Günlük Analiz 08-02-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD borsaları hafta başından beri FED üyelerinden gelen ılımlı faiz indirim mesajları ile pozitif seyrini sürdürürken yeni rekorlar gelmeye de devam ediyor. ABD hazinesinin rekor tutarındaki 10 yıllık tahvil ihalesine gelen güçlü talebinde etkisi ile ABD borsaları başta olmak üzere global çapta genele yayılan coşku piyasalarda hakimdi. Piyasalar beklentinin altında olsa da FED'in faiz indirim sürecini yılın ikinci yarısında başlatacağı mesajlarını vermesi ve ekonomik görünümde ki güçlü seyrin devamına yönelik verilerin etkisi ile pozitif fiyatlamalarını sürdürüyor. S&P500 yeni rekor seviyelerle yükselişi öncülük ederken, şirketlerin şuana kadar açıkladıkları bilançoların neredeyse 81.2% lik kısmı beklenti üzeri kar açıklaması hisse senedi yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Tüm bu gelişmeler küresel risk iştahını güçlendirmeye devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de olumlu fiyatlamaların devamı ve yeni rekorların gelmesi sürpriz olmayacaktır.    

İçeride ise endeks dün gördüğü yeni rekor seviyesinden gelen kar satışları ile günü 0.29 luk düşüşle günü 8843 puan seviyesinde tamamladı. Özellikle elektrik sektöründe ki alımlar dikkat çekerken piyasanın yukarı yönlü trendinin devamında bu alımlar yeterli olamadı. Bankacılık ve holding tarafında gelen kar satışları borsayı kısmen baskılamış oldu. bugün pozitif açılış beklediğimiz endekste alımların genele yayılması ve hacmin istikrarlı artışının devamı ile 9000 seviyelerini test etmesi beklenebilir. Özellikle yeni MB Başkanı Fatih Karahan'nın yılın ilk enflasyon raporunda yapacağı açıklamalar ve vereceği mesajlar piyasalarca yakından izlenecektir. Mevcut sıkı duruş politikalarının devamı ve daha şahin duruş mesajlarının piyasalar çerçevesinde yakından izlenmesi ve fiyatlamalara etkili olması beklenmelidir.  







 














BORSA YORUMU

BIST100 endeksi dünkü işlemleri 0.29% oranında düşüş ile 8823 puandan tamamladı. Gün içinde 8939 - 8843 arası bantta dalgalı bir seyir izleyen endekste özellikle zirve seviyesinin test edilmesinin ardından kar satışları geldiği görüldü. Toplam işlem hacminin yüksek seyretmeye devam ettiği günde özellikle elektrik sektörüne gelen talep dikkat çekiciydi. Piyasalar bugün TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu yakından takip edecek.  Enflasyon tahminlerinde yukarı revizyon gelmesi halinde, politika faizinde ek faiz artışları gündeme gelebilir. Olası ek faiz sinyalleri piyasalar üzerinde baskı yaratabilir. 

Teknik olarak, pozitif seyir devam ediyor. Geri çekilmelerde 8600 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleşmediği sürece ivmenin korunması beklenebilir. Yukarı yönde 8815 üzerinde kapanış ile 9130 hedefine doğru hareketin güçlenmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde ise 8600-8500 ilk destek noktaları olarak yer alırken, 8500 altında görümünün zayıflaması beklenebilir.

Destek:8600-8500-8380
Direnç:9000-9130-9300

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru dünkü işlemleri yatay seyirle 30,55 seviyesinden tamamladı. Gün içinde 30,44-30,82 arası hareket etti. Geçtiğimiz hafta içinde TCMB haftalık istatistiklerinde TCMB rezervlerindeki geçen haftaki azalışın devam ettiği görüldü. KKM büyüklüğü 40 milyar TL azalırken, yerlilerin DTH hesaplarında sınırlı artış görüldü. Bugün TCMB Başkanı yılın ilk enflasyon raporunu yayımlayacak. Enflasyon beklentilerinde yukarı revize olması halinde ek faiz artışları gündeme gelebilir. 

Teknik olarak, uzun vadeli yükselen kanal içerisinde pozitif görünüm sınırlı yükseliş ile devam etti. Yukarı yönde uzun vadeli yükselen kanalın üst bandı direnç olmaya devam ediyor. Sınırlı pozitif seyrin devamında 30,65 ilk direnç seviyesi olurken, hareketin devamında 30,80-30,95 dirençleri yer almaktadır. Olası geri çekilmelerde ise 30,30 seviyesi ilk destek noktası olurken, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda  30,00-29,80 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 

Direnç: 30,65-30,80-30,95
Destek: 30,30-30,00-29,80

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite dünkü işlemleri 0,12% oranında yükseliş ile 1,0773 seviyesinden tamamladı. Gün içinde 1,0785-1,0752 arasında işlem gördü. Fed üyelerinden gelen ılımlı açıklamalar faiz indirimi için ikinci yarı yıl ihtimallerini güçlendirirken, dolar endeksi ABD 10 yıllık tahvil ihalesine gelen rekor taleple yönünü aşağı çevirdi. Bu gelişmeler Euro'yu Dolar karşısında destekledi ve yukarı yönlü ivmelenme paritede artmış oldu. Özellikle 1.08 seviyesinin aşılması ile tırmanışın 1.085 seviyelerine kadar sürmesi beklenebilir. Bugün için piyasayı euro lehine pozitif gördüğümüzü söyleyebiliriz. 

Teknik olarak, kısa vadeli görünüm euro lehine toparlanıyor, 1,0740 desteğinden gelen tepki alışları önce 1.080 ve akabinde de 1.085 seviyelerine kadar kademeli olarak takip edilmelidir. 1.085 direncinin aşıldığı durumda ise paritede 1.11 seviyelerine kadar devam edecek yeni bir trend izlememiz muhtemel olacaktır. 

Destek: 1,0740-1,0700-1,0650

Direnç: 1,0800-1,0880-1,0960

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

AKSEN: Şirket ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu arasında KKTC’de bulunan şirkete ait Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Santrali'nin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na kiralanması, hizmet alımı yoluyla işletilmesi konusunda dolar bazlı 15 yıl süreli kiralama ve işletme sözleşmesi imzalanması sonrasında devreye alınması planlanan 35 MW ek kapasitenin 17,5 MW'ı devreye alındığı açıklandı.

CWENE: Şirket ile yurt içi müşterisi arasında 2 milyon dolara imzalanan Denizli’deki çatı tipi GES projesinin resmi kurumlar tarafından kabulünün yapılarak devreye alındığı açıklandı.

DGNMO: Ocak ayında 3 adet Doğtaş, 3 adet Kelebek, 1 adet Biga Home mağazası açıldığı belirtildi.

EKGYO: Nidapark İstinye'nin yüklenicisi ile yapılan sözleşmeye ek protokol ile 4,1 milyar TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Gelirinin 4,9 milyar TL’ye yükseldiği açıklandı.

INDES:  Şirketin Honor ile distribütörlük sözleşmesi imzaladığı, Honor ürünlerinin satışından yıllık 20 milyon doların üstünde satış tutarı hedeflendiği açıklandı.

KRVGD: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Kervan USA LLC'nin kurduğu Kervan Properties LLC şirketinin depo yapım projesine ilişkin arsa satın alım sözleşmesinin satıcı ile imzalandığı açıklandı.

MIATK: Şirket ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi arasında 4,7 milyon TL tutarında 1 yıl süreli HBYS sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı