Günlük Analiz 20-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Günlerden FED ve piyasalar tamamen FED'e odaklı yön arayışında;

- Piyasaların uzun zamandır beklediği Mart FOMC toplantısı bugün sonuçlanıyor. Bugün FED'in faiz oranlarını 5.50% seviyesinde sabit bırakması beklenirken, karar sonrası gelecek Başkan Powell'ın açıklamaları ve özellikle FED üyelerinin bundan sonrasına dair politika beklentilerinde ki olası değişiklikler piyasaların yön bulmasında etkili gelişmeler olacaktır. Özellikle Haziran ayı itibariyle başlaması muhtemel görünen faiz indirim süreç ve hızının ne yönde evrileceği piyasa fiyatlamalarında sert oynaklıklara neden olabilecektir.
- Bir diğer merak edilen konu ise FED bilanço büyüklüğüne dair yeni bir strateji belirleyecek mi? Bu yönde alınacak kararlarında piyasalar nezdinde önemle takip edileceğini düşünüyoruz. 
- FED'in son gelen enflasyon verilerinin de etkisi ile daha şahin mesajları ön plana çıkartacağını düşünüyoruz. Özellikle 2% hedefine kalıcı düşüş görülene kadar mevcut politikalarının etkin kullanılmaya devam edileceğinin bir kez daha altı çizilecektir. 
- İki günlük toplantı sonuçlarını duyacağımız kritik saatler öncesi piyasalar ise kısmen ılımlı bir havada fiyatlamalarını sürdürerek haber akışını beklemeye aldığını görüyoruz. ABD borsaları dün pozitif eğilimde fiyatlanırken, Uzak Doğu'nun da bu sabah itibariyle yine olumlu fiyatlamalarla süreci izlediğini görüyoruz.
- Bu sabah itibariyle ABD 10 yıllıkları 4.29% düzeyine doğru hafif geri çekilirken, dolar endeksi de (DXY) 104 seviyesinin hemen altında hız kesmiş görünüyor. Altın 2150 ons üzerinde tutunurken, son dönemde hızlı artış eğilimine giren petrolde ise 82 dolar seviyelerinde (WTI) fiyatlamalar devam ediyor.
     
6 gün aradan sonra Borsa İstanbul pozitif bir kapanışla yatırımcısına moral verdi;
  
- Son dönem gelişmelerin gölgesinde negatif fiyatlanan ve 6 günlük düşüş periyodunu kesintisiz sürdüren Borsa İstanbul dün sert tepki verdi ve bir nebzede olsa yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başardı. Endeks  günü 2.4% toparlanarak tamamlarken, en iyi performans 4.91% ile bilişim ve 4.9% ile bankacılık hisselerinde görüldü. 
- Rezervlerde ki sert erime etkisi ile (son iki haftada 20 milyar USD) başlayan güven problemi, merkezin miktarsal sıkılaşma hamleleri ile piyasa faizlerini yukarı çekmesi ve seçim belirsizliği yanında ek sıkılaşma beklentileri son dönemde risk iştahında hızlı bir erozyona neden olmuştu. Dün piyasanın kritik FED ve yarın ki PPK öncesi hızlıca yara sardığını görüyoruz. Piyasalar özellikle PPK sonrası alınacak kararlar ve atılacak hamlelerin etkisi ile yabancı ilgisinin tekrar artacağı yönünde beklentiyi biraz daha ön plana çekmiş görünüyor. Özellikle bilişim ve bankacılık tarafında alımların sert geri dönüşü bu yönlü ihtimali kuvvetlendiriyor.
- Borsada pozitif fiyatlamalar ön plana çıkarken, gram altın 2250 seviyelerinde ki sakin seyrini dün de devam ettirdi. CDS risk primimiz ise 311 seviyelerinde bu sabah itibariyle fiyatlanmaya devam ediyor. 
- Kritik gelişmeler öncesi piyasaların bugün dengeli ve beklentilere paralel çift yönlü fiyatlamalar le sürece odaklanmasını bekliyoruz. Aşırı risklerden kaçınarak gelişmelere odaklanılmalıdır. 

   GÜNDEM;
- İNGİLTERE TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ - TÜFE (YILLIK)
- AMB BAŞKANI LEGARD KONUŞACAK
- Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) TOPLANTI SONUÇLARI
- BAŞKAN POWELL'IN BASIN TOPLANTISI

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul dün güne tespitlerimiz doğrultusunda yine satıcılı başlarken, bu baskılanma sınırlı kaldı ve akabinde gelen alımlarla piyasa düşüşe hızlı tepki verdi. Tepkinin güçlü devam etmesi ile Borsa İstanbul'da 6 gün aradan sonra pozitif fiyatlamaların ön plana çıktığını gördük. Gün boyu güçlü seyrini sürdüren endeks günlük kapanışını da 2.43% lük yükselişle 8929 seviyesinden gerçekleştirdi. Önceki yorumlarımızda işaret etmiş olduğumuz 8600 - 8500 bant aralığını hızlıca test eden endeksteki bu dönüş ile piyasa genel görünümde ki mevcut potansiyelini de korumuş oldu. Endeksin bugünde dünkü kapanışa paralel pozitif bir açılışla öncelikle yakın dirençlerini test etmesini bekliyoruz. Özellikle 9000 seviyesi ve üzeri kademeler öncelikle çalışırken daha sonra ise kısa kar realizasyonları ile bu seviyelerden tekrar bir geri çekilme görmemiz muhtemel olacaktır. Günlük periyotta 9000 seviyesine yakın fiyatlamalarını yatay ve yukarı yönlü potansiyelini koruyarak sürdürecek olan endeksin gün sonu kapanışını da yine bu kademelere yakın dengeli yapmasını bekliyoruz. Bugün akşam saatlerinde gelecek FOMC kararları öncesi içeride kısmen bekle gör modu hakim olacaktır.    

Direnç: 9000 - 9070 - 9250 - 9450
Destek: 8700 - 8620 - 8500 - 8300 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Dün güne sakin bir başlangıç yapan kur cephesinde tespitlerimiz doğrultusunda genel olarak fiyatlamaların gün boyu sakin ve kısmi ataklarla devam ettiğini gördük. Piyasa 32.50 seviyesine doğru bebeksi adımlarla, kontrollü ve dar bant hareketleri ile tırmanışını sürdürüyor. Son atılan adımlar sonrası tansiyonun düşmesi ve özellikle talebin ivmelenme kaybetmesi kur üzerinde ki baskılanmaları azaltmış görünüyor. Seçim öncesi piyasa olası riskleri de göz önünde bulundurarak yine kur üzerinde ara ara stres oluşturabilir. Ancak kamu etkisi ile fiyatlamaların kısıtlı hareket tarzında devam etmesi beklenmelidir. Yani tansiyonun arttığı durumlarda kamu müdahalesini görmeye devam edeceğiz. Bugün de kur tarafında benzer fiyatlamalar ile dar ve yatay bant hareketlerinin etkisinde yukarı yönlü bebeksi tırmanışın devamını bekliyoruz. 
     
Direnç: 32.50 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 32.15 - 32.00 - 31,60 - 31.00 

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Dolarda ki güçlenme kritik FED öncesi hız keserken parite de dünkü sert geri çekilmesinin ardından tekrar tepki vererek günü tamamladı. Bu akşam gelecek FOMC kararı ve açıklamalar seti öncesinde paritenin günlük periyotta kısmen sakin ve çift yönlü fiyatlamalar ile mevcut kademelerinde tutunacağını düşünüyoruz. Yakın destek direnç seviyeleri aralığında yatay piyasa hareketleri gün boyu etkili olacaktır. FOMC sonrası ise özellikle gelecek açıklamaların ve FED üyelerinin bundan sonrasına dair beklentilerinin seyri paritenin genel yön arayışında da belirleyici olacaktır. Şahin görüşün hakim olduğu bir ortamda dolar güçlenirken parite bir kez daha yönünü aşağı çevirecek ve 1.081 - 1.079 gibi destek kademelerini aşağı yönde zorlayacak ve hatta buralardan sarkarak daha da alt seviyelere doğru düşüşünü derinleştirebilecektir. Aksi yönlü gelişmelerde ise paritede 1.10 ve üzerine doğru yeni bir ivmelenme beklenmelidir.         

Dirençler: 1.0900 - 1.0920 - 1.0960 - 1.1000 

Destekler: 1.0857 - 1.0815 - 1.0790 - 1,0700 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 650 milyon TL'den 6,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru EPDK tarafından onaylandı.

* ALARK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL'den 2 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* CLEBI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* DENGE - Şirket bağlı ortaklığı Metrobil Teknoloji'inin İETT tarafından açılan Network Bakım Onarım ve Destek ihalesini 12,9 milyon TL bedelle kazandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile Luster Genel Ticaret firması arasında şirket ürünlerinin Kuzey Irak Sınırları içerisinde satışı ve pazarlanmasına yönelik Temsilcilik Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile yurt içi bir yazılım firması arasında G-Charge Elektrikli Araç Şarj Kart yazılımlarının yapılması konusunda ortak çalışma başlayarak sözleşme imzalandığı açıklandı.

* GLRYH - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 360 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru Bakanlık tarafından da onaylandı.

* KAREL - Şirketin bağlı ortaklığı Telesis Telekomünikasyon'un tüm şirket tarafından devir alınması suretiyle, şirket bünyesinde birleşilmesine karar verildiği açıklandı.

* KAYSE - S.S. Eskişehir Pancar Ekiciler Kooperatifi tarafından 3.120.000 adet payın Borsa'da işlem görebilmesi için MKK'ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

* KBORU - Şirketin DSİ Konya tarafından gerçekleştirilen Konya Apa Hotamış 1,2,3, Sulamaları HDPE Boru Temini konulu ihaleye katılarak 112,5 milyon TL bedelle birinci olması sonrasında sözleşme imzalandığı açıklandı.

* MIATK - Şirket ile Atos Grup arasında iş birliği ve gizlilik anlaşması imzalandığı açıklandı.

* POLTK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 20 milyon TL'den 150 milyon TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldı.

Ücretsiz Deneme Hesabı