Günlük Analiz 22-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

FED sonrası artan risk iştahının etkisi devam ediyor, piyasalar veri odaklı;

- FED kararları sonrası tekrar ön plana çıkan risk iştahının etkileri dün de piyasalar genelinde hakimdi. ABD borsaları günü artılarla kapatırken, bir miktar kar satışları ile daha dengeli bir piyasa görünümü oluştuğunu söyleyebiliriz. 
- Piyasa FED'in 2024 yılı için 3 faiz indirim beklentisini koruması ve özellikle Powel'ın büyümeye dair iyimser beklentilerini paylaşması piyasalar nezdinde olumlu havanın artmasına ve bundan sonrası için daha olumlu piyasa senaryolarının ön plana çıkmasına neden olmuştu. Bundan sonrası için piyasalar yine verilere odaklı FED'in süreci hızlandırabilme ihtimali üzerinden fiyatlamalarını sürdüreceğini düşünüyoruz. Haliyle enflasyonun düşüş hızının belirginleştiği ortamlarda özellikle yurt dışı borsalarında yeni rekorlar gelmeye devam edecektir. Düzeltmeler ise genel olarak bu yıl kısıtlı kalmakla beraber aslında yeni maliyet fırsatları olarakta görülebilir.
- Gelişmelere odaklı ABD 10 yıllıkları 4.23 seviyelerinde aşağı yönlü salınımını sürdürüyor,  dolar endeksi (DXY) ise tekrar yönünü yukarı çevirirken bir kez daha 104 seviyesi üzerinde fiyatlanıyor. FED sonrası 2222 seviyesinde yeni zirve gören altın ise güçlenen dolar karşısında sert gerilerken bir kez daha 2200 seviyesi altında fiyatlanmaya başladı. 
- Bu arada dünün diğer önemli gelişmesi ise İngiltere Merkez Bankasının faizleri sabit bırakması oldu. Banka sürecin planlandığı gibi işlemeye devam ettiğine vurgu yaptı.
- Bugün uzak doğu satıcılı güne başlarken özellikle dolarda ki hareketlenme dikkatle izlenecektir. ABD borsalarının açılması ile beraber ise piyasalar kısmen iştahlı olsa da bir miktar daha kar satıcılı görünümde haftayı tamamlayabilir.       
     
Kritik seçim öncesi Merkezden tarihi hamle geldi;
   
- Dün gerçekleşen PPK toplantısı ile Merkez Bankası bir kez daha doğru hamle yaptı ve piyasaların önüne geçerek politika faizini 500 baz puan artırarak 50% seviyesine çıkardı. Son dönem miktarsal sıkılaşma hamleleri ile piyasaları yönlendiren Banka bununla da sınırlı kalmayıp faiz koridorunun üst bandını da S seviyesine çekerek kendisine daha fazla sıkılaşma alanı açmış oldu. Piyasa beklentisi ve bizim de beklentimiz faizlerin sabit bırakılması yönünde olurken bu hamle Merkezin bir kez daha piyasanın önüne geçmesine neden oldu.
- Faiz artışının seçim öncesi olması ayrıca son dönem hissedilen güven bunalımına da bir nevi önemli bir ayar vermiş oldu. Özellikle seçim sonrasına dair ekonomi yönetimi özelinde dillendirilen bir çok senaryonun da bu hamle ile rafa kalktığını söyleyebiliriz.  Yani bir nevi ekonomi yönetimi Merkezin bu hamlesi ile beraber bir kez daha piyasalar nezdinde güven tazelemiş oldu. 
- Bu hamle ile aynı zamanda enflasyonla mücadelede ki kararlılık bir kez daha ortaya konulmuş oldu. Yine son dönem aşama aşama bozulan ileri vadeli beklentilerin tekrar düzelmesi açısından bu hamlenin etkili olacağını düşünüyoruz.  Yine faiz artışının yabancı nezdinde de önemli bir belirleyici unsur olacağını, o tarafta da güven artırıcı bir etkisinin olacağını not olarak düşmekte fayda var.
- TL de belirgin bir reel getiri ile beraber özellikle mevduat faizlerinde ve kredi faizlerinde belirgin artışlar görülmeye devam edecektir. Bu durum iç piyasada riskli varlıklar üzerinde baskı oluştursa da yabancı algısında ki düzelmenin ve tekrar ilginin artmasının piyasaları dengeleyeceğini düşünüyoruz. Yine de iç talebin belirgin düşmesi, krediye ulaşımın zorlaşması gibi faktörler şirket performansları açısından zorlayıcı olacaktır ve özellikle borsa da hem sektörel hem de hisse bazlı daha ayrışmaların görüldüğü bir süreç yaşanacaktır. 
- süreç sonrası içeride borsa endeksi bankacılık sektörü öncülüğünde artarken, CDS risk primimizde 334 baz puan seviyelerinde yüksek seyretmeye devam ediyor. Burada seçim belirsizliğinin halen etkili olduğunu düşünüyoruz.  2300 zirvesini bir kez daha test eden gram altın ise hem TL de ki değerlenme ve hem de ONS da ki geri çekilme etkisi ile bir kez daha 2250 seviyelerine doğru geri çekilmiş görünor.
- Bugün genel olarak piaysalarda çift yönlü fiyatlamaların hakim olacağını düşünüyoruz. Özellikle haftalık kapanışlar ilerisi için bir miktarda olsa gidişata dair ip uçları verecektir. seçime doğru piyasaların bir miktar daha risk off modunda olması beklenebilir.   

   GÜNDEM;
- TÜRKİYE Kapasite Kullanım Oranı
- FOMC Üyesi Bostic’in Konuşması 

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul dün güne tespitlerimiz doğrultusunda global piyasalara paralel alıcılı başlarken bu hava PPK öncesi yerini tekrar sakinliğe bıraktı ve endeks toplantı öncesi 9000 puan üzerinde kısmen pozitif fiyatlamalar ile gelişmelere odaklandı. Merkezin sürpriz 500 baz puanlık faiz artırımı ile ile ters köşe olan piyasalar ilk etapta bocalayarak yön arayışına girse de, sonrasında önce sert faiz hamlesine satışla cevap verdi ancak bir süre sonra piyasa tekrar alıma dönerek yönünü yukarı çevirdi. Aslında karar sonrası bir nevi dün bültenimizde bahsetmiş olduğumuz sürpriz artırım sonrası olası piyasa reaksiyonu gerçekleşmiş oldu. Hatırlanacağı gibi dün olası bir faiz artırımında borsada önce satışların etkili olacağına ve akabinde özellikle güvene dayalı tekrar borsa cephesinde alımların ön plana çıkabileceğine vurgu yapmıştık. Burada uzun zamandır seçim sonrası ekonomik gelişmelere ve özellikle ekonomi yönetimine dair duyulan endişeler, seçim öncesi gelen bu hamle ile giderilmiş oldu. Ayrıca Merkez piyasayı etkin bir silahı ile vurup enflasyonla mücadelede ki kararlılığını net göstermiş oldu. Bu noktada yabancı yatırımcı başta olmak üzere bundan sonraki sürece dair son dönem piyasalarda oluşan olumsuz intibanın hızlıca dağıldığını söyleyebiliriz. Haliyle piyasalar hamleyi güven kaynaklı problemlerin ortadan kalkması nedeniyle son derece güçlü ve yerinde bulmuş oldu. Endeks karar sonrası toparlanmaya geçerken buna özellikle telekom 6% ve bankacılık sektörünün de 5% ile öncülük ettiğini görüyoruz. Yine holding, havacılık ve otomotiv hisselerindeki alımlar endeksin yükselişinde etkili olan diğer sektörler olarak ön plana çıkmakta. BIST100 günü 2,07% yükselerek 9140,7 seviyesinden tamamladı. Karar sonrası gerçekleşen yüksek kapanışın bugün de açılışta etkisini devam ettirmesini bekliyoruz. Piyasa mümkün olduğunca 9400 seviyelerinde ki zirvesini bir kez daha test edecek ve mevcut potansiyelini bugünde sürdürecektir. Ancak ara ara kar satışları ile tekrar düzeltme gelmesi ve piyasanın belli kademelerde hız kaybetmesi de muhtemel görünüyor. Bu etki ile tekrar yakın desteklerini çalıştırmasını beklediğimiz endeks hareketli bir günün ardından 9250 seviyelerinde dengelenerek haftayı kapatacaktır. piyasanın bir süre 9450 - 9000 geniş bant aralığında yatay seyretmesi beklenebilir. 
   
Direnç: 9250 - 9450 - 9600 - 9800
Destek: 9000 - 8900 - 8675 - 8500

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Dün güne sakin görünümde başlangıç yapan Dolar/TL kuru kısmen ara ara baskılansa da, kritik PPK öncesi mevcut kademelerinde dengelenmeyi başararak gelişmelere odaklandı. Merkezin sürpriz ve sert 500 baz puanlık faiz artırımı ile sarsılan piyasalarda özellikle TL nin karar sonrası hızlı değerlendiğine şahit olduk.  Kur aşağı yönlü baskının artması ile 32 seviyesinden sarkarken 31.75 desteğinine kadar düşüşünü derinleştirdi. Sonrasında tepki veren kur günü de 32.03 seviyesinde tamamladı. Yeni gün başlangıcında kurda hafifte olsa alımların ön planda olduğunu görüyoruz. Piyasa dünkü gelişmelerin akabinde daha dengeli ve 32 seviyelerinde ki konumunu koruyarak fiyatlanmaya devam edecektir. Bu hamle ile son dönemde kur üzerinde yaşanan olumsuz baskılanmaların etkisini yitireceğini düşünüyoruz. Piyasa dengesinin 32 seviyelerinde oluşması ile beraber endişeli talepte kesilecek ve bir süreliğine riskli fiyatlamalar geri planda kalmış olacaktır.            
Direnç: 32.20 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 31.75 - 31,50 - 31.30 - 31.00 

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Dün gelişmelere odaklı öncelikle yukarı yönlü eğilimini sürdürerek güne başlayan paritede günün devamında dolar lehine güçlenmenin ön plana çıkması ile (DXY tekrar 104 üzerine attı) yön bir kez daha aşağı döndü. Bu etki ile parite baskılanırken özellikle alt kademelere doğru düşüşün gün boyu genişleyerek etkisini sürdürdüğünü gördük. Bu gelişmeler sonrası teknik görünüm kısa vade de bir kez daha değişkenlik göstermiş oldu. Euro'da ki güç kaybı etkisi ile paritenin bugün de satıcılı seyirde alt kademelerini aşağı yönde zorlamasını bekliyoruz.  Bu bağlamda özellikle 1.0819 desteği kritik destek kademesi olarak karşımıza çıkmakta. Parite bu seviyelerde denge kurup ara ara vereceği tepki alımları ile görünümünü bir kez daha dengelemeye çalışacaktır. Olası sarkmalara rağmen bu kademenin tutunmasını ve piyasanın bu seviye üzerinde dengelenerek haftayı tamamlamasını bekliyoruz.  Düşüşün devamında ise 1.070 seviyesi öncelikle hedeflenirken kısa vade pozisyonlar için piyasa yönünde kalınmalıdır. Tepkilerin beklentimizden daha güçlü olması durumunda ise 1.10 seviyesine yakın piyasa hız kaybetmeye devam edecektir.   

Dirençler: 1.0855 - 1.0878 - 1.0920 - 1.0950 - 1.1000

Destekler: 1.0819 - 1.0790 - 1.0750 - 1.0700 - 1.0650

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 650 milyon TL'den 6,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru EPDK tarafından onaylandı.

* ALARK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL'den 2 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* CLEBI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* DENGE - Şirket bağlı ortaklığı Metrobil Teknoloji'inin İETT tarafından açılan Network Bakım Onarım ve Destek ihalesini 12,9 milyon TL bedelle kazandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile Luster Genel Ticaret firması arasında şirket ürünlerinin Kuzey Irak Sınırları içerisinde satışı ve pazarlanmasına yönelik Temsilcilik Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile yurt içi bir yazılım firması arasında G-Charge Elektrikli Araç Şarj Kart yazılımlarının yapılması konusunda ortak çalışma başlayarak sözleşme imzalandığı açıklandı.

* GLRYH - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 360 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru Bakanlık tarafından da onaylandı.

* KAREL - Şirketin bağlı ortaklığı Telesis Telekomünikasyon'un tüm şirket tarafından devir alınması suretiyle, şirket bünyesinde birleşilmesine karar verildiği açıklandı.

* KAYSE - S.S. Eskişehir Pancar Ekiciler Kooperatifi tarafından 3.120.000 adet payın Borsa'da işlem görebilmesi için MKK'ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

* KBORU - Şirketin DSİ Konya tarafından gerçekleştirilen Konya Apa Hotamış 1,2,3, Sulamaları HDPE Boru Temini konulu ihaleye katılarak 112,5 milyon TL bedelle birinci olması sonrasında sözleşme imzalandığı açıklandı.

* MIATK - Şirket ile Atos Grup arasında iş birliği ve gizlilik anlaşması imzalandığı açıklandı.

* POLTK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 20 milyon TL'den 150 milyon TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldı.

Ücretsiz Deneme Hesabı