Günlük Analiz 25-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

FED sonrası rekor tazeleyen borsalarda cuma kar satışları hakimken, yeni hafta da gözler Cuma gelecek PCE verisinde;

- FED kararları sonrası güçlenen borsa endekslerinin geçtiğimiz hafta boyunca yeni rekorlara imza attığına şahit olmuştuk. Cuma günü ise kar satışlarının hakim olmasıyla piyasalar bir nebze de olsa dengelenmiş olarak haftayı tamamlamış oldu.
- Dolar endeksi (DXY) hızlı toparlanırken, ABD 10 yıllıkları ise güçlenen dolara rağmen 4.20% seviyelerinde fiyatlanıyor. Dolarda ki güçlenmeye paralel ONS altında ise sert geri çekilme ile beraber bir kez daha 2200 - 2150 bandında fiyatlamalar ön plana çıkmaya başladı.
- Rusya 'da gerçekleşen ve ağır kayıpların olduğu terör saldırısının ise küresel çapta fiyatlamalara pek etkisi olmadığını görüyoruz. Faillerin kısa sürede yakalanmış olması ve Ukrayna ile bağlantılarının olmamasının bunda etkisi olabileceğini düşünüyoruz. 
- Asya tarafında piyasalar yeni haftaya dengeli ve yatay bir başlangıç yapmış görünüyor. Küresel tarafta genel olarak gafta boyunca piyasalarda ki dengeli görünmün korunacağını ve kısmen yatay bant hareketleri ile fiyatlamaların ön plana çıkacağını düşünüyoruz. 
- Cuma günü ise gelecek olan ABD PCE (çekirdek kişisel tüketim harcamaları) verisi piyasaların yön arayışında belirleyici olacaktır. Burada son FED toplantısını destekleyecek yönde sonuçlar alınamsı durumunda borsaların ilk çeyreği rekorlarla tamamlaması beklenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasalar çelişkiye düşerek bir süreliğine negatif fiyatlama tarafına geçebilir. 
     
Sürpriz Faiz hamlesi ile dengelenen iç piyasaların haftalık gündemi seçimlere odaklanmış durumda;
   
- Geçen hafta gerçekleşen PPK toplantısında alınan 500 baz puanlık faiz artış kararı ile içeride son dönem kaybolan güven ortamının tekrar hızlıca geri geldiğini görüyoruz. Merkez piyasaların önüne geçerek tam anlamıyla etkin bir politika ortaya koyarken, özellikle kur cephesinde artan tansiyonuda tamamen durdurmuş oldu.
- Karar sonrası Türk Lirası lehine güçlenme ile 31.75 seviyeleri test edilirken, sonrasında kurun 32 seviyesinde dengelendiğini görüyoruz.  Son hamle ile reel getiri vaad eden Türk Lirasına rağbetin özellikle seçim belirsizliğinin kalkması ile devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum yabancı ilgisini tekrar artırırken, son dönem bozulan ve paniğe neden olan rezerv erimesinde de tekrar toparlanmanın olmasına neden olacaktır. 
- Bu hafta içeride seçimlere odaklı piyasa fiyatlamalarının ön plana çıkması beklenmelidir. Aşırı oynaklık ya da kırılmaların söz konusu olacağı bir süreç ön görmüyoruz. Ancak yine de artan siyasi tansiyona paralel dalgalanmalar ara ara söz konusu olacaktır.   
 
   GÜNDEM;
- TÜRKİYE gündem hafta sonu gerçekleşecek yerel belediye seçimleri. 
- FOMC ÜYESİ BOSTİC'İN KONUŞMASI 
- ABD inşaat izinleri 
- ABD yeni konut satışları

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta boyunca gelişmelere endeksli sert dalgalanmalar ile yön arayışını sürdürürken, haftanın son günü tespitlerimize paralel yakın dirençlerini çalıştırdı ve kısmen satıcılı seansın ardından günü ve haftayı 9000 puan üzerinde tamamladı. Kritik faiz kararı sonrası mevcut kademelerinde ki potansiyelini koruyan hisse senetlerinde özellikle bankacılık tarafında ki iştahlı eğilim diğer sektörlerde gelen satışları dengelemiş görünüyor. Piyasa yeni haftayı da yine mevcut kapanış seviyelerinde dengeli açacak ve kısmi çift yönlü fiyatlamalar ile güne başlangıç yapacaktır. Aşağıda özellikle 9000 desteğinin olası baskılanmalarda tutunmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Gün içi sarkmalar söz konusu olsa da piyasa 9000 üzeri tepki alımları ile dengelenecek ve fırsat buldukça 9250 direncini zorlamaya devam edecektir. Bugün de bankacılık, holding, ulaştırma, bilişim gibi sektörlerin ön planda olacağını düşünüyoruz. Bu arada bir kaç haftalık ara sonrası yabancıların tekrar alıma geçtiğini de not etmekte fayda var. 
      
Direnç: 9250 - 9450 - 9600 - 9800
Destek: 9000 - 8900 - 8675 - 8500

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Perşembe sürpriz faiz kararı sonrası hızlı değerlenen TL de sonrasında tekrar alımların etkisi ile kısmi dengelenme göze çarpmıştı. Cuma günüde kur cephesinde tespitlerimiz doğrultusunda çift yönlü fiyatlamaların devam ettiğini gördük. Piyasa 32 seviyesinde dengelenirken, haftayı da aynı seviyelerde tamamladı. Son faiz hamlesi ile dağılan güven ortamının tekrar geri gelmesi, Merkezin piyasaların önünde şahin duruşu ile tekrar ipleri ele alması kur tarafında ki belirsizliği de bir nevi ortadan kaldırmış oldu. Önümüzde ki süreçte hem artan mevduat faizlerinin etkisi ve hem de yeni sıkılaşma hamlelerinin tesiri ile kurda ki oynaklığın düşük kalmasını ve kontrollü trend hareketinin yavaş adımlarla devam etmesini bekliyoruz.  Piyasa bugün de 32 seviyelerinde dengeli fiyatlamalar ile günü geçirecek ve gün sonu kapanışını yine mevcut seviyelerinde gerçekleştirecektir.   
       
Direnç: 32.20 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 31.75 - 31,50 - 31.30 - 31.00 

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Dolar endeksinde ki FED sonrası sert toparlanmaya paralel değer kaybeden paritede beklentimizin ötesinde sert geri çekilmeler ile bir kez daha 1.080 seviyelerinin aşağı yönde zorlanmaya başladığını görüyoruz. Son geri çekilme ile beraber teknik görünüm de yön aşağı göstermeye başlasa da şimdilik 1.080 kademesinin tutunması beklenebilir. Özellikle dolarda ki güçlenmenin hız kesmesi ile parite bugün mevcut seviyelerinden kısa tepki atakları ile kısa vade görünümünü tekrar toparlamaya çalışacaktır. Gelecek tepki alımlarının çok etkili olmasını beklememekle beraber piyasa günün devamında gelişmelere odaklı fiyatlamalar ile 1.080 seviyesine yakın dengelenerek günü tamamlayacaktır. Dolar lehine baskının artması ile 1.080 kırılacak olursa 1.075 - 1.070 bandına doğru geri çekilmenin devamı beklenebilir.      

Dirençler: 1.0852 - 1.0876 - 1.0900 - 1.0930 - 1.0950

Destekler: 1.0790 - 1.0750 - 1.0730 - 1.0700 - 1.0650

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ


* DOKTA – Sermaye artırımından elde edilen fonun 19,9 milyon TL’sinin finansal borç ödemelerinde, 140,6 milyon TL’sinin işletme sermayesinde kullanıldığı açıklandı.

* EDATA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı açıklandı.

* ENTRA – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 27 – 28 – 29 Mart’ta toplanacak.

* GEREL – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 400 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* MARTI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 600 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* PENTA - Şirketin Huawei'nin SMB kategorisindeki eKit ürünlerinin Türkiye'deki tek yetkili dağıtıcısı olduğu açıklandı.

* SUNTK - Resmi Gazete ‘de yayımlanan kararla şirkete Dış Ticaret Sermaye Şirketi statüsü verildiği açıklandı.

* SMRTG - Şirketin Ziraat Bankası tarafından gerçekleşen ihale bedeli 1,1 milyar TL olan Lisanssız GES ihalesine verdiği teklifin en iyi teklif olduğu açıklandı.

* TSPOR - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 2,5 milyar TL’den 10 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* TEKTU - Medyada yer alan şirketin konkordato ilan edeceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.

* MRGYO - Şirket sermayesi bugün 330 milyon TL’den %14 oranında bedelsiz olarak 46,2 milyon TL artışla 376,2 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 4,8772 TL’ye denk gelmekte.


Ücretsiz Deneme Hesabı