Günlük Analiz 22-05-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda geçtiğimiz hafta;
ABD borsaları geçtiğimiz haftayı pozitif seyirle kapatırken, teknoloji endeksi Nasdaq %3'ten fazla yükseliş ile pozitif fiyatlamalarda öne çıktı. ABD'de geçen hafta Fed üyelerinden gelen faiz artışlarının duracağı sinyalleri piyasalara pozitif yansıdı. Açıklanan verilerde ekonomiye ilişkin resesyon ihtimalleri azalırken, borç tavanına ilişkin belirsizlikler dolayısıyla verilerin fiyatlamalara etkisi sınırlı oldu. ABD'nin temerrüde düşme riskine karşın yapılan açıklamalar piyasalarda risk iştahını azaltırken, konunun hala çözülmemesi piyasalarda gerginliği artırdı. Euro bölgesinde TÜFE nisanda resmi olarak öncü verilere paralel %7,00 olarak gerçekleşti. Yurt içinde ise piyasalarda seçime yönelik beklentiler ve haber akışları ile fiyatlanmaya devam etti.  TCMB'nin net uluslararası rezervleri  4.45 milyar dolar düşüşle 2.33 milyar dolara geriledi. 2002 yılından itibaren tutulan verinin pozitif olduğu dönemlerde tarihte ilk kez 2.33 milyar dolara inildi. Haftalık istatistiklerde yabancı yatırımcılar, geçen hafta net 135,1 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaptı. KKM hacmi 143.6 milyar lira arttı ve 2 trilyon 346 milyar 755 milyon liraya yükseldi. KKM artarken de yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı seçim öncesi döviz kurlarının sert yükseldiği hafta parite etkisinden arındırılmış şekilde önceki hafta 2 milyar 189 milyon dolar azaldı.

Bu sabah;
Küresel piyasalar bu sabah karışık yönde hareket ediyor. ABD ve Avrupa vadeli endekslerde yatay negatif görünüm hakim olurken, Asya piyasaları haftanın ilk günü pozitif ayrışıyor. Asya'da bu sabah Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararı takip edildi. Banka gösterge faiz oranını 3,65% seviyesinde beklentilere paralel olarak sabit bıraktı. Banka 9 aydır faiz oranında değişikliğe gitmedi. Piyasalarda yeni haftaya girilirken ham petrolde %1'lik kayıplar var 71 doların altında seyrediyor. Dolar endeksi 103 puanın hafif gerisinde sınırlı negatif, ABD 10Y tahvil getirileri ise 3,68'e doğru 2 puan düşüyor. Yurt dışı veri gündemi bugün sakin. ABD'de Fed üyesi Bullard'ın konuşması takip edilecek. ABD Başkanı Biden ile Kongre'nin bugün de görüşme yapması bekleniyor. Görüşmeden çıkacak sonuçlar piyasalara yön verecektir.

Yurt içinde ise seçimlere ilişkin haber akışları ve bugün yapılması beklenen açıklamalar ön planda olacak. 

BIST100 endeksinde güne pozitif başlangıç ile 4450 -4630 arası işlem aralığı öngörüyoruz. 

Gündemden öne çıkan haberler;

Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranının (LPR) değiştirmedi. Banka, LPR'yi son 9 aydır sabit tutuyor. Piyasanın beklentisi de Çin MB'nin Mayıs toplantısında faizi değiştirmeyeceği yönündeydi.

Fed Başkanı Jerome Powell, birkaç yetkilinin faiz artırımına devam etmek istediklerini söylemesinin ardından politika tartışmasının komutasını devralarak, önümüzdeki ay faiz oranı artışlarını durdurma eğiliminde olduğunun açık bir sinyalini verdi. (bloomberg)

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduatın (KKM) ekonomiye olumlu katkılar sağladığını belirterek, “Bugün toplam 2,3 trilyon liraya ulaşan KKM uygulamasının bütçeye maliyeti de giderek azalmaya devam etmiş, toplamda 95,3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir” dedi. (foreks)

S&P Global, İrlanda'nın güçlü mali performansı nedeniyle kredi notunu yükseltti (foreks)

Moody's, Portekiz'in kredi notunu teyit ederken, görünümünü yükseltti. (foreks)






BORSA YORUMU


BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı 6,13% oranında düşüş ile 4501 puandan tamamladı. Endeks hafta boyunca 4405-4700 aralığında hareket etti. XBANK endeksi 20,69% oranında düşüş ile endeksin hareketinde öncü oldu. Haftaya seçim sonuçlarını fiyatlayarak devre kesici ile başlayan endekste haftanın geri kalanında pozitif ayrışan sektörler endeksi 4700 seviyesine kadar taşıdı. Hafta biterken gelen haber akışları ve risk almak istemeyen yatırımcıların pozisyon kapama telaşı ile satış baskısı yeniden güç kazandı. Geçtiğimiz hafta TR 5 yıllık risk primi (CDS) yaklaşık %40 yükseliş ile bankacılık öncülüğünde endeksteki satışların ana sebeplerinden oldu. Bu haftanın da seçime yönelik beklentiler ile şekillenmesi ve yatırımcıların haber akışlarına göre sektör/hisse ayrışmalarını takip etmesi beklenebilir. Hafta kapanışında ise seçim sebebiyle riskten kaçınacağı bir cuma günü yaşanması makul senaryo olabilir. Orta vadeli yatırımcılar için ise yılın geri kalanı için göreceli ucuz olan hisselerde yeni alım fırsatları oluşabilir. 

Teknik olarak, önemli destek bölgesi olarak izlediğimiz 4500 seviyelerine kadar geri çekilen endeksin 200 günlük AO'su 4400 puandan geçiyor. Bu bölgenin altında gün kapanışı olması satıcıların yeniden güç kazanmasını sağlayabilir. Yukarı yönde ise 4630-4700 bölgesi ilk direnç aralığı olarak yer alırken, bu bölge üzerinde endeksin güç kazanarak yeniden 4850-5000 bölgesini hedeflemesi beklenebilir. 

Destek: 4500-4400-4250
Direnç:4630-4700-4850

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL paritesi geçtiğimiz haftayı 1,19% oranında yükseliş ile 19,81 seviyesinden tamamlayarak tarihi zirvesini yeniledi. Hafta içinde 19.54-19.82 aralığında hareket etti. Seçim sonuçlarının kurdaki yansımaları resmi kurda hafif pozitif olarak devam etti. Serbest piyasada ise bankalar arası kura doğru geri çekilme görüldü. Bu hafta kurda seçime yönelik beklentiler ve haber akışları etkili olmaya devam edecektir. Veri gündeminde ise perşembe gücü TCMB'nin PPK toplantısı bulunurken, piyasa beklentisi politika faizin %8,50'de sabit bırakılması yönünde bulunuyor. ABD'de ise FOMC tutanakları takip edilecek.
Teknik olarak  19,75 üzerinde kalıcılığın devamı ile ilk hedef olarak 20,00-20,40 dirençleri yer alırken, olası geri çekilmelerde ise 19,55-19,40-19,25 seviyeleri destekleri oluşturmaktadır. 

Direnç: 20,00-20,40-20,65
Destek: 19,55-19,40-19,25

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite geçtiğimiz haftayı 0,39% oranında düşüş ile 1,0807 seviyesinden tamamladı. Hafta içerisinde 1,0760-1,0905 arasında hareket etti. ABD'de borç tavanına yönelik artan belirsizlik ortamı pariteyi baskılamaya devam etti. Dolar endeksi geçtiğimiz haftayı 0,48% oranında yükseliş ile tamamlarken kapanışı son 8 haftanın en yükseğinden gerçekleşti. Bu hafta ABD'de borç tavanına ilişkin görüşmelerden gelecek haber akışları piyasaları yönlendirmeye devam edecek. Süreç uzadıkça piyasalarda baskının arttığı ve tahvil gelen satış ile DXY'deki yukarı yönlü seyrin pariteyi baskılamaya devam ettiğini izleyebiliriz. Veri gündeminde ise ABD'de FOMC tutanaklarında üyelerin faiz artışlarını durdurmaya yönelik görüşleri öne çıkacak. ABD GSYH büyüme oranları ve kişisel tüketim harcamaları enflasyon beklentilerine yön verecek. 

Teknik olarak,   1,0850 altında zayıf görümüne geçen paritede yeniden 1,0800'in altına  doğru geri çekilmeler görülebilir. Aşağı yönde 1,0745 önemli destek olarak takip ediliyor. Yukarı yönde ise 1,0850 üzerinde satış baskısının azalması beklenirken, 1,0935 üzerinde kalıcı olması yeni trend başlatabilir. 

Destek: 1,0790-1,0745-1,0680

Direnç: 1,0850-1,0935-1,1000


HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

ALFAS: Şirketin yurt içinde bir müşterisi ile 17,0 milyon dolar tutarla sipariş aldığı açıklandı.

ASTOR: Şirketin Irak’ta bir firma ile 11,0 milyon dolar tutarında 1500 Adet Dağıtım Transformatörü sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

AYDEM: Depolamalı üretim tesisleri icin 400 MW GES ve 100 MW RES olmak üzere toplam 500 MW kapasite olarak gerçekleştirilen ön lisans başvurusunun kabul edildiği açıklandı.

FORMT: Şirket tarafından 5.000 adet konteyner kapısı siparişi alındığı açıklandı.

HEKTS: Veteriner ilaçları üretimi alanında ikinci bir üretim tesisinin kurulmasına, Ankara’da arsa ve fabrika binasının 141,9 milyon TL’ye satın alınması için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verildiği açıklandı.

SMRTG: Şirket bağlı ortaklığı Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama ile yurt içinde yerleşik bir müşterisi arasında 21,0 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığı açıklandı.

THYAO: Şirketin %30 pay sahibi olduğu VİA’daki paylarının satılması kapsamında Pay Devir Sözleşmesi imzalandığı ve devir işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

ZOREN: Şirket bağlı ortaklığı Zorlu Elektrik Enerjisi’nin Tekirdağ’da kurmayı planladığı 250 MW kurulu güce sahip olacak Yeniçiftlik Depolamalı RES ve Kırklareli’de kurmayı planladığı 125 MW kurulu güce sahip olacak Hamitabat Depolamalı RES projeleri için yaptığı önlisans başvurularının uygun bulunduğu açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı