Günlük Analiz 05-06-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda geçtiğimiz hafta;
ABD borsaları geçtiğimiz haftayı Fed üyelerinden gelen güvercin mesajların etkisi ile büyük teknoloji hisseleri öncülüğünde pozitif yönde tamamladı. ABD'nin temerrütten kurtulması ve Fed'in Haziran toplantısını pas geçebileceği beklentileri risk iştahına destek verdi. Veri gündeminde ABD’de tarım dışı istihdam mayıs ayında 180 bin beklentilerin olan beklentilerin oldukça üzerinde 339 bin artış kaydetti. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,4'ten yüzde 3,7'ye yükselirken beklenti %3,50 olması yönündeydi. İstihdamdaki güçlü artışın  işsizlik oranının artışını engellemediği görüldü. Veriler karışık sinyaller gösterirken, ortalama saatlik kazançların aylık bazda 0,3% ile beklentilerin altında artış göstermesi, enflasyona olumlu yönde katkı yapacağı beklentilerini artırdı.  Euro Bölgesi'nde TÜFE, mayısta aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 6,1'e gerileyerek beklenenden daha fazla düşüş gösterdi. Verinin ardından ECB'nin faiz artışlarını daha erken bitirebileceği fiyatlanırken, ECB Başkanı Lagarde, 'faiz artışları devam edecek' dedi. 
Yurt içinde ise Türkiye ekonomisi deprem felaketinin yaşandığı yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüme gösterdi. Beklenti %3,50 büyüme olması yönündeydi. Çeyreklik bazda büyüme ise yüzde 0,3 olarak kaydedildi. Türkiye İmalat PMI, mayıs ayında değişim göstermeyerek 51,5 düzeyinde kaldı. Üst üste beşinci ay eşik değer 50,0’ın üzerinde gerçekleşen endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında iyileşmenin sürdüğüne işaret etti.  Bankacılık sektörünün nisan ayında toplam kârı geçen yıla göre yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL oldu. 4 aylık dönemde ise artış yüzde 47,4 olarak kaydedildi. 

Bu sabah;
Küresel piyasalar bu sabah çoğunlukla negatif yönde hareket ediyor. ABD ve Avrupa vadeliler yeni haftaya satıcılı yönde başlarken, Asya piyasalarında Japon, Hong Kong endeksleri pozitif ayrışıyor. Cuma günü ABD'de borç tavanı tasarının onaylanmasının hisse senedi piyasalarındaki olumlu etkisi Asya'da bugün fiyatlanıyor. Japon Nikkei 225 endeksi %2'yi aşan yükseliş ile 32.200 puanı aşarken son 33 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Son dönemde Warren Buffet' da dahil olmak üzere global yatırım bankaları hisse senedi için Japon piyasalarını öneriyordu. Bu sabah Japonya'da açıklanan 55,9 ile önceki ayın üzerinde büyüme göstermesine rağmen beklentilerin altında kaldı. Çin'de Caixin hizmet PMI 57,1 ile önceki ayın ve beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. Piyasalarda bu sabah petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın temmuzda gönüllü olarak 1 mn varil kesintiye gideceğini açıklaması ile %1'in üzerinde değer kazanıyor. Dolar endeksi hafif yükseliş ile 104,130 puanda, ABD 10Y tahvil getirileri %1,3 yükseliş ile 3,74'te bulunuyor. Veri gündeminde bugün Euro bölgesi ve ABD'de sektörel PMI'lar öne çıkıyor. 
Yurt içinde ise mayıs ayı enflasyon verileri ile yeni haftaya başlanacak. Beklentiler doğalgaz ile alakalı düzenlemelerin ardından aylık 0,20% artış ile yıllık TÜFE'nin %40'ın altına gerileyeceği yönünde bulunuyor. 

BIST100 endeksinde güne pozitif başlangıç beklerken, 5200-5300 aralığını kısa vadeli direnç olarak takip ediyoruz. 

Gündemden öne çıkan haberler;

Hazine ve Maliye Bakanlığına atanan Mehmet Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır“ dedi.

Ticaret Bakanlığı'nı Muş'tan devralan Bolat, temel hedefin üretim ve ticareti artırmak olduğunu belirterek, cari açığı iyileştirmek ve döviz rezervini artırmak istediğinin altını çizdi. 

ABD'de bankacılık krizinde küçük ölçekli yerel bankalarda yaşanan krizin etkileri hafızalardaki yerini korurken, Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ABD'li büyük bankaların sermaye yükümlülüklerine yüzde 20 oranında bir artış yapılması planlanıyor. (Bloomberg)

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu CI Ratings, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. (foreks)

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Temmuz ayı için ülkesinin gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek petrol üretim kesintisine gideceğini, duruma göre bu kesintinin uzatılabileceğini söyledi. (Bloomberg)

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Nisan ayında toplam 67,6 milyar TL sabit yatırım tutarı olan 1.309 adet teşvik belgesi düzenledi. (foreks)








BORSA YORUMU


BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı 11,66% oranında yükseliş ile 5114 puandan tamamladı. Hafta içinde 4622 - 5146 aralığında hareket etti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından haftaya pozitif başlayan endeksi hafta boyunca gelen haber akışları da yukarı yönde destekledi. Ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek'in yeniden rol alacağı haber akışları, Türkiye 5 yıllık CDS'lerindeki haftalık %15'e yakın düşüş ve yurt dışı yatırım bankalarından Türk Bankaları tahvil notlarıyla ilgili yeniden değerlendirme yükselişte etkili oldu. Cumartesi günün açıklanan yeni kabinede Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak açıklanması ile beklentiler gerçekleşti. Bakan Şimşek, ilk açıklamasında rasyonel zemine dönüleceğini belirtirken, şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluğun temel ilkeleri olacağından bahsetti. Yeni haftaya mayıs ayı enflasyon oranları ile başlanacak. Enflasyon verilerinin ardından, haftanın kalanında ekonomide düzenleyici ve denetleyici kurumlardan gelebilecek olası düzenlemeler piyasaların odağında olabilir. 

Teknik olarak, haftalık görünümün pozitife döndüğü endekste yukarı yönde kısa vadeli direnç seviyelerine yaklaşmış görünüyoruz. Haftaya pozitif başlangıcın ardından kısa vadede 5200-5300 dirençleri takip edilebilir. 5300 üzerinde kalıcılık oluşması halinde ise yükselişin momentum kazanarak 5500 seviyesini hedeflemesi beklenebilir. 2022 yılı kapanış seviyesi de 5509 puandan geçiyor. Olası kar satışları ile geri çekilmelerde ise 5070 kısa vadeli destek noktası olmak üzere bu desteğin geçilmesi halinde 5000'e kadar geri çekilmeler olağan karşılanabilir. 

Destek: 5070-5000-4870
Direnç: 5200-5300-5500

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru geçtiğimiz haftayı %4,94 oranında yükseliş ile 20,96 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 19,97-21,06 arası hareket eden kur, 21 Aralık 2021'den bu yana en yüksek haftalık performansını gerçekleştirdi. Seçim sonrası kurda yukarı yönlü hareketin ivme kazandığı görüldü. Para politikasının normalleşmesi ile kurun daha serbest hareket ederek daha yüksek seviyede dengelenmesine yönelik beklentiler güç kazandı. Bu hafta pazartesi günü mayıs ayı TÜFE oranları takip edilecek. Beklenti aylık 0,20% artış ile yıllık TÜFE'nin %40'ın altına gerileyeceği yönünde bulunuyor. 

Teknik olarak  20,00 TL direnci üzerine yerleşmesinin ardından yükselişin ivme kazandığı kurda kısa vadeli dirençlerin kolay geçildiği takip ediliyor. Kısa vadeli momentumun devamında yukarı yönde 21,30 direncine doğru yükselişin devam etmesi beklenebilir. 21,30'un aşılması halinde ise 21,80-22,25 sonraki dirençleri oluşturmaktadır. Olası geri çekilmelerde 20,50-20,20 seviyeleri destekleri oluşturmaktadır. 20,00 TL yukarı yönlü hareketin bozulmaması adına ana trend desteği olarak takip edilebilir. 

Direnç: 21,30-21,80-22,25
Destek: 20,50-20,20-20,00

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite geçtiğimiz haftayı 0,15% oranında düşüş ile 1,0710 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 1,0635-1,0780 arasında hareket ederken üst üste 4. haftayı da düşüşle tamamladı.  Geçtiğimiz hafta Euro bölgesinde açıklanan mayıs ayı beklentilerden fazla düşüş göstererek %6,10'a geriledi. 1 yılın en düşük seviyesine gerileyen TÜFE'nin ardından ECB Başkanı Lagarde, faiz artışlarına devam edeceğiz mesajı verdi. Lagarde'nin konuşmasının ardından paritede yukarı yönlü seyir ivme kazandı. ABD'de ise istihdam raporunun karışık sinyaller vermesinin ardından Fed'in bu ay 25 baz puan artış yapacağı beklentileri arttı. Bu hafta Euro bölgesinde perşembe günü 1Ç23 GSYH büyüme oranları takip edilecek, beklentiler bir önceki çeyreğe göre 0,00% ile önce ekonomik aktivitede değişim olmayacağı yönünde bulunuyor. ABD'de borç tavanı krizinin geride kalması, Fed'in toplantı öncesi olağan sessizlik dönemine girmesinin ardından, bu hafta paritenin dar bir bantta hareket ile sınırlı tepki yükselişleri içerisinde olması beklenebilir. 

Teknik olarak,  1,0700 desteğinin altında fiyatlamalara rağmen haftayı bu desteğin üzerinde tamamlayan paritede 1,0700 üzeri kalıcılık ile satış baskısının azalması beklenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde 1,0790 - 1,0850 sıralı dirençler olarak takip edilebilir. Aşağı yönde 1,0700 destekleri teknik görünümün bozulmaması adına önem arz etmektedir. Satış baskısının devamı halinde aşağı yönde 1,0680-1,0640 bölgesine doğru hareket yeniden devam edebilir.

Destek: 1,0700-1,0680-1,0640

Direnç: 1,0745-1,0790-1,0850

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

KTLEV: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Borsa’da Satış yöntemi ile 6 – 7 Haziran’da toplanacak.

FORTE: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Borsa’da Satış yöntemi ile 8 – 9 Haziran’da toplanacak.

A1CAP: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 7 – 8 – 9 Haziran’da toplanacak.

PASEU: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 6 – 7 Haziran’da toplanacak.

ASTOR: Şirketin İrlanda’da bir firma ile 5,1 milyon sterlin tutarında 2 Adet 180 mvA 110/33-6,3 kv Güç Transformatörü sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

FONET: Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen şirketin 52,4 milyon TL ile 2. en uygun teklifi verdiği 36 ay süreli HBYS Hizmet Alımı ihalesinin sonuçlanarak ihaleyi şirketin kazandığı açıklandı.

GARAN: Yurt dışında 2 milyar dolara kadar borçlanma aracı ihraç edilmesine karar verildiği açıklandı.

MGROS:  Mayıs ayında 26 adet Migros, 15 adet Migros Jet, 2 adet Macrocenter ve 1 adet Toptan formatında 44 Satış Mağazası açıldığı belirtildi.

Ücretsiz Deneme Hesabı