Günlük Analiz 26-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Kısa haftada FED üyelerinin açıklamaları ile piyasalar da bir miktar satıcılı seyir tekrar ön plana çıktı;

- Geçtiğimiz hafta FED kararları ile tekrar iştahını artıran piyasalarda yeni hafta başlangıcı itibariyle bir miktar ihtiyatlı fiyatlamaların ön plana çıktığı görülüyor. FED üyelerinden gelen karmaşık açıklamalar henüz sürecin üyeler nezdinde riskli görülmeye devam ettiğini bize gösterirken, Wall Street krtik PCE verisi öncesi hafta başlangıcını bir miktar düşüşle gerçekleştirmiş oldu.
- FED üyelerinden dün gelen açıklamalarda faiz indirim sürecinde çok aceleci davranılmaması ve ihtiyatlı olunması yönünde tavsiyeler ön plana çıkarken özellikle geçen yıl ivmelenen enflasyonda ki geri çekilmenin bu yıl bir miktar yavaşlama gösterecek olmasının da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu gelişmelerin 2.24 ilk yarısı için doğal ve piyasa fiyatlamalarını etkileyici gelişmeler olduğu unutulmamalıdır.
- Küresel piyasalarda bir diğer kritik konu başlığı da Japonya ve Çin tarafında öne çıkan kura müdahale süreçlerine dair dalgalanmaların etkileri oldu. Asya'da iki büyük para birimi olan yen ve yuana yapılan farklı nitelikteki müdahaleler para piyasalarında oynaklıkları artırırken, dolar endeksinin (DXY) 104 seviyesi üzerinde sert fiyatlandığına şahit oluyoruz.  
- Asya tarafı kısmen satıcılı ve karışık seyirde yeni güne başlarken bugün piyasalar yine günlük gelişmelere odaklı yön arayışında fiyatlanmaya devam edecektir. ABD 10 yıllıklar 4.24%, dolar endeksi 104.15 ve altın 2175 seviyelerinde dengeli görünüyor.
     
Seçim haftasında içeride genel görünüm sakin olsa da, hisse senedi cephesinde belirsizlik oynaklığı artırıyor;
   
- İçeride ise faiz artışı sonrası piyasa dengelerinin tekrar yerine oturduğunu görüyoruz. Özellikle kur cephesinde haftalar sonra oynaklığın düşmesi ve kontrollü fiyatlamaların tekrar sakin seyirde devam ettiğini söyleyebiliriz. Kur 32TL seviyelerinde dengelenirken, gram altın 2250 civarı fiyatlamalarını sakin sürdürüyor. CDS risk primimiz ise 314 baz puan seviyelerinde son haftalara göre göreceli yüksek seyrini devam ettiriyor.
- Borsa cephesinde ise bankacılık endeksinde ki yüksek iştah endeksi yukarı taşırken, dün özellikle günün ikinci yarısı gelen ve genele yayılan satışlar piyasayı tekrar aşağı çekti. Seçim belirsizliği öncesi son yükselişi de fırsat bilen hisse yatırımcısının kısa vade için bir miktar riskten kaçınma amaçlı kar realize ettiğini söyleyebiliriz. 
- içeride piyasalar kısmen sakin ve karmaşık fiyatlamalar eşliğinde yön arayışını devam ettirecektir. Özellikle borsa tarafında ki artan oynaklık ve olası kırılma senaryolarına karşı kısa vade daha defansif hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 
 
   GÜNDEM;
- TÜRKİYE gündem hafta sonu gerçekleşecek yerel belediye seçimleri.
- İçeride yine ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar,
- Global tarafta ise FED üyelerinin açıklamaları,
- ABD DAYANIKLI MAL SİPARİŞLERİ (AYLIK)
- ABD CONFERENCE BOARD (CB) TÜKETİCİ GÜVENİ 

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul dün güne beklentimizin üzerinde son derece iştahlı başlarken kritik yakın direnç seviyelerine doğru ataklarını genişletmeye çalıştı. Alımların etkisi ile 9300 seviyelerine kadar toparlanan endekste günün devamında ise satışların daha etkili olması ile yön bir kez daha aşağıya dönmüş oldu. Gün boyunca bankacılık endeksi alıcılı seyrini koruyarak endekse destek verse de bilişim başta olmak üzere diğer sektörlede gelen satışların ise piyasayı genel olarak baskıladığına şahit olduk. Seans sonuna doğru satışların artması ile endeks günü 0.9% luk düşüşle 9029 puandan kapatmış oldu. Özellikle seçim haftasında kar satışlarının daha hızlı gerçekleşiyor olması bir miktar defansif fiyatlamaların bu hafta ön planda olmaya devam edebileceğini bize göstermekte. Endeksin 9000 puan üzeri kapanış yapması olumlu görülse de son satış baskısı ile toparlanmakta olan teknik görünümün bir miktar sekteye uğradığını söyleyebiliriz. Piyasa güne yine düne paralel satıcılı bir seyirde başlayacaktır diye düşünüyoruz. Bu bağlamda 9000 altı kademeler öncelikle çalışacak ve sonrasında endekse gelen kısa tepki alımları ile piyasa 9000 seviyesine yakın bir kez daha dengelenmeye çalışacaktır. Günün devamında ise gelen tepki alımlarının gücü genel seyrin şekillenmesinde belirleyici olacaktır. Endeksin günü bu yönlü tepkisel alımlar ile yine 9bin üzeri seviyelerde tamamlamasını ve 9300 - 9000 bandının potansiyelini bu hafta genelinde korumasını bekliyoruz. 9000 altına sarkmaların etkisini artırması ve bu seviyenin kalıcı kırılması durumunda ise bir kez daha 8750 - 8500 gibi kademeler hedeflenerek haftalık fiyatlamaların devamı beklenmelidir.
        
Direnç: 9250 - 9450 - 9600 - 9800
Destek: 9000 - 8900 - 8750 - 8500

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Dün gün boyu tespitlerimiz doğrultusunda 32 TL eksenli fiyatlamalarını dar yatay bant hareketleri ile devam ettiren kurda hafifte olsa kıpırdanma ve değerlenme kritik seçim haftası başı itibariyle dikkat çekiyor. Son faiz kararı sonrası kur cephesinde genel oynaklıkta ki düşüş ve TL de ki kısmi güçlenme şimdilik piyasanın 32 seviyesinde dengelenen görünümü destekler mahiyette. İçeride talep kısmen kırılmış olsa da halen dolar yönlü talebin var olduğunu düşünüyoruz. Kur cephesinde bugünde düne paralel sakin ve 32 seviyelerine yakın dengeli fiyatlamaların gün boyu devam edeceğini düşünüyoruz. Kısmi ve kontrollü değerlenme ile beraber piyasa 32 seviyesi üzeri seyrini sürdürecektir. Bu arada yurt dışında doların genel konumunun da geçen hafta sonundan bu yana hızlı değerlendiğini ve bunun içeride ki fiyatlamaları da etkileme potansiyeli olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.    
       
Direnç: 32.30 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 31.87 - 31,50 - 31.30 - 31.00 

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Dolar endeksinde ki hızlı değerlenmeler ve yüksek oynaklık paritenin genel görünümü üzerinde baskılanmayı artırırken dün piyasa bir kez daha beklentilerimiz doğrultusunda önce baskılanarak 1.080 desteğini aşağı yönde zorladı ve sonrasında gelen tepki alımları ile tekrar görünümünü destekleyerek günü de 1.084 seviyelerinde yüksek tamamlamış oldu. Böylece hafta başı hareketi ile piyasa dip diyebileceğimiz kademeyi bir kez daha test etmiş oldu. Haftalık veri akışı ve özellikle cuma PCE verisi öncesi paritede doların konumuna paralel yön arayışı ve çift yönlü fiyatlamaların devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle dün gerçekleşen tepki hareketinin kısmi devamının bugünde sürmesi beklenebilir.  Bu etki ile paritede bugün daha alıcılı bir seyir ile yakın üst direnç kademeleri test edilecek ve piyasa yukarı yönlü teknik potansiyelini artırmaya çalışacaktır. Özellikle 1.087 - 1.090 dirençleri zorlansa da mevcut şartlarda bu kademelerin aşılmasını beklemiyoruz. Piyasa gün sonu kapanışını yine bu kademelere yakın yüksek tamamlayacaktır.         

Dirençler: 1.0851 - 1.0877 - 1.0900 - 1.0930 - 1.0950

Destekler: 1.0820 - 1.0790 - 1.0750 - 1.0730 - 1.0700 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ


* DOKTA – Sermaye artırımından elde edilen fonun 19,9 milyon TL’sinin finansal borç ödemelerinde, 140,6 milyon TL’sinin işletme sermayesinde kullanıldığı açıklandı.

* EDATA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı açıklandı.

* ENTRA – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 27 – 28 – 29 Mart’ta toplanacak.

* GEREL – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 400 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* MARTI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 600 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* PENTA - Şirketin Huawei'nin SMB kategorisindeki eKit ürünlerinin Türkiye'deki tek yetkili dağıtıcısı olduğu açıklandı.

* SUNTK - Resmi Gazete ‘de yayımlanan kararla şirkete Dış Ticaret Sermaye Şirketi statüsü verildiği açıklandı.

* SMRTG - Şirketin Ziraat Bankası tarafından gerçekleşen ihale bedeli 1,1 milyar TL olan Lisanssız GES ihalesine verdiği teklifin en iyi teklif olduğu açıklandı.

* TSPOR - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 2,5 milyar TL’den 10 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* TEKTU - Medyada yer alan şirketin konkordato ilan edeceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.

* MRGYO - Şirket sermayesi bugün 330 milyon TL’den %14 oranında bedelsiz olarak 46,2 milyon TL artışla 376,2 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 4,8772 TL’ye denk gelmekte.


Ücretsiz Deneme Hesabı