Günlük Analiz 22-02-2023

Ekonomi Takvimi

Ekonomi Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda dün;
ABD borsaları bu haftaki ilk işlem gününde, Fed'in faiz oranlarını uzun süre yüksek tutacağına dair endişelerle günü sert düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 700 puana yakın değer kaybetti ve yüzde 2,06 azalışla 33.129,59 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 2 azalarak 3.997,39 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 2,50 kayıpla 11.492,30 puana düştü. Açıklanan makroekonomik verilerin ardından Fed üyelerinden gelen mesajlar daha şahin tonda olurken, çarşamba akşamı açıklanacak tutanaklar öncesi risk iştahı düşük kalmaya devam etti. Bununla birlikte ülkenin en büyük perakende zincirlerinden olan Walmart ve Home Depot şirketlerinin 2023 yılına ilişkin zayıf beklentileri de risk iştahını düşürdü. Veri gündeminde ABD'de açıklanan imalat PMI, ocakta 47,8 değerini alarak beklentilerin üzerinde artmasına karşın daralmanın sürdüğünü gösterdi. Ülkede ikinci el konut satışları da ocakta aylık bazda yüzde 0,7 azalarak 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Euro bölgesinde ise imalat PMI 48,5 ile beklentilerin ve önceki ayın gerisinde kalarak sektörde daralmanın devam ettiğini gösterirken, hizmet PMI 53 puan ile eşik değerin üzerinde kalmaya devam etti. Sanayi tarafının yüksek faiz artışları ile yavaşladığı ancak hizmet sektörünün enflasyonist ortamda canlı kalmaya devam ettiği görüldü. ECB Başkanı Lagarde, enflasyondaki hızlı yükselişin aşındırdığı satın alma gücünün geri kazanılması için ücretlerin büyümesinin normal olduğunu belirtirken, Euro Bölgesi'nde bir ücret-fiyat sarmalı olmadığını savundu. ECB'nin ücretlerde büyümeyi 'çok, çok yakından' izlemekte olduğunu ifade eden Lagarde, ücretlerin enflasyonu yakalamak için artmasının oldukça normal bir süreç olduğunu vurguladı.

Bu sabah,
Küresel piyasalar bu sabah karışık yönde hareket ediyor. ABD vadeliler dünkü düşüşün ardından bu sabah tepki yükselişleri ile hafif artı yönde bulunurken, Avrupa tarafında satıcılı seyir hakim görünüyor. Asya piyasalarında da ABD'deki faiz artışına ilişkin şahin açıklamalar Asya piyasalarını da baskılıyor. Petrol fiyatları ABD'de ekonominin yavaşlayacağına ilişkin beklentiler ile bu sabah 0,50% seviyelerinde geri çekiliyor. Dolar endeksi 104 puan üzerinde yatay, ABD 10Y tahvil getirileri 3,94 seviyesinde hafif eksi yönde seyrediyor. Veri gündeminde bugün ABD'de akşam açıklanacak Fed tutanakları piyasaların odağında olacak. Tutanaklar öncesi piyasada düşük risk iştahının devam etmesi beklenebilir. Fed üyelerinden gelecek mesajlarda faiz artışlarının beklenenden uzun süreceği görüşü öne çıkarsa dolar endeksinde yeniden yukarı yönlü trend ile hisse senedi piyasalarında yeni bir satış dalgası oluşabilir. Veri gündeminde Almanya'da enflasyon oranları ve İFO iş iklimi endeksi, yurt içinde ise kapasite kullanım oranı takip edilecek. 

BIST100’de güne hafif eksi yönde başlangıç bekliyoruz.


Gündemden öne çıkan haberler;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Deprem bölgesindeki 11 ilimizde konut ve köy evi olarak mart ayında inşasına başlayacağımız hane sayısı 270 bini bulacaktır' dedi.(Foreks)

Macaristan’da yerel basında yer alan haberlerde, Macaristan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini gelecek ay onaylayacağı iddia edildi. (Foreks)

Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Naoki Tamura, Banka'nın ultra gevşek para politikasını şu an için devam ettirmesi gerektiğini söyledi. (Foreks)

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin'de beklenenden daha güçlü toparlanmanın küresel büyümeye de fayda sağlayacağını bildirdi.  (BloombergHT)

Hazine TL cinsinden 10 Yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde net 1 milyar 821 milyon TL satış gerçekleştirildi. İhale öncesi yapılan 1 milyar 250 milyon TL ROT satışla birlikte toplam satış tutarı 3 milyar 71 milyon TL'ye ulaştı.İhalede satışların nominal tutarı 1 milyar 85 TL oldu. İhalede reel bileşik faiz eksi yüzde 4,94 oldu. (BloombergHT)

Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta gerçekleştireceği toplantıda politika faizini 100 baz puan indirmesi ile faizi sabit tutma olasılığını eşit düzeyde gördüğünü açıkladı. Diğer taraftan, yayımlanan raporda hükümetin depremin GSYİH üzerindeki olumsuz etkisini dengelemek için genişlemeci politika arayışını hızlandıracağı belirtildi. (BloombergHT)

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna'nın yeni bir program kapsamında IMF'den 'büyük' bir destek alabileceğini belirterek, Ukrayna ekonomisinde bu yıl boyunca kademeli bir toparlanma beklendiğini ifade etti. (BloombergHT)










BORSA YORUMU

BIST100 endeksi dünkü işlemleri  yatay yönde 5149 seviyesinden tamamladı.  Endeksin gün içi işlem aralığı 5136-5264 oldu. Günlük işlem hacmi 85,5 milyar TL oldu. Güne hafif artı yönde başlayan endeks seansın ilk yarısında alıcıların güçlenmesi ile kazançlarını artırarak  50 günlük AO (5148) üzerine yükselerek 50 günlük AO'nun  üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Yukarı yönde son iki aylık alçalan kanalın üst bandı direnç olarak test edilip geçilemedi. Gün sonuna doğru gelen sert geri çekilme ile gün içi kazançlar silindi. Yukarı yönlü seyrin devamında 5280 -5300 bölgesi önemli direnç noktasını oluşturmaktadır. Bu bölge üzerine yerleşme olması halinde yukarı yönlü hareketin güç kazanarak ivmesini korumasını beklenebilir. Son iki aylık alçalan kanalın üst  bandı da 5290 seviyesinden geçiyor. Geri çekilmelerde ise 5050 desteği önem arz ederken, bu seviyenin kırılması halinde yeniden 5000 altına doğru fiyatlamalar oluşabilir. 
 
Destek: 5050-4950-4800
Direnç: 5255-5280-5480

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru dünkü işlemleri yatay yönde 18,86 seviyesinden tamamladı. Gün içi işlem aralığı 18,8297-18,9121 oldu. Teknik olarak son 5 haftalık işlemlerde 18,80 üzerinde yatay seyreden kurda 18,80 üzerinde kalıcılığın devamı ile yukarı yönlü hareketin sınırlı pozitif seyirle devam etmesi beklenebilir. Yukarı yönlü hareketin 19,00 TL üzerinde ivme kazanması beklenebilir. 19,10-19,30 sonraki direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 18,75-18,70 kısa vadeli destekleri oluşturmaktadır. 50 günlük AO 18,78'de 100 günlük AO ise 18,72'den geçiyor. Bu hafta perşembe günü TCMB PPK toplantısında Foreks anketine göre medyan beklenti 50 baz puan indirim yapılması yönünde bulunuyor. Olası faiz indiriminin ardından eksi yönde açılan reel faiz ile birlikte TL'de sınırlı kayıplar oluşabilir.

Direnç: 19,00-19,10-19,30
Destek: 18,75-18,65-18,55

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Parite dünkü işlemleri 0,36% oranında düşüş ile 1,0646 seviyesinden tamamladı. Gün içi işlem aralığı 1,0637-1,0698 oldu. ABD'de bu akşam açıklanacak Fed tutanakları öncesinde DXY'de yukarı yönlü seyir devam ederken pariteye negatif yansıdı. Fed üyelerinden gelecek daha fazla faiz artışına ihtiyaç olacağına ilişkin mesajlar DXY'de yukarı yönlü hareketi destekleyerek paritede satış baskısının devam etmesini sağlayabilir. Teknik görünümün zayıf seyrettiği paritede yukarı yönde 1,0765 üzerinde gün kalıcılık oluşmadığı sürece yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Bu seviye üzerinde direnç olarak 1,0830-1,0920 seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönde ise 50 günlük AO altında kalıcılığın devamı ile yeniden 1,0600 desteğine doğru geri çekilme beklenebilir. 200 günlük AO'nun da geçtiği 1,0525 ise kısa vadeli tepki gelebilecek önemli destek olarak takip edilebilir.  Yarın Euro bölgesinde açıklanacak enflasyon oranları pariteye yön verebilir. Beklenti yıllık TÜFE'nin 0,2 puan artışla %8,7 olması yönünde bulunuyor. ABD'de ise aynı gün GSYH 4Ç22 büyüme oranları revize edilecek. Cuma günü Fed'in enflasyon göstergesi olarak izlediği kişisel tüketim harcamaları önemli olacak.

Direnç:1,0765-1,0830-1,0920

Destek: 1,0600-1,0525-1,0440


ŞİRKET HABERLERİ

ŞİRKET HABERLERİ

AKBNK: Banka 30 milyon dolar sermayeli Hollanda'da yerleşik Akbank Ventures unvanlı yeni bir şirket kurulmasına karar verildiği açıklandı.

AKSEN:  Aksa Aksen Enerji’nin unvanının Aksa Yenilenebilir Enerji olarak değiştirildiği açıklandı.

HEKTS: Şirket kayıtlı sermaye tavanının 3 milyar TL’den 8,5 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

KCHOL: Şirket, Ford Motor Company ve LG Energy arasında, Ford Motor Company ve LG Energy tarafından Ankara'da gerçekleştirilmesi planlanan batarya hücre üretimi yatırımına Koç Topluluğu'nun katılması konusunda işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla tarafların ön niyetlerini içeren bağlayıcı olmayan bir Niyet Mektubu imzaladığı açıklandı.

SMRTG: Şirket ile SMRTG arasında Enerji Depolama Sistemleri tedarikine ilişkin toplamda 2.000 MWh'a kadar ürün satın alınması anlaşması imzalandığı açıklandı. 2- ABD’de 40 milyon dolar sermayeli Pomega Energy Storage Technologies unvanlı şirket kurulduğu açıklandı.

TUKAS: Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL’den 4 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı açıklandı.

ZOREN: Almanya'da, Hollanda'da kurulu şirketin %100 bağlı ortaklığı Electrip Global’in %100 pay sahibi olduğu Electrip Germany GMBH unvanlı şirketin kurulduğu açıklandı.



Ücretsiz Deneme Hesabı