Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 13-02-2023

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


 15 Şubat 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -2.4 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Arz talep dengesi piyasa için yeterince destekleyici mi?

Son beş işlem gününün dördünü yükseliş ile kapatan Amerikan tipi ham petrolde kapanış 79.75 dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz haftaki raporumuzda Rus petrol arzı ve talep tarafındaki gelişmeler ile piyasanın yön bulmasını beklediğimizi belirtmiştik. Geçtiğimiz hafta başında 75.00 dolar altında fiyatlama ile zayıf bir görüntü veren ham petrol piyasası Çin talebinde artış ile yükselişe geçti. Çin'den gelen talebe ilişkin iyimserlik piyasaya destek sağlıyor, ancak talepteki sıçrama aynı zamanda enflasyonu sabit tutma özelliği ile faiz oranların daha uzun süre yüksek kalması gerektiği anlamına geliyor. Bu durum beklenenden daha sert bir küresel durgunluk olasılığını da artıracaktır. Kısaca sadece Çin talebi orta vadede fiyatların yukarı gitmesi için yeterli olmayabilir.

Öte yanda haftalık olarak açıklanan ABD petrol stok değişim rakamlarında artış sürüyor. Enerji Bilgi İdaresi, ABD'deki ham petrol stoklarının geçen hafta Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldiğini ve bunun da artan üretimin yardımıyla arttığını söyledi. ABD benzin stokları da 3 Şubat haftası sonunda yükseldi. Ham petrol piyasası için başlıca endişeler artan ABD ticari stokları, potansiyel olarak yerleşik enflasyon ve FED 'in oranları ne kadar süreyle artıracağına ve oranları artırmayı hangi seviyede durduracağına ilişkin belirsizliktir. Bu durumda ABD petrol stoklarındaki artış ve daha güçlü bir ABD Doları, Çin'in talebinin toparlanmasına ilişkin iyimserliği dengeliyor. New York FED Başkanı John Williams Çarşamba günü FED fonlama faizinin %5.00-%5.25 aralığına ulaşabileceğini söyledi. Şahin olarak bulunan bu söylem, önceki gün Fed Başkanı Jerome Powell'ın daha az şahin olan sözleriyle desteklenen emtialar ve riskli varlıklar için aşağı yönlüydü.

Neyse ki geçtiğimiz Cuma günü Rusya’dan gelen haber akışı ile ham petrol piyasası can buldu. Rusya'nın Mart ayında üretimi günde 500.000 varil azaltacağını açıklamasının ardından 80$ seviyesine doğru yükseldi. Son raporlara göre OPEC+, Rusya'nın hamlesinden sonra kotalarını değiştirmeyecek. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'a göre, Rusya ürettiği petrolün tamamını satıyordu, ancak ülke 'piyasa ilişkilerini' yeniden kurmaya istekli ve Rusya, tavan fiyat planına katılanlara petrol satmayacağını yineledi.


WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

WTI (NYMEX) ham petrol:

Analitik verilere göre: 24 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 21161 kontrat artış ile 311273 kontrat seviyesine yükseldi. 03 Ocak tarihinde yayınlanan raporda fonlar 280510 ile 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşırken son 4 haftada devam eden alımlar ile uzun pozisyon miktarı 14 haftanın yüksek seviyesinde görülüyor. Vadeli ve opsiyon piyasasında son dört haftada yaşanan alımlar ile fiyat nerede idi nereye geldi diye bakarsak sürpriz var. 03 Ocak kapanışı 76.93 dolar olan ham petrol fiyatı son raporun açıklandığı 24 Ocak tarihinde 80.13 dolar olmuş. Sadece 3 dolarlık bir fiyat artışı gerçekleşmiş üstelik 24 Ocak tarihini izleyen haftada fonların satış tarafında olduğunu düşünürsek geçtiğimiz haftanın kapanışı olan 73.39 dolar ile Ocak ayının gerisinde bir fiyatlama var. Grafiğe baktığımızda Ocak ayından bu yana fon uzun pozisyon miktarı artarken açık pozisyon (OI) yükselmiş. Bir başka deyişle yeni uzun pozisyon açılmış ve sahte bir ilgi olduğundan bahsedemeyiz. İşin özünde bant içi hareket dediğimiz dönem etkisini sürdürüyor. Aşırı düşüşlerde fonların tekrar alıma gelmesi muhtemel ancak bu durum kısa vadede fiyatların yönünü yukarı çevirmekte yeterli olmayabilir.

Teknik olarak, Yakın vade  ham petrol geçtiğimiz hafta %8.86 yükseliş ile 79.72 dolar seviyesinde kapanış yaptı. Yeni haftada fiyatlar 100 günlük üssel hareketli ortalama 81.67 üzerine yerleşebilir ise bir sonraki hedef bollinger üst bant 83.00 dolar olabilir.

Destekler: 77.75-76.50-74.35

Dirençler: 81.67-83.00-85.30

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :

Analitik verilere göre, 24 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net kısa pozisyon miktarında 8221 kontrat düşüş gerçekleşmiş. Kısa pozisyon kapama faaliyeti ile gerileyen net kısa pozisyon miktarı -139399 kontrat iken piyasa 47 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyonlanma var. Aralık 2022 ikinci yarısında piyasada bir miktar kısa pozisyon kapama faaliyeti ile kısa pozisyon miktarında düşüş gerçekleşmişti. Ancak 4.00 dolar altında fiyatlamaya geçildikten sonra işler değişti ve piyasa düşük doğalgaz fiyatını kanıksadı. Gelinen noktada son 10 yılın düşük seviyesine yaklaştıkça fonların kısa pozisyon kapama eğiliminde oluşu normal iken öteden beri kısa pozisyon taşıyan akıllı yatırımcı sabrının karşılığını aldı diyebilirim.

Doğal gaz piyasaları, aylarca süren satışların ardından nihayet dip oluşturmaya çalışırken 2,50 dolar seviyesinin yakınında işlem görüyor. Bu noktada doğal gaz fiyatları nihayet 2,35 – 2,50 dolar seviyesinde destek buldu diyebilirim. Bununla birlikte, doğal gazın sürdürülebilir yukarı ivme kazanması için ek pozitif katalizörlere ihtiyacı olacaktır.

Teknik olarak, Son beş işlem gününde 2.35-2.50 dolar bölgesinde destek bulmuş görülen yakın vade doğalgaz için kısa vadede 2.85 dolar önemli direnç olarak görülüyor. Piyasa 2.85 dolar üzerinde kapanışlar ile güç toplayabilir ise 3.50 dolar test edilebilir. 

Destekler: 2.50-2.35-2.00

Dirençler: 2.85-3.50-3.95


Ücretsiz Deneme Hesabı