan tarafından 1.000.000 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldığı açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı