Günlük Analiz 27-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Küresel piyasalar cuma gelecek olan ABD PCE verisine odaklı risk iştahını korurken, ABD'de yıkılan köprü küresel ekonomiyi tehdit ediyor;

- ABD'nin doğusunda Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde gerçekleşen gemi kazasında limana erişimi sağlayan yaklaşık 2,5km uzunluğundaki Francis Scott Key Köprüsü tamamen yıkıldı. Köprü Baltimore limanına erişim açısından son derece stratejik öneme sahip olmasının yanında tekrar inşasının uzun sürme riski bir çok sektörün global ticarette sevkiyatları olumsuz etkileyebileceği konuşuluyor. Sürecin uzaması özellikle otomotiv ve madencilik gibi bir çok sektörde kısa vade sorunlara neden olabilir.
- Küresel piyasalar ise Paskalya tatili ve kritik ABD PCE verisi öncesi kısmen sakin ve daha risk iştahını koruma yönünde fiyatlamalar ile potansiyelini korumaya devam ediyor. Kısa haftada cuma günü gelecek veri ile piyasaların ilk çeyreğin kapanışında yön tayin etmesi beklenmelidir.
- Glen yabancı raporlarında özellikle borsalarda ki son dönem yükselişlere paralel düzeltme beklentisinin ön planda olduğunu görüyoruz. Ancak piyasa her fırsatta yeni rekorlar kırarken, iştahını da yüksek tutmaya devam ediyor. ABD seçim belirsizliğine rağmen bu iştahın devamında iki kritik noktanın son derece etkili olduğunu düşünüyoruz. Birincisi FED'in faiz indirim döngüsüne doğru beklentilere paralel pozisyonunu koruması ve gelişmelerin desteklemesi durumunda süreci hızlandıra bilme potansiyelinin olması olduğunu düşünüyoruz. İkinci nokta ise teknoloji tarafındaki yapay zeka hikayesinin aşama aşama her sektörün gündemine girmesi ve bu süreç ile karlılıkların artacağı beklentisinin ön plana çıkması. Bu hikayenin bugüne kadar benzeri görülmemiş şekilde piyasaları etkilemesi ve çok daha güçlü sonuçlar doğurması muhtemel görünüyor. Haliyle global çapta her türlü negatif olasılığa rağmen genel olarak düzeltmelerin kısıtlı kalması ve riskli varlıkların hızlıca talep bulmaya devam etmesi güçlü olası senaryo olarak masada kalmaya devam edecektir. 
- Para piyasalarında ise Japon yeninde ki tarihi değer kaybı devam ediyor. Bu durum dolarda ki oynaklığı artırırken, Asya borsalarında karmaşık fiyatlamaların devamına da neden oluyor. Son fiyatlamaların etkisi ile önümüzde ki günlerde Japonya Merkez Bankasının müdahalesi gelebilir.
- Son gelişmeler ile dolar endeksinde ki (DXY) tırmanış ivmelenirken piyasa 104 seviyesi üzerinde gözünü 105 seviyesine dikmiş görünüyor. ABD 10 yıllıkları 4.235 ve ONS altın 2175 seviyelerinde dengeli görünümünü koruyor.  

Seçim riski ve yükselen piyasa faizleri içeride ki risk iştahını olumsuz etkiliyor;
   
- Politika faizlerinin 50% seviyesine çekilmesi ile mevduat faizleri ve özellikle kredi faizleri yükselişe geçerken, kur cephesinde ise volatilitenin iyice düşmesi ile piyasa stabil ve durgun seyrini dün de sürdürdü. Ancak bu gelişmelerden en çok olumsuz etkilenen taraf ise hisse senedi piyasası olarak ön plana çıkıyor. 
- Dün endeks bir kez daha genele yayılan satışların etkisi ile 8750 seviyelerine doğru sert geri çekilirken, tüm sektörlerde düşüş gerçekleşmesi dikkat çekti. Yatırımcıların hem yükselen faiz hadlerinin piyasalara etkilerinden kaynaklı endişeleri ve hem de seçime dair olumsuz senaryolara karşı duyulan endişe etkisi ile risk off modunda riskli varlıklardan kaçışını sürdürmeye devam ettiğini görüyoruz.
-  Özetle yurt dışı borsalarında ki olumlu havaya rağmen içeride negatif ayrışmaya devam ediyoruz.
- CDS risk primimiz 318 seviyelerinde fiyatlanırken, gram altın ise 2250 ortalamalı fiyatlamalarına dün de devam etti. 
  
   GÜNDEM;
- TÜRKİYE gündem hafta sonu gerçekleşecek yerel belediye seçimleri.
- ABD ham petrol stokları

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul dün güne beklentimiz doğrultusunda satıcılı başlarken, günün devamında gelen tepkilerin yetersiz kalması ile gün boyu satıcılı seyrini sürdürdü ve günü 2.46% lık kayıpla 8807 seviyesinde tamamladı. Dün gün boyunca genel yayılan bir satış baskısı etkisinde geçiren hisse senedi piyasası küresel tarafta ki genel olumlu havadan da bir kez daha negatif ayrışmış oldu. Satışlarda holding sektörü 2.2% ile başı çekerken, son dönem piyasaya en çok desteği veren bankacılık sektörü ise  1.33% lük değer kaybıyla geriledi. Endeks bir kez daha baskılanma etksi ile dün işaret ettiğimiz 8750 direncini test etti ve bu kademe üzerinde günü tamamladı.  Endekste yeni gün başlangıcının bir kez daha kısmi satıcılı ve mevcut kapanış seviyelerine yakın dengeli olmasını bekliyoruz. Seçim öncesi risk off moduna geçen piyasada özellikle riskten kaçış etkisi ile baskılanma hafta boyunca devam edecektir. Burada kritik gördüğümüz destek seviyelerinin ne kadar direnip direnemeyeceği genel gidişatta etkili olacaktır. Bugün için de özellikle 9750 ve 9600 kademeleri yakından izlenmelidir. Bu kademelerin tutunması durumunda piyasa 9000 - 9750 yatay bandında çift yönlü fiyatlamalar ile gelişmelere odaklanacaktır. Ancak aşağı yönlü yakın desteklerin kırılması durumunda 8300 ve 8000 gibi kademeler hedeflenerek hareket edilmelidir.  
        
Direnç: 8850 - 9000 - 9250 - 9450 
Destek: 8750 - 8600 - 8373 - 8000

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Dün gün boyu tespitlerimiz doğrultusunda 32 TL eksenli fiyatlamalarını dar yatay bant hareketleri ile devam ettiren kurda talep düşüşü ile beraber fiyatlar gün boyu neredeyse hiç değişmedi. Son faiz kararı sonrası kur cephesinde genel oynaklıkta ki düşüş ve TL de ki kısmi güçlenme şimdilik piyasanın 32 seviyesinde dengelenen görünümü destekler mahiyette. İçeride talep kısmen kırılmış olsa da halen dolar yönlü talebin var olduğunu düşünüyoruz. Kur cephesinde bugünde düne paralel sakin ve 32 seviyelerine yakın dengeli fiyatlamaların gün boyu devam edeceğini düşünüyoruz. Kısmi ve kontrollü değerlenme ile beraber piyasa 32 seviyesi üzeri seyrini sürdürecektir. Bu arada yurt dışında doların genel konumunun da geçen hafta sonundan bu yana hızlı değerlendiğini ve bunun içeride ki fiyatlamaları da etkileme potansiyeli olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.    
       
Direnç: 32.30 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 31.92 - 31,50 - 31.30 - 31.00 

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Dün tespitlerimiz doğrultusunda daha alıcılı bir seyirle ikinci basamak direnç kademelerine doğru toparlanan paritede günün devamında özellikle dolar da ki hızlı değerlenmenin ön plana çıkması ile tekrar gerileme söz konusu oldu ve parite günü az bir farkla 1.0832 seviyesinde düşük tamamladı. Dolarda ki hızlı değişimin Japon Yeninde ki hızlı değer kaybına paralel gerçekleştiğini not etmekte fayda var. Bu durum sepet etkisinde doların hızlı ve daha oynak bir gündem ile fiyatlanmasına neden olurken, Euro ve diğer para birimleri karşısında da hızlı değişiklikler göstermesine neden oluyor.  Parite bugün bir kez daha kritik yakın destek seviyelerini aşağı yönde zorlayacaktır. Özellikle 1.082 - 1.079 bandında satışların hız kesmesini ve piyasanın bir kez daha bu seviye üzerinde dengelenerek ve hatta tepki vererek günü tamamlamasını bekliyoruz. Ancak dolar endeksinin 105 seviyesini aşması ve ivmelenmesi durumunda ise parite de yakın destek kademeleri aşağı yönlü kırılabilir. Bu yönlü gelişmelerde piyasa yönünde kalınarak 1.070 kademleri aşamalı olarak hedeflenmelidir.             

Dirençler: 1.0849 - 1.0875 - 1.0900 - 1.0930 - 1.0950

Destekler: 1.0820 - 1.0790 - 1.0750 - 1.0730 - 1.0700 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ


* DOKTA – Sermaye artırımından elde edilen fonun 19,9 milyon TL’sinin finansal borç ödemelerinde, 140,6 milyon TL’sinin işletme sermayesinde kullanıldığı açıklandı.

* EDATA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı açıklandı.

* ENTRA – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 27 – 28 – 29 Mart’ta toplanacak.

* GEREL – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 400 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* MARTI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 600 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* PENTA - Şirketin Huawei'nin SMB kategorisindeki eKit ürünlerinin Türkiye'deki tek yetkili dağıtıcısı olduğu açıklandı.

* SUNTK - Resmi Gazete ‘de yayımlanan kararla şirkete Dış Ticaret Sermaye Şirketi statüsü verildiği açıklandı.

* SMRTG - Şirketin Ziraat Bankası tarafından gerçekleşen ihale bedeli 1,1 milyar TL olan Lisanssız GES ihalesine verdiği teklifin en iyi teklif olduğu açıklandı.

* TSPOR - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 2,5 milyar TL’den 10 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* TEKTU - Medyada yer alan şirketin konkordato ilan edeceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.

* MRGYO - Şirket sermayesi bugün 330 milyon TL’den %14 oranında bedelsiz olarak 46,2 milyon TL artışla 376,2 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 4,8772 TL’ye denk gelmekte.


Ücretsiz Deneme Hesabı