Günlük Analiz 13-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD inatçı enflasyonla mücadeleye devam edecek, enflasyon beklentiyi aşarken piyasaların FED beklentilerinde bariz bir değişiklik olmadı;

- ABD enflasyon verisi beklentileri bir miktar aşarken, inatçı eğilimini sürdürdü. Manşet TÜFE 3.2% (beklenti 3.1%) ve çekirdek enflasyon ise 3.8% (beklenti 3.7%) artış gösterdi. 
- Çekirdek enflasyon beklenti üzeri olsa da bir önceki aya göre düşüş göstermesi piyasalar açısından halen umutların yeşermesine neden oluyor. Ayrıca enflasyonu diri tutan artışların yakıt ve barınma tarafından gelmesi ve bu durumun geçici olacağı yönünde piyasa inancının olması da genel havanın korunmasında ayrı bir detay olmuş oldu.
- Veri sonrası piayasalar bir miktar satış yönlü tepkiler verse de bu durum uzun sürmedi ve özellikle borsalarda tekrar hızlı geri dönüşler söz konusu oldu. Özellikle teknoloji tarafında ki toparlanmalar tekrar ön plana çıkarken olumlu hava aşama aşama genele de yayıldı diyebiliriz. 
- Yine teknoloji tarafında ORACL hisselerinin şirketin NVDİA ile yeni iş birliği açıklaması yapacağı haberi ile sıçrama yapması ve NVDİA'nın da sert geri çekilmeler sonrası 7% toparlanması piyasalardaki iştahın halen keskin devam ettiğini bize göstermekte. 
- Veri ile hareketlenen piyasalarda ABD 10 yıllıkları 4.14% civarı dengelenirken, dolar endeksi (DXY) ise zorlamasına rağmen 103 seviyesini şuana kadar aşamadı. Altın 2150 desteğine doğru baskılanarak günü tamamladı. 
- Piyasalar bugün dünkü olumlu havanın devamıyla fiyatlanacakdır. Özellikle dolarda ki yönelim hem para hem de emtia tarafında etkili olurken, borsa cephesinde ise olumlu havanın devam etmesini bekliyoruz. Günün ikinci yarısında ise yavaş yavaş ABD perakende satışlar ve ABD ÜFE verilerine odaklı fiyatlamalar ön plana çıkacaktır.

TCMB miktarsal sıkılaşma hamleleri, ek sıkılaşma beklentileri ve seçim belirsizliği yurt içi piyasalarda baskılanmayı artırıyor;
  
- Yurt içi piyasalar dün genel olarak karışık seyirde fiyatlamalara neden oldu. Borsa cephesinde ABD verisi sonrası artan satış baskısı bir kez daha zeminin kırılgan olabileceğini bize göstermiş oldu.
- TCMB tarafından atılan miktarsal sıkılaşma adımları kur cephesini bir nebze de olsa sakinleştirirken, ek sıkılaşma beklentilerinin arttığı süreçte risk iştahını ise bir nebze olumsuz etkiliyor diyebiliriz. İşin için de özellikle seçim belirsizliğinin de hissedilmesi özellikle borsa tarafında satışların hızlanmasına neden oluyor. 
- Kredi kartlarına getirilecek düzenlemeler ile iç talepteki yavaşlama daha da belirginleşirken, artan kredi oranları üretim tarafında da bir miktar sekteye uğranmasına neden olacaktır. Haliyle borsaya kote şirketlerin ve özellikle sanayi şirketlerinin üzerinde baskı bu dönem daha da hissedilir olacaktır. 
- Piyasalar bugün yine günlük gelişmelere paralel yön arayışında fiyatlamalarını sürdürürken, özellikle borsa cephesinde aşağı yönlü olası kırılmalar stresi artırabilir. Kur tarafında ise sakinliğin etkisinin izlenen politikalara paralel devam etmesini bekliyoruz.

   GÜNDEM;
-  İngiltere GSYİH (Aylık)
- İngiltere Sanayi Üretimi (Aylık)
- İngiltere İmalat Üretimi (Aylık)  
- Avrupa Merkez Bankası Politika Toplantısı  
- EURO Bölgesi Sanayi Üretimi (Aylık)  
- Ham Petrol Stokları 

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Dün tespitlerimiz doğrultusunda kritik ABD verisi öncesi sakin seyrini kısmen çift yönlü fiyatlamalar ile sürdüren endekste veri sonrası ise oynaklık artarken satışların aşamalı olarak sertleştiğini gördük. Bu etki ile satış baskısı artan endekste kritik 9000 kademesi bir kez daha aşağı yönde zorlanırken piyasa bu kademe seviyesine yakın dengelendi ve kapanışını da bu kademeye yakın 9069 puan seviyesinden tamamladı. Endeks bugün de güne kısmen dengeli ve 9000 li seviyelere yakın fiyatlanarak başlarken, günün devamında alım yönlü tepkisel atakların etkisini artıracağını düşünüyoruz. Endeks bu yönlü gelişmeler ile tepki vererek günü tamamlayacak ve bir kez daha 9450 - 9000 aralığında ki yatay bant aralığında fiyatlanarak günü tamamlamış olacaktır. Burada özellikle baskılanmalarda 9000 desteği dikkatle izlenmeli ve bu kademenin kırıldığı ihtimallerde piyasa yönünde kalınmalıdır.       
 
Direnç:  9250 - 9450 - 9650 - 10.000 
Destek: 9000 - 8750 - 8500 - 8200 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Kur tarafında artan talep etkisi dün de devam ederken özellikle içeride oynaklığın artması ile üst kademelere doğru bankalar arası piyasalarda bir kez daha kısa ataklar gerçekleşti. Kur gün sonu ise bir kez daha bir önceki güne paralel 32TL seviyelerinde günü tamamladı. TL'de zayıf görünümün devamı ve doların globalde tekrar güçlenmesi piyasanın yukarı yönlü potansiyelini sürdürmesine neden oluyor. Kurda bugün de düne paralel fiyatlamalar ön planda olacaktır. Kısa ataklar dolar lehine talep etkisi ile görülürken piyasa kamu etkisiyle de 32 seviyesine yakın günü tamamlayacaktır. 
   
Direnç: 32.30 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 31,50 - 31,30 - 31.00 - 30.50

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Son dönem dolardaki zayıflamaya paralel gözünü bir kez daha 1.10 seviyesine diken parite, dün gelen enflasyon verisi sonrası kısmen karışık fiyatlansa da özellikle dolar endeksinde ki toparlanmaya paralel tekrar satıcılı bir eğilimde günü tamamladı. Parite baskılanmalara rağmen yakın desteklerinde dengeleniyor görünüyor. Paritenin bugünde 1.090 seviyesi üzerinde tutunmasını ve yatay bant hareketleri ile birazda doların konumuna göre yön arayışını sürdüreceğini düşünüyoruz. Piyasa günlük kapanışını da yine 1.095 seviyelerine yakın tamamlayacaktır.           

Dirençler: 1.0960 - 1.0980 - 1.1000 - 1.1050 

Destekler: 1.0900 - 1.0876 - 1,0823 - 1,0805 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* IZFAS – Şirketin 2024 yılında 22,2 milyon TL’lik satış bağlantısı yaptığı açıklandı.

* CWENE – Şirket ile yurt içerisinde bir müşterisi arasında imzalanan 1,2 milyon dolarlık GES sözleşmesi kapsamında santralin devreye alındığı açıklandı.

* CVKMD – Şirket bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik’e ait Tunceli’deki krom sahasının yurt içinde bir şirkete devri konusunda anlaşma sağlandığı açıklandı.

* EPLAS – İstanbul Kadıköy’deki arsanın 60,6 milyon TL’ye alındığı açıklandı.

* GSRAY – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 2,7 milyar TL’den 5,4 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* ALVES #KIMMR #VKING – VBTS kapsamında şirket paylarına 9 Nisan’a kadar kredili işlem yasağı getirildi.

* ARSAN – Şirketin %40 pay sahibi olduğu Marzen Yapı’nın Kahramanmaraş’ta Marzen Yapı Market Mağazasının faaliyete başladığı açıklandı.* GLRYH – KARYE paylarının alınması sonrasında oluşan zorunlu pay alım teklifi kapsamında pay alım fiyatının 27,4264 TL olarak hesaplandığı açıklandı.

* GEREL – Şirket ile Advercharge GmbH arasında 2023’te imzalanan Elektrikli Araç Şarj Sistemleri ürünlerinin satışına yönelik sözleşme kapsamında, G – Charge Elektrikli Araç Şarj İstasyon ve Ünite numunelerinin Almanya'ya gönderilmesi ardından, numune ürünlerin kabulüne ve sözleşme kapsamındaki ürünlerin sipariş aşamasına geçilmesine karar verildiği açıklandı.

* HDFGS – Şirketin girişim yatırımlarından GRN Lojistik’in sermayesinin 7,1 milyon TL’den 8,7 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* ICUGS – Şirket bağlı ortaklığı Netsafe Teknolojik Yatırımlar’ın Roboair’daki 1.998.000 adet olan pay sayısının 7.992.000 adete yükseldiği açıklandı.

* KCHOL – Şirketin %77 bağlı ortaklığı, AYGAZ’ın %20 pay sahibi olduğu EYAŞ tarafından 2023 yılı karından 5,8 milyar TL temettü dağıtılmasına karar verildiği açıklandı.

* KUTPO – Şirketin GES yatırımına karar verdiği, tesis kurulum maliyetinin 2,1 milyon dolar beklendiği açıklandı.

* MEGMT – Şirketin GES üç GES projesi kapsamında Kütahya ve Bilecik'tekinin ikinci çeyrek sonunda, Tunceli’dekinin 2025 yılı ilk çeyreğinde devreye alınmasının planlandığı açıklandı.

* ODINE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 13 – 14 – 15 Mart’ta toplanacak.

* RTALB – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 1 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* SASA – Pay geri alım programının başlatılmasına, pay geri alım programı kapsamında 2 milyar TL kaynak ayrılmasına karar verildiği açıklandı.

* SAYAS – Şirketin General Electric ile yapılan anlaşma kapsamında dört farklı müşteriden 46 adet farklı satın alma siparişi ile toplamda 4,1 milyon dolarlık sipariş aldığı açıklandı.

* SOKE – Şirketin Konya Ilgın’daki 153.539 m2 alan üzerinde toplam 11.000 kW gücünde GES kabul sürecinin tamamlanarak, santralin devreye alındığı açıklandı.

* YAYLA – VBTS kapsamında şirket paylarına 9 Nisan’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

* IPEKE #KOZAL – KOZAL tarafından 44,60 – 45,22 TL fiyat aralığından 100.000 adet IPEKE payı alınırken, KOZAL’ın IPEKE’deki payı %2,42’ye yükseldi.

* IZFAS – Bank of America Corporation tarafından 17,84 – 18,40 TL fiyat aralığından 3.703.780 adet alış ve 3.516.596 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %5,13’e yükseldi.


Ücretsiz Deneme Hesabı