Günlük Analiz 12-10-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda dün;
ABD borsaları dünkü işlemleri pozitif seyirle tamamladı. ABD'de dün açıklanan ÜFE oranları çekirdek ve yıllık veride beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. ÜFE, eylülde aylık bazda %0,5 ve yıllık bazda %2,2 artış gösterdi. Fed yetkililerinden gelen güvercin yorumların ardından 16 yılın en yüksek seviyelerinden gerileyen tahvil faizleri, beklentilerin üzerinde gelen ÜFE oranlarına rağmen düşük seyrini korudu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde hafta başından bu yana %4'ten fazla düşüşle 4,56'ya geriledi. Dün yayımlanan FOMC tutanaklarında Fed yetkililerinin 'dikkatli şekilde ilerleyecek konumda bulundukları' konusunda aynı fikirde olduğu görülürken, genel ekonomik görünüme ilişkin hala yüksek derecede belirsizlik bulunduğu görüldü. Dünkü konuşmasında Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, 'enflasyondaki düşüş durmadıkça Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etmesine gerek olmadığını belirtti. Bostic, 'Bugün faiz oranları konusunda daha fazla bir şey yapmamıza gerek olduğunu düşünmüyorum' dedi.
Yurtiçinde ise Türkiye'nin cari işlemler dengesi, ağustosta 619 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 6 milyar 149 milyon dolarlık fazla gerçekleşti.

Bu sabah;
Küresel piyasalar bu sabah alıcılı yönde hareket ediyor. ABD ve Avrupa vadeliler pozitif, Asya tarafında Japon Nikkei 225 endeksi yükselişte öne çıkıyor. ABD'de risk iştahına destek veren Fed üyelerinin açıklamaları piyasaları pozitife çevirdi. Bu sabah dolar endeksi 150,360 seviyelerinde 0,20% düşüyor, ABD 10Y tahvil getirileri 0,80% düşüşle 4,55'te bulunuyor. Altın fiyatları artan jeopolitik risklerle 1880 seviyesine doğru sınırlı yükselirken, brent petrol 0,45% düşüşle 85,45 dolar seviyelerine kadar geriliyor. Veri gündeminde bugün ABD'de açıklanacak TÜFE oranları piyasalara yön verecek. TÜFE'de yukarı yönlü süpriz olması halinde mevcut fiyatlamalar tersine dönebilir. Beklentilere paralel enflasyondaki düşüşün çekirdek veriye de yansıması halinde piyasalardaki rişk artışı artabilir. 
Yurt içinde TCMB haftalık para ve banka istatistikleri yayımlanacak. Verilerde yerlilerin DTH hesapları, TCMB rezervleri, KKM stoğunda düşüşün seyri ve yabancıların hisse senedi işlemleri piyasanın odağında olacak. 

BIST100'de güne pozitif yönde başlangıç bekliyoruz.

Gündemden öne çıkan haberler; 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni yol ve yöntemlerle enflasyonun ve yol açtığı sorunların üstesinden gelecek bir program uyguluyoruz” dedi. 

Fed’in Eylül ayına ait toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklar, yetkililerin enflasyon yavaşlayana kadar ‘kısıtlayıcı’ politikanın devam etmesini istediğini gösterdi. (Bloomberg)

Boston Fed Başkanı Susan Collins, daha fazla faiz artırımının hala mümkün olduğunu söyledi.Collins ayrıca, faiz artışlarının tüm etkilerini daha görülmediğini de sözlerine ekledi. (Bloomberg) 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'de kurulması planlanan doğalgaz merkezi için 'Bu projeye Türk dostlarımız, biz ve Avrupa'da Rus kaynaklarını almak isteyen herkes ilgi gösteriyor.' dedi. (Bloomberg) 

Stellantis ve Samsung SDI, ABD’nin Indiana eyaletinde, elektrikli araç batarya fabrikası için 3,2 milyar dolar yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu yatırım, Stellantis'in dünya çapında altıncı, Amerika Birleşik Devletleri'nde ikinci pil fabrikası olacak. 
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde, İSPARK tarafından işletilen çeşitli otopark ücretlerine yüzde 57'ye varan zam yapılmasına karar verildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 





 














BORSA YORUMU


BIST100 endeksi dünkü işlemleri 1,33% oranında düşüş ile 8330 puandan tamamladı. Gün içinde 8315-8518 arası hareket etti. Toplam işlem hacmi 132,1 milyar TL oldu. Güne pozitif seyirle  başlangıcın ardından 8500 üzerinde endeksin kalıcı olamadığı görüldü. Kapanışa doğru yeniden satıcıların güç kazandığı takip edildi. Bugün yurt içinde TCMB haftalık istatistiklerinde yabancıların hisse senedi işlemleri takip edilecek. 
 
Teknik olarak 8400 üzerinde kalıcılık sağlanamadı. Yeniden 8400 üzerinde kalıcı olması halinde 8550 hedef olarak izlenebilir. 8550 üzerine geçilmesi halinde güçlü seyir 8750 direncine kadar devam edebilir. Geri çekilmelerde ise haftanın açılış seviyesi olan 8300 desteği kısa vade için önemli olurken, bu seviye altında 8170-8125 desteklerine kadar geri çekilme devam edebilir. 

Destek: 8300-8170-8125
Direnç: 8400-8550-8750

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru dünkü işlemleri yatay negatif seyirle 27,70 seviyesinden tamamladı. Gün içinde 27,66-27,85 arasında hareket etti. Veri  gündeminde dün yurt içinde açıklanan ağustos ayı cari açık 616 milyon dolar oldu. ABD'de eylül ayı ÜFE oranları beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Bugün yurt içinde TCMB haftalık rezervlerindeki değişim, KKM stoğu, yerlilerin DTH hesaplarındaki değişim önemli olacak. ABD'de eylül TÜFE oranları dolar endeksine yön verecek. 

Teknik olarak,  kısa vadeli ortalamaların üzerinde pozitif seyrin devam ettiği kurda 27,75 direnci üzerinde kalıcılık gerçekleşmedi. Kurda yukarı yönde 27,75-28,10 seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 5 günlük AO'nun geçtiği 27,45 ilk destek olurken, bu seviye altına geçilmesi durumunda 27,15-26,90 destekleri test edilebilir. 
Direnç: 27,75-28,10-28,60
Destek: 27,45-27,15-26,90

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite dünkü işlemleri 0,13% artışla 1,0620 seviyesinden tamamladı. Gün içinde 1,0581-1,0635 arasında işlem gördü. ABD'de Fed üyelerinden gelen güvercin açıklamalar daha fazla faiz artışı olmayacağına yönelik beklentileri artırdı. ABD tahvil getirileri ve dolar endeksindeki gerileme pariteye destek verdi. Bugün ABD'de eylül ayı TÜFE verileri, Euro bölgesinde ise yarın ECB Başkanı Lagarde'nin konuşması ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. ABD'de beklentilere paralel TÜFE gerilemenin çekirdek veride de devam etmesi paritede 6 günlük yükselişi destekleyebilir 

Teknik olarak,  son 6 günü yükselişle tamamlayan parite orta vadeli alçalan kanalın üst bandından kapanış gerçekleştirdi. Kısa vadeli görünümün pozitif olduğu paritede yukarı yönlü hareketlerde 1,0620 üzerine kalıcılık önem arz ediyor.   1,0620 geçilmesi halinde 1,0660-1,0740 seviyeleri hedeflenebilir. Ger çekilmelerde ise kısa vadeli destek 1,0600 olurken, bu seviye altında 1,0570-1,0510 destekleri takip edilebilir. 

Destek: 1,0600-1,0570-1,0510

Direnç: 1,0620-1,0660-1,0740

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

BORLS – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün ve yarın toplanacak. 

ASTOR: Şirketin yurt dışı bir müşterisi ile 2,9 milyon euroluk Güç Transformatörü satış sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

FONET: Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ile Antalya Şehir Hastanesi 24 aylık SBYS Hizmet Alımı sözleşmesinin 7,6 milyon TL bedelle imzalandığı açıklandı.

GESAN:  Şirket ile Karesi Polyester arasında 76,5 milyon dolarlık Anahtar Teslim Öztüketim Arazi GES yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

KONTR: Şirketin 2023 yılı beklentilerinin satışta 4 milyar TL, FAVÖK’te 1 milyar TL olduğu açıklandı.

MGROS:  Ayşegül Altunaş tarafından 62.250 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

PETKM: 2014 yılında Şirketin STAR Rafineri ile imzaladığı 20 yıllık hammadde alım sözleşmesi kapsamında, şirketin değişen piyasa koşullarından azami şekilde faydalanmasını sağlamak amacıyla şirkete hammadde temininde esneklik sağlayacak şekilde yeni bir sözleşme imzalandığı açıklandı.

SAYAS: Şirketin 2023 yılının dördüncü çeyreğinde Ateş Wind Power'a rüzgar türbini ve türbin kulesi aksamları ile ticari mal satışlarından yaklaşık 3,6 milyon euro hasılat elde etmeyi beklediği açıklandı. 2- Şirketin GRI Rebewable Industries’e verdiği 1,9 milyon dolarlık teklifin kabul edildiği açıklandı.

SOKE: Samsun’da üretim tesisi kiralandığı, tesiste kurabiye üretimi yapılacağı açıklandı.

YEOTK: Şirket ile Azerbaycan’da bir müşterisi arasında 5,0 milyon dolar  tutarında sözleşme imzalandığı açıklandı.

ZOREN: Şirketin, %100 bağlı ortaklığı Alkan Jeotermal Enerji’yi devralmak suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşmesine karar verildiği açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı