Günlük Analiz 15-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD enflasyon verisi sonrası ABD tahvil getirileri ve küresel çapta dolar sıçrama yaparken, hisse senedi piyasalarında ise risk iştahı bir kez daha sekteye uğradı;

- Dün gelen ABD ÜFE verisi enflasyonda ki inatçı duruşu bir kez daha perçinlemiş oldu. Salı günü gelen enflasyon verisinin beklentileri aşması ve dün üretici tarafında da benzer durumun görülmesi enflasyon ile mücadele sürecinin henüz tam olarak sonuç alınamadığı gerçeğini bir kez daha göstermiş oldu. 
- ABD ÜFE verisi Şubat ayında 0.3% lük beklenti üzeri performansla 0.6% gerçekleşti. Veri sonrası ABD 10 yıllıkları yaklaşık 10 baz puanlık bir sıçrama ile 4.28% seviyelerinde işlem görürken, Dolar endeksi (DXY) tekrar 104 seviyesine doğru sıçrama gerçekleştirdi. ABD endeksleri ise günü yaklaşık 0.3% civarı değer kayıplarıyla tamamladı.
- Veri sonrası piyasa ilk faiz indirimine dair beklentisini bir miktar ötelemiş görünüyor. Swap piyasasında ilk Fed faiz indirim beklentisi bu bağlamda Haziran ayından Temmuz ayına taşınmış oldu.
- Günün ikinci önemli verisi olan ABD perakende satışlar Şubat ayı verisi de beklenenden daha az artış gösterirken, ilk çeyrekte tüketici harcamalarının nispeten yavaşladığını bize gösterdi. Yüksek gelen enflasyon verilerine rağmen tüketim tarafında ki yavaşlama göreceli olarak özellikle borsa cephesinde satışları dengeledi diyebiliriz..
- Piyasalar haftanın son gününe Asya tarafındaki satıcılı eğilimle start verdi. Piyasalarda bugün yine satış eğilimi etkili olsa da piyasalar belli kademelerden verecekleri tepkiler ile haftayı dengeli kapatmaya çalışacaktır.
- Günlük periyotta ABD sanayi üretimi ve michigan tüketici eğilimleri verileri takip edilirken piyasalar bir taraftan önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek FED toplantısına odaklanmaya başlayacaktır. 

İçeride atılan adımlar sonrası döviz cephesi sakinleşirken, borsada ki kan kaybı devam ediyor;
  
- Son dönemde TCMB'nin attığı miktarsal sıkılaşma hamleleri genel olarak etkisini göstermeye devam ediyor. Özellikle döviz cephesinde tansiyonun düşmesi ile sakin bir günlük piyasa fiyatlamalarının tekrar hakim olduğunu görüyoruz. Özellikle bankalar arası piyasa ile serbest piyasa arasında oluşan çift kur aralığında ki makas daralmaya devam ediyor. 
- Merkez attığı adımlarla piyasa faizlerini yukarı çekerken özellikle iç talebe dair tedbirlerini aşamalı olarak artırmaya devam ediyor. Bu durum ister istemez üretim tarafınında olumsuz etkilenmesine neden olmakta. Haliyle seçim risklerini de göz önüne aldığımızda özellikle borsa cephesinde havanın halen kara bulutlarla kaplı olduğunu söyleyebiliriz. 
- Öte yandan izlenen politikaların etkisi ile CDS risk primi tekrar 306 seviyelerinde fiyatlanıp yönünü aşağı çevirirken, Gram altın ise 2250 seviyelerinde dengelenerek yukarı yönlü potansiyelini korumaya devam ediyor. 
- Yurt içi piyasalarda bugün yine hafta boyu süre gelen genel olumsuz havanın öncelikle hakim olması ve akabinde kısmen de olsa piyasaların tepki vererek haftayı tamamlaması beklenebilir. 
- Haftanın son günü içeride piyasa katılımcıları anketi ve Şubat ayı bütçe dengesi dikkatle takip edilecektir. 
   GÜNDEM;
- Türkiye Piyasa Katılımcıları Anketini
- Türkiye Şubat Ayı Bütçe Dengesi
- New York Empire State İmalat Endeksi 
- Sanayi Üretimi (Yıllık)
- Sanayi Üretimi (Aylık)
- Michigan Tüketici Hissiyatı

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul'dün güne kısmi tepki alımları ile başlarken bu eğilimini aşırı bir tepkiye çeviremeyince tekrar kapanış seviyelerinde dengelendi. Piyasa günün ikinci yarısında da benzer bir görünüm sergilerken özellikle ABD veri seti sonrası tekrar baskılandı ve yine bankacılık endeksi önderliğinde düşüşünü sürdürerek günü tamamladı. Endeks günü 0.3% lük değer kaybıyla 8883 seviyesinden, günün en düşüğüne yakın tamamlamış oldu. Hisse senedi piyasası son iki haftadır süre gelen satıcılı eğilimini devam ettiriyor. Özellikle içeride TCMB'nin attığı miktarsal sıkılaşma adımları, seçim belirsizliği ve seçim sonrası ek sıkılaşma beklentileri borsada ki satış baskısının devam etmesine neden oluyor. Piyasanın bugün açılışta kısmi satıcılı güne başlamasını, günün devamında da kısa tepkilere rağmen satıcılı eğilimini sürdürmesini bekliyoruz. Teknik açıdan özellikle 8750 - 8500 gibi yakın destek kademelerinin çalışması muhtemel görünüyor. Piyasa bu seviyelerde tutunarak tekrar dengelenecek ve efor kaybını telafi etmeye çalışacaktır. Şayet bu yönlü fiyatlamalar gerçekleşirse haftalık kapanışta da piyasanın tepki vererek kapanış yapmasını bekleriz. Aşağı yönlü baskılanmalarda özellikle 8500 kademesinin bıraktığı durumlarda uzun vade destek seviyesi olaak gördüğümü 8200 - 8000 gibi kademeler gündeme gelecektir.  
  
Direnç:  9000 - 9250 - 9450 - 9650 
Destek: 8750 - 8500 - 8200 - 7900 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Kur tarafında son döngüde atılan miktarsal sıkılaşma hamlelerinin etkisini dün de gösterdiğini ve sakinliğin genel olarak piyaalarda hakim olduğunu gördük. 32 seviyesi üzerinde dengelenen piyasada fiyatlamalarda dar bant aralığında yatay devam ediyor. Benzer görünümün bugün de devam etmesi beklenebilir. Kısa ve dar bant hareketleri ile 32 seviyesi üzerinde oluşan denge devam edecek ve piyasa haftalık kapanışını yine mevcut kademelerinde gerçekleştirecektir. 
  
Direnç: 32.30 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 32.00 - 31,40 - 31.00 - 30.50

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Dün gelen ABD veri seti özellikle inatçı enflasyondaki genel gidişatın devamı yönünde piyasalara mesaj verirken tekrar doların güçlenme eğilimine geçmesi ile parite yönünü aşağı çevirdi ve sert satıcılı bir gün yaşamış oldu. Parite günü 1.088 seviyelerinde en düşüğünde tamamlarken yeni gün açılışında da paritede ki satıcılı eğilimin devam ettiğini görüyoruz. Oluşan baskının etkisiyle önce 1.086 kademeleri aşağı yönde zorlanacak ve bu seviyelerinde bırakması ile 1.081 - 1.079 gibi kritik destek seviyelerine kadar düşüş derinleşebilecektir. Sonrasında ise piyasanın tekrar bir önceki 1.088 - 1.080 aralığında yatay bir zeminde çift yönlü fiyatlamalarını devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün haftalık kapanış ise görülecek en düşük seviyenin üzerinde gerçekleşecek kısmi tepki alımları ile hafif yukarıda gerçekleşebilir.                  

Dirençler: 1.0900 - 1.0920 - 1.0960 - 1.1000 

Destekler: 1.0860 - 1.0830 - 1.0810 - 1,0790 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* IZFAS – Şirketin 2024 yılında 22,2 milyon TL’lik satış bağlantısı yaptığı açıklandı.

* CWENE – Şirket ile yurt içerisinde bir müşterisi arasında imzalanan 1,2 milyon dolarlık GES sözleşmesi kapsamında santralin devreye alındığı açıklandı.

* CVKMD – Şirket bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik’e ait Tunceli’deki krom sahasının yurt içinde bir şirkete devri konusunda anlaşma sağlandığı açıklandı.

* EPLAS – İstanbul Kadıköy’deki arsanın 60,6 milyon TL’ye alındığı açıklandı.

* GSRAY – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 2,7 milyar TL’den 5,4 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* ALVES #KIMMR #VKING – VBTS kapsamında şirket paylarına 9 Nisan’a kadar kredili işlem yasağı getirildi.

* ARSAN – Şirketin %40 pay sahibi olduğu Marzen Yapı’nın Kahramanmaraş’ta Marzen Yapı Market Mağazasının faaliyete başladığı açıklandı.* GLRYH – KARYE paylarının alınması sonrasında oluşan zorunlu pay alım teklifi kapsamında pay alım fiyatının 27,4264 TL olarak hesaplandığı açıklandı.

* GEREL – Şirket ile Advercharge GmbH arasında 2023’te imzalanan Elektrikli Araç Şarj Sistemleri ürünlerinin satışına yönelik sözleşme kapsamında, G – Charge Elektrikli Araç Şarj İstasyon ve Ünite numunelerinin Almanya'ya gönderilmesi ardından, numune ürünlerin kabulüne ve sözleşme kapsamındaki ürünlerin sipariş aşamasına geçilmesine karar verildiği açıklandı.

* HDFGS – Şirketin girişim yatırımlarından GRN Lojistik’in sermayesinin 7,1 milyon TL’den 8,7 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* ICUGS – Şirket bağlı ortaklığı Netsafe Teknolojik Yatırımlar’ın Roboair’daki 1.998.000 adet olan pay sayısının 7.992.000 adete yükseldiği açıklandı.

* KCHOL – Şirketin %77 bağlı ortaklığı, AYGAZ’ın %20 pay sahibi olduğu EYAŞ tarafından 2023 yılı karından 5,8 milyar TL temettü dağıtılmasına karar verildiği açıklandı.

* KUTPO – Şirketin GES yatırımına karar verdiği, tesis kurulum maliyetinin 2,1 milyon dolar beklendiği açıklandı.

* MEGMT – Şirketin GES üç GES projesi kapsamında Kütahya ve Bilecik'tekinin ikinci çeyrek sonunda, Tunceli’dekinin 2025 yılı ilk çeyreğinde devreye alınmasının planlandığı açıklandı.

* ODINE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 13 – 14 – 15 Mart’ta toplanacak.

* RTALB – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 1 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* SASA – Pay geri alım programının başlatılmasına, pay geri alım programı kapsamında 2 milyar TL kaynak ayrılmasına karar verildiği açıklandı.

* SAYAS – Şirketin General Electric ile yapılan anlaşma kapsamında dört farklı müşteriden 46 adet farklı satın alma siparişi ile toplamda 4,1 milyon dolarlık sipariş aldığı açıklandı.

* SOKE – Şirketin Konya Ilgın’daki 153.539 m2 alan üzerinde toplam 11.000 kW gücünde GES kabul sürecinin tamamlanarak, santralin devreye alındığı açıklandı.

* YAYLA – VBTS kapsamında şirket paylarına 9 Nisan’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

* IPEKE #KOZAL – KOZAL tarafından 44,60 – 45,22 TL fiyat aralığından 100.000 adet IPEKE payı alınırken, KOZAL’ın IPEKE’deki payı %2,42’ye yükseldi.

* IZFAS – Bank of America Corporation tarafından 17,84 – 18,40 TL fiyat aralığından 3.703.780 adet alış ve 3.516.596 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %5,13’e yükseldi.


Ücretsiz Deneme Hesabı