Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 20-02-2023

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


 23 Şubat 19:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -16.3 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Petrol piyasası önündeki zorluklar neler?

2023 yılına başlarken küresel ekonomik durgunluk endişesi ve yılın ilk yarısında yükselen faiz ortamı ile piyasa oyuncuları ham petrol piyasasında yükselişlerin limitli kalacağını tahmin ediyordu. Ancak yılın ikinci yarısında FED başta olmak üzere Merkez Bankaları’nın faiz artırımların ara vermesiyle küresel ekonomik canlanma ikinci yarı için ham petrol fiyatlarını yukarıya taşıyabilir düşüncesi vardı. ABD ekonomisini daha yüksek faiz oranlarıyla güçlü ABD doları konusunu kararlı hale getirirse, petrol fiyatı rallisi 2024 yılına kalabilir.

Son açıklanan ABD ekonomik verilerindeki güçlü ekonomi ritmi; Tüfe ve ÜFE’de cızırtılı ekonomik okumalar enflasyonda düzenli geri çekilme görüşünü arka plana iterken, Ocak ayı perakende satışlar verisinde iyileşme ekonomik durgunluk görüşünü ortadan kaldırdı. Ocak ayı ekonomik verilerine bakılırsa FED’ in hedef enflasyona ulaşması için fonlama faizini öncesinde tahmin edilenden yukarı çekmesi gerekebilir. Nitekim FED üyelerinden Başkan Mester ve Bullard Mart ayındaki Fed toplantısı için 50bp'lik bir artışın masada olabileceğini ima etti. Öte yanda FED ’in güvercin olarak bilinen üyesi güvercin Leal Brainard'ın Beyaz Saray'da üst düzey bir ekonomik görev için ayrılacağı haberleri kafa karışıklığı yarattı. FED üyelerinden enflasyonun önüne geçmek için daha hızlı faiz artırımı gerektiği konusunda açıklamalar gelirken Başkan Joe Biden’ın ekonomik danışmanı olmaya hazırlanan güvercin Leal Brainard ile piyasa dinamiklerinde denge sağlanmaya çalışılıyor.

Yılın ilk yarısında FED’ in faiz politikasının nasıl olacağı ve Dolar değerlemesi emtia piyasası için olduğu gibi ham petrol için de etkili olmayı sürdürecek. Geçen hafta Doların yükselmesine rağmen, son haberler küresel ekonominin hala sağlam bir temel üzerinde olduğunu ve bunun da sonunda güvenli liman Dolar için yıpratıcı olduğunu gösteriyor. Kovid bağlantılı ekonomik kısıtlamalardan kurtulan Çin ve toparlanan Avrupa ekonomisi ile ABD Doları 2022 yılı zirve seviyelerine ulaşmakta zorlanabilir. Şimdilik bu durum emtia piyasası ve ham petrol için destekleyici bir öngörü olsa da kısa vadede piyasaların güçlü dolar baskısından kurtulmasını beklemiyorum.

Çin ve Avrupa ekonomisinde canlanma Ocak ayı boyunca ham petrol piyasasında fiyatlamalara yansıdı. Ancak güçlü ABD ekonomik verileri ve artan FED faiz artırım beklentisi yanında ham petrol özelinde arz tarafındaki gelişmeler negatifti. ABD ve Rusya'nın beklenenden yüksek üretimi ve gazdan petrole geçişteki kayıp, ham petrol stoklarındaki artış ile birleşince fiyatlarda yükseliş yerini geri çekilmeye bıraktı. Bunun yanında Nijerya günlük petrol üretimini 1.6 milyon varil den 1.8 milyon varile çıkarmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta piyasalara düşen bu haber satıcıların kontrolü için bir başka sebepti.

Yeni haftada arz/talep dengesi tarafında sıkışıklık olan ürünler dışında emtia piyasasında fiyat yükselişlerinin sınırlı kalacağını tahmin ediyorum. Teknik sorunlar sebebi ile haftalık olarak yayınlanan derinlik (COT) raporu son üç haftadır piyasaya verilmiyor. Ancak 3 hafta önceki verilere bakıldığında vadeli ve opsiyon piyasasında 311 bin kontrat net uzun pozisyon miktarı ile ham petrol yüksek uzun pozisyon taşınan piyasalardan bir tanesi. Son iki haftada bir miktar düşüş olduğunu öngörmekle beraber ham petrol piyasasının halen derinlik raporuna göre aşırı alım bölgesinde olduğu söylenebilir.

Bu hafta ABD’de PMI imalat ve servis sektör endeksleri ilk okuma açıklanacak bunun yanında büyüme verisi ve hafta ortasında açıklanacak FED toplantı tutanakları ile güçlü ABD Doları ve artan tahvil faiz oranları ham petrol piyasasını baskılamayı sürdürebilir. Başkanlık günü nedeniyle 20 Şubat tarihinde ABD piyasaları kapalı olacak. Haftanın 4 işlem gününde emtia ve ham petrol piyasasının bant içi hareket ile zayıf seyrini koruyacağı ve piyasanın Mart ayı FED toplantısı sonucunu görmeden yükseliş için zorlanacağını düşünüyorum.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

WTI (NYMEX) Ham petrol:

Analitik verilere göre: 24 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 21161 kontrat artış ile 311273 kontrat seviyesine yükseldi. 03 Ocak tarihinde yayınlanan raporda fonlar 280510 ile 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşırken son 4 haftada devam eden alımlar ile uzun pozisyon miktarı 14 haftanın yüksek seviyesinde görülüyor. Vadeli ve opsiyon piyasasında son dört haftada yaşanan alımlar ile fiyat nerede idi nereye geldi diye bakarsak sürpriz var. 03 Ocak kapanışı 76.93 dolar olan ham petrol fiyatı son raporun açıklandığı 24 Ocak tarihinde 80.13 dolar olmuş. Sadece 3 dolarlık bir fiyat artışı gerçekleşmiş üstelik 24 Ocak tarihini izleyen haftada fonların satış tarafında olduğunu düşünürsek geçtiğimiz haftanın kapanışı olan 73.39 dolar ile Ocak ayının gerisinde bir fiyatlama var. Grafiğe baktığımızda Ocak ayından bu yana fon uzun pozisyon miktarı artarken açık pozisyon (OI) yükselmiş. Bir başka deyişle yeni uzun pozisyon açılmış ve sahte bir ilgi olduğundan bahsedemeyiz. İşin özünde bant içi hareket dediğimiz dönem etkisini sürdürüyor.. Son 3 haftada derinlik (COT) raporu yayınlanmadı. Ancak iki haftada gelen satışları düşününce muhtemelen fon net uzun pozisyon miktarı geriledi. Aşırı düşüşlerde fonların tekrar alıma gelmesi muhtemel ancak bu durum kısa vadede fiyatların yönünü yukarı çevirmekte yeterli olmayabilir

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftayı 76.34 dolar/varil seviyesinde zayıf bir teknik görünüm ile kapatan WTI ham petrol fiyatlarının bu hafta 74.00-78.00 dolar arasında bant içi hareketi sürdürebileceğini tahmin ediyorum. Yukarıda 78.00-78.50 direnç bölgesi üzerinde kapanışlar görmedikçe ham petrol piyasasında yükselişler limitli kalabilir.

Destekler: 75.00-74.00-72.25

Dirençler: 78.00-78.50-80.00

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :

Analitik verilere göre, 24 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net kısa pozisyon miktarında 8221 kontrat düşüş gerçekleşmiş. Kısa pozisyon kapama faaliyeti ile gerileyen net kısa pozisyon miktarı -139399 kontrat iken piyasa 47 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyonlanma var. Aralık 2022 ikinci yarısında piyasada bir miktar kısa pozisyon kapama faaliyeti ile kısa pozisyon miktarında düşüş gerçekleşmişti. Ancak 4.00 dolar altında fiyatlamaya geçildikten sonra işler değişti ve piyasa düşük doğalgaz fiyatını kanıksadı. Gelinen noktada son 10 yılın düşük seviyesine yaklaştıkça fonların kısa pozisyon kapama eğiliminde oluşu normal iken öteden beri kısa pozisyon taşıyan akıllı yatırımcı sabrının karşılığını aldı diyebilirim.

Mevsim normalleri altında kalan hava sıcaklığı ve La Nina etkisi ile geçtiğimiz hafta doğalgaz piyasası yılın en düşük seviyesini test etti. Önceki haftaki raporumuzda aylarca süren satışların ardında piyasanın nihayet dip oluşturmaya çalıştığını belirtmiştik. Ancak hava durumu tahminleri daha sıcak hale geldikçe doğalgaz kendine yeni dip seviyeleri belirliyor. Teknik açıdan bakıldığında, doğal gaz önceki işlem aralığının dışına çıktığı için mevcut durum boğalar için tehlikeli.

Teknik olarak, Son beş işlem gününde yatay satıcılı denebilecek bir hareket ile doğalgaz piyasası haftayı 2.27 dolar seviyesinde kapattı. 9 haftadır düşen ve 4.00 dolar altında fiyatlama ardından alış yönlü tepkilerin zayıf kaldığı piyasada satış yönlü eğilim sürüyor.

Destekler: 2.02-1.85-1.60

Dirençler: 2.65-3.00-3.70


Ücretsiz Deneme Hesabı