Günlük Analiz 12-02-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD borsaları geçtiğimiz haftayı yeni zirvelerinde tamamlarken özellikle FED politikalarına dair iyimser beklentiler, güçlü bilanço dönemi ile ABD ekonomisinde ki büyüme beklentileri ve şirket karlılıklarının beklenenden iyi gerçekleşecek olması ve son dönemde yapay zeka devrimi ile teknoloji hisselerine artan talebin ön plana çıkması piyasaların yükseliş trendine destek veriyor. Hafta boyu olumlu haber akışının da etkisi ile pozitif fiyatlamaların devam ettiği borsalarda haftalık kapanışlarda rekor seviyelerden gerçekleşti. S&P500 endeksi ilk kez 5000 puan üzerinde kapanış gerçekleştirirken, alımların piyasa geneline yayılması ve yeni rekorların gelmesi artan risk iştahının devamına vurgu yapıyor. Bu hafta gelecek olan ABD enflasyon verisi genel gidişatın yönünü daha da netleştirecektir. enflasyonda ki düşüş eğilimin devamı ve hatta aşağı yönlü hızlanmasına yönelik sonuçlar borsalarda ki coşkuyu artıracaktır. Diğer taraftan beklenti harici olumsuz gelebilecek veri sonuçları ya da açıklamalar piyasalarda ara ara kar satışlarının gelmesini de tetikleyebilecektir. ABD gibi küresel tarafta özellikle Çin merkezli ekonomik gelişmeler yine piyasaların odağında olmaya devam etse de bu hafta Çin'in yılbaşı nedeniyle tatile girmesi kısmen piyasalardaki hacmi de olumsuz etkileyebilecektir.   

İçeride ise gündem hafta boyunca Merkez Bankası yeni başkanı ve yılın ilk enflasyon raporundan gelecek mesajlardı. Merkez mevcut politikların devamı ile beraber ileriye yönelik beklentilerde de hiç bir değişiklik yapmadı. Piyasalar yeni bir faiz artırım döngüsü sinyali almazken yukarı yönlü iştahını devam ettirdi ve haftayı 9000 puan üzerinde tarihi rekor seviyelerinde tamamladı. Önceki bültenlerimizde bahsettiğimiz doğrultuda yukarı yönlü trendini devam ettiren borsada alımların daha genele yayılması, yüksek hacmin uzun süre sonra geri dönmesi ve yabancı ilgisinin devamı yükselişin daha da devam edebileceğini bize gösteriyor. endeksin 9000 puan üzerinde 9500 - 9600 kademelerine kadar tırmanışını ilk etapta devam ettireceğini düşünüyoruz. Güncel kur üzerinden dikkate alınca bu seviyeler bir önceki 312 Dolar zirve seviyelerine denk gelmektedir. 

Gündem;
- Bugün içeride Aralık ayı işsizlik oranları takip edilecek
- C.Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı temasları hafta boyunca yakından izlenecek.
- Dışarıda ise gündem yarın gelecek ABD enflasyon verileri
- Aynı zamanda FED üyelerinden gelecek açıklamalarda hafta boyunca piyasaları etkilemeye devam edecektir.
- Bugün ISM İmalat dışı PMI verisi yakından izlenecektir.  


 














BORSA YORUMU

BIST100 endeksi haftanın son gününde pozitif seyrini sürdürürken bir kez daha 9.000 puan seviyesini yukarı yönlü zorladı ve haftayı 9045 rekor seviyede tamamladı. Hafta genelinde alıcılı seyrini sürdüren pay piyasasında genel olarak hacim artışı ve genele yayılan alışlarla piyasanın kademeli tırmanışı hafta boyunca sürmüş oldu. Cuma günü özellikle bilişim, teknoloji ve kağıt sektörlerinde 2% lere varan artışlar dikkat çekti. Endekste yeni hafta da alımların etkisinin devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle 9000 seviyesi üzerinde 9500-9600 seviyeleri kademeli olarak hedeflenmelidir. haftaya pozitif başlangıç yapmasını beklediğimiz endekste olası kar satışlarında ise 9000 seviyesinin altında 8800 ve 8500 kademeleri dikkatle izlenmelidir.     

Teknik olarak, pozitif seyir devam ediyor. Geri çekilmelerde 8800 ve 8500 seviyeleri dikkatle izlenmelidir. Bu kademelerin bırakması durumunda düşüşün derinleşmesi kaçınılmaz olacaktır. Ancak genel gmörünümde güçlü seyrini sürdüren endekste bu tür bir düşüş beklentimiz mevcut koşullarda bulunmamaktadır.

Destek:8850-8500-8380
Direnç:9130-9300 - 9550

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru dünkü işlemleri son derece sığ ve dar bir aralıkta seyretti. Günü açıldığı seviyede tamamlayan kurda her iki yön içinde yeterli potansiyel oluşmadığını söyleyebiliriz. kurda bugünde farklı bir fiyatlama beklemiyoruz. Dar bantta hareket edecek olan kurda mevcut kademelerde ki dengeli seyrin devamını bekliyoruz.

Teknik olarak, uzun vadeli yükselen kanal içerisinde pozitif görünüm sınırlı yükseliş ile devam etti. Yukarı yönde uzun vadeli yükselen kanalın üst bandı direnç olmaya devam ediyor. Sınırlı pozitif seyrin devamında 30,65 ilk direnç seviyesi olurken, hareketin devamında 30,80-30,95 dirençleri yer almaktadır. Olası geri çekilmelerde ise 30,30 seviyesi ilk destek noktası olurken, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda 30,00-29,80 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Direnç: 30,65-30,80-30,95
Destek: 30,30-30,00-29,80

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: 1.079 200 günlük ortalamanın altında kalan ve bu seviyeyi geçtiğimiz hafta boyunca test eden paritede doların 105 seviyesine doğru hız kesmesi ile güçlenme belirtileri Euro lehine dikkat çekmeye başladı. Bu haftanın kritik gelişmeleri ve özellikle Euro bölgesi ekonomik tahminlere dair paylaşımlar sonrasında parite 200 günlük ortalamasını aşabilecektir. Teknik açıdan Euro lehine potansiyelin artması bu yönlü beklentiyi artırmaktadır. 1.079 direncinin aşılması durumunda ise 1.084 ve 1.089 kademeleri aşamalı olarak hedeflenmelidir. Dönüşlerde ise mevcut destek kademeleri fiyatları tutmayı sürdürecektir.  

Teknik olarak, kısa vadeli görünüm euro lehine toparlanmaya devam ediyor. 1.079 direncinin (200günlük ort.) aşılması durumunda paritede tırmanış ivmelenecek ve 1.084 ila 1.089 seviyeleri kademeli olarak görülecektir. 1.079 direncinin aşılamaması durumunda ise 1.074 - 1.072 seviyeleri beklenmelidir.  

Dirençler: 1.079 - 1,084 - 1,089 - 1,090

Destekler: 1,077 - 1,074-1,072-1,070


HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

 * QNB Finansbank CDP İklim Değişikliği Programı skorunu yükselterek Global A Listesi'ne girdi

* ASUZU - 2,5 milyar TL'ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* Petkim, sürdürülebilirlik hedeflerine doğru önemli bir adım atarak atık su bertaraf ünitesi için 10 milyon dolarlık yeşil finansman kullanacak.

* Anadolu Hayat Emeklilik, 2023 yıl sonu finansal sonuçlarını açıkladı. Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki toplam fon büyüklüğü 134 milyar TL'yi aşan Anadolu Hayat Emeklilik, geçtiğimiz yıla göre aktif büyüklüğünü yüzde 80 oranında artırdı.

* Ege Seramik, İzmir'deki fabrika binası çatısına GES santrali kurulmasına karar verdi.

* THYAO - Fitch tarafından şirketin kredi notu ve not görünümünün teyit edildiği açıklandı.

* AGROT - Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı şirketinin kurulması için çalışmalara başlanması kapsamında 75 milyon TL sermayeli Rot Grişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı için SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* Limak Doğu Anadolu Çimento'nun 155.930.000 adet payının pay başına 16,20 TL fiyattan halka arzına SPK tarafından onay verildi.

* ARCLK - Whirlpool Corporation ve şirketin kuracağı ortaklık anlaşması kapsamında CMA tarafından alınacak nihai karara bağlı olarak kapanışın 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşmesinin beklendiği açıklandı.

* BJKAS - Şirket ile Arçelik arasında 3 yıllık 193,6 milyon TL bedelle sponsorluk anlaşması imzalandığı açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı