Günlük Analiz 12-05-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda dün;
ABD borsaları dünkü işlemleri karışık yönde tamamladı. Dow Jones ve S&P 500 endeksi günü negatif yönde kapatırken, teknoloji endeksi nasdaq hafif alıcılı seyirle günü tamamladı. ABD'de dün açıklanan nisan ayı ÜFE aylık %0,2 artış ile son iki yılın en düşük aylık artışını gerçekleştirdi. Yıllık ÜFE ise %2,3 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Haftalık işsizlik başvuruları ise 264 bin kişi ile Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. ABD'de borç tavanına ilişkin Başkan'ın yapacağı görüşme piyasalar için risk iştahını baskılıyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da ABD'nin borç yükümlülüklerini yerine getirmemesinin son birkaç yıldaki kazanımları tehdit edebileceğini ve küresel bir gerilemeyi ateşleyebileceğini söyledi. İngiltere'de ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırdı. BoE Başkanı Andrew Bailey, ülkede artık resesyon beklemediklerini ve ılımlı bir büyüme görüleceğini belirterek, şartların gerektirmesi halinde faiz artışlarının sürebileceğini söyledi. 
Yurt içi veri gündeminde ise haftalık para ve banka istatistikleri takip edildi. TCMB brüt döviz rezervleri geçtiğimiz hafta 114,1 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt döviz rezervleri 114,9 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Yerlilerin seçim öncesi dövize yönelik pozisyonlanmasının da devam ettiği görüldü. Geçtiğimiz hafta yerlilerin döviz mevduatlarında 2,2 milyar dolarlık artış görüldü. Türkiye 5 yıllık CDS'i (risk primi) dün %8'den fazla düşüş ile son 1,5 yılın en düşük seviyelerine geriledi. 

Bu sabah;
Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde pozitif yönde hareket ediyor. ABD ve Avrupa vadeliler alıcılı, Asya tarafında ise pozitif hava hakim olurken, Çin endeksleri negatif ayrışıyor. Piyasalarda bu sabah dolar endeksi 101,830 seviyelerinde yatay, altın fiyatları 0,2% düşüş ile 2010 dolara kadar gerilerken, ABD 10Y tahvil getirileri de 0,50%'ye yakın kayıplar ile 3,38'de yer alıyor. ABD'de enflasyon verilerin beklentilere paralel gerçekleşmesi riskli varlıklar için pozitif ve Fed'in faiz artış döngüsünü durduracağı beklentisi yaratırken, devam eden borç limitine paralel temerrüt riski piyasalarda endişe yaratıyor. Biden'ın yapacağı görüşme ile borç tavanına krizinin çözülmesi piyasaları pozitif etkiyebilir. Veri gündeminde bugün ABD'de Michigan Tüketici güven endeksi yayımlanacak. Yurt dışı veri gündemi hafta biterken sakin, Euro bölgesinde ECB üyesi De Guindos'un mesajları gündemde olacak.

Yurt içinde ise perakende satışlar verisi yayımlanacak ve seçim öncesi piyasanın son işlem gününde gelecek haber akışları ve buna paralel fiyatlamalar takip edilecek.

BIST100 endeksinde güne pozitif başlangıç ile 5000 seviyelerinin kısa vadeli hedef olacağını öngörüyoruz. Seçime ilişkin belirsizliği olan yatırımcıların hafta biterken pozisyonlarını dengelemesinin uygun senaryo olması beklenebilir. 

Gündemden öne çıkan haberler;

Türkiye'nin risk primi Aralık 2022'den bu yana ilk kez 500 baz puanın altını test etti. 

Fitch Ratings yayımladığı notta “Türkiye notuna yönelik aşağı yönlü baskının yumuşamasında seçim sonrası güveni istikrara kavuşturacak, makroekonomik ve finansal istikrar riskleri azaltacak ve dış finansmana erişimi iyileştirecek politika değişimlerine odaklanacağız” denildi.  (bloomberg)

Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı Joe Biden'ın 4 Kongre lideriyle yapacağı ve cuma günü gerçekleştirilmesi planlanan borç limiti görüşmesinin gelecek haftaya ertelendiğini aktardı. (bloomberg)

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD'nin temerrüde düşmesi halinde bu durumun sadece ABD için değil, küresel ekonomi için de çok ciddi yansımaları olacağı uyarısında bulundu. (bloomberg)

Irak hükümeti, Türkiye ve Irak arasındaki petrol ihracatının 13 Mayıs’ta Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden yeniden başlayacağını duyurdu. (foreks)

Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı, Rusya’nın Ukrayna’yla tahıl anlaşmasından çekilmesi halinde, dünyayı doyurmanın zor olacağı uyarısında bulundu.  (foreks)

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, İngiltere'de faiz oranlarının şu anda tepe noktaya yakın olduğunu umduğunu ve faiz artışlarının enflasyon zayıfladığı sürece sona erebileceğini söyledi. (bloomberg)


BORSA YORUMU


BIST100 endeksi dünkü işlemleri 7,87% oranında düşüş ile 4848 seviyesinden tamamladı. Endeks gün içinde 4492-4871 aralığında hareket etti. Türkiye 5 yıllık CDS'lerindeki %8'lik düşüşün tetiklediği yükseliş hareketi, seçime ilişkin beklentilerin satın alınması ile güç kazandı. Bankacılık endeksi hafta başından bu yana olduğu gibi yükselişe öncülük etmeye devam etti. Günlük işlem hacmi 89,6 milyar TL ile son iki ayın en yüksek seviyesi oldu. Güçlü alımlar ile teknik görünümünde yeniden güç kazandığı endekste, seçim öncesi son işlem gününde 5000 seviyesine doğru yükseliş devam edebilir. Haftayı kapatırken yatırımcıların seçime yönelik endişeleri ve önemli olay öncesi risk iştahı kapanış belirlenmesinde önemli rol oynayacak. 

Teknik olarak 50 günlük AO'nun geçtiği 4850 seviyesine yakın noktadan kapanış gerçekleştiren endekste yeniden teknik görünüm güç kazandı. Yukarı yönlü hareketin devamında 5000 seviyesi önem arz ederken, geri çekilmelerde 4750-4660 destekleri takip edilebilir. 

Destek: 4750-4660-4600
Direnç: 4900-4960-5000

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL paritesi dünkü işlemleri yatay yönde hareket ile 19,54 seviyesinden tamamladı. Gün içi işlem aralığı 19.52-19.72 olarak gerçekleşti. Yukarı yönlü hareketlerde tarihi zirvenin yer aldığı 19,75'e yakın noktadan dirençle karşılaştı. Kontrollü hareketlerin devam ettiği kurda 19,70 kısa vadeli direnç olarak takip edilirken, bu seviyenin aşılması halinde yukarı yönlü hareketin ivme kazanması izlenebilir. 19,70 üzerinde 20,00-20,50 dirençleri yer alırken, olası geri çekilmelerde ise 19,40-19,30-19,00 seviyeleri yer almaktadır. Bugün Yurt içinde açıklanan TCMB istatistiklerinde yerlilerin döviz hesaplarında geçtiğimiz hafta 2,2 milyar dolar artış görüldü. Bugün yurt içinde önemli bir veri gündemi yok. Seçime yönelik haber akışları fiyatlamalara yön verebilir.

Direnç: 19.70-20,00-20,50
Destek: 19.40-19,30-19,00

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite dünkü işlemleri 0,60% oranında düşüş ile 1,0916 seviyesinden tamamladı. Gün boyunca 1,0900-1,1000 bandında hareket etti. ABD'de dün açıklanan nisan ayı ÜFE oranları aylık bazda beklentilere paralel artış gösterirken, yıllık veri beklenenden 0,1 puan daha fazla düşüş ile %2,30'e geriledi. Dolar endeksindeki yukarı yönlü seyir kurda aşağı yönlü baskı yarattı. 

Teknik olarak,   50 günlük AO 1,0935 altında kapanış gerçekleştiren endeks yukarı yönlü hareketlerde 1,1000 üzerinde kalıcı olamadı.  Kısa vadede 1,0935 üzerinde yeniden yerleşme ile satış baskısı azalabilir, ancak yeniden 1,0900 altına sarkması negatif görünümün artmasını sağlayabilir.

Destek: 1,1900-1,0885-1,0810

Direnç: 1,1000-1.1100-1,1160


HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

ASELS:  Şirket ile BMC Otomotiv arasında tank sistemlerine yönelik 197,5 milyon euro ve 1,4 milyar TL tutarında bir sözleşme imzalandığı açıklandı.

ASTOR: Şirketin yurt içinde bir şirket ile 5,1 milyon dolar bedelle 11 Adet Güç Transformatörü, 12 Adet Yardımcı Transformatör, 10 Adet Yüksek Gerilim Kesici, 127 Adet Anahtarlama Ürünü sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

ASTOR: Şirketin yurt dışında bir şirket ile 1,7 milyon dolar bedelle 3 Adet Güç Transformatörü ve 3 Adet Kurutip Transformatörü sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

ALFAS: Şirket tarafından 2023 yılında hasılatın 7,5 milyar TL, net karın 1,2 milyar TL, net kar marjının %16 beklendiği açıklandı.

GWIND: Şirket tarafından 500 MW RES ve 50 MW GES olmak üzere toplam 550 MW kapasiteli depolamalı elektrik üretim tesisi için ön lisans başvurusu yapılması sonrasında RES için önlisans verildiği ve ÇED çalışmalarına başlandığı açıklandı.

SAHOL: Enerjisa Enerji Üretim’in kurulu gücünü 51,6 MW artıracak yeni tamamen yenilenebilir enerji yatırımını ve 55 MW büyüklüğünde operasyonel RES satın alımını finanse etmek üzere EBRD ile yedi yıl vadeli 110 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

SISE: Stockton Liman İşletmesi Projesine %50 oranında iştirak edilmesi için Şişecam Chemicals USA tarafından 12,2 Milyon  dolar ödendiği açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı