Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 03-04-2023

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


05 Nisan 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --7.5  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC+ sürpriz üretim kesintisi kararı dengeleri değiştiriyor…

Geçtiğimiz haftanın ilk işlem günlerinde 70.00 dolar/varil üzerine yerleşen WTI ham petrol Irak’ın Kürt Bölgesel yönetimi kaynaklı arz kesintisinden destek buldu. Hafta ortasına gelindiğinde arz kesintisinin ülkenin iç politikasındaki değişiklikler nedeniyle beklenenden erken ortadan kalkabilir beklentisi vardı. Ancak hafta sonuna gelindiğinde Kürt Bölgesel Yönetimi petrol ihracatı durmaya devem etti. Son haberlere göre, Kürdistan yetkilileri ile Irak hükümeti arasındaki görüşmeler önümüzdeki hafta yeniden başlayacak.

Arz tarafındaki bir başka gelişme Rusya kaynaklıydı. Bilindiği üzere Rusya öncesinde yaptığı açıklamada Mart ve Nisan aylarında OPEC+ tarafındaki üretim kotasından 500 bin varil az üretim yapacağını bildirmişti. Rusya'nın ham petrol üretimi Mart ayının ilk üç haftasında günde 300.000 varil düştü ve bu da günde 500.000 varillik hedeflenen kesintinin altında kaldı. OPEC üretim rakamlarına bakınca üretimin günlük 70 bin varil düşüş ile 28,90 milyon varil olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Üyeler Mart ayı için belirlenen üretim kesintisine yüzde 173 oran ile uyum sağlamış.

Yükselişi destekleyen başka bir ayrıntı ise ABD haftalık ticari stok rakamlarında sürpriz düşüş oldu. ABD Enerji Bilgi İdaresi'ne (EIA) göre, ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik düşüş, fiyat düşüşlerini sınırladı ve ithalat iki yılın en düşük seviyesine geriledi.24 Mart'ta sona eren haftada ham petrol stokları 7,5 milyon varil düşerek 473,7 milyon varile geriledi. Benzin stokları ise, analistlerin 1,6 milyon varillik düşüş beklentisine kıyasla 2,9 milyon varil düşüşle 226,7 milyon varile geriledi. Stoklarda yaşanan geri çekilme yılın ikinci çeyreğinden itibaren mevsimsel talep etkisini ve fiyat yükselişini gündeme getiriyor.
Piyasa özelindeki arz/talep dengesine ilişkin olumlu beklentiler derinlik raporuna göre aşırı satım bölgesinde olan ham petrol piyasasında alımları beraberinde getirdi. Öte yanda, piyasa genelinde bankacılık sektörüne ilişkin gelişmelerin nispi olarak geride kalması ve hisse senedi piyasasındaki olumlu fiyatlamalar da emtia piyasası için pozitifti.

Haftanın son işlem gününde ABD’de enflasyon tarafında önemli bir gösterge olan PCE (çekirdek kişisel tüketim harcamaları) verisini beklerken 75.00 dolar sınırında fiyatlanan yakın vade ham petrol haftayı 75.67 dolar/varil seviyesinde kapattı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde Nisan ayı OPEC+ toplantısından çıkan sürpriz üretim kesintisi kararı dengeleri değiştiriyor. Günlük 1 milyon varil üzerinde üretim kesintisi piyasada son dönemde yaşanan fiyat dalgalanmalarının yerini yükselişe bırakmasını sağlayabilir. Mayıs ayından itibaren başlayacak olan günlük 1.1 milyon varil üzerim kesintisi ve Temmuz ayından sonra Rusya’nın ekstra 500 bin varil üretim kesintisi ile ham petrol piyasasında 1.6 milyon varil daha az petrol arzı olacak. Mevsimsel etki ile yaz aylarında artması muhtemel talebi de hesaba katınca yılın geri kalanında ham petrol piyasasını açık vermesi ile tablo değişiyor. Alınan kararın ekonomik etkilerinde yükselen ham petrol fiyatları ve enflasyonist baskı akla geliyor. Detaylara bakıldığında Suudi Arabistan 500 bin varil üretim kesintisi ile kartele her zaman olduğu gibi liderlik ediyor. Rusya 500 bin varil, Irak, 211 bin, Birleşik Arap Emirliği 144 bin, Kuveyt 128 bin varil üretim kesinti kotasına sahip oluyor. Nisan ayı toplantısında alınan karar ile ABD ile Suudi Arabistan yönetimi arasında tansiyon yükselebilir.

Mart ayı içinde bankacılık krizinin etkisi ile ham petrol fiyatları 15 ayın düşük seviyesine gerilemişti. Piyasa oyuncuları Mart ayı toplantısı sonrası yapılan açıklamalara bakarak OPEC+ ın üretiminde sene sonuna kadar değişiklik olmayacağını bekliyordu. Alınan beklenmedik üretim kesintisi kararı yeni haftada kısa pozisyon kapama faaliyeti ile ham petrolün haftaya hızlı bir başlangıç yapmasına neden olabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

WTI (NYMEX) ham petrol vadeli kontrat:

Analitik verilere göre: 28 Mart haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 10252 kontrat artış ile 226454 kontrat olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta fon net uzun pozisyon miktarında 11 bin kontrata yakın artışa rağmen piyasa 52 haftanın 2. Düşük seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Geçtiğimiz hafta ticarilerin alımları ile ham petrol piyasasında satış yönlü eğilimin son bulacağını ve bu senaryonun da yakın olduğunu belirtmiştik. Piyasanın arz/talep dengesi ile üretim politikasını belirleyen OPEC+ Pazar günü aldığı 1 milyon varil üzerinde üretim kesintisi karar ile son noktayı koydu. Mart ayı düşük seviyeleri küresel ekonominin resesyona girmediği senaryoda 2023 yılının geri kalanı için dip olarak kalabilir..

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta 50 günlük üssel hareketli ortalama 75.00 dolar/varil üzerinde kapanış ile teknik görünüm pozitife döndü. OPEC+ üretim kesintisi kararı ardından ham petrol piyasası için 100 günlük üssel hareketli ortalaması olan 78.00 dolar ilk direnç olarak görülüyor.

Destekler: 72.85-71.50-70.00

Dirençler: 78.00-80.00-82.35

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat:

Analitik verilere göre, 28 Mart haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net kısa pozisyon miktarı 18276 kontrat düşüş ile -95840 olarak gerçekleşti. 21 Şubat tarihinden bu yana 1 ayı aşkın süreçte fonlar kısa pozisyon kapama eğiliminde görülüyor. Dört haftada doğalgaz piyasasında net kısa pozisyon miktarı 31744 kontrat azalmış. Gelinen noktada kış mevsiminden destek bulamayan doğalgaz piyasası yaz aylarında talep artışı ile 2.50 dolar etrafındaki fiyatlamalardan kurtulmaya hazırlanıyor. Buna rağmen kısa vadede piyasadan çok şey beklemek yerine orta vadeli stratejiler ile katılımcı olmak akılcı.

Doğal gaz fiyatları, haftalık depolardaki çalışma gazının -54 metrik ton olan analist ortak beklentisi aksine 47 metrik ton düştüğünü belirten Doğal Gaz Depolama Raporu ardından geriledi. Son haftalarda fonların kısa pozisyon kapama faaliyetine karşı satış baskısından kurtulamayan piyasa Mart ayı yükseği 3.00 dolar üzerine yerleşmediği sürece yükseliş eğiliminden bahsedemeyiz.

Teknik olarak, 2.65-3.00 dolar doğalgaz piyasası için önemli direnç bölgesi iken 2022 Ağustos ayı sonrası başlayan düşüş eğilimi sürüyor. Geçtiğimiz hafta Şubat ayında görülen 1.95 sınırı tekrar test edildi bu seviyelerden gelen alımlar ile kapanış 2.21 dolar olarak gerçekleşti. Yeni haftada enerji piyasasına sempati ile bir miktar yükseliş yaşanırsa 2.65 üzerinde 3.00 dolar denenebilir.

Destekler: 1.95-1.90-1.80

Dirençler: 2.65.3.00-3.45


Ücretsiz Deneme Hesabı