Günlük Analiz 11-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD istihdam piyasası güçlü, ancak ücret artışlarında ki yavaşlama dikkat çekici; 

- ABD istihdam verisi 198 bin piyasa beklentisinin üzerinde 275bin artış kaydetti. Gelen manşet veri istihdam piyasasının halen güçlü seyrettiğini gösteriyor.
- İşsizlik 3.9% (beklenti 3.8% idi) beklenti üzeri artış gösterirken, ortalama saatlik kazançlarda beklentiden düşük 4.3% (beklenti 4.4% idi) geldi. İşsizlik artışı ve kazançlardaki yavaşlama ile geçmiş dönem verilerine dair revizeler kısmen aktivitede soğumayı işaret ederken, ücretlerde ki yavaşlama da enflasyonist baskılanmaların azalabileceğini bize gösteriyor.
- İstihdam verisi piyasalarda karışık seyirli fiyatlamalara neden olurken, özellikle ABD borsaları teknoloji önderliğinde haftalık kapanışlarını satıcılı seyirde tamamladı. Bunda hem kar satışlarının etkisi olduğu gibi, hem de bu hafta gelecek kritik veriler öncesi piyasalar bir nebze dengelenmiş oldu.
- Öte taraftan gelişmeler sonrası piyasalar vadeli tarafta faiz indirimine dair beklentisini veri sonrası tekrar artırdı. 2024 yılı sonuna kadar 88% civarı olan faiz indirim beklentisi tekrar 100% olarak fiyatlanmaya başlandı. Bu da FED'in 2024 yılı boyunca en az 4 kez 25 baz puanlık indirim yapacağı anlamına gelir. 
Bugün yurt dışı;
- Piyasalar açısından bugün sakin bir gündem söz konusu. Bugün için piyasalar hem geçen haftanın fiyatları üzerinden gelişmeleri yorumlarken, hem de bu hafta gelecek kritik verilere odaklanarak yön arayışını sürdürecektir. Haliyle çift yönlü fiyatlamaların ön planda olduğu bir hafta başlangıcı bizi bekliyor diyebiliriz.
- Uzak doğu karmaşık bir görünümde haftaya başlangıç yaptı. ABD 10 yıllıkları 4.065% ile düşüş eğilimini sürdürüyor, Dolar Endeksi 102.70 seviyelerinde dengelenirken, VIX ise cuma günü 14.70 seviyelerinde kısmen yükselerek haftayı tamamladı.  

Doğru iş yaparsan doğru sonuçlar alırsın, Fitch'ten sürpris not artışı;
  
- Geçtiğimiz haftanın son iki günü iç piyasa fiyatlamalarının da ki sert hareketlerin odağında Fitch'den gelecek değerlendirmeye yönelik beklentilerin olabileceğine vurgu yapmıştık. Fitch piyasaların beklentisini de aşarak Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu B'den B+ ya yükseltti. Fitch bununla da yetinmedi ve görünümü de pozitife çevirerek 6 Eylülde gerçekleştireceği bir sonraki toplantı için de not artırım sinyali vermiş oldu. 
- Fitch karar metninde izlenilen politikalara atıfta bulunarak doğru bir yolda ilerlendiğini ve doğru sonuçlar alındığını özetle vurgu yapmış. Olası negatif senaryoların da izlendiğini vurgu yapan Fitch özellikle yılın ikinci yarısı için hedeflere ulaşılacağının altını çizmiş. 11 yıl sonra gelen not artış kararı piyasalarda olumlu yansımalara neden olacaktır.
- Hafta başlangıcı itibariyle CDS 312 seviyelerinde yükseldiği yerden yeni haftaya başlarken, Dolar/TL 32-33 bandında, gram altın ise 2240 seviyelerinde kısmen hız keserek yeni haftaya başlangıç yaptı.
- Borsa İstanbul'un ise yeni haftaya iyi bir başlangıç yapacağını düşünüyoruz. Piyasa özellikle bir önceki tepe noktalarını bir kez daha test edecektir.
 
   GÜNDEM;
- Fitch kararları ve iç piyasalara yansımaları
- Türkiye Perakende Satışları (Aylık)
- Türkiye İşsizlik Oranı (Aylık)
- Enflasyon verisine dair beklentiler ve FED politikalarına dair ön görüler piyasa fiyatlamalarında etkili olacaktır. 

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Cuma alıcılı eğilimini gün boyu devam ettiren endeks, haftayı da 9140 direnci üzerinde kapattı. Teknik açıdan pozitif görünüm perşembe - cuma hareketleri ile iyice belirginleşmiş oldu. Fitch beklentileri ile desteklenen piyasada para girişi ve alımların genele yayılması da ayrıca dikkat çekiciydi. Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltirken, görünümünü de pozitife çekti. Bu gelişme piyasada ki son iki gün fiyatlamalarını daha da anlamlı hale getiriyor. Yeni haftanın da endekste pozitif açılışla başlamasını bekliyoruz. Bu etki ile 9450 - 9600 kademelerine doğru borsa da tırmanışın devam etmesini bekliyoruz. Bu seviyelerde piyasa bir kez daha zorlanırken, bir taraftan da kar satışları yine bu kademelerde gelebilir. Piyasanın yukarı yönlü potansiyelini koruyarak günü tamamlamasını bekliyoruz. Endeksin 9600 sınırını aştığı ortamda 10.000 ve üzeri kademeler beklenmelidir.        

 
Direnç:  9250 - 9450 - 9650 - 10.000 
Destek: 9140 - 9000 - 8750 - 8500 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Kurdaki yükselme eğilimi artan oynaklık ile beraber cuma günü de devam etti. Bankalar arası piyasa 32 seviyelerinde fiyat oluştururken, kapalı çarşı kuru ise 33 civarında işlem görmeye devam etti. Bu haftaya da benzer şekilde girmesi muhtemel görünen kur cephesinde özellikle talep yönlü artışın etkisi dikkat çekiyor. F,tch etkisi ile içeride bir nebze tansiyonun hafiflemesi ve risk iştahının daha ön planda olması beklenebilir. Bu bağlamda kurda kısmen dengelenme ile mevcut kademelerde çift yönlü dar banta hareketleri görmemiz muhtemel görünüyor. Piyasa günlük kapanışını ise 32 seviyelerine yakın tamamlayacaktır. 
   
Direnç: 32.30 - 32.60 - 33.00 - 33.50
Destek: 31,50 - 31,30 - 31.00 - 30.50

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Geçtiğimiz hafta boyunca dolardaki zayıflamaya paralel kritik dirençlerini aşan paritede cuma gün gelen tarım dışı verisi sonrası karışık fiyatlamalar biraz daha ön planaçıktı. 1.10 seviyesine yakın hız kesen parite kapanışa doğru geri çekilirken, haftalık kapanışta 1.0936 seviyesinden gerçekleşti. Parite bu hafta da özellikle gelecek enflasyon verilerine odaklı fiyatlanarak yön arayışını sürdürecektir. Olası geri çekilmelerde yakın destekler pariteyi tutarken, doların zayıfladığı ortamlarda ise tekrar yukarı atakaların etkisini göstereceğini düşünüyoruz. Paritede günlük kapanış ise mevcut kademelerinde dengeli gerçekleşecektir.           

Dirençler: 1.0960 - 1.0980 - 1.1000 - 1.1050 

Destekler: 1.0900 - 1.0876 - 1,0823 - 1,0805 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* IZFAS – Şirketin 2024 yılında 22,2 milyon TL’lik satış bağlantısı yaptığı açıklandı.

* CWENE – Şirket ile yurt içerisinde bir müşterisi arasında imzalanan 1,2 milyon dolarlık GES sözleşmesi kapsamında santralin devreye alındığı açıklandı.

* CVKMD – Şirket bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik’e ait Tunceli’deki krom sahasının yurt içinde bir şirkete devri konusunda anlaşma sağlandığı açıklandı.

* EPLAS – İstanbul Kadıköy’deki arsanın 60,6 milyon TL’ye alındığı açıklandı.

* GSRAY – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 2,7 milyar TL’den 5,4 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* ALVES #KIMMR #VKING – VBTS kapsamında şirket paylarına 9 Nisan’a kadar kredili işlem yasağı getirildi.

* ARSAN – Şirketin %40 pay sahibi olduğu Marzen Yapı’nın Kahramanmaraş’ta Marzen Yapı Market Mağazasının faaliyete başladığı açıklandı.* GLRYH – KARYE paylarının alınması sonrasında oluşan zorunlu pay alım teklifi kapsamında pay alım fiyatının 27,4264 TL olarak hesaplandığı açıklandı.

* GEREL – Şirket ile Advercharge GmbH arasında 2023’te imzalanan Elektrikli Araç Şarj Sistemleri ürünlerinin satışına yönelik sözleşme kapsamında, G – Charge Elektrikli Araç Şarj İstasyon ve Ünite numunelerinin Almanya'ya gönderilmesi ardından, numune ürünlerin kabulüne ve sözleşme kapsamındaki ürünlerin sipariş aşamasına geçilmesine karar verildiği açıklandı.

* HDFGS – Şirketin girişim yatırımlarından GRN Lojistik’in sermayesinin 7,1 milyon TL’den 8,7 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* ICUGS – Şirket bağlı ortaklığı Netsafe Teknolojik Yatırımlar’ın Roboair’daki 1.998.000 adet olan pay sayısının 7.992.000 adete yükseldiği açıklandı.

* KCHOL – Şirketin %77 bağlı ortaklığı, AYGAZ’ın %20 pay sahibi olduğu EYAŞ tarafından 2023 yılı karından 5,8 milyar TL temettü dağıtılmasına karar verildiği açıklandı.

* KUTPO – Şirketin GES yatırımına karar verdiği, tesis kurulum maliyetinin 2,1 milyon dolar beklendiği açıklandı.

* MEGMT – Şirketin GES üç GES projesi kapsamında Kütahya ve Bilecik'tekinin ikinci çeyrek sonunda, Tunceli’dekinin 2025 yılı ilk çeyreğinde devreye alınmasının planlandığı açıklandı.

* ODINE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 13 – 14 – 15 Mart’ta toplanacak.

* RTALB – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 1 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* SASA – Pay geri alım programının başlatılmasına, pay geri alım programı kapsamında 2 milyar TL kaynak ayrılmasına karar verildiği açıklandı.

* SAYAS – Şirketin General Electric ile yapılan anlaşma kapsamında dört farklı müşteriden 46 adet farklı satın alma siparişi ile toplamda 4,1 milyon dolarlık sipariş aldığı açıklandı.

* SOKE – Şirketin Konya Ilgın’daki 153.539 m2 alan üzerinde toplam 11.000 kW gücünde GES kabul sürecinin tamamlanarak, santralin devreye alındığı açıklandı.

* YAYLA – VBTS kapsamında şirket paylarına 9 Nisan’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

* IPEKE #KOZAL – KOZAL tarafından 44,60 – 45,22 TL fiyat aralığından 100.000 adet IPEKE payı alınırken, KOZAL’ın IPEKE’deki payı %2,42’ye yükseldi.

* IZFAS – Bank of America Corporation tarafından 17,84 – 18,40 TL fiyat aralığından 3.703.780 adet alış ve 3.516.596 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %5,13’e yükseldi.


Ücretsiz Deneme Hesabı