Günlük Analiz 08-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN. DÜN, BUGÜN VE YARIN HER GÜNÜMÜZÜ AYDINLATAN KADINLARIMIZI KUTLUYORUZ, İYİ Kİ VARSINIZ.

Powell güvercin mesajlar verdikçe piyasalar kanatlanıyor; 

Dün piyasaların odağında yine FED Başkanı Powell'ın ikinci gün devam eden sunumundan gelen mesajlar vardı. Powell başta olmak üzere diğer FED yetkililerinden ve dün faizleri sabit bırakan ECB cephesinden gelen güvercin mesajlar piyasalarda ki risk iştahını desteklemeye devam etti. FED Başkanı Jerome Powell yarıyıl Para Politikası Raporu'na ilişkin devam eden sunumunda 'faiz indirimine başlamak için enflasyonun hedefe düştüğünden emin olmak istediklerini' belirterek 'bu güveni kazandıklarında faiz indirimine başlayacaklarını' söyledi. Bu yıl faiz indirim sürecinin başlamasını kesin gözüyle gören piyasalar ise bilinen gerçeklerin aktarıldığı açıklamalardan sonra iştahlı görünümünü devam ettirdi. Dün ayrıca Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve sonrasında bu cepheden gelen açıklamalarda piyasalar üzerinde etkili oldu. ECB beklendiği gibi faizleri sabit bırakırken, erken hamlelerin doğru bir yaklaşım olmayacağı mesajları ile beraber aşama aşama faiz indirimlerine doğru yaklaşıldığı mesajını da paylaştı. Piyasalar ise gelişmeleri olumlu taraflarından okurken özellikle hisse senetlerine hücum modu devam etti. Gelişemeler ile beraber ABD 10 yıllıkları 4.083%  seviyesine doğru salınımını sürdürdü, son dönemin flaş enstrümanı altın ise yeni zirvelerle günü 2160 seviyelerinde yüksek tamamladı. Zayıf dolar etkisi diğer tüm para birimleri ve emtialarda primli bir gün yaşanmasına neden oldu. Bugün ise piyasalar özellikle ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanacaktır. ABD ekonomisinde istihdam tarafı güçlü kalmaya devam ediyor ve FED açısından enflasyonla mücadelede bu durum bir miktar endişeye de neden oluyor. Verinin soğumaya işaret etmesi ve özellikle ücret artışlarının enflasyona göre düşük seyretmesi piyasalardaki coşkuyu perçinleyecektir. Bu yönlü gelişmelerde özellikle borsalar yeni rekorlar ile haftayı tamamlayabilirler. Aksi yönlü gelişmelerde ise dolarda tekrar toparlanma ile beraber risk iştahında bir miktar azalma beklenebilir. Bu durumda da özellikle hisse senedi cephesinde kar satışları ile haftayı kapatmış oluruz.          

Fitch'ten görünüme dair olumlu değerlendirme bekleyen piyasalar dün sürpriz dönüşler gerçekleştirdi;
  
Yurt içi piyasalarda bozulan hava dün tekrar bahar havasına dönerken piyasalar Fitch beklentisi ile hızlı yara sardı. Hafta başından bu yana düzeltme eğiliminde düşüşünü derinleştiren hisse senedi piyasası gün boyu alıcılı eğilimini devam ettirdi ve tekrar kritik 9000 puan seviyesini aşarak günü en yüksek seviyeye yakın tamamladı. Dünkü pozitif havada Fitch söylentileri kadar küresel taraftan gelen güvercin açıklamalara paralel düzelen beklentilerde etkiliydi. Diğer taraftan ekonomi yönetiminin son süreçten içeride artan tansiyonu bastırıcı bir takım ek sıkılaşma adımları atması da seçim sonrası faiz artışı olmayabilir yönünde kısmen yorumlanırken yine bunun içeride fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz. Kur cephesi kısmen dengelenirken, CDS risk priminde de 317 seviyelerine doğru hafif geri çekilme dikkat çekici. Bugün içeride piyasaların odağında gün boyu yine sıkılaşma hamleleri ve piyasaya etkileri konuşulmaya devam edecektir. Yurt dışında piyasalarda ki genel havanında yine içeride etkili olabileceğini düşünüyoruz. Ancak kritik konu Fitch'in bugün gelecek değerlendirmesine yönelik beklentiler olacaktır. bu yönlü spekülasyonların hem oynaklığı artırması ve hem de pozitif yönlü fiyatlamalarda daha belirleyici olması muhtemel görünüyor. Ortodoksi para politikalarına geçilmesi ve yabancı ilgisini artması ile uzun zamandır geri planda izlenen derecelendirme şirketlerinin Türkiye'ye dair kanaatleri daha yakından izlenmeye başlandı. Bu bağlamda 3 kredi derecelendirme kuruluşu son değerlendirmelerinde kredi notu görünümümüz de iyileştirmeye gitmişlerdi. Bugün de Fitch'ten gelecek değerlendirme içeride manşet gündem olarak ön plana çıkıyor. 9 Eylül'de kredi notumuzu 'B' olarak teyit eden Fitch görünümümüzü de negatiften durağana çevirmişti. Bugün Fitch'ten görünümün pozitife çevrilmesi yönünde piyasaların hakim beklentisi olduğunu görüyoruz. Not artışı ise bir sonraki toplantıda olacaktır. Ancak Türkiye değerlendirmeleri genelde daha pozitif olan Fitch'in sürpriz bir not artışı yapar mı beklentisini de göz ardı etmemek gerekir. Bu durumda özellikle borsada dün gerçekleşen sert alımların daha bir anlam kazanmasını bekleriz. 

GÜNDEM;
-  Almanya Sanayi Üretimi (Aylık) (Oca)
-  Almanya Sanayi Üretimi (Aylık) (Oca)
- ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi
- FOMC Üyesi Williams'ın Konuşması 
- FITCH Türkiye Kredi Notu Değerlendirmesi

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; borsa dün kritik destek seviyelerine yakın sert tepki vererek güne başlarken, pozitif havanın gün boyu etkisini sürdürdüğünü gördük. Piyasa beklentimizin üzerinde sert dönüş yaparken gün sonu kapanışını da 9000 direncini aşarak tamamlamış oldu. Endeks 3.54% lük değer kazanımı ile günü 954 puandan tamamladı. Endeksin sert toparlanma sonrasında bugünde güne yükseliş ile başlamasını bekliyoruz. Öncelikle 9130 direnci yukarı yönde zorlanırken, piyasa bu seviyede hız kesecektir diye düşünüyoruz. 9130 - 9250 kademelerinde dirençle karşılaşması muhtemel görünen endeksin günün devamında ise tekrar 9000 seviyesini aşağı yönde test etmesi beklenebilir. Endeksin haftalık kapanışını ise 9000 üzerinde gerçekleştirmesini bekliyoruz. Yukarı yönlü tırmanışın ivmelenmesi durumunda 9450 ve 9600 direnç seviyeleri öncelikle takip edilmelidir. Aşağı yönlü geri çekilmelerin derinleştiği durumlarda ise önceki destek kademeleri yine piyasayı tutmayı sürdürecektir.         
 
Direnç:  9130 - 9250 - 9450 - 9650 
Destek: 9000 - 8750 - 8500 - 8380

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Kurdaki yükselme eğilimi artan oynaklık ile beraber dün de devam etti. Serbest piyasada daha üst rakamlar dün de görülmeye devam ederken, çift kur fiyatlamaları piyasada tekrar tartışmaların odağına yerleşti. Kurdaki yükseliş eğilimi iç talebin etkisi ile devam ederken, kamu tarafında alınan aksiyonlar doların tansiyonunu kısmen dengeliyor diyebiliriz. Kurda zayıflayan dolar etkisi ile de yükselişin bir miktar ivme kaybettiğini söyleyebiliriz. Ancak yine de kurdaki yukarı yönlü eğilim haftanın son günü de devam edecektir.   
Direnç: 32.00 - 32.30 - 32.60 - 33.00
Destek: 31,50 - 31,30 - 31.00 - 30.50

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Powell'ın ikinci gün açıklamaları ile dolarda ki zayıflama ivme kazanırken pariteninde kuzeye yolcuğu ivmelenmeye devam etti. Teknik görünümde euro lehine güçlenme belirginleşirken, paritede 1.10 seviyelerine doğru tırmanışın devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün açıklanacak ABD tarım dışı verisinin desteklemesi durumunda paritedeki rallinin dikleşmesi beklenmelidir. Bu yönlü gelişmelerin desteklediği ortamda parite haftalık kapanışını da 1.10 seviyesi üzerinde yüksek tamamlayacaktır. Olası dönüşlerde ise 1.087 desteği öncelikle dikkatle izlenmeli ve bu seviyeye yakın piyasanın tekrar dengelenmesi beklenmelidir.           

Dirençler: 1.0960 - 1.0980 - 1.1000 - 1.1050 

Destekler: 1.0900 - 1.0876 - 1,0823 - 1,0805 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 650 milyon TL’den 6,5 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* ACSEL - Şirket ile Petrol - İş sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanarak sözleşme imzalandığı açıklandı.

* BMSTL - Şirketin, ABD’de %100 bağlı ortaklık olacak şekilde yeni bir şirket kurulmasına karar verdiği açıklandı.

* DESA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 245 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* ESEN - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL’den 3,0 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* SISE - Şirket tarafından Türkiye, İtalya ve Bulgaristan’da toplam kapasitesi 20 milyon m2’ye yaklaşan üç yeni kaplamalı cam hattı yatırımı kararını açıklarken, yatırımın 114 milyon dolar olduğu belirtildi.

* THYAO - Şirket ile Hava-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi müzakere sürecinde mutabakat sağlanamadığı açıklandı.

* PSGYO - A1 Portföy tarafından 4.500.000 adet alış ve 10.518.509 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %4,95’e geriledi.

* ENERY - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 20.565 adet pay 147,50 - 149,70 TL fiyat aralığından geri alındı.

* GEDZA - Hedef Portföy tarafından 65.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %4,99’a geriledi.

* SMART - Bank of America Corporation tarafından 61,48 - 70,08 TL fiyat aralığından 6.143.535 adet alış ve 7.409.364 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %3,43’e geriledi.

* MNDTR - Şirket sermayesinin 349,7 milyon TL ‘den %200 oranında bedelli olarak 699,4 milyon TL nakden artışla 1,0 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında rüçhan haklarının kullanılmasının ardından kalan 938.763 adet pay 6 - 7 Mart’ta Borsa Birincil Piyasa’da satılacak.

* GEREL - Yüksel Kardeş tarafından 8.787.848 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %2,50’ye geriledi.

* MANAS - Şirket sermayesinin 82,7 milyon TL’den %50 bedelli, %50 Borsa’da halka arz yöntemi ile 165,3 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldı.


Ücretsiz Deneme Hesabı