Günlük Analiz 18-07-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda dün;
ABD borsaları dünkü işlemleri  pozitif seyirle tamamladı. S&P500 ve Nasdaq Nisan 2022'den bu yana görülen en yüksek seviyelerini yeniledi. ABD'de gelen enflasyon verilerinde beklentilerin üzerinde düşüş sonrası artan risk iştahını destekledi. Haziran ayı TÜFE'de özellikle çekirdek veride 5,00% olması beklenirken, %4,80'e gerilemesi, Fed beklentilerinin yeniden şekillenmesiyle riskli varlıklarda ve dolara karşı varlıklarda iştah yarattı. ABD TÜFE haziranda aylık bazda %0,2, yıllık bazda ise %3 ile piyasa beklentilerinin altında artarken, enflasyon üst üste 12 ayda yavaşladı. Çekirdek TÜFE, haziranda aylık %0,2 artış gösterdi. Yıllık %4,8 yükseliş kaydeden çekirdek enflasyon, Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. TÜFE'den sonra dün açıklanan ÜFE rakamları da beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi ve yıllık ÜFE %0,10 oldu. Veri sonrası Fed'in bir faiz artışı ile faiz artış döngüsünü bitireceği beklentisi piyasalarda güç kazandı. ABD 10Y tahvil getirileri 2,50% değer kaybetti. DXY 100 puanın altına gerileyerek nisan 2022 döneminden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Euro bölgesinde açıklanan sanayi üretimi aylık bazda 0,20% ile beklentilerin hafif gerisinde artış gösterdi. Cuma günü açıklanan büyük banka bilançolarında, 2 bankada beklentilerin aşan kar rakamları görüldü.
Yurt içinde ise yabancıların hisse senedi işlemlerinde alıma devam ettiği görüldü. Haziran ayında 1,1 milyar dolarlık net alım yapan yabancılar geçtiğimiz hafta da 231 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. TCMB rezervlerindeki artış geçen hafta da devam etti. TCMB brüt rezervleri 7 Temmuz itibarıyla 2 milyar 681 milyon dolar, net rezervleri ise 3 milyar 341 milyon dolar artış gösterdi. TÜİK verilerine göre sanayi üretimi Mayıs ayında yıllık olarak yüzde 0,2 düştü. Aylık olarak ise sanayi üretiminde yüzde 1,1 artış izlendi. Cari işlemler dengesi mayısta 7 milyar 933 milyon dolar açık verdi. 

Bu sabah;
Küresel piyasalar yeni haftaya satıcılı seyirle başlıyor. ABD ve Avrupa vadeliler negatif, Asya'da %1'i aşan kayıplar bulunuyor. Japonya piyasaları bugün kapalı. Geçtiğimiz cuma kapanışa doğru gelen kar satışları sonrası bu sabah Çin'den veriler ile piyasalarda risk iştahını azaldı. Çin'de bu sabah açıklanan büyüme verileri yıllık bazda beklentilerin altında artış gösterdi. Sanayi üretimi ise yıllık bazda 2,70% beklentilerinin üzerinde %4,40 büyüme gösterdi. İşsizlik oranı %5,20 ile değişiklik göstermedi. Bu sabah piyasalarda dolar endeksi 99,630 seviyelerinde, ABD 10Y tahvil getirileri 3,81'de yatay hareket ediyor. Petrol fiyatları Çin'den gelen zayıf büyüme verileri sonrası %1 düşüyor. Ham petrol 74,50, brent ise 79 doların üzerinde kalmaya çalışıyor. Veri gündeminde bugün ABD'de NY imalat endeksi yayımlanacak. Euro bölgesinde ECB Başkanı Lagarde'nin mesajları piyasanın odağında olacak. 
Yurt içi veri gündeminde ise haziran ayı bütçe dengesi yayımlanırken, piyasalar Suudi Arabistan ziyaretinden gelecek haber akışlarına odaklanacak. 

BIST100'de güne pozitif başlangıç bekliyoruz. 

Gündemden öne çıkan haberler; 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vergi konusunda, 'Aldığımız bu tedbirlerle, kamu gelirleri kısmında gereğini yapmış durumdayız. Dolayısıyla yıl sonuna kadar yeni bir çalışma olacağını düşünmüyorum doğrusu. Zaten bu programlar yapıldı, toplumla da paylaşıldı. Kanuni dayanakları da ortaya kondu. Yeni bir kanuni düzenleme olacağını tahmin etmiyorum' dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) artışı ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmanın hedeflendiğini, ayrıca, söz konusu düzenlemenin cari açığı kontrol altına almaya da destek vereceğini bildirdi. (Bloomberg)

Akaryakıtta ÖTV tutarlarını artıran karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre bazı akaryakıt ürünlerinde 5 liralık ÖTV artışı oldu. Benzinin litresi 34 lirayı aştı. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkesinin Hindistan'ı 'vazgeçilmez ortak' olarak gördüğünü belirtti. (ekonomim)

Çin'de ikinci çeyrek GSYH, bir önceki çeyreğe göre %0,8 ve geçen yılın aynı dönemine göre %6,3 büyüme göstermesine rağmen beklentilerin altında kaldı. Çin hükümeti yılın tamamında yüzde 5 civarında büyüme hedefliyor. (Bloomberg)

Suudi Arabistan ile Japonya, aralarında yenilenebilir enerji, teknoloji ve tarım olmak üzere 26 anlaşma ve protokol imzaladı. (Bloomberg)

Bu yılın ilk altı aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 735 bin 231, otomobil üretimi ise yüzde 21 artışla 462 bin 401 adede ulaştı. (OSD)

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “AB ile Türkiye ilişkilerinin gelişeceğine inanıyorum.” dedi. (foreks)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya tahıl anlaşmasını uzatmazsa bunun bedelini gelişmekte olan ülkeler öder.” dedi. (foreks)









BORSA YORUMU


BIST100 endeksi dünkü işlemleri  4,05% oranında yükseliş ile 6437 puandan tamamladı. Hafta içi işlem aralığı 6228-6446 oldu. XBANK endeksi haftayı %11,86 yükselişle kapatırken endeksin hareketine öncülük etti. Hafta ortasında 3 gün tepede yatay seyreden endekste birçok hissede kısa vadeli teknik düzeltme hareketleri görülürken, cuma günü bankacılık endeksi negatif ayrıştı, SINAI ve ve havacılık sektörü yeniden toparlandı. Bu hafta perşembe günü TCMB'nin faiz kararı piyasaların odağında olacak. Foreks anketine göre piyasa beklentisi medyan tahmini 500 baz puan indirim yönünde bulunuyor. Beklentilerin altında bir faiz artışı haziran toplantıda görülen benzer bir etki yapabilir. Kurda olası yükselişler endekse destek verebilir. Haftanın ilk günü ise körfez ülkelerine yapılan ziyaretlerden gelecek yatırım ve ticari anlaşma haberleri fiyatlamalara etki edebilir. 

Teknik olarak cuma günkü yükselişi ile trendin devam edeceğine ilişkin beklentiler güç kazandı. Hafta başından bu yana geçilemeyen 6380 seviyesi üstünde kapanış gerçekleşti. Kısa vadede 6380, devamında ise 6280 seviyeleri trendin devamı için takip edilecek önemli destek noktalarıdır. 6280 altında görünüm zayıflayabilir. Yukarı yönde ise 6500-6560 seviyeleri kısa vadeli direnç seviyeleri olarak yer alıyor. 

Destek: 6380-6280-6000
Direnç: 6500-6560-6750

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru dünkü işlemleri 0,49% oranında yükseliş ile 26,19 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 25,94-26,23 arası hareket etti. Kurda seçim sonrası başlayan yükseliş trendi son üç haftalık işlemlerde yataya döndü. Orta vadeli yükselen kanalın üst bandı son üç haftalık haftalık işlemlerde geçilemedi. 100 puanın altına gerileyen DXY'deki geri çekilme dolara karşı para birimlerinde değer kazancı sağladı. Bu hafta perşembe günü TCMB PPK toplantısında faiz kararını açıklayacak. Haziran ayı toplantısında 650 puan ile rekor faiz artışı gerçekleştiren TCMB piyasa beklentilerinin altında faiz artışı yaparak piyasa tarafından güvercin yorumlanmış ve TL'de değer kaybı görülmüştü. Bu haftaki toplantı için Foreks anketi medyan tahmini, TCMB'nin 500 puan faiz artışı yapacağı yönünde bulunuyor. 

Teknik olarak güçlü yükselişin ardından son üç haftalık işlemlerde uzun vadeli kanalın üst bandında oluşan yatay görünüm kurda volatiliteyi azalttı. Kurda yukarı yönde 26,20 kanal üst bandı olarak yer almaktadır. Bu seviye üzerinde yerleşme olmadığı sürece kısa vadeli bant hareketleri takip edilebilir. 26,20 üzerinde yukarı yönde 26,60 ara direnç olmak üzere 27,15 yeni kanal tepesi olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 26,05-25,65 sırası ile önemli destekleri oluşturmaktadır. 

Direnç: 26,20-26,60-27,15
Destek: 26,05-25,65-25,30

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite geçtiğimiz haftayı 2,35% oranında yükseliş ile 1,1228 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 1,0944-1,1246 arasında işlem gördü. Kapanışı Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyeden gerçekleşti. ABD'de TÜFE verilerinin ardından dün açıklanan üretici fiyatlarında da beklentilerin üzerinde düşüş ile parite yükselişini korudu. Dolar endeksi haftayı 100 puanın gerisinde tamamladı. Fed'in yılın geri kalanında bir faiz artışı yapacağı beklentileri dolara karşı varlıklarda tepki yükselişi yarattı. Bu hafta Euro bölgesinde resmi TÜFE rakamları takip edilecek, ABD'de sanayi üretimi ve perakende satışlar öne çıkıyor. 

Teknik olarak, orta vadeli yükselen trendini koruyan paritede, ana direnç olarak izlediğimiz 1,1230 seviyesi haftanın son iki gününde test edilip geçilemedi. Yukarı yönlü hareketin devamı adına haftanın 1,1230 üzerinde kalıcı olması önem arz etmektedir. Olası geri çekilmelerde ise 1,1200-1,1170-1,1150 sıralı destek seviyeleri olarak yer almaktadır. 1,1150 seviyesine kadar geri çekilmeler yükselişin devamı adına teknik düzeltme olarak yorumlanabilir. 1,1150 altında gün kapanışı ile görünüm negatife dönerken, bu seviye kırılmadığı sürece geri çekilmelerin sınırlı kalması ve trendin devamı beklenebilir. 

Destek: 1,1200-1,1170-1,1150

Direnç: 1,1230-1,1300-1,1410

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

ATAKP: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 19 – 20 – 21 Temmuz’da toplanacak.

ALARK: Şirket bağlı ortaklığı Alarko Tarım ile Halil Pekdemir Çiftliği Gıda arasında Halil Pekdemir Çiftliği’nin kısmi bölünmesi suretiyle yaklaşık 120.000 m²’lik sera da dahil olmak üzere toplamda yaklaşık 310.000 m² taşınmazı mülkiyetinde bulunduran yeni bir şirket kurulmasına, kurulacak yeni şirkete Denizli’deki 8.254 hektar alana ilişkin olarak 2041 yılına kadar geçerli olan jeotermal kaynak işletme ruhsatı kapsamında bulunan iki adet jeotermal sıcak su kuyusu için kullanım hakkı verilmesi ve akabinde kurulacak yeni şirketin hisselerinin Alarko Tarım’a devredilmesi için ön protokol imzalandığı açıklandı.

ASTOR: Şirket ile İspanya’da bir firma arasında 4,9 milyon euroluk 3 adet Güç Transformatörü satış sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

KOZAA: Şirketin %99 iştiraki ATP İnşaat tarafından Koza İpek Eğitim Vakfı’nın kuruluşu için 250 milyon TL fon vakfedilmesi sonrasında zararın tazmini talebiyle açılan davanın kabulüne ve tutarın faizi ile birlikte tahsiline karar verildiği açıklandı.

RAYSG: Ocak – Haziran döneminde brüt prim üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre %155,3 artarak 5 milyar TL’ye ulaştığı açıklandı.

THYAO: AJet Hava Taşımacılığı unvanlı şirket kurulmasına AnadoluJet markasının faaliyetlerini AJet Hava Taşımacılık’ın altında devam ettirilmesine karar verildiği açıklandı. 2- Elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşu kurulması ve lisanslama süreçlerinin yürütülmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verildiği açıklandı.


Ücretsiz Deneme Hesabı