Günlük Analiz 25-05-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda dün;
ABD borsaları dünkü işlemlerde borç tavanına ilişkin endişelerin artmasıyla satıcılı yönde kapattı. Dow Jones 0,77%,  S&P500 %0,73 düşerken, Nasdaq %0,61 değer kaybetti. ABD'de son iki haftanın ana gündemini oluşturan borç tavanı krizinin Hazine Bakanı Yellen'ın işaret ettiği 1 Haziran tarihi yaklaşmasına rağmen sonuç alınmaması piyasalarda riskten kaçışı tetikledi. Borç tavanının artırılmaması ve temerrüt riskinin artması halinde yaşanacak kötü senaryolar piyasaları baskılamaya devam ediyor. Dün yayımlanan FOMC tutanaklarında ise Fed üyelerinin yılın kalanında faiz oranları için fikir birliğinde olmadığı görüldü. Bazı üyeler enflasyonun düşmesinin uzun zaman alacağı için faiz artırmaya devam edilmesini savunurken, bir kısım üyenin ise daha fazla faiz artışının ılımlı resesyona yol açacağı endişesinde olduğu görüldü. Yurt içinde ise dün açıklanan kapasite kullanım oranı mayıs ayında 0,7 puan artış ile %76,3'e yükseldi. Reel kesim güven endeksi ise, mayısta bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 108,3 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre değişmeyerek 105,1'de kaldı.

Bu sabah;
Küresel piyasalar bu sabah da karışık seyrini sürdürüyor. ABD ve Avrupa vadeliler pozitif yönde hareket ederken, Asya piyasalarında Çin endeksleri öncülüğünde satıcılı seyir hakim. Hong Kong Hang Seng %2,40, Shangai %1'den fazla değer kaybı, ABD borsalarında dünkü zayıf seyrin yansımalarını gösteriyor. Dün ABD'de kapanışın ardından gelen NVIDIA bilançosunun beklentileri aşması ve bu çeyrek için yukarı revizyonlar, teknoloji vadeli endeksinin bu sabah yükselişe öncülük etmesini sağlıyor. Piyasalarda bu sabah brent petrol 78 doların hafif gerisinde 0,50% değer kaybediyor, Dolar endeksi 104 seviyelerinde 0,20% pozitif ve ABD 10Y tahvil getirileri de 3,75'e doğru yeniden %1 yukarıda bulunuyor. Yurt dışında bugün veri gündeminde ABD GSYH büyüme oranları, haftalık işsizlik başvuruları ve askıdaki konut satışları takip edilecek. Yurt içinde ise TCMB'nin PPK toplantısı takip edilecek. Piyasa beklentisi politika faizin %8,50'de sabit bırakılması yönünde bulunuyor. Kararın ardından haftalık istatistiklerde yerlilerin döviz mevduatları ve TCMB rezervleri takip edilecek.

BIST100 endeksinde güne yatay başlangıç ile 4400 -4630 arası işlem aralığı öngörüyoruz. 

Gündemden öne çıkan haberler;

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, federal borçlanma tavanın artırılması konusunda sürdürülen müzakerelerden sonuç alınamayacağı endişelerine işaret ederek ABD'nin AAA olan kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı. (foreks)

ABD'de federal borçlanma tavanının artırılması için Beyaz Saray ile Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi çoğunluk arasında sürdürülen müzakerelerin dünkü bölümü için her iki taraf da 'verimli' olduğu değerlendirmesinde bulundular. (foreks)

Güney Kore Merkez Bankası(BoK), üst üste üçüncü toplantısında da piyasaların beklediği gibi faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. (foreks)

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, Fed'in Temmuz ayında oranları artırma eğilimiyle Haziran ayını artırması, duraklatması veya sabit tutması konusunda 'esnekliği sürdürmesi' gerektiğinde ısrar ederken, Fed'in enflasyonla mücadelede ihtiyaç duyduğu kadar ileri gittiğine dair şüphelerini dile getirdi. (Bloomberg)

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, henüz faizlerin aşağı çekilmesi için erken olduğunu, bu hamlelerin 2025'in başları gibi beklenebileceğini söyledi. (Bloomberg)

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelerden birlik mali kurallarına uymaları ve yürürlükteki enerji destek önlemlerini bu yıl sonuna kadar azaltmaları talebinde bulundu. (Bloomberg)








BORSA YORUMU


BIST100 endeksi dünkü işlemleri 1,03% oranında düşüş ile 4424 puandan tamamladı. Endeks gün içinde 4416-4524 aralığında hareket etti. Günlük işlem hacmi 40,1 milyar TL ie son 10 ayın en düşük seviyelerinde gerçekleşti. Güne yatay seyirle başlayan endeks gün içinde yukarı yönlü hareketlerinde kalıcılık sağlayamadı. Daha önce destek olarak izlediğimiz 4500 seviyesi üzerinde kalıcı olmayıp satış baskısı ile geri çekildi. İlk seçimden önceki beklentilere yönelik pozisyonlanma hareketinin bu defa gerçekleşmediği görüldü. Endeks düşük hacimli olmasına rağmen haber akışlarına göre sektör/hisse ayrışmalarını devam edebilir. Hafta kapanışında ise seçim sebebiyle riskten kaçınacağı bir cuma günü yaşanması makul senaryo olabilir. Orta vadeli yatırımcılar için ise bir süredir 200 günlük AO'sunda çıplanan endekste yılın geri kalanı için göreceli ucuz olan hisselerde yeni alım fırsatları oluşabilir. 

Teknik olarak,  bir süredir 200 günlük AO etrafında çıplanan endekste 4450 desteği kırıldı ve yeniden ortalamaya doğru geri çekilme görüldü. Endekste 200 günlük AO 4400 puandan geçiyor. Bu bölgenin altında gün kapanışı olması satıcıların yeniden güç kazanmasını sağlayabilir. Yukarı yönde ise 4630-4700 bölgesi ilk direnç aralığı olarak yer alırken, bu bölge üzerinde endeksin güç kazanarak yeniden 4850-5000 bölgesini hedeflemesi beklenebilir. 

Destek: 4420-4400-4250
Direnç:4630-4700-4850

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL paritesi dünkü işlemleri 0,21% oranında yükseliş ile 19,90 seviyesinden tamamladı. Gün içinde 19.83-19,91 arası dar bir bantta hareket etti. Tezgahüstü piyasalardaki kur ile resmi kur arasında fark yeniden açılarak %5'i aştı. Seçim sonrasına yönelik beklentiler ile seçime girilirken yeniden artan fiziki döviz talebi tezgah üstü piyasada kurun yukarı gitmesini sağladı. Bu hafta kurda seçime yönelik beklentiler ve haber akışları kurda etkili olmaya devam edecektir. Veri gündeminde bugün TCMB'nin PPK toplantısı bulunurken, piyasa beklentisi politika faizin %8,50'de sabit bırakılması yönünde bulunuyor. Kararın ardından haftalık istatistiklerde yerlilerin döviz mevduatları ve TCMB rezervleri takip edilecek.

Teknik olarak  19,75 üzerinde kalıcılığın devamı ile ilk hedef olarak 20,00-20,40 dirençleri yer alırken, olası geri çekilmelerde ise 19,55-19,40-19,25 seviyeleri destekleri oluşturmaktadır. 

Direnç: 20,00-20,40-20,65
Destek: 19,55-19,40-19,25

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite dünkü işlemleri 0,19% oranında düşüş ile 1,0750 seviyesinden tamamladı. Gün içerisinde 1,0748-1,0801 arasında hareket etti. ABD'de borç tavanı görüşmeleri devam ederken, dolar endeksi 104 puana yükselerek bu dönemde son 10 haftanın en yükseğine ulaştı. Borç tavanına ilişkin endişelerin artması piyasaları rahatsız ederken, ABD tahvillerinde satışı artırdı. Dün akşam yayımlanan FOMC tutanaklarında, Fed üyelerinin yılın kalanında faiz oranları için fikir birliğinde olmadığı görüldü. Bazı üyeler enflasyonun düşmesinin uzun zaman alacağı için faiz artırmaya devam edilmesini savunurken, bir kısım üyenin ise daha fazla faiz artışının ılımlı resesyona yol açacağı endişesinde olduğu görüldü. 

Teknik olarak,   1,0790 desteğinin altında kapanış gerçekleştiren paritede ekonomik verilerin de desteği ile teknik görünüm zayıf seyrini sürdürdü. Aşağı yönde 1,0745 önemli destek olarak takip edilirken bu seviyeden gelebilecek olası tepki yükselişlerinin sınırlı kalması halinde aşağı yönde 1,0680'e doğru hareket devam edebilir. Yukarı yönde ise 1,0850 üzerinde satış baskısının azalması beklenirken, 1,0935 üzerinde kalıcılık yukarı yönde trend başlatabilir. 

Destek: 1,0745-1,0680-1,0640

Direnç: 1,0850-1,0935-1,1000


HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

ASELS: Şirketin Baykar Makine’den 17,6 milyon dolar tutarında Elektro Optik Sistem teslimatlarına yönelik sipariş aldığı, teslimatların 2023 – 2024 yıllarında yapılacağı açıklandı.

BRLSM: Şirket ve bağlı ortaklığı Erde Mühendislik’in Kuzu toplu Konut ile arasında Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında toplam 516,8 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığı açıklandı.

BOBET: Rams İnşaat ile Rams City Haliç projesi kapsamında konut inşaatı için 400 milyon TL bedelli Hazır Beton Tedarik Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

CWENE:  Şirket ile bir müşterisi arasında 25,1 milyon dolarlık ürün satışı konusunda anlaşma sağlandığı açıklandı.

SMRTG: Şirketin DESKİ tarafından gerçekleştirilen Denizli Çivril GES ihalesine en uygun teklifi verdiği ve ihale bedelinin 2,1 milyar TL olarak ihalenin şirket uhdesinde kaldığı açıklandı.

QUAGR: Melkas Yapı tarafından yapılan Hatay Gülderen TOKİ 2313 Konutları kapsamında 832 adet konut inşaatı için 10,4 milyon TL’lik satış sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı