Günlük Analiz 10-07-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda geçen hafta;
ABD borsaları geçtiğimiz haftayı negatif yönde kapattı. İstihdam verilerinin ardından Fed'in bu ayki toplantıda faiz artıracağına ilişkin beklentilerin güç kazanması piyasaları zayıflattı. Öncü ADP istihdam verisi beklentilerin oldukça üzerinde kalırken, cuma günü gelen istihdam raporunda 209 bin ile beklentilerin altında artış görüldü. Önceki iki ayın verisinde aşağı yönlü revizyonlar, istihdam sektöründe yavaşlama olduğu gösterdi. Ortalama saatlik kazançlarda ise 0,40% ile beklentilerin üzerinde aylık artış görülmesi, bu taraftaki enflasyonist baskının devam edeceğini gösterdi. ABD'de ISM imalat endeksi, haziranda 46 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken, imalat sanayisinde daralmanın sürdüğünü gösterdi. FOMC tutanaklarında bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında faiz oranının 25 baz puan artırılmasından yana olduğunu veya böyle bir teklifi destekleyebileceklerini belirttiklerini ortaya koydu. Tutanaklarda, tüm Fed yetkililerinin para politikasındaki sıkı duruşun sürdürülmesinin uygun olacağı görüşünde olduğu aktarıldı. 
Yurt içinde ise enflasyon verileri takip edildi. Haziran ayında tüketici fiyat endeksi aylık yüzde 3,92 oldu. Beklenti aylık enflasyonun yüzde 4,30 olması yönündeydi. Yıllık olarak bakıldığında ise TÜFE yüzde 38,21'e geriledi. Haziran verisiyle beraber yıllık enflasyonda 8 ay üst üste düşüş kaydedilmiş oldu. Veriler incelendiğinde yıllık enflasyonun 18 ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiği gözlendi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 8,4 milyar dolar azaldı, 4,5 yılın en düşük seviyesine indi. Yurt dışında yerleşik kişiler, 23 Haziran haftasında net 398,8 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancılar böylece 12 Kasım 2021'den bu yana haftalık bazda en yüksek hisse senedi alımı gerçekleştirdi.


Bu sabah;
Küresel piyasalar bu sabah çoğunlukla satıcılı yönde hareket ediyor. ABD ve Avrupa vadeliler yeni haftaya da zayıf başlarken, Asya tarafında Çin borsaları pozitif ayrışıyor. Çİn'de bu sabah açıklanan enflasyon verilerinde aylık TÜFE -0,20% ile fiyatlar genel düzeyinde daralma gösterirken, yıllık TÜFE 0,00% ile beklentilerin altında kaldı. Beklenti önceki aya paralel 0,20% olması yönündeydi. Üretici fiyatları Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,4 düştü ve bir ay öncesine göre ise yüzde 0,8 düştü. Çin'de enflasyon verileri, parasal gevşeme ve teşviklere yönelik beklentileri artırarak piyasalara destek verdi. Bu sabah piyasada dolar endeksi 102,110 seviyesinde hafif pozitif, ABD 10Y tahvil getirileri 4,07'de 0,50% yükseliyor. Petrolde ise bu sabah ham petrol 0,70% düşüşle 73,30 seviyelerinde yer alıyor. Veri gündeminde bugün Fed üyelerinin konuşmaları öne çıkıyor. Enflasyon verisi öncesi üyelerden gelen açıklamalar temmuz ayı toplantısına ilişkin yön gösterici olacak. Yurt içinde ise işsizlik oranı takip edilecek.

BIST100'de güne pozitif başlangıç bekliyoruz.

Gündemden öne çıkan haberler; 

Çin'de üretici fiyatları son 7,5 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Tüketici fiyatları enflasyonu Haziran'da yatay seyrederek, anketlerdeki yüzde 0,2'lik artış beklentilerinin altında kaldı. Bu, Şubat 2021'den bu yana görülen en düşük enflasyon oranı oldu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 'Önümüzdeki dönemde bütçe açığını kontrol altına alarak mali disiplini yeniden tesis etmek suretiyle kamu maliyesi göstergelerinde kalıcı bozulmalara geçit vermeyeceğiz' dedi. (Bloomberg)

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pekin'e düzenlediği 4 günlük ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Çinli yetkililer ile gerçekleştirdiği uzun ve yapıcı görüşmelerin ABD-Çin ilişkilerinde istikrarın sağlanmasına yardım edeceğini söyledi. (Bloomberg)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsveç’in NATO üyeliğinin bir an önce kesinleşmesi, onaylanması konusunda hepimiz hemfikiriz” ifadelerini kullanarak, “Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Kristersson ile bir görüşme yapacağım” dedi. (foreks)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çalışma ziyareti kapsamında gittikleri Katar'da, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. (foreks)







BORSA YORUMU


BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı 7,43% oranında yükseliş ile 6187 puandan tamamladı. Hafta içi işlem aralığı 5867-6223 oldu. Haftalık işlem hacmi 540 milyar TL yılın en yüksek hacimli ikinci haftası olarak ocak ayından bu yana görülen en yüksek seviye oldu. Haftaya güçlü yükselişle başlayarak 6000 üzerine yerleşen endeks, haftanın kalanında da bu bölgeden destek bularak gücünü korudu. Hafta içi gelen vergi düzenlemeleri ile gün içi geri çekilmeler alım fırsatı olarak görüldü. Bu hafta yurt içi veri gündeminde sanayi üretimi ve haftalık TCMB para banka istatistikleri öne çıkıyor. Salı-çarşamba gerçekleşecek NATO zirvesine yönelik haber akışları piyasalarda volatilite yaratabilir. 

Teknik olarak görünümün pozitif olduğu endekste yukarı yönde  6220 direnci son iki işlem gününde test edilip üzerinde kalıcılık sağlanamadı. Yeni hafta bu seviyenin üzerinde başlamasını beklediğimiz endekste, yukarı yönde ilk hedef 6350 seviyesi olarak yer almaktadır. 6350 üzerinde momentum artarak 6500'e kadar devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 6100-5900 sıralı destekleri oluşturmaktadır. 

Destek: 6100-6000-5900
Direnç: 6200-6350-6500

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru geçtiğimiz haftayı %1,08 oranında hareket ile 26,06 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 25,36-26,78 arası hareket etti. 26,78 kurda yeni tarihi zirve oldu. Kurda seçim sonrası başlayan yükseliş trendi son iki haftalık işlemlerde yataya döndü. Hafta içi açıklanan para ve banka istatistiklerine göre, TCMB'nin brüt rezervleri 23-30 Haziran arasındaki bir haftalık dönemde 909 milyon dolar, net rezervleri ise 635 milyon dolar artış gösterdi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı bir haftada 335,90 milyon dolar artış gösterdi. TCMB tarafından yayımlanan verilere göre, reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında 51,52 puan olarak  açıklandı. Böylece endeks 18 ayın en düşük seviyesine indi. Bu hafta yurt dışında NATO zirvesi ve ABD enflasyonu, yurt içinde ise TCMB istatistikleri fiyatlamalarda etkili olabilir. 

Teknik olarak güçlü yükselişin ardından son iki haftalık işlemlerde uzun vadeli kanalın üst bandında oluşan yatay görünüm kurda volatiliteyi azalttı. Kurda yukarı yönde 26,10 kanal üst bandı olarak yer almaktadır. Bu seviye üzerinde yerleşme olmadığı sürece kısa vadeli bant hareketleri takip edilebilir. 26,10 üzerinde yukarı yönde 26,60 ara direnç olmak üzere 27,15 yeni kanal tepesi olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 25,25-25,10 sırası ile önemli destekleri oluşturmaktadır. 

Direnç: 26,10-26,60-27,15
Destek: 25,25-25,10-24,20

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite geçtiğimiz haftayı 0,51% oranında yükseliş ile 1,0970 seviyesinden tamamladı. Hafta boyunca 1,0834-1,0975 arasında işlem gördü. ABD'de açıklanan istihdam raporunda istihdam artışının beklentilerin altında kalması ve önceki aylardaki aşağı yönlü revizyon ile DXY'de satışlar güçlendi. DXY'deki zayıf seyir pariteye destek verdi. Bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon oranları pariteye yön verecek. Euro bölgesinde ise sanayi üretimi verisi öne çıkıyor. ABD'de istihdamdaki yavaşlamanın ardından enflasyonda beklentiler dahilinde geri çekilme olması halinde parite yukarı yönde yeniden ivme kazanabilir. 

Teknik olarak, hafta boyunca zayıf seyreden parite cuma günü gelen veri sonrası yeniden güçlendi. Ekim 2022 döneminden gelen uzun vadeli yükselen kanalın alt bandından destek alan paritede 1,1000 önemli ara direnç noktası olarak yer alıyor. 1,1000 aşılması ile 1,1170-1,1230 dirençleri sıralı hedef seviyeler olarak yer almaktadır. Olası geri çekilmelerde ise 1,0900 trendin devamı adına önemli destek olarak yer alırken, 1,0900 altı gün kapanışları ile görünüm zayıflayabilir. 

Destek: 1,0900-1,0850-1,0720

Direnç: 1,1000-1,1170-1,1230

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

ALARK: 400 milyon TL sermayeli Alarko Gübre Fabrikaları unvanlı şirketin tescil edildiği açıklandı.

ASTOR:  Şirket ile Irak’ta bir firma arasında 4,7 milyon dolarlık 12 Adet Güç Transformatörü satış sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

ALFAS:  Şirketin yeni fabrika yatırımının 500 MWp'lik ikinci fazının makine kurulumunun gerçekleştiği açıklandı.

KRVGD: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Uçantay Gıda’nın Cosby markası ile Turquality Marka Destek Programına alındığı açıklandı.

QUAGR: Şirket ile Föy İnşaat & Cent Yapı arasında 6,2 milyon TL’lik sözleşme imzalandığı açıklandı.

TAVHL: Şirket bağlı ortaklığı ile şirketin %50 pay sahibi olduğu sahip olduğu TIBAH’ın diğer %50’sine sahip olan ortağı Mada ile bir hisse satış sözleşmesi imzalandığı, IBAH'ın %24 payının 135 milyon doları karşılığında Mada'ya devredileceği açıklandı. Bu satıştan tek seferlik 70mn dolar gelir elde edileceği açıklandı. 

Ücretsiz Deneme Hesabı