Günlük Analiz 02-10-2023

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda geçtiğimiz hafta;
ABD borsaları geçen haftayı çoğunlukla satıcılı yönde tamamladı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri değer kaybederken, Nasdaq haftayı sınırlı pozitif seyirle tamamladı. Hafta boyunca Fed üyelerinden gelen mesajlar piyasalara yön verdi. Chicago Fed Başkanı Goolsbee, bazı analizlerin daha fazla politika sıkılaştırması olmadan ve büyümede sadece ılımlı bir yavaşlamayla enflasyonun yakında hedefe ulaşacağını gösterdiğini belirtti. New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in faiz artışlarını tamamlamış olabileceğini ancak enflasyonun yüzde 2 hedefine inmesi için oranların bir süre yüksek tutulacağını belirtti. Veri takviminde haftalık işsizlik başvuruları 204 bin ile beklentilerin altında artık gösterdi. ABD ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 ile beklentilere paralel büyüme kaydetti. Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,1 ile beklentilerin altında arttı. Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, eylülde yukarı yönlü revize edilerek 68,1 oldu. Veri gündemi dışında ABD hükümetinin kapanma ihtimali hafta boyunca piyasalar üzerinde baskı yaratmıştı. ABD Kongresi’nde Temsilciler Meclisi hükümeti 45 gün daha açık tutacak kısa vadeli bir finansman tasarısını hükümetin kapanmasına saatler kala 91’e karşı 335 oyla kabul etti ve kasım ayına kadar geçici olarak sorun çözüldü. 
Yurt içinde ise haftalık TCMB verileri ve S&P değerlendirmesi takip edildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü beklentilere paralel 'negatif'ten 'durağan'a çıkardı. Açıklamada Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle de TCMB’nin net rezervlerinin güçlenmesi durumunda görünümün pozitife çekilebileceği ifade edildi. S&P, 2023’te temkinli de olsa faiz artışlarının devamını bekliyor. S&P son olarak Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken not görünümünü durağan’dan negatif’e düşürmüştü. 

Bu sabah;
Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif seyirle başlıyor. ABD'den cuma günü gelen veri akışı, Fed üyelerinden gelen güvercin mesajlar ve ABD'de yeni finansman tasarısının kabul edilmesi piyasalar üzerindeki baskıyı kısa vade için kaldırmış görünüyor. ABD ve Avrupa vadeliler bu sabah pozitif yönde hareket ediyor. Asya piyasalarında Japon Nikkei 225 sınırlı pozitif seyrederken, Çin endeksleri hafta boyunca kapalı olacak. Veri gündeminde bu sabah açıklanan Japonya'da iş dünyasının ekonomiye olan güveni üçüncü çeyrekte yükseldi. Tankan büyük imalatçılar güven endeksi Eylül'de sona eren 3 ayda Haziran ayındaki +5 seviyesinden +9'a yükseldi ve +6 olan piyasa tahminlerini aştı ve üst üste ikinci çeyrekte de iyileşme kaydetti. Gün boyunca her ayın ilk işlem günü olduğu gibi Türkiye'de dahil birçok ülkede PMI rakamları takip edilecek. Ardından Fed üyeleri ve Fed Başkanı Powell'ın konuşmaları piyasanın odağında olacak. Son gelen veriler sonrası, Fed üyeleri daha güvercin açıklamalarda bulunurken, Başkan Powell'ın da bu mesajlara benzer açıklamalar yapması hafta boyunca risk iştahının yüksek kalmasını sağlayabilir. 
Yurt içinde bugün üst üste iki ay eşik değerin altında daralmayı işaret eden imalat PMI'da eylül ayı rakamları takip edilecek. Verinin sektörel alt kırılımları piyasalar açısından önem arz ediyor. 

BIST100'de güne pozitif yönde başlangıç bekliyoruz. 

Gündemden öne çıkan haberler; 
Doğalgazda ekim ayı tarifesinde sanayi ve elektrik santrallerine verilen doğalgaza yüzde 20 zam yapıldı. Konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında değişikliğe gidilmedi. (Bloomberg) 

S&P Global, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü beklentilere paralel 'negatif'ten 'durağan'a çıkardı. 

İTO verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar Eylül'de bir önceki aya göre %5,46 artış gösterdi. Yıllık veri ise perakendede %73,18, toptan fiyatlarda ise yüzde 67,79 olarak gerçekleşti. (Bloomberg) 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye olarak 60 yıldır kapısında bekletildiğimiz AB'den bir beklentimiz yok. Bize karşı kullandıkları vize dayatması başta olmak üzere haksızlıklardan geri dönmeleri lazım. Yapmazlarsa bizden herhangi bir beklentiye girme hakkını tümüyle kaybederler' dedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, enflasyonun düşürülmesi konusunda ilerleme kaydettiklerini, enflasyon ne kadar çabuk düşürülürse kendileri için o kadar iyi olacağını belirtti. (Bloomberg) 






 














BORSA YORUMU


BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %3,68 oranında yükseliş ile 8334 puandan tamamladı. Hafta içinde 8096-8389 arası hareket etti. Haftaya pozitif başlangıcın ardından tarihi zirvelere yakın noktadan kar satışlarının devam ettiği görüldü. Veri gündeminde TCMB'nin geçtiğimiz haftaki toplantısının özet metni ve haftalık bankacılık istatistikleri takip edildi. Yabancı yatırımcılar geçtiğimiz hafta 74 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleşti. S&P Global Türkiye değerlendirme raporunda beklentilere paralel kredi notunda bir değişiklik yapılmazken, 'negatif' olan görünüm 'durağan'a yükseltildi. 
 
Teknik olarak haftayı güçlü seyirle tamamlayan endekste kısa vadeli pozitif seyir devam etti. Yeni haftada yukarı yönde 8400 üzerindeki fiyatlamaların kalıcı olup olmaması haftalık kapanış açısından önem arz ediyor. Yukarı yönde yeni zirve sonrası yeniden 8400 altına geçilmesi halinde haftayı zayıf seyirle tamamlaması beklenebilir. Teknik olarak yukarı yönde 8500-8580 seviyeleri önemli direnç olurken, aşağı yönde 8250-8160 destekleri takip edebilir. 8250-8500 bölgesi dışındaki fiyatlamalar yön kırılımı açısından önem arz ediyor. 

Destek: 8250-8160-8000
Direnç: 8400-8500-8730

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL kuru geçtiğimiz haftayı 0,88% oranında yükseliş ile 27,40 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 27,05-27,88 arasında hareket etti. Üçüncü çeyrek kapanışı ile birlikte çeyreklik kur hareketi %6 oldu. Veri gündeminde TCMB'nin PPK toplantı özeti takip edildi. Toplantı özetinde enflasyon beklentilerindeki mevcut seyir ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın, enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu ifade edildi. TCMB brüt rezervler bir önceki haftaya göre 4 milyar dolar artışla 125,5 milyar olurken, üst üste 15 haftalık yükseliş serisine ulaştı. KKM toplam tutarı 2,1 milyar düşüşle üst üste 5. haftada geriledi. Bu hafta yurt içinde eylül ayı enflasyon verileri, imalat PMI, TCMB rezervleri takip edilecek. 

Teknik olarak,  kısa vadeli görünümün pozitife döndüğü kurda ilk direnç olarak izlediğimiz 27,20 üzerinde kalıcılık devam etti. Hareketin devamında uzun vadeli kanalın üst bandı olan 27,70-27,90 seviyeleri takip edilebilir. 27,50 ise ara direnç olarak yer alıyor. Olası geri çekilmelerde ise 26,95-26,70 destekleri önem arz etmektedir. 
Direnç: 27,50-27,70-27,90
Destek: 26,95-26,70-26,40

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD:  Parite geçtiğimiz haftayı 0,67% oranında düşüş ile 1,05573 seviyesinden tamamlayarak üst üste 11. hafta da düşüş devam etti. Hafta içinde 1,0488-1,0657 arasında işlem gördü. ABD'de revize 2Ç23 büyüme verileri beklentilere paralel gerçekleşti. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları aylık bazda 0,10% artış ile beklentilerin altında kaldı. Euro bölgesinde tüketici güveni -17,8 ile beklentilere paralel gerçekleşti.  Euro bölgesinde eylül ayı öncü TÜFE verileri aylık bazda 0,30% olurken, yıllık veri %4,30 ile beklentilerin üzerinde düşüş göstererek son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Beklentilerin üzerinde düşen enflasyon rakamları ECB'nin daha fazla faiz artırmayacağına ilişkin beklentileri kuvvetlendirdi. Bu  hafta ABD'de Fed Başkanı POwell'ın konuşması ve istihdam raporu, Euro bölgesinde ECB Başkanı Lagarde'nin mesajları önemli olacak. ABD'de Fed üyelerinden gelen açıklamalar pariteye destek verebilir. 

Teknik olarak, tepki yükselişine rağmen önemli seviyelerin altında zayıf görünüm devam etti. Parite kısa ve orta uzun vadeli tüm ortalamaların altında fiyatlanmaya devam etti. Yukarı yönde 1,0680-1,0740 bölgesi üzerinde kalıcılık olmadığı sürece kısa vadeli yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. Teknik olarak 1,0515-1,0470 sıralı destekler olarak yer alıyor. Olası yükselişlerde 1,0630-1,0680-1,0740 sıralı dirençleri oluşturmaktadır. 

Destek: 1,0515-1,0470-1,0440

Direnç: 1,0630-1,0680-1,0740

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

HACİM-YÜKSELEN-DÜŞEN

ŞİRKET HABERLERİ

AKBNK: Banka Genel Müdür görevine Cenk Kaan Gür'ün atandığı açıklandı.

ASTOR: Şirketin Mast Enerji ile 2,1 milyon dolarlık Güç Transformatörü alımı konusunda sözleşme imzaladığı açıklandı. 2- Türkiye Elektrik İletim tarafından açılan 104 adet Güç Transformatörü ihalesinde 64 adet iş kalemine verilen 1,6 milyar TL’lik teklifin en iyi teklif olduğunun açıklanması sonrasında, ihalenin kesinleştiği açıklandı.

ALKA: Şirket tarafından 125.000 ton/yıl üretim kapasiteli ikinci kağıt makinası için inşaat ruhsatı alınarak, İzmir’de bulunan fabrika sahası içinde temelin atıldığı açıklandı.

GLYHO: Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı GPH’nin, bir grup uluslararası sigorta ve varlık yönetim kuruluşlarından oluşan yatırımcılara tahsisli 330 milyon dolar tutarında tahvil ihracı gerçekleştirdiği açıklandı.

GSDHO: Şirketin bağlı ortaklığı GSD Shipping’in %100 pay sahibi olduğu Guzide Maritime Limited ile Japonya'da yerleşik Sumitomo Corporation şirketinin garantör olduğu Sumisho Marine Co. Ltd. arasında, 2026 yılında teslim edilmek üzere Japon Oshima tersanesinde inşa edilecek 42.350 DWT taşıma kapasitesine sahip bir adet kuru yük gemisi yapımı konusunda sözleşme imzalandığı açıklandı.

HEKTS: Kocaeli Gebze’deki 11 parselin 1,2 milyar TL’ye OYAK’a devredilmesi kapsamında sözleşme imzalandığı açıklandı.

KOZAL: Ağrı Mollakara Altın Madeni projesinde ÇED olumlu kararının verildiği açıklandı.

KONTR: Şirketin %50 bağlı ortaklığı Mint Elektrikli Araç’ın sermayesinin 20 milyon TL’den 30 milyon TL’ye yükseltilmesinin tescil edildiği açıklandı.

MPARK:  Şirketi ile Macaristan'da kurulu Duna Medical Center arasında yapılan görüşmeler kapsamında yönetim hizmeti sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

PSGYO: Next Level İstanbul Projesinde şirkete ait olan 6 bağımsız bölümün 888,7 milyon TL’ye Arz Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi’ne satıldığı açıklandı.

VBTYZ: Nedim Nazlı tarafından 50.000 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldığı açıklandı.

ZOREN: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Yenilenebilir Enerji’nin halka arzı kapsamında çalışmalara başlanılmasına karar verildiği açıklandı.

Ücretsiz Deneme Hesabı