Günlük Analiz 16-02-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Piyasalar su içsem yarıyor modunda; 

Salı günü beklenti üzeri gelen ABD enflasyon verisi ile düzeltme hareketine giren piyasalar, sonrasında tekrar toparlanma eğilimine girerken, dün açıklanan perakende satışlarda yaşanan beklenti üzeri düşüşle tekrar bir önceki zirve seviyelerine dayandı. Piyasa veri akışlarında ya FED politikalarına yönelik olumlu beklentileri ya da ekonomik görünüme dair pozitif gelişmeleri öncelikle fiyatlamayı tercih ediyor. Bu durum risk iştahındaki güçlü eğilimi bir kez daha bize göstermiş oluyor. ABD perakende satışlar verisi sonrası borsalar tırmanışa geçerken, günlük kapanışlarını da en yüksek seviyelerden tamamlamış oldular. Dolar endeksi tekrar satıcılı seyirler aşağı yönde baskılanırken, ABD 10 yıllıkları da hafif geri çekilerek yukarı yönlü tırmanış hızını kesmiş oldu. Haftanın son günü piyasalar genelinde olumlu havanın devam etmesini bekliyoruz. Özellikle FED kanadında gelebilecek açıklamalar piyasanın yön tayin etmesinde etkili olacaktır. Zayıflayan dolar etkisi ise emtia ve değerli madenler ile dolara karşı diğer para birimlerini güçlendirecektir. 

İçeride ise borsa yeni rekorlarla geri döndü. Yurt dışı piyasalarında ki pozitif fiyatlamalara paralel endeks güne alıcılı başladı ve gün boyu bu hareketini sürdürdü diyebiliriz. Günün sonuna doğru bir miktar kar satışı gelmiş olsa da borsada ki pozitif hava kapanışta da yansıdı. Endeks 1.87% lik yükselişle günü 9242 seviyesinden gerçekleştirirken, günlük işlem hacminde de artış olması hareketin biraz daha genele yayıldığı izlenimi vermektedir. Bugün borsada perakende, holding, bankacılık ve havacılık sektörü piyasayı yukarı çeken başlıca sektörler oldu. CDS risk primimiz bugün tekrardan 300 puan seviyesine doğru hafif yükseliş gerçekleştirdi.     

Gündem;


BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Dün küresel tarafa paralel açılıştan itibaren alıcılı seyreden endekste özelikle 9000 seviyesi üzerinde piyasa iştahının arttığını görüyoruz. Günü en yüksek rekor seviyelere yakın 9242 puandan tamamlayan endekste haftanın son iş gününde de yeni rekorlar gelmeye devam edecektir. Arada düzeltme hareketleri olsa da piyasa yukarı yönlü eğilimini devam ettirecektir. 
 
Teknik olarak, 9000 üzerinde görünümü güçlendiren endekste özellikle 9250 direncinin aşılması ile 9500 - 9600 kademeleri öncelikle hedeflenmelidir. Piyasa kritik gördüğümüz yakın direnç kademelerinden kısa düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrini sürdürecektir. 

Direnç:  9300 - 9550 - 10000
Destek: 90008700 - 8500

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru dünkü işlemleri son derece sığ ve dar bir aralıkta seyretti. Günü açıldığı seviyede tamamlayan kurda her iki yön içinde yeterli potansiyel oluşmadığını söyleyebiliriz. kurda bugünde farklı bir fiyatlama beklemiyoruz. Dar bantta hareket edecek olan kurda mevcut kademelerde ki dengeli seyrin devamını bekliyoruz.

Teknik olarak, uzun vadeli yükselen kanal içerisinde pozitif görünüm sınırlı yükseliş ile devam etti. Yukarı yönde uzun vadeli yükselen kanalın üst bandı direnç olmaya devam ediyor. Sınırlı pozitif seyrin devamında 30,65 ilk direnç seviyesi olurken, hareketin devamında 30,80-30,95 dirençleri yer almaktadır. Olası geri çekilmelerde ise 30,30 seviyesi ilk destek noktası olurken, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda 30,00-29,80 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Direnç: 30,80-30,95 - 31.30
Destek: 30,30-30,00-29,80

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: ABD enflasyon verisi sonrası sert satışla güçlenen dolar karşısında gerileyen Euro 1.070 desteğimizden aldığı güçle bir kez daha yönünü yukarı çevirmeye çalışıyor. Teknik açıdan zayıf görünüme rağmen bu yönlü fiyatlamalar aşama aşama euro lehine dengelenmeye neden olacaktır. Bugünde yukarı yönlü tepki hareketini genişletmeye çalışacak olan paritede doların seyri doğrultusunda yön arayışı devam edecektir. Özellikle 1.080 direncine doğru hız kesmesi muhtemel görünen paritenin bir süre 1.080 - 1.070 bandında yatay seyretmesi beklenebilir.    

Teknik olarak, kısa vadeli görünüm zayıf olan parite 1.070 desteğinden aldığı güçle tekrar yönünü yukarı çevirmeye çalışıyor. Yukarıda özellikle 1.080 direnci piyasayı tutmaya devam edecektir. Bu kademenin kısa vadeli periyotta aşılması zor görünüyor. Parite bir süre 1.080 - 1.070 bandında yatay seyrini sürdürmesi beklenmelidir.  

Dirençler: 1.0753 - 1,077 - 1,079 - 1,080

Destekler: 1,070 - 1,065 - 1,052 - 1,030


HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

 * Borsa İstanbul'da gong dün Pasifik Teknoloji için çaldı

* TEMSA cirosunu son 3 yılda 12 kat artırdı

*  İndeks Bilgisayar, HONOR ile distribütörlük anlaşması imzaladı

*  Enerjisa Enerji, Eyüpsultan'da kurduğu Güneş Enerjisi Santrali ile 2 bin 198 hanenin enerjisini üretecek

* AgeSA, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 63 büyüdü

* Martı Otel İşletmeleri'nin üçüncü çeyrek finansal tablolarına göre satışlarını yüzde 72, net dönem karını yüzde 75 artırdı

* Siemens'in net karı yüzde 56 artış gösterdi

* Teknosa, CDP İklim Değişikliği programında 'B' olan skorunu 'A-' seviyesine yükseltti

* Logo Ventures, 2023 yılında 10 girişime yatırım yaptı


Ücretsiz Deneme Hesabı