Günlük Analiz 04-03-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Tarım Dışı İstihdam haftasında piyasaların keyfi yerinde; 

Küresel piyasalarda her veri kendi çapında piyasalardaki risk iştahını destekler bir hal aldı. Veri setinin beklenti altı gelmesi soğumayı işaret ederken FED'in faiz indirim sürecinde elini artırabileceğini ortaya koyarken, tersi gelişmelerde ise piyasa yumuşak iniş ve şirket karlılıklarının artacağı beklentisine odaklanarak her türlü risk iştahını korumu oluyor. Genel gidişata bakıldığında özellikle borsalar cephesinde zaman zaman düzeltme fiyatlamaları ön plana çıksa da trendin devamı hisse senedi yatırımcısını memnun kılıyor. Dolar endeksi 104 seviyesi altında güç kaybederken, ABD 10 yıllıkları da uzun sürenin ardından tekrar 4.20% nin altına sarkmış durumda. Yine VIX korku endeksinin de düşüş eğilimini sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Bu hafta piyasalarda yine pozitif havanın genel eğilimde etkili olacağını düşünüyoruz. Özellikle cuma günü gelecek tarım dışı istihdam verisi piyasaların yön arayışında belirleyici olacaktır. Teknoloji tarafında ki yüksek iştah etkisini sürdürmekle beraber piyasalarda ki gelişmelere paralel bu tarafta biraz daha sert oynaklıkların devamı beklenmelidir. Diğer taraftan özellikle emtia piyasaları da zayıf dolar karşısında talep bulmaya devam edecektir. Altında yeni zirveler görmeye devam edeceğiz.     

Borsa İstanbul kesintisiz devam eden 8 haftalık yükseliş trendine ara verdi, yatırımcı sayısı tekrar artışa geçti;

Borsa geçtiğimiz hafta boyunca genel olarak tatsız bir seyirde fiyatlanırken, Dolar/TL de bebek adımlarla yukarı yönlü tırmanışını devam ettirdi. Son verilerde özellikle kamu etkisi ile baskılanan kurda ki talep artışı dikkat çekerken, rezerv erimesinin ivmelenmesi ile ayrıca kafaları karıştırmakta. Öte yandan CDS risk priminin 288 puan seviyelerinde yer etmesi ve son dönemin en düşük seviyelerinde yer alması içerideki diğer fiyatlamaların birazda düzeltme kaynaklı olabileceğini bize gösteriyor. Bugün gelecek enflasyon verisi öncelikle iç piyasaların odağında olacaktır. Piyasa enflasyon yükseliş hızında düşüş olmasını beklemekle beraber, yıllık bazda yükselişin devamını bekliyor. Beklenti üzeri gelecek bir veri özellikle TCMB'nin 45 seviyesinde sabitlediği politika faizinin yukarı yönde revize edileceği beklentisi ile piyasalarda sert oynaklıklara neden olabilir. Haftalık açılış kısmen düşük ancak 9000 puan seviyelerinde dengeli olacaktır. Diğer taraftan hem kurdaki tırmanış eğiliminin TL'de ki değer kaybını artırması ve hem de ons da gelen rekorlar Gram Altında da sert ralliye neden olmakta. Haftalık veri akışı ve yurt dışı fiyatlamaları içeride ki genel atmosferi hafta boyunca etkileyecektir.    

Gündem;
- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) / (Yıllık)
-  FOMC Üyesi Harker'ın Konuşması 

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Geçtiğimiz hafta boyunca satıcılı eğilimini sürdüren borsa da hem para girişinin sınırlı kalması ve hem de rezervlerde ki erimenin ivmelenmesi ile tekrar endişeli  bir hava oluşması endekste ki baskılanmayı artırmışa benziyor. Yurt dışına rağmen içerdee ki negatfi ayrışmanın belirginleşmesi ile endeks 8 haftalık kesintisiz yükselişini noktaladı ve haftayı 9000 puan seviyesine yakın düşük ttamamlamış oldu. Endekste yeni haftanında bir miktar satıcılı başlaması beklenebilir. Özellikle TÜFE verisi ile oynaklığın artması ve piyasanın yön tayin etmesi muhtemel olacaktır. Genel beklentimiz endeksin olası negatif gelişmelerde dahi yakın desteklerinde tutunması ve günü tepki vererek 900200 seviyelerine doğru yükselişle tamamlaması yönünde olacaktır. Aşağı yönlü olası kırılmalarda ise 8600 - 8300 gibi kademeler öncelikle ön planda takip edilmelidir. Olası toparlanmaların ivme artırması durumunda ise bir kez daha 9400 seviyeleri piyasayı tutmayı sürdürecektir.   
 
Direnç:  9250 - 9450 - 9500 - 9650
Destek: 9000 - 9850 - 8700 - 8330 

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL 31TL seviyesi üzerinde tırmanış eğilimini gelen talep etkisi ile artıran kurda bu hafta da benzer eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz. Kamu müdahalesi atakları kısmen zayıflatırken, kontrollü tırmanış devam edecektir. Kurun bu yönlü dar bant aralığında ki yatay yukarı seyrinin devamını bekliyoruz. Olası geri çekilmelerde ise piyasa 31 seviyesine yakın dengelenmeye devam edecektir. Mevcut trend harici bir potansiyel teknik açıdan şuan da mümkün görünmüyor.  

Direnç: 31,50 - 31.70 - 32.00
Destek: 31,00 -30,60-30.00

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Geçtiğimiz hafta boyunca 1.088- 1.079 bant aralığında ki yatay seyrini çift yönlü fiyatlamalar dile devam ettiren paritede belirgin bir yön tayini teknik açıdan henüz görünmüyor. Dolarda ki geri çekilmeye rağmen euro lehine güçlenmenin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Parite bugün bir kez daha yakın dirençlerini test ederek günü sürdürecektir. 1.088 direnci tutunmaya devam edecek ve parite mevcut bant aralığında dengelenerek kısmen yüksek bir kapanış gerçekleştirecektir. Parite severler için iki yönde de kırılma olmadığı müddetçe bu bant aralığı trade fırsatı olarak görülmeye devam edilebilir. Ancak olası kırılmalarda stoplu çalışılmalı ve piyasa yönünde olunmalıdır.        

Dirençler: 1.0877 - 1.0900 - 1.092 - 1.095 

Destekler: 1.0830 - 1,0795 - 1,077 - 1,0750

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ

* ARTMS.HE – Borsa’da satış yöntemiyle 27 – 28 Şubat’ta halka arz edilecek.

* MOGAN – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 28 – 29 Şubat – 1 Mart tarihlerinde toplanacak.

* AKSEN – Şirketin NEGU ile Özbekistan'da 430 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve işletilmesi için anlaşma imzalaması sonrasında, Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin proje finansmanın tamamlandığı, santral kurulumu için gerekli ekipman tedarikinin sağlanması kapsamında Aksa Enerji Talimarjan FE LLC ile Gülsan Sentetik arasında Ekipman Devir Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* ASTOR – Şirketin Irak’ta iki ayrı şirket ile toplamda 16,2 milyon dolar tutarında transformatör sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

* ARENA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

* MTRKS – 1 milyon TL sermayeli Cronexis Teknoloji unvanlı şirketin kurulmasına ve şirkte 500.000 TL sermaye konulmasına karar verildiği açıklandı.

* QNBFB – Yurt dışında 265 gün vadeli 10 milyon dolar tutarında borçlanma aracı ihraç edildi.

* Şirketin 2024 yılında 13,5 milyar TL ciro, 2,1 milyar TL FAVÖK beklediği açıklandı.

* AHGAZ – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 100.000 adet pay 13,25 TL fiyattan geri alındı.

* ENERY – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 10.000 adet pay 154,20 – 154,50 TL fiyat aralığından geri alındı.

* LIDER – Geri alınan 1.200.000 adet pay özel emirle 64,70 TL fiyattan satılırken, satış sonucunda 38,6 milyon TL kar elde edildi.

* TGSAS – Geri alınan 404.554 adet pay 41,52 TL fiyattan satılırken, satış sonucunda 14,5 milyon TL kar elde edildi.

* DMSAS – Şirket sermayesi bugün 100 milyon TL’den %100 oranında bedelli olarak 100 milyon TL artışla 200 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 6,01 TL’ye denk gelmekte.

* ISCTR – Şirket sermayesi yarın 10 milyar TL’den %150 oranında bedelsiz olarak 15 milyar TL artışla 25 milyar TL’ye yükseltilecek.

Ücretsiz Deneme Hesabı