Günlük Analiz 13-02-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Haftaya cuma kapanış seviyelerinde kısmen satış eğilimli ve akabinde yukarı yönlü kısa ataklarla başlayan piyasalar bugün gelecek ABD TÜFE verisi öncesinde potansiyelini korumaya çalıştı. Gıda ve enerji fiyatlarını içeren manşet enflasyon verisinin aylık bazda 2.9 puana yükselmesi beklenirken, aralık ayına göre gerilemenin devamı bekleniyor. Kritik veri öncesi sakin seyreden piyasalarda iştah devam ederken, veri akışı ile beraber piyasaların da yön tayin etmesi beklenmelidir. TÜFE verisi enflasyonda ki düşüş sürecinin devamını teyit edecek olursa bu durum piyasalar açısından yeni rekorların geleceği fiyatlamalara neden olacaktır. Aksi yönlü gelişmeler ise son dönem hızlı artış gösteren borsalarda kısa kar realizasyonlarının önünü açacaktır.        

İçeride ise hisse senedi piyasası günü 1.42% lik yükselişle 9174.5 seviyesinden zirvede tamamladı. Bugün havacılık ve perakende hisselerindeki zayıflığa rağmen özellikle banka hisselerindeki yükseliş endeksi yukarıya taşıdı. Dün sakin gündemde piyasalar pozitif eğilimini sürdürürken Türkiyenin risk primi olan CDS tekrar 300 baz puanın altına geriledi. Bugün için piyasalarda yine pozitif fiyatlamaların ön planda olacağını düşünüyoruz. Bankacılık, enerji ve bilişim gibi sektörler piyasayı yukarı taşımayı sürdürecektir. Endekste yeni zirveler görürken, kur tarafında ise kamunun kontrollü sürecinin devamı ile sakin ve stabil fiyat hareketleri görmeye devam edeceğiz. 

Gündem;
- Bugün içeride perakende satışlar öncelikli olarak takip edilecektir.
- Almanya ekonomik görünümünün geleceğe yönelik beklentilerini yansıtan ZEW endeksi açıklanacak.
- Günün hatta haftanın en önemli verisi ise ABD tarafından açıklanacak Ocak ayı enflasyon verileri olacak.

 


BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; haftayı pozitif başlangıçla karşılayan endekste yeni zirveler görülmeye devam ediyor. Özellikle 9200 seviyelerinin test edilmesinin ardından kısmen hız kesen borsada alımların etkisi gün boyu sürerken, endeks kapanışını da en yüksek kademeden, 9174 seviyesinden gerçekleştirdi. Piyasa bugünde benzer olumlu fiyatlamalarını sürdürecektir. Ortadoksi politikaların devamı ve yabancı ilgisinin artarak etkisini göstermesi yerli yatırımcının da ilgisinin son dönemde tekrar artmasına neden oluyor. endekste kademeli artışın özellikle 9500 seviyelerine kadar devamını bekliyoruz. 

Teknik olarak, pozitif seyir devam ediyor. Geri çekilmelerde 9000 / 8800 seviyeleri dikkatle izlenmelidir. Bu kademelerin bırakması durumunda düşüşün derinleşmesi kaçınılmaz olacaktır. Ancak genel görünümde güçlü seyrini sürdüren endekste bu tür bir düşüş beklentimiz mevcut koşullarda bulunmamaktadır. Endeksin bugün de kısmi kar satışları ile ara ara dengelense de yeni zirvelerde günü tamamlamasını bekliyoruz. Nihai kısa vade hedefimiz 9500 - 9600 seviyeleridir. 

Direnç: 9250-9350 - 9550
Destek: 9000 - 8850-8500

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru dünkü işlemleri son derece sığ ve dar bir aralıkta seyretti. Günü açıldığı seviyede tamamlayan kurda her iki yön içinde yeterli potansiyel oluşmadığını söyleyebiliriz. kurda bugünde farklı bir fiyatlama beklemiyoruz. Dar bantta hareket edecek olan kurda mevcut kademelerde ki dengeli seyrin devamını bekliyoruz.

Teknik olarak, uzun vadeli yükselen kanal içerisinde pozitif görünüm sınırlı yükseliş ile devam etti. Yukarı yönde uzun vadeli yükselen kanalın üst bandı direnç olmaya devam ediyor. Sınırlı pozitif seyrin devamında 30,65 ilk direnç seviyesi olurken, hareketin devamında 30,80-30,95 dirençleri yer almaktadır. Olası geri çekilmelerde ise 30,30 seviyesi ilk destek noktası olurken, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda 30,00-29,80 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Direnç: 30,80-30,95 - 31.30
Destek: 30,30-30,00-29,80

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: 1.079 seviyelerini beklentimizin aksine aşamayan paritede tekrar kısa vade satış baskısının ön plana çıktığını görüyoruz. Dolar cephesinde (DXY 104 seviyelerinde) sert geri çekilme olmamasının da bunda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Yakın desteklerinden güç toplamaya çalışan paritede tekrar Euro lehine kısa ataklar izlememiz bugün için muhtemel görünüyor. Özellikle ABD enflasyon verileri sonrasında parite gelen sonuçlar doğrultusunda yön belirleyecek ve parite de oynaklık artacaktır. Bu bağlamda olası Euro lehine gelişmelerde özellikle 1.079-1.080 dirençleri dikkatle izlenmelidir. Bu kademlerin aşılması durumunda paritede tırmanış ivmelenecektir. Aksi durumda 1.080 - 1.070 bandında ki dar ve yatay piyasa hareketleri bir süre daha etkisini sürdürebilir.  

Teknik olarak, kısa vadeli görünüm kısmen dengeli olsa da halen euro lehine bir görünümden bahsetmemiz mümkün. 1.079 direncinin aşılamadığı ortamda parite tekrar yakın desteklerini çalıştırmaya başladı. Gelişmelerin yukarı yönü desteklemesi durumunda 1.079-1.080 kademeleri öncelikli izlenmeli ve bu seviyelerin aşılması durumunda ise 1.10 ve üzeri kademeler beklenmelidir. Aksi yönlü hareketlerde ise yakın bant seviyeleri çalışmaya devam edecektir.   

Dirençler: 1.079 - 1,084 - 1,089 - 1,090

Destekler: 1,077 - 1,074-1,072-1,070


HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

 * QNB Finansbank CDP İklim Değişikliği Programı skorunu yükselterek Global A Listesi'ne girdi

* ASUZU - 2,5 milyar TL'ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* Petkim, sürdürülebilirlik hedeflerine doğru önemli bir adım atarak atık su bertaraf ünitesi için 10 milyon dolarlık yeşil finansman kullanacak.

* Anadolu Hayat Emeklilik, 2023 yıl sonu finansal sonuçlarını açıkladı. Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki toplam fon büyüklüğü 134 milyar TL'yi aşan Anadolu Hayat Emeklilik, geçtiğimiz yıla göre aktif büyüklüğünü yüzde 80 oranında artırdı.

* Ege Seramik, İzmir'deki fabrika binası çatısına GES santrali kurulmasına karar verdi.

* THYAO - Fitch tarafından şirketin kredi notu ve not görünümünün teyit edildiği açıklandı.

* AGROT - Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı şirketinin kurulması için çalışmalara başlanması kapsamında 75 milyon TL sermayeli Rot Grişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı için SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* Limak Doğu Anadolu Çimento'nun 155.930.000 adet payının pay başına 16,20 TL fiyattan halka arzına SPK tarafından onay verildi.

* ARCLK - Whirlpool Corporation ve şirketin kuracağı ortaklık anlaşması kapsamında CMA tarafından alınacak nihai karara bağlı olarak kapanışın 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşmesinin beklendiği açıklandı.

* BJKAS - Şirket ile Arçelik arasında 3 yıllık 193,6 milyon TL bedelle sponsorluk anlaşması imzalandığı açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı