Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 06-02-2023

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


08 Şubat 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -4.1mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Rus arzına ilişkin beklentiler ve talep piyasaya yön verecek…


Şubat ayının ilk haftasına düşüş ile başlayan ham petrol 73.39 dolar ile zayıf bir kapanış yaptı. Hafta içinde fiyatlarda yükselişe destek veren gelişmeler olsa da piyasaların odağında Rus arzına ilişkin haber akışı ve haftanın son işlem gününde ABD istihdam verisi ardından güçlenen ABD Doları vardı.

OPEC+ üretim kesintisi kotasında Şubat ayı toplantısında da bir değişiklik yapmadı. Grubun mevcut üretim politikası onaylandı. Çin talebinde artış umutları ve Rus arzına ilişkin belirsizlik ile verilen karar ham petrol piyasasında arz/talep dengesi için kısmen pozitifti. Öte yanda haftanın son işlem günü hariç ABD Doları zayıf bir seyir izledi. Bu durum deniz aşırı ülkelerden alımları destekleyen bir faktör iken piyasa fiyatlamasındaki etkisi sınırlıydı.

Hafta ortasında yapılan FED toplantısından beklendiği gibi 25 baz puanlık faiz artışı çıktı. Piyasa oyuncuları Jerome Powell’ın enflasyonla mücadele sürecinde' ilerleme kaydedildiğini kabul etmesini ve finansal koşulların gevşetilmesinden endişe duyulmayışı söylemini güvercin kabul etti. Tam da emtia piyasası için zayıf Dolar ve 2023 yılı için düşük ihtimal olarak görülen resesyon endişesi ile mükemmel senaryo yaklaşırken Cuma günü güçlü tarım dışı istihdam verisi büyüyü bozdu.

Arka planda ham petrol piyasasında düşüşü destekleyen bir başka gelişme de ham petrol piyasasında tahminlerin üzerinde olduğu anlaşılan Rus arzı oldu. Yatırımcılar, 5 Şubat'ta Avrupa Birliği'nin (AB) Rus rafine ürünlerine getirdiği yasakla ilgili gelişmeleri izliyor ve AB ülkeleri Cuma günü Rus petrol ürünlerine tavan fiyat belirlemek için bir anlaşma arıyor. Kremlin, AB'nin Rusya'nın rafine petrol ürünlerine yönelik ambargosunun küresel enerji piyasalarında daha fazla dengesizliğe yol açacağını düşünüyor. Bakalım AB’nin bu duruma çözüm üretme niyeti var mı?

Bir başka takip edilen gelişme ise Çin’in yakıt talebinde artışa ilişkin belirsizlikti. Bu duruma her hafta Çarşamba günü açıklanan ham petrol ve rafineri ürün stoklarındaki artış eklenince piyasanın elinde daha fazla negatif gelişme oluştu.

Merkez Bankaları para politikasının küresel ekonomik büyüme ve emtia piyasası üzerindeki etkisi göz ardı edilemez. Cuma günü ABD’de işsizlik rakamının 1669’tan bu yana en düşük seviyede olduğunu gösteren istihdam raporu ardından FED ’in faiz artırımlarına Haziran ayına kadar devam edeceği beklentisi oluştu. Bu beklenti güçlü ABD Doları ile emtia piyasası için olumsuz bir gelişme diyebiliriz. Dolardaki artışın arkasındaki katalizör, ABD Hazine tahvil getirilerindeki artış ve beklenenden daha güçlü bir ABD işgücü piyasası raporunun yayınlanmasının ardından daha yüksek faiz oranlarına ilişkin endişelerdir. İstihdam raporu öncesinde tüccarlar, FED ‘in bir 'yumuşak iniş' düzenleyeceğine bahse girdiler. Şimdi “sert iniş” fiyatlıyorlar.

Sonuç olarak, ham petrol piyasasında oyuncular şüphe ile işlemde kalmak yerine piyasanın dışında olmayı tercih ettiler.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

WTI (NYMEX) ham petrol:

Analitik verilere göre: 24 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 21161 kontrat artış ile 311273 kontrat seviyesine yükseldi. 03 Ocak tarihinde yayınlanan raporda fonlar 280510 ile 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşırken son 4 haftada devam eden alımlar ile uzun pozisyon miktarı 14 haftanın yüksek seviyesinde görülüyor. Vadeli ve opsiyon piyasasında son dört haftada yaşanan alımlar ile fiyat nerede idi nereye geldi diye bakarsak sürpriz var. 03 Ocak kapanışı 76.93 dolar olan ham petrol fiyatı son raporun açıklandığı 24 Ocak tarihinde 80.13 dolar olmuş. Sadece 3 dolarlık bir fiyat artışı gerçekleşmiş üstelik 24 Ocak tarihini izleyen haftada fonların satış tarafında olduğunu düşünürsek geçtiğimiz haftanın kapanışı olan 73.39 dolar ile Ocak ayının gerisinde bir fiyatlama var. Grafiğe baktığımızda Ocak ayından bu yana fon uzun pozisyon miktarı artarken açık pozisyon (OI) yükselmiş. Bir başka deyişle yeni uzun pozisyon açılmış ve sahte bir ilgi olduğundan bahsedemeyiz. İşin özünde bant içi hareket dediğimiz dönem etkisini sürdürüyor. Aşırı düşüşlerde fonların tekrar alıma gelmesi muhtemel ancak bu durum kısa vadede fiyatların yönünü yukarı çevirmekte yeterli olmayabilir.

Teknik olarak, 03 Şubat yüksek seviyesi 78.00 dolar piyasa için önemli bir direnç seviyesi iken yeni haftada 75.00 dolar altına yerleşen fiyatlama ile fiyatlar 70.00 dolar desteğine doğru geri çekilebilir.

Destekler: 72.25-70.00-67.40

Dirençler: 75.65-77.90-79.00

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :

Analitik verilere göre, 24 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net kısa pozisyon miktarında 8221 kontrat düşüş gerçekleşmiş. Kısa pozisyon kapama faaliyeti ile gerileyen net kısa pozisyon miktarı -139399 kontrat iken piyasa 47 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyonlanma var. Aralık 2022 ikinci yarısında piyasada bir miktar kısa pozisyon kapama faaliyeti ile kısa pozisyon miktarında düşüş gerçekleşmişti. Ancak 4.00 dolar altında fiyatlamaya geçildikten sonra işler değişti ve piyasa düşük doğalgaz fiyatını kanıksadı. Gelinen noktada son 10 yılın düşük seviyesine yaklaştıkça fonların kısa pozisyon kapama eğiliminde oluşu normal iken öteden beri kısa pozisyon taşıyan akıllı yatırımcı sabrının karşılığını aldı diyebilirim.

Doğalgaz piyasası oyuncuları yukarı yönlü katalizörler bulamadığından fiyatlar düşmeye devam ediyor. Son açıklanan raporda depodaki çalışma gazının 151 Bcf düştüğü açıklandı. Artık soğuk hava koşullarının en etkili olduğu dönem ve stoklardaki azalış sürpriz olmadı. Buna rağmen stoklardaki düşüşün beş yıllık ortalama altında seyrettiği görülüyor. Dolayısı ile hava sıcaklarında geçtiğimiz haftalara göre mevsim normallerine dönüşe rağmen talep geriden geliyor. Kısaca piyasa aylardır süren trendinden çıkacak yeterli sebep bulamıyor.

Teknik olarak, Son beş işlem gününde devam eden satışlar ile yakın vade doğalgaz haftayı 2.24 seviyesinde kapattı. 8 haftadır düşen ve 4.00 dolar altında fiyatlama ile tepkilerin zayıf kaldığı piyasada güçlü düşüş trendi hakimiyetini koruyor.

Destekler: 2.02-1.85-1.60

Dirençler: 2.75-3.25-3.65


Ücretsiz Deneme Hesabı