Günlük Analiz 19-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Merkez Bankaları haftasında ilk hamle Japon Merkez Bankasından geldi, Piyasalar ise bekler gör modunda Çin iyimserliğini satın aldı;

- Japonya Merkez Bankası (BOJ) 8 yılın ardından faiz oranlarında radikal bir değişikliğe giderek uzun yıllar sonra ilk kez faizleri yükseltti ve 0% - 1% bandına çekti. FED'in gevşeme sürecine karşı tedbir amaçlı hamle ortaya koyan BOJ'un özellikle bundan sonra atacağı adımlar kritik önemde piyasalar tarafından takip edilecektir.
- Piyasalar ise bugün Japon Merkez bankası hamlesini bir taraftan değerlendirirken, bir taraftan da yarın akşam açıklanacak FOMC kararına odaklanmaya devam edecektir. FED faiz oranlarını sabit bırakırken, özellikle bundan sonrasına dair nasıl bir politika ön görüsü taşıdığını piyasalar ile paylaşacak. FED üyelerinin 2024 yılı için üç kez indirim öngörüsüne karşılık halen piyasa 4 indirim ön görüsünü korumayı sürdürüyor.
- Dün piyasalar Merkez kararlarına odaklı bekleyişini sürdürürken, bir taraftan olumlu gelen Çin büyüme verilerinin enerjisi ile pozitif fiyatlamaları ön plana taşıdı. S&P 5250 seviyelerinde ki zorlanma sonrası bu kademe altında yatay bant hareketleri ile gelişmelere odaklanırken, Nasdaq ise 18.000 puan üzerinde tutunmaya ve gelişmelere odaklı fiyatlanmaya devam ediyor. 
- BOJ kararı sonrası güçlenen doların 104 seviyesi üzerine doğru ivmelendiğini bugün görebiliriz. ABD 10 yıllıkları 4.320 seviyesinde son dönem sürdürdüğü yükseliş eğilimini devam ettiriyor. Altın ise şimdilik baskılanmalara rağmen 2150 seviyesinde görünümünü koruyor.
- Piyasalar bugün merkez kararlarına odaklı fiyatlamalarını çift yönlü sürdürürken, özellikle yarın ki FOMC kararları öncesi mevcut kademelerini korumaya çalışacaktır. Günlük akışta ise ABD konut başlangıçları verisi yine piyasaların odağında olacaktır.  
 
İçeride ki tatsız hava etkisini sürdürüyor, artan mevduat faizleri ve ek sıkılaşma beklentileri ile seçim belirsizliği risk iştahını olumsuz etkiliyor;
  
- Merkez Bankasının attığı miktarsal sıkılaşma hamleleri sonrası içeride aşama aşama bozulmaya başlayan risk iştahı dün de etkisini gösterirken, hisse senedi piyasası üst üste 6.gününde de düşüşünü sürdürdü.
- Seçimlere dair endişelerin ön plana çıkması, seçim sonrası ek sıkılaşma ve ekonomik koşullarda yavaşlamaya yönelik endişeler, mevduat faizlerinde ki artış ve yabancı ilgisinin az olması piyasalarda ki negatif havayı destekleyen ana unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
- Gelişmelere paralel hisse senedi piyasasında düşüş devam ederken, CDS risk primimiz 315 seviyelerinde çıpalamış görünüyor. Göreceli olarak önceki dönemlere göre düşük kabul etsek de yakın geçmişte gördüğümüz 280 baz puan seviyelerine göre yüksek seyrettiğini söyleyebiliriz.  Gram altın 2250 seviyelerinde gelişmelere odaklı fiyatlanmaya devam ediyor. Değerlenen dolar gram altını yüksek tutarken, ons da ki zayıflama ise kısmen baskılanmasına neden oluyor.
- içeride gündem benzer gelişmelere odaklı devam ederken piyasalar daha çok perşembe günü gerçekleşecek PPK ya dair beklentiler üzerinden fiyatlanmaya devam edecektir. Piyasa perşembe toplantısında bir faiz değişikliği beklemezken, buradan gelecek olası sürpriz artış kararı ya da verilecek mesajlarla ek sıkılaşmaya yönelik daha şahin bir tutum şimdilik piyasalar nezdinde endişeli bekleyişin devamını bize gösteriyor.       

   GÜNDEM;
- EURO BÖLGESİ ZEW EKONOMİK HİSSİYAT ENDEKSİ
- ABD KONUT BAŞLANGIÇLARI

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul dün güne tespitlerimiz doğrultusunda yine satıcılı balarken, gün içi gelen tepki alımları ile kısmen görünümünü bir süre dengeledi ve pozitif bölgede bir süre fiyatlamalarını sürdürdü. Bankacılık sektörü dün pozitif etki sağlarken gelen tepki alımlarının yetersiz kalması ile tekrar satıcılı bölgeye geçen hisse senetleri elektrik, havacılık ve holding gibi sektörlerde ki sert satışların etkisi ile baskısını aşağı yönde artırdı ve endeks günü 1.25% lik düşüşle 8718 puandan gerçekleştirdi. Böylece endeks geçtiğimiz pazartesi başlattığı düşüş trendini 6.güne taşımış oldu. Seçim öncesi piyasanın bekle gör modunda gelişmelere reaksiyon verdiğini ve mevcut koşullarda riskli varlıklardan daha hızlı kaçındığını görüyoruz. Endekste satıcılı eğilimin bugünde etkisini sürdürmesi muhtemel görünüyor. Özellikle 8600 - 8500 kademelerini piyasa öncelikle aşağı yönde zorlayacak ve bu kademelerde denge oluşturarak tekrar tepki vermeye çalışacaktır. Bu seviyelerin tutunmasını ve piyasanın kendi içerisinde dengelenerek ve hatta kısmen tepki vererek bugün günü tamamlamasını bekliyoruz. 8500 kademesinin olası kırılma ihtimalinde 8200 - 8000 gibi kritik seviyeler gündeme gelecektir. Dönüşlerde ise yakın dirençler piyasayı tutmayı sürdürecektir.

Direnç: 8850 - 9000 - 9250 - 9450
Destek: 8600 - 8500 - 8200 - 7900 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Dün güne sakin bir başlangıç yapan kur cephesinde tespitlerimiz doğrultusunda genel olarak fiyatlamaların gün boyu devam ettiğini gördük. Piyasa 32.50 seviyesine doğru bebeksi adımlarla, kontrollü ve dar bant hareketleri ile tırmanışını sürdürüyor. Son atılan adımlar sonrası tansiyonun düşmesi ve özellikle talebin ivmelenme kaybetmesi kur üzerinde ki baskılanmaları azaltmış görünüyor. Seçim öncesi piyasa yine alarm konumunda kur üzerinde ara ara stres oluşturabilir. Ancak fiyatlamaların bu mihvalde devam etmesini muhtemel görüyoruz. Özellikle 32.50 üzeri seviyelerde piyasa dengesi oluşacak ve gelişmelere odaklı fiyatlamalar devam edecektir.
     
Direnç: 32.50 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 32.15 - 32.00 - 31,60 - 31.00 

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Dolarda ki güçlenmeye paralel dün satıcılı eğilimini sürdüren paritede gün sonu kapanışı da en düşük seviyeye yakın gerçekleşti. Satıcılı eğilimin etkisini artırması paritenin alt destek kademelerinde bir miktar zorlanmalara neden oluyor. Yarın gelecek FOMC sonuçları öncesi piyasa dolar bazlı etkisini korumaya devam edecek gibi görünüyor. Bu etki ile beraber piyasa bugün öncelikle 1.085 yakın desteğini aşağı yönde zorlarken, bus eviyenin bırakması ile de 1.0815 kademesine kadar düşüşünü derinleştirebilecektir. Bu yönlü fiyatlamalarda piyasanın 1.081 kademesinden tepki vermesini ve 1.085 - 1.081 bandında dengelenerek günü tamamlamasını bekleriz. Piyasa konsensusu FOMC öncesi bu kademelerde denge sağlayacaktır. Piyasanın euro lehine tepki verdiği durumlarda ise yakın dirençlerin piyasayı tutmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.      

Dirençler: 1.0900 - 1.0920 - 1.0960 - 1.1000 

Destekler: 1.0860 - 1.0815 - 1.0790 - 1,0700 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 650 milyon TL'den 6,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru EPDK tarafından onaylandı.

* ALARK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL'den 2 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* CLEBI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* DENGE - Şirket bağlı ortaklığı Metrobil Teknoloji'inin İETT tarafından açılan Network Bakım Onarım ve Destek ihalesini 12,9 milyon TL bedelle kazandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile Luster Genel Ticaret firması arasında şirket ürünlerinin Kuzey Irak Sınırları içerisinde satışı ve pazarlanmasına yönelik Temsilcilik Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile yurt içi bir yazılım firması arasında G-Charge Elektrikli Araç Şarj Kart yazılımlarının yapılması konusunda ortak çalışma başlayarak sözleşme imzalandığı açıklandı.

* GLRYH - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 360 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru Bakanlık tarafından da onaylandı.

* KAREL - Şirketin bağlı ortaklığı Telesis Telekomünikasyon'un tüm şirket tarafından devir alınması suretiyle, şirket bünyesinde birleşilmesine karar verildiği açıklandı.

* KAYSE - S.S. Eskişehir Pancar Ekiciler Kooperatifi tarafından 3.120.000 adet payın Borsa'da işlem görebilmesi için MKK'ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

* KBORU - Şirketin DSİ Konya tarafından gerçekleştirilen Konya Apa Hotamış 1,2,3, Sulamaları HDPE Boru Temini konulu ihaleye katılarak 112,5 milyon TL bedelle birinci olması sonrasında sözleşme imzalandığı açıklandı.

* MIATK - Şirket ile Atos Grup arasında iş birliği ve gizlilik anlaşması imzalandığı açıklandı.

* POLTK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 20 milyon TL'den 150 milyon TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldı.

Ücretsiz Deneme Hesabı