Günlük Analiz 14-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Piyasalarda gündem ABD ÜFE ve ABD Perakende satışlar verisi;

- Küresel piyasalar kritik enflasyon verisi sonrası tüm olumsuz senaryoyu göz ardı ederek risk iştahını korumaya devam ederken, dün bir nebze olsun kar satışlarının etkisi ile dengeli bir görünüm sergiledi.
- ABD 10 yıllıklarının tekrar tırmanışa geçmesi ile 4.20% seviyelerine gelmesi özellikle doların diğer para birimleri ve emtialara karşı konumunu kısmen de olsa dengelemesine neden oluyor.
- 10 yıllıklar tırmanışa geçerken VIX korku endeksi 13.75 seviyelerinde piyasa dengesini bir nevi göstermiş oluyor. Altın cephesinde de kısmen oynaklığın düştüğünü ve bir miktar dengelenme ile beraber piyasanın son dönem tırmanışı sindirdiğini söyleyebiliriz.
- Bugün piyasaların odağında tamamen ABD ÜFE ve ABD Perakende satışlar verileri olacaktır. Piyasalar bu verilerden enflasyondaki düşüş eğiliminin devamı yönünde çıkarımda bulunmaya çalışacaktır. Verilerin desteklemesi durumunda özellikle teknoloji tarafı ile beraber piyasalar haftayı yeni rekorlarla kapatabilir. Aksi yönlü gelişmelerde ise bir miktar piyasalarda satıcılı eğilime paralel kısa türbülanslar görmemiz muhtemel olacaktır.    

TCMB miktarsal sıkılaşma hamleleri yurt içi piyasalarda etkisini göstermeye devam ediyor;
  
- Son günlerde bültenlerimizde sıkça bahsettiğimiz ek sıkılaşma hikayesi ve atılan miktarsal sıkılaşma hamleleri piyasalar üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Özellikle piyasa faizlerinin yukarı çıkması ve özellikle kredi faizlerinde ki belirgin artış borsa cephesinde satışların derinleşmesine neden oluyor. Dün endeks 1.8% gerilerken, bankacılık tarafında ise 4% gerileme dikkat çekiciydi. yani son dönem hamleleri özellikle borsada ki risk iştahını ciddi anlamda olumsuz etkilemiş görünüyor.
- Kur tarafında ise aşama aşama tekrar sakinleşen bir piyasa fiyatlamaları görüyoruz. Son dönem piyasada oluşan çift kur makası devam eden talebe rağmen daralıyor. Piyasa tekrar kontrollü dar bant moduna aşama aşama dönüyor. Bu sakinleşmede son dönem atılan adımların etkisi olduğunu söyleyebilriiz. 
- Son gelişmeler sonrası atağa kalkan CDS primimizde 306 seviyelerine gerilerken, gram altın ise son dönemlere nazaran daha sakin fiyatlamalar ile 2240 seviyelerinde yön bulmaya çalışıyor.
- Yurt içi piyasalar bugün yine düne paralel öncelikle risk off durumunu koruyacaktır. Bu bağlamda özellikle borsada kritik kısa vade desteklerin dikkatle izlenmesi gerekir. Günün devamında ise yurt dışı kaynaklı gelişmelerin içeride ki fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenmelidir.  

   GÜNDEM;
- ABD Çekirdek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık)
- ABD Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık)
- ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları
- ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık)
- ABD Perakende Satışlar (Aylık)

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul'da satıcılı seyir dün de gün boyu etkisini sürdürürken piyasa 9000 seviyesi üzerinde uzun süreli direnmesine rağmen bir kez daha tutunamadı ve bu seviyeyi kırarak düşüşünü derinleştiren endeks günü 1.8% lik düşüşle 8910 seviyesinden, günün en düşüğünden tamamladı. 8910 kademesinde günü tamamlayan hisse senedi piyasasında son dönem görülen tatsız hava daha da belirginleşirken ekonomi yönetiminin attığı miktarsal sıkılaşma hamlelerinin özellikle bankacılık sektöründe ki satışları daha da tetiklediğini görüyoruz. Bankacılık sektörü 4% civarı düşerken piyasayı da ciddi anlamda aşağı çekmiş görünüyor. Endeks bugünkü açılışını da düşüş eğilimli başlatacak ve aşağı yönlü baskılanacaktır. Endeksin bu yönlü baskılanmalarında bugün için 8750 ve 8500 gibi kritik destek kademelerini aşamalı olarak çalıştırması ve bu kademelerde dengelenerek tekrar tepki vermesi muhtemel görünüyor. Günlük gelişmelerin etkisi ile fiyatlamalar çift yönlü değişim gösterse de gelen tepkilerin çok kuvvetli olmasını beklemiyoruz. Endeks dip kademelerin tutunması ile hafif tepki alımları eşliğinde günü yine düşük seviyelerde tamamlayacaktır. 
   
Direnç:  9000 - 9250 - 9450 - 9650 
Destek: 8750 - 8500 - 8200 - 7900 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Kur tarafında son döngüde atılan miktarsal sıkılaşma hamlelerinin etkisini gösterdiğini ve tansiyonun tekrar düştüğünü görüyoruz. Son dönemde yine piyasada görülen çift kur fiyatlamasında açılan makas tekrar daralırken, talebin devamına rağmen kurda ki fiyatlamalar dün gün boyu 32 seviyesinin hemen üzerinde dengeli seyretti diyebiliriz. Kurda benzer dengeli görünümün bugünde etkisini devam ettireceğini düşünüyoruz. Belli riskler halen göz önünde olsa da piyasa tekrar kontrollü yatay yukarı seyrine dönüp dar bant hareketleri ile fiyatlamalarını sürdürecektir. 
  
Direnç: 32.30 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 32.00 - 31,40 - 31.00 - 30.50

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Enflasyon verisi sonrası teknik açıdan ivme kaybeden paritede dün genel olarak dengeli ve dar bant hareketlerinin devam ettiğini gördük. Piyasa mevcut kademelerinde dengelenirken bugün gelecek kritik ABD ÜFE ve ABD perakende satışlar verileri öncesi sakin seyrini devam ettirmiş oldu. Ancak ABD 10 yıllıklarının tekrar tırmanışa geçmesi ve buna paralel dolardaki toparlanma eğiliminin belirginleşmesi paritede kısmi zayıflamanın etkisini bir miktar daha ön plana çıkartmış oldu. Bu bağlamda paritenin bugün kritik veriler öncesi kısmi satıcılı olacağını ve yakın desteklerini çalıştıracağını düşünüyoruz. Özellikle 1.0932 ve kırılması durumunda 1.090 kademeleri öncelikle çalışacaktır. Piyasa bu kademelerde dengelenirken veri akışının etkisi ile de yön tayin etmeye çalışacaktır. Verilerin enflasyonda ki gerilemeyi desteklediği bir durumda pariteden yeni ataklar ile beraber 1.10 direncini zorlamasını bekleyebiliriz. Bu yönlü gelişmelerde günlük kapanışta yüksek gerçekleşecektir. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa tekrar 1.087 - 1.081 yatay bant aralığına geri dönecektir.            

Dirençler: 1.0960 - 1.0980 - 1.1000 - 1.1050 

Destekler: 1.0932 - 1.0900 - 1.0876 - 1,0812 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* IZFAS – Şirketin 2024 yılında 22,2 milyon TL’lik satış bağlantısı yaptığı açıklandı.

* CWENE – Şirket ile yurt içerisinde bir müşterisi arasında imzalanan 1,2 milyon dolarlık GES sözleşmesi kapsamında santralin devreye alındığı açıklandı.

* CVKMD – Şirket bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik’e ait Tunceli’deki krom sahasının yurt içinde bir şirkete devri konusunda anlaşma sağlandığı açıklandı.

* EPLAS – İstanbul Kadıköy’deki arsanın 60,6 milyon TL’ye alındığı açıklandı.

* GSRAY – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 2,7 milyar TL’den 5,4 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* ALVES #KIMMR #VKING – VBTS kapsamında şirket paylarına 9 Nisan’a kadar kredili işlem yasağı getirildi.

* ARSAN – Şirketin %40 pay sahibi olduğu Marzen Yapı’nın Kahramanmaraş’ta Marzen Yapı Market Mağazasının faaliyete başladığı açıklandı.* GLRYH – KARYE paylarının alınması sonrasında oluşan zorunlu pay alım teklifi kapsamında pay alım fiyatının 27,4264 TL olarak hesaplandığı açıklandı.

* GEREL – Şirket ile Advercharge GmbH arasında 2023’te imzalanan Elektrikli Araç Şarj Sistemleri ürünlerinin satışına yönelik sözleşme kapsamında, G – Charge Elektrikli Araç Şarj İstasyon ve Ünite numunelerinin Almanya'ya gönderilmesi ardından, numune ürünlerin kabulüne ve sözleşme kapsamındaki ürünlerin sipariş aşamasına geçilmesine karar verildiği açıklandı.

* HDFGS – Şirketin girişim yatırımlarından GRN Lojistik’in sermayesinin 7,1 milyon TL’den 8,7 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* ICUGS – Şirket bağlı ortaklığı Netsafe Teknolojik Yatırımlar’ın Roboair’daki 1.998.000 adet olan pay sayısının 7.992.000 adete yükseldiği açıklandı.

* KCHOL – Şirketin %77 bağlı ortaklığı, AYGAZ’ın %20 pay sahibi olduğu EYAŞ tarafından 2023 yılı karından 5,8 milyar TL temettü dağıtılmasına karar verildiği açıklandı.

* KUTPO – Şirketin GES yatırımına karar verdiği, tesis kurulum maliyetinin 2,1 milyon dolar beklendiği açıklandı.

* MEGMT – Şirketin GES üç GES projesi kapsamında Kütahya ve Bilecik'tekinin ikinci çeyrek sonunda, Tunceli’dekinin 2025 yılı ilk çeyreğinde devreye alınmasının planlandığı açıklandı.

* ODINE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 13 – 14 – 15 Mart’ta toplanacak.

* RTALB – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 1 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* SASA – Pay geri alım programının başlatılmasına, pay geri alım programı kapsamında 2 milyar TL kaynak ayrılmasına karar verildiği açıklandı.

* SAYAS – Şirketin General Electric ile yapılan anlaşma kapsamında dört farklı müşteriden 46 adet farklı satın alma siparişi ile toplamda 4,1 milyon dolarlık sipariş aldığı açıklandı.

* SOKE – Şirketin Konya Ilgın’daki 153.539 m2 alan üzerinde toplam 11.000 kW gücünde GES kabul sürecinin tamamlanarak, santralin devreye alındığı açıklandı.

* YAYLA – VBTS kapsamında şirket paylarına 9 Nisan’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

* IPEKE #KOZAL – KOZAL tarafından 44,60 – 45,22 TL fiyat aralığından 100.000 adet IPEKE payı alınırken, KOZAL’ın IPEKE’deki payı %2,42’ye yükseldi.

* IZFAS – Bank of America Corporation tarafından 17,84 – 18,40 TL fiyat aralığından 3.703.780 adet alış ve 3.516.596 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %5,13’e yükseldi.


Ücretsiz Deneme Hesabı