Günlük Analiz 21-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

FED en az üç kez faiz indirim beklentisini değiştirmedi, piyasalarda coşku havası hakim;

- Dün akşam FED beklendiği gibi faiz oranlarını rekor 5.25% - 5.50% düzeyinde sabit tutarken, bu yıl için faiz indirim beklentisinde de her hangi bir değişikliğe gitmedi. 
- Fed'in enflasyonda biraz daha yavaş bir ilerleme öngörmesine rağmen bu yıl ABD faiz oranlarını hala üç kez düşürmeyi beklediğini belirtmesinin ardından ABD borsaları başta olmak üzere tüm dünya borsaları pozitif fiyatlamalar ile iştahlı bir görünüm sergiledi..
- Fed Başkanı Jerome Powell, ise açıklamalarında son zamanlardaki yüksek enflasyon okumalarının fiyat baskılarının yavaş yavaş azalmasına ilişkin temel hikayeyi değiştirmediğini söyledi, ancak son verilerin de merkez bankasının enflasyon savaşının kazanıldığına olan güvenini desteklemediğini ekledi. Powell bu yıl 3 faiz indirimi için plana sadık kalınacağına vurgu yaparken, büyümeye yönelik ivmenin de devam etmesini beklediklerine vurgu yaptı. 
- Karar sonrası piyasaların faiz indirimlerinde gecikme endişeleri ortadan kalkarken, risk iştahında hızlı bir dönüş ile hisse senetleri yükseldi ve tahvil getirilerinde de düşüş gerçekleşti. S&P 500 kısa süreliğine 5,200’ü aşarak yeni rekor gerçekleştirirken, teknoloji tarafında da güçlü alımlarla 18.500 kademesi aşıldı. İki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi altı baz puan düşerek %4,62’ye geriledi, ABD 10 yıllıkları ise 4.30% seviyesi altına doğru geri çekildi. Dolar endeksi bir kez daha 103 seviyesinin altına doğru çekilirken Altın ONS ise 2200 direncini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2222 kademesinde yeni rekor tazeledi. 
- Özetle FED enflasyon ile mücadelede henüz tam sonuç alamasa da faiz indirim döngüsüne dair beklentilerini koruyarak piyasaların istediğini vermiş oldu.. Bundan sonrasında özellikle veri setinin mevcut koşulların iyileşmesine dair beklentileri güçlendirmesi risk iştahının bundan sonra daha da güçlenerek devam edebileceğini bize gösteriyor. Büyümenin de FED projeksiyonlarına göre sekteye uğramayacak olması bu iştahı daha da perçinlemiş oldu. Global tarafta bu yıl tam anlamıyla borsa yılı olmaya devam edecektir.     
     
Kritik PPK öncesi piyasalar karmaşık fiyatlamalar ile yön arayışında;
   
- Dün içeride borsada ki olumlu havanın kısmen devamı ile beraber bir miktar iştahlı piyasa eğiliminin hakim olduğunu gördük. Ancak 9000 seviyelerinde hız kesen borsada diğer enstrümanlar gibi bugünkü PPK öncesi bekle gör moduna geçti diyebiliriz.
- Kur cephesinde ise daha ahreketli fiyatlamalar dikkat çekiciydi. Son dönemde düşen tansiyonun aksine bankalar arası piyasa ile serbest piyasa farkı tekrar açılırken, kamu etkisi ile kurda baskılanmanın ısrarla devam ettiğini görüyoruz.
- PPK kararlarına odaklı piyasa bekleyişi haliyle gün boyu karmaşık fiyatlamalara neden oluyor diye biliriz. . CDS risk priminin son dönem fiyatlamalara göre yüksek seyretmesi de aslında içeride gelişmelere karşı piyasaların endişeli bir bekleyiş içerisinde olduğunu bize gösteriyor. 
- Dün ONS'a paralel tekrar yönünü yukarı çeviren gram altın ise bugün de trendini ivmelendirirken tarihi 2300 TL seviyelerine doğru ataklarını sürdürüyor. 
- Bugün içeride kısmen dün gerçekleşen FED toplantı sonuçlarına odaklı pozitif fiyatlamalar görürken, piyasalar bir taraftan da PPK ya odaklı bekleyiş içerisinde yön arayışında olacaktır. Özellikle PPK kararları sonrası piyasalar nezdinde oynaklık artarken, gelen açıklamaların sertlik dozuna göre piyasanın yön tayin etmesini bekliyoruz.. Beklentimiz dahilinde olmasa da masa da faiz artışı dahil bir çok seçenek olduğu unutulmamalıdır.  

   GÜNDEM;
- İngiltere faiz kararı
-  EURO Bölgesi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
- TCMB Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı***
- ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları
- ABD  Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
- ABD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul dün güne tespitlerimiz doğrultusunda alıcılı bir başlangıç yaparken 9000 direncini öncelikle yukarı yönde zorladı. Bu seviyeden gelen kar satışlarının etkisi ile kısmi geri çekilmeler görülse de, endeks günün devamında alıcılı eğilimini sürdürerek 9000 puan üzeri denemelerle potansiyelini artırmaya çalıştı. Seansın sonuna doğru gelen satışlar sonrası ise endeks günü 9000 puanın hemen altında ve kısmen primli tamamlamış oldu. Endeks günü 0.28% yükselerek 8955 puandan tamamladı. Dün akşam biz kapalıyken FED faiz kararları geldi. FED faiz oranlarını sabit tutarken, bu yıl yapacağı indirim miktarında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Powell'ın açıklamalarının da ılımlı karşılanması ile global ölçekte piyasalarda tam bir bayram havası esti ve rekorlar tazelenmiş oldu. Bu etkinin bugün açılıştı yurt içi piyasalar için de etkili olmasını bekliyoruz. Endeks güçlü alıcılı açılışla özellikle 9000 - 9050 yakın direnç kademelerini öncelikle test edecek ve bu kademeleri yukarı yönde aşmaya çalışacaktır. Ancak bugün kritik PPK toplantısı olması hasebiyle piyasanın belli kademelerde hız kesmesi beklenmelidir. Toplantı öncesi piyasa ilk hamleleri sonrası bekle gör moduna geçecektir. PPK ile beraber piyasada ki oynaklık artarken gelecek açıklamaların dozu nispetinde içeride risk iştahının etkili olması beklenmelidir. Ek sıkılaşma vurguları bu noktada piyasa üzerinde baskılanmayı artırırken, sonrasında yabancı güveninin ön plana çıkması ile tekrar borsa açısından pozitif fiyatlamalar ön plana çıkacaktır. Özellikle 9050 üzeri seviyelerde ki ivmelenmelerde hedef tekrar 9400 seviyeleri olmalıdır. Bugün bilişim ve bankacılık tarafı ile sınai endeksleri borsa açısından öncü olmaya devam edecektir.  

Direnç: 9000 - 9050 - 9250 - 9450
Destek: 8850 - 8650 - 8500 - 8300 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Dün güne satıcılı bir eğilimde başlayan kur cephesinde uzun süre sonra Türk Lirasının Dolar karşısında değerlendiğine şahit olduk. Biraz bugün gerçekleşecek PPK beklentilerinin sertleşmesi ve borsa cephesinde havanın olumluya kayması ile o tarafa para akışının kısmi etkisi fiyatlamalar üzerinde baskılanmaya neden olmuş olabilir. Ancak günün düşük kapatan kur tarafında bu sabah itibariyle tekrar fiyatların dünkü açılış seviyesine doğru toparlandığını görüyoruz. Kurda yukarı yönlü eğilim kontrollü bir şekilde devam ederken piyasanın 32.50 seviyelerinde kısa süreli konsensus oluşturması muhtemel görünüyor. Bugün PPK kararları sonrası ise oynaklığın artması ile kur tarafında da çift yönlü fiyatlamalar ile yön arayışı ön plana çıkacaktır. Olası bir faiz artışı ya da ileriye yönelik daha şahin mesajlar TL de kısa vade güçlenme ile kuru kısmen geriletebilecektir. Aksi yönlü gelişmeler ise mevcut seyri destekler mahiyette fiyatlamalara neden olacaktır.  
     
Direnç: 32.50 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 32.15 - 32.00 - 31,60 - 31.00 

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Dün gelişmelere odaklı öncelikle baskılanan paritede bir gün öncesinin dip seviyesi olan 1.083 kademesinde piyasanın dengelendiğine şahit olduk. Gün boyu daha tepkisel hamleler ile görünümünü koruyan parite akşam açıklanan FED kararları ve sonrasında Powel'ın güvercin bulunan mesajları ile tekrar ibreyi yukarı çevirdi ve piyasa günü yükselerek tamamladı. Paritede bu sabah itibariyle de tırmanış modu etkisini devam ettirmekte. Teknik görünümde ki toparlanmanın da etkisi ile piyasanın alıcılı seyrini bugünde devam ettirmesini bekliyoruz. Dolarda ki geri çekilme belirginleştikçe euronun yukarı hamleleri de etkisini artıracaktır. Piyasa kritik 1.10 seviyesinde ise hız kesecek ve bu seviyeden bir miktar kar realizasyonuda gerçekleşecektir. Paritede günlük kapanışın yine yüksek seviyelerine yakın gerçekleşmesini bekliyoruz. Kritik 1.10 direncinin aşıldığı durumlarda ise tırmanışın ivmelenmesi ve paritenin bir önceki zirve seviyesi olan 1.1155 seviyelerine doğru yükselişini sürdürmesi beklenmelidir.

Dirençler: 1.0980 - 1.1000 - 1.1050 - 1.1155

Destekler: 1.0901 - 1.0880 - 1.0860 - 1,0810

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 650 milyon TL'den 6,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru EPDK tarafından onaylandı.

* ALARK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL'den 2 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* CLEBI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* DENGE - Şirket bağlı ortaklığı Metrobil Teknoloji'inin İETT tarafından açılan Network Bakım Onarım ve Destek ihalesini 12,9 milyon TL bedelle kazandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile Luster Genel Ticaret firması arasında şirket ürünlerinin Kuzey Irak Sınırları içerisinde satışı ve pazarlanmasına yönelik Temsilcilik Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile yurt içi bir yazılım firması arasında G-Charge Elektrikli Araç Şarj Kart yazılımlarının yapılması konusunda ortak çalışma başlayarak sözleşme imzalandığı açıklandı.

* GLRYH - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 360 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru Bakanlık tarafından da onaylandı.

* KAREL - Şirketin bağlı ortaklığı Telesis Telekomünikasyon'un tüm şirket tarafından devir alınması suretiyle, şirket bünyesinde birleşilmesine karar verildiği açıklandı.

* KAYSE - S.S. Eskişehir Pancar Ekiciler Kooperatifi tarafından 3.120.000 adet payın Borsa'da işlem görebilmesi için MKK'ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

* KBORU - Şirketin DSİ Konya tarafından gerçekleştirilen Konya Apa Hotamış 1,2,3, Sulamaları HDPE Boru Temini konulu ihaleye katılarak 112,5 milyon TL bedelle birinci olması sonrasında sözleşme imzalandığı açıklandı.

* MIATK - Şirket ile Atos Grup arasında iş birliği ve gizlilik anlaşması imzalandığı açıklandı.

* POLTK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 20 milyon TL'den 150 milyon TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldı.

Ücretsiz Deneme Hesabı