Günlük Analiz 14-02-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD enflasyon verisi piyasaların hızını kesti; 

ABD'de Ocak ayı enflasyon verisi beklentileri aşarken, aylık bazda 0,3, yıllık bazda ise 3,1 (beklenti 2,9) olarak açıklandı. Çekirdek enflasyon verisi son 8 ayın en hızlı artışını gerçekleştirirken, veri seti piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmiş oldu. Enflasyonun yüksek seyrinde artan kira fiyatlarının ve yeni yıl başı itibariyle artan fiyatlar ile ücretlerin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Veri sonrası sert satış gelen borsalarda rekor seviyelerden düşüşler gün boyu hakimdi. Dünkü değerlendirmelerimize paralel beklenti üzeri sonuçların gelmesi ile borsalarda sert satışlar gerçekleşti. Rekor seviyelerden gerçekleşen satışların etkisi ile borsalar 2% lere varan değer kayıpları yaşarken, ABD 10 yıllıkları 3% üzerinde değerlenerek 4.30 seviyelerinin üzerine attı. Dolar endeksinin 105 seviyesini bir kez daha test ettiği günde dolara karşı diğer para birimleri ve değerli metallerde hızlı kayıplara uğradı. Gelen veri FED'in kısa dönem içerisinde faiz indirimine gidebileceği beklentisini tamamen ortadan kaldırmış oldu. Ancak FED'in beklenen üzerinde gelse de halen enflasyonda ki yavaşlama eğilimini dikkate alarak mevcut duruşunu koruması bundan sonrası için de muhtemel görünüyor. Özellikle kira artış etkisinin düşen enflasyona daha geç reaksiyon veriyor olması önümüzde ki dönemde enflasyonda ki düşüşü tekrar tetikleyeceği beklentisini kısa zaman içerisinde güçlendirecektir. Bu yönüyle bakıldığında borsalarda ki bu geri çekilmelerin bir düzeltme hareketi olduğu, piyasaların önümüzde ki dönemde tekrar yönünü yukarı çevirebileceğini düşünüyoruz. Haliyle yurt dışı piyasalarında bu tür geri çekilmeler yeni alım fırsatları olarak görülebilir. 

İçeride ise kritik direnç seviyelerine doğru tırmanışını genişleten ve yeni rekor seviyeleri test eden borsada özellikle ABD enflasyon verisi sonrası satışların hızlandığını gözlemledik. Yurt içinin sığ gündeminde ABD verisini fiyatlayan Borsa İstanbul 1.97% lik düşüşle global tarafa paralel hareket etmiş oldu. Dolar/TL kuru gelişmelere rağmen mevcut dar bant aralığında ki seyrini sürdürürken burada kamu etkisi göz ardı edilmemelidir. Diğer taraftan Cumhurbaşkanının Dubai'de yatırımcılar ile bir araya gelmesi son dönem yabancı ilgisinin daha geniş coğrafyalarda artarak devam etme ihtimalini de artırmış oldu. Yurt içinden gelen verilerde ekonomik aktivitenin halen güçlü olduğu ve sıkı para politikasına rağmen iç talebin canlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. 

Gündem;
- Yurt dışında Çin tatili devam ediyor,
- İngiltere'de TÜFE verisi takip edilecek,
- Ham petrol stokları açıklanacak

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Güne hızlı ve yukarı yönlü başlatan endekste özellikle 9250 direncine doğru piyasanın zorlandığını gözlemledik. Bu seviyelerde hız kesen borsada akabinde gelen kısa kar satışları piyasayı da kısmen dengelemiş oldu. İçerideki sığ gündeme rağmen piyasa ABD enflasyon verileri sonrasında global taraftaki satışlara ayak uydurarak sert düşüş gerçekleştirdi. Günlük kapanışını 9000 puan altında 8994 puandan gerçekleştiren BİST100 endeksi böylece günüde en düşüğünde tamamlamış oldu.   

Teknik olarak, endekste dün gerçekleşen düşüş sonrası bugünkü açılışında aşağı yönlü başlaması muhtemel görünüyor. Bu yönlü fiyatlamalarda özellikle 8900 seviyelerinde piyasa ilk etapta tutunmaya çalışacaktır. Baskının artması ve piyasanın düşüşünü genişletmesi durumunda ise 8500 kademeleri öncelikli olarak beklenmelidir. Yukarı yönlü tepkilerin ilk etapta cılız kalması beklenebilir. Düzeltme hareketinin yakın destek seviyelerinde hız kesmesini beklediğimiz borsanın ileri aşamalarda tekrar toparlanması ve bir kez daha 9000 puan üzerinde yeni hedeflerine doğru ilerlemesi muhtemel görülmelidir.  

Direnç: 9000 - 9250 - 9550
Destek: 89508700 - 8500

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru dünkü işlemleri son derece sığ ve dar bir aralıkta seyretti. Günü açıldığı seviyede tamamlayan kurda her iki yön içinde yeterli potansiyel oluşmadığını söyleyebiliriz. kurda bugünde farklı bir fiyatlama beklemiyoruz. Dar bantta hareket edecek olan kurda mevcut kademelerde ki dengeli seyrin devamını bekliyoruz.

Teknik olarak, uzun vadeli yükselen kanal içerisinde pozitif görünüm sınırlı yükseliş ile devam etti. Yukarı yönde uzun vadeli yükselen kanalın üst bandı direnç olmaya devam ediyor. Sınırlı pozitif seyrin devamında 30,65 ilk direnç seviyesi olurken, hareketin devamında 30,80-30,95 dirençleri yer almaktadır. Olası geri çekilmelerde ise 30,30 seviyesi ilk destek noktası olurken, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda 30,00-29,80 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Direnç: 30,80-30,95 - 31.30
Destek: 30,30-30,00-29,80

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Kısa vade de mevcut görünümünü düzeltmeye çalışan ve 1.079 direncini aşmayan çalışan paritede bugün gelen ABD enflasyon verisi sonrası sert geri çekilme yaşandı ve parite 1.070 lere kadar geri çekilerek dün vermiş olduğumuz en düşük destek kadememize yakın kapanış gerçekleştirmiş oldu. Paritede gelişmelerin etkisi ile satıcılı seyir bugün de etkisini sürdürecektir. Kısmen ara tepki alımları gelse de paritede dolar lehine etkinin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. 

Teknik olarak, kısa vadeli görünüm dün gelen ABD enflasyon verisi ile bozulurken piyasada tekrar dolar etkisi güçlenmiş oldu. 1.070 desteğine yakın dip oluşturmaya çalışacak olan paritede ara ara sarkmalar olsa da bu seviyede parite konumlanmaya çalışacaktır. Ancak dolar lehine agresif güçlenme söz konusu olursa düşüşün 1.050 seviyelerine doğru genişlemesi beklenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise 1.079 kritik direnç seviyesi olarak yine karşımıza çıkacaktır. 

Dirençler: 1.073 - 1,076 - 1,079 - 1,080

Destekler: 1,070 - 1,065 - 1,052 - 1,030


HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

 * Borsa İstanbul'da gong dün Pasifik Teknoloji için çaldı

* TEMSA cirosunu son 3 yılda 12 kat artırdı

*  İndeks Bilgisayar, HONOR ile distribütörlük anlaşması imzaladı

*  Enerjisa Enerji, Eyüpsultan'da kurduğu Güneş Enerjisi Santrali ile 2 bin 198 hanenin enerjisini üretecek

* AgeSA, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 63 büyüdü

* Martı Otel İşletmeleri'nin üçüncü çeyrek finansal tablolarına göre satışlarını yüzde 72, net dönem karını yüzde 75 artırdı

* Siemens'in net karı yüzde 56 artış gösterdi

* Teknosa, CDP İklim Değişikliği programında 'B' olan skorunu 'A-' seviyesine yükseltti

* Logo Ventures, 2023 yılında 10 girişime yatırım yaptı


Ücretsiz Deneme Hesabı