Günlük Analiz 07-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Powell faiz indirimi sinyali verirken, piyasalar tekrar pozitife döndü; 

Dün piyasaların odağında Powell'ın  Temsilciler Mecilisin'de yaptığı savunması ve vereceği mesajlar vardı. Powell 2% enflasyon hedefinin hemen tutmayacağının farkında olduklarını ve bu yönde yürütülen sıkı duruş politikasının tam sonuç alınana kadar devam ettirileceğine vurgu yaptı. Ancak uzun süreli sıkı para politikasının ekonomik aktivite açısından yıpratıcı olduğunu bildiklerini ve ilk faiz indirimi için bu yıl start verileceğine dair verdiği mesajlar piyasalarda ki fiyatlamalar açısında asıl belirleyici etken oldu. Powell sonrası artıya dönen ABD borsalarında özellikle teknoloji tarafında ki alımlar yine piyasalara öncülük etti. Dolar tüm para birimlerine karşı (TL hariç) hızlıca değer kaybederken, ABD 10 yıllıkları da dün 5 baz puan düşerek 4.10% seviyelerine doğru salınımını sürdürdü. Piyasa gelişmeler sonrası FED faiz indirimi beklentilerini aynen devam ettirirken Haziran ayı itibariyle başlayacak süreçte bu yıl için 87 baz puan indirim ön görüsünü korumuş oldu. Yine Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin dünkü açıklamalarında bu yıl için güçlü verilere dayanarak 2 ya da en fazla 1 faiz indirimi öngördüğünü açıklaması (piyasa beklentisinin altında) genel olumlu havanın bir miktar dengelenmesine neden oldu. Dün ayrıca istihdam tarafında gelen veri akışının kısmen beklenti altı kalsa da, güçlü eğiliminin devam ettiğini bir kez daha göstermiş oldu. Ancak ücret artışlarında ki yavaşlama dikkat çekici ve özellikle enflasyonun düşüşünü desteklemesi açısından olumlu görülebilir. Bugün ise piyasaların odağında öncelikle Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı yer alacaktır. ECB'nin bugün faizleri sabit bırakması bekleniyor. Haliyle faiz kararı sonrası bankadan gelecek açıklama ve mesajlar ile ileriye yönelik tahminler piyasa fiyatlamaları açısından dikkatle izlenecektir. Yarınki ABD tarım dışı verisi öncesi piyasalarda ki genel olumlu havanın devamı ile beraber bir miktar dengeli bekleyişle fiyatlamaların sürmesi beklenmelidir.        

Kurda artan oynaklık sonrası Merkezin hamleleri artsa da piyasadaki olumsuz algı fiyatlamalara negatif olarak yansıyor;
  
Yurt içi piyasalarda bozulan hava dün de etkisini sürdürdü. Özellikle kur cephesinde artan talebin etkisi ile yukarı yönlü ivmelenme artarken, uzun zamandır görmediğimiz hareketlenme dikkat çekiyor. TCMB miktarsal sıkılaşma ve NDF (TL uzlaşılı vadeli döviz alım işlemleri) hamleleri ile dövizin ateşini kısmen de olsa azaltmaya çalışırken, arka kapıdan döviz satış müdahaleleri ile piyasayı baskılamaya da çalışıyor. Bankalar üzerinden satış işlemlerinde limitli izinler verilmesi, serbest piyasada kurun daha agresif oynaklık içerisinde yüksek fiyatlanmasına neden oluyor. Kapalı çarşıda bir önceki gün gibi dün de bankalar arası piyasaya göre daha yüksek oranlarda işlemler gerçekleşti. Bu gelişmeler içerideki endişeleri artırırken seçim sonrası belirsizliklerine yönelikte endişelerin ön plana çıkması ile Türk mali piyasalarında negatif bir günü daha geride bırakmış olduk. BIST100 endeksi günü 1.3% değer kaybıyla tamamlarken, 5 yıl vadeli risk primi ise 320 baz puan seviyelerine doğru tırmanışını devam ettirdi. Piyasa genelinde tatsız hava hakimken hem TL de ki belirgin değer kaybı ve hem de ONS da ki rallinin etkisi ile günün en iyi performansı yine Gram Altın tarafında gerçekleşti. Gram altının bu sabah itibariyle kritik 2200TL seviyesini aştığını da burada kısaca not edelim. İçeride bugünde olumsuz hava genel olarak etkili olsa da hem ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar ve hem de TCMB'nin hamlelerinin etkisi kısmen de olsa piyasalardaki artan tansiyonu bir nebze olsun düşürebilecektir. Yine de aşırı riskli varlıklarda temkinli hareket etmenin bu dönem için daha doğru bir yaklaşım olacağını düşünüyoruz. Kurda ki yükseliş devam ederken, borsa cephesinde ise kritik olarak ön gördüğümü 8500 - 8350 kademelerinde denge oluşacaktır.      

Gündem;
- ECB Faiz Kararı 
- ABD İşsizlik Başvuruları
- Avrupa Merkez Bankası (ECB) Basın Açıklaması
- Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; borsada satıcılı eğilim tespitlerimiz doğrultusunda dün de devam etti. Piyasa kritik olarak gördüğümüz alt destek kademelerine doğru kademeli olarak düşüşünü sürdürürken günü de neredeyse en düşüğüne yakın 1.31% düşüşle 8744 puandan tamamladı. Alımların genel olarak cılız kaldığı borsada özellikle bankacılık, elektrik, havacılık ve demir çelik sektöründe gelen satışların piyasayı aşağı çektiği görüldü. Yurt dışına rağmen negatif ayrışmanın bugünde etkisini sürdürmesini ve piyasanın aşağı yönü trendini devam ettirmesini bekliyoruz. Bu bağlamda 8500 - 8350 gibi kademelerin çalışması ile beraber piyasa tekrar bu kademelerde dengelenecek ve sonrasında gelen tepki alımları ile tekrar potansiyelini artırmaya çalışacaktır. Olası dönüşlerde piyasa cılız alımlarla yakın direnç kademelerinde hız keserken senaryomuzun tuttuğu durumda bir süre piyasayı 9000 - 8500 bandında yatay izleyebileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle aşağı yönlü kırılmalarda ise tedbirli davranılmalı ve piyasa yönünde kalınmaya çalışılmalıdır.     
 
Direnç:  8900 - 9000 - 9120 - 9250 
Destek: 8700 - 8500 - 8380 - 8100 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Kurdaki yükselme eğilimi artan oynaklık ile beraber dün de devam etti. Serbest piyasada daha üst rakamlar görülürken bankalar arası piyasada ise kamu müdahalesinin de etkisi ile tırmanışların daha kısıtlı kaldığını görüyoruz. Kurda ki yüksek eğilim bugünde etkisini sürdürürken, yeni zirveler gelmeye devam edecektir. Bu bağlamda 32 seviyesinin aşılması ile beraber yeni bir ivme kazanacak olan piyasada yukarı yönlü kontrollü tırmanışın devam etmesini bekliyoruz. Piyasanın bu yönlü hareketinin önce 33-34 bandında dengelenmesi ve akabinde daha da üst kademelere doğru tırmanışın devam etmesi muhtemel görünüyor.   

Direnç: 31,80 - 32.00 - 32.30 - 33.00
Destek: 31,50 - 31,30 - 31.00 - 30.50

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Powell'ın açıklamaları sonrası dolar tarafında ki sert zayıflama etkisi ile paritede yükseliş trendi güç kazanırken piyasa kritik 1.087 direncini aşarak günlük barı yukarı yönde uzatmış oldu. 1.090 üzeri kademeleri sonrasında test eden paritede akabinde geen kar satışları ile kısmen bir dengelenme dikkat çekti. Paritenin kritik tarım dışı öncesi 1.090 kademelerine yakın dengelenmesini ve bu seviyeden yukarı yönlü potansiyelini koruyarak gelişmeleri karşılamasını bekliyoruz. Gelişmelerin euro lehine olduğu senaryoda parite bir kez daha 1.10 seviyesinin üzerine doğru ataklarını genişleterek haftayı tamamlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa bir kez daha 1.087 - 1..079 bandında yatay fiyatlamalarına geri dönecektir.      

Dirençler: 1.0920 - 1.0950 - 1.0980 - 1.1000 

Destekler: 1.0876 - 1,0847 - 1,0806 - 1,0750

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 650 milyon TL’den 6,5 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* ACSEL - Şirket ile Petrol - İş sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanarak sözleşme imzalandığı açıklandı.

* BMSTL - Şirketin, ABD’de %100 bağlı ortaklık olacak şekilde yeni bir şirket kurulmasına karar verdiği açıklandı.

* DESA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 245 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

* ESEN - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL’den 3,0 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* SISE - Şirket tarafından Türkiye, İtalya ve Bulgaristan’da toplam kapasitesi 20 milyon m2’ye yaklaşan üç yeni kaplamalı cam hattı yatırımı kararını açıklarken, yatırımın 114 milyon dolar olduğu belirtildi.

* THYAO - Şirket ile Hava-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi müzakere sürecinde mutabakat sağlanamadığı açıklandı.

* PSGYO - A1 Portföy tarafından 4.500.000 adet alış ve 10.518.509 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %4,95’e geriledi.

* ENERY - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 20.565 adet pay 147,50 - 149,70 TL fiyat aralığından geri alındı.

* GEDZA - Hedef Portföy tarafından 65.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %4,99’a geriledi.

* SMART - Bank of America Corporation tarafından 61,48 - 70,08 TL fiyat aralığından 6.143.535 adet alış ve 7.409.364 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %3,43’e geriledi.

* MNDTR - Şirket sermayesinin 349,7 milyon TL ‘den %200 oranında bedelli olarak 699,4 milyon TL nakden artışla 1,0 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında rüçhan haklarının kullanılmasının ardından kalan 938.763 adet pay 6 - 7 Mart’ta Borsa Birincil Piyasa’da satılacak.

* GEREL - Yüksel Kardeş tarafından 8.787.848 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %2,50’ye geriledi.

* MANAS - Şirket sermayesinin 82,7 milyon TL’den %50 bedelli, %50 Borsa’da halka arz yöntemi ile 165,3 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldı.


Ücretsiz Deneme Hesabı