Günlük Analiz 18-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

'ÇANAKKALE GEÇİLMEZ' 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günümüz Kutlu Olsun...

Enflasyonda ki inatçı duruş piyasalarda ki risk iştahını olumsuz etkiliyor, göler FED kararlarında;

- Geçtiğimiz hafta gelen enflasyon verilerinin beklenti üzeri gelmesi ve faiz indirim sürecinde FED politikalarına dair tekrar endişelerin ön plana çıkması özellikle piyasalarda ki risk iştahını olumsuz etkiledi. 
- Bu doğrultuda piyasalar bir miktar satıcılı seyir etkisi ile geçtiğimiz haftayı moralsiz kapatmış oldu.
- Yoğun veri akışının ve özellikle Merkez Bankarının kararlarının izleyeceği haftaya girerken ise Uzak Doğuda beklenti üzeri sanayi verilerini karşılayan Çin etkisi ile yeşillerin hakim olduğunu görüyoruz. 
- Bu hafta özellikle FOMC kararları dikkatle izlenecek ve buradan gelecek mesajlar piyasaları domine edecektir. FOMC'de faizler sabit bırakılırken, özellikle üyelerin ileriye yönelik faiz indirim beklentilerinde her hangi bir değişiklik olup olmadığı piyasaların odağında olacaktır.
  
Seçim öncesi içeride negatif fiyatlamalar ön planda, Merkezin hamleleri döviz cephesini sakinleştirirken, borsa tarafını uçuruma itti;
  
- Geçtiğimiz hafta boyunca satıcılı eğilimde fiyatlanan borsada kritik desteklere doğru geri çekilişin devam ettiği görüldü. Merkezin hamleleri sonrası piyasa faizleri yukarı yönlü seyrederken, hisse senedi tarafı ise bu durumdan olumsuz etkilendi. 
- Borsa hafta boyunca 5% in üzerinde değer kaybına uğrarken, özellikle bankacılık tarafında ki satışlar dikkat çekiciydi. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinden itibaren artan yabancı girişinin de bu süreçte frenlediğini ve özellikle içerideki riskli varlıklardan kısmi çıkışlar gerçekleştirdiğini de not olarak düşmekte fayda var. 
- İçerisi açısından bu hafta da Merkez Bankası özelinde gelişmeler, atılacak olası adımlar, ya da verilecek mesajlar dikkatle izlenecektir. Ekonomi yönetiminin son gelişmeler ve fiyatlamaları dikkate alarak yaptığı açıklamalar şimdilik piyasalarda ki genel havayı etkiledi diyemeyiz. Ancak bu hafta daha etkili açıklama ve hamlelerle bozulan iştahı bir nebze olsun toparlama gayreti sonuç verebilecektir. Ekonomi yönetimin mevcut politikaların devamında daha fonksiyonel bakış açısıyla piyasaların bütünlüğünü savunma yönlü eğilimde olacaklarını düşünüyoruz. 

   GÜNDEM;
- TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ - TÜFE (YILLIK)
- TİCARET DENGESİ

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta boyunca satıcılı seyrini devam ettirirken haftayı da 8795.90 seviyesinde haftanın en düşük seviyesine yakın gerçekleştirdi. Beklenti üzeri gelen enflasyon verisi, sıkılaşma hikayeleri ve seçim belirsizliği borsa cephesinde satış yönlü baskının artmasına neden oluyor. Bu bağlamda teknik görünümde güç kaybına uğrayan endekste yeni hafta başlangıcının da satıcılı seyirde start vermesi muhtemel görünüyor. Endeks yeni haftaya kısmen satıcılı başlarken yakın desteklerinde tutunarak tekrar dengelenmeye çalışacaktır. 8570 - 8500 kademesinin test edilmesi sonrasında piyasanın tekrar tepkisel alımlarla yönünü yukarı çevirmeye çalışacağını düşünüyoruz. Baskılanmanın etkisini artırdığı durumlarda 8500 seviyesinden gerçekleşecek olası sarkmalar 8200 kademesini gündeme getirecektir. Dönüşlerde ise özellikle 9000 - 940 gibi üst kademeler piyasayı tutmayı sürdürecektir.         
  
Direnç:  9000 - 9250 - 9450 - 9650 
Destek: 8750 - 8500 - 8200 - 7900 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Merkez bankası tarafından son iki haftadır atılan miktarsal sıkılaşma adımları ile sakinleyen kur cephesinde fiyatlar 32TL seviyelerinde denge bulmuş görünüyor. Piyasa kontrollü ve dar bantta aralığında yukarı yönlü seyrini devam ettirecektir. Bu bağlamda 32.50 seviyesine doğru bu hafta piyasanın yeni denge seviyeleri oluşturmasını bekliyoruz. Seçim öncesi içeride döviz talebi devam etse de geçtiğimiz hafta başına göre bu hafta bu eğilimin biraz daha azalacağını düşünüyoruz. Haliyle kur üzerinde ki baskı bir nebze daha etkisini yitirecektir.  .     

Direnç: 32.30 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 32.00 - 31,40 - 31.00 - 30.50

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Geçtiğimiz hafta başı son derece pozitif görünümde olan ve bir kez daha 1.10 direncini zorlayan paritede hafta boyu gelişmelerin etkisi ile yön tekrar aşağıya dönmüş ve parite haftayı da dolar lehine baskılanarak düşüş tamamlamıştı. Veri akışının özellikle doları tekrar güçlendirmesi ve dolar endeksinin (DXY) 104 seviyelerine doğru yeni atak gerçekleştirmesi Euro üzerinde oluşan baskının şiddetini bir nebze artırıyor diyebiliriz. Parite yeni haftaya sakin ve dengeli bir başlangıç yaparken doların genel konumu bu yönlü fiyatlamaları da etkilemeye devam edecektir. Yoğun veri akışının ve özellikle FOMC kararının olduğu haftada paritenin öncelikle yakın desteklerini test etmesini ve gelen kısa tepki malımları ile mevcut kademelerinde dengelenerek fiyatlamalarını çift yönlü sürdürmesini bekliyoruz. Haliyle bugün kısa bant hareketleri izlememiz muhtemel olacaktır.     

Dirençler: 1.0900 - 1.0920 - 1.0960 - 1.1000 

Destekler: 1.0860 - 1.0830 - 1.0810 - 1,0790 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 650 milyon TL'den 6,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru EPDK tarafından onaylandı.

* ALARK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL'den 2 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* CLEBI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* DENGE - Şirket bağlı ortaklığı Metrobil Teknoloji'inin İETT tarafından açılan Network Bakım Onarım ve Destek ihalesini 12,9 milyon TL bedelle kazandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile Luster Genel Ticaret firması arasında şirket ürünlerinin Kuzey Irak Sınırları içerisinde satışı ve pazarlanmasına yönelik Temsilcilik Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* GEREL - Şirket ile yurt içi bir yazılım firması arasında G-Charge Elektrikli Araç Şarj Kart yazılımlarının yapılması konusunda ortak çalışma başlayarak sözleşme imzalandığı açıklandı.

* GLRYH - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 360 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru Bakanlık tarafından da onaylandı.

* KAREL - Şirketin bağlı ortaklığı Telesis Telekomünikasyon'un tüm şirket tarafından devir alınması suretiyle, şirket bünyesinde birleşilmesine karar verildiği açıklandı.

* KAYSE - S.S. Eskişehir Pancar Ekiciler Kooperatifi tarafından 3.120.000 adet payın Borsa'da işlem görebilmesi için MKK'ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

* KBORU - Şirketin DSİ Konya tarafından gerçekleştirilen Konya Apa Hotamış 1,2,3, Sulamaları HDPE Boru Temini konulu ihaleye katılarak 112,5 milyon TL bedelle birinci olması sonrasında sözleşme imzalandığı açıklandı.

* MIATK - Şirket ile Atos Grup arasında iş birliği ve gizlilik anlaşması imzalandığı açıklandı.

* POLTK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 20 milyon TL'den 150 milyon TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldı.

Ücretsiz Deneme Hesabı