Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 23-01-2023

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


25 Ocak  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -8.4 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Petrol Çin'den talep artışına ne kadar güvenebilir?


Geçtiğimiz hafta ortasında 82.38 dolar/varil yüksek seviyesini gören WTI ham petrol piyasası Çin talebini tahmin etmekte zorlanıyor. Dolayısıyla geride bıraktığımız haftada kararsız bir seyir ile fiyatların dar bir aralık içinde kaldığını gördük. Şu anda Çin'in talebini tahmin etmek zor. Ekonomiyi açmak, küresel talep sorununu çözmenin bir yolu olacak, ancak küresel bir durgunluk olursa bu kazanımlar sınırlı olabilir. Analistler, özellikle Çin'den gelecek talep üzerinde sağlam bir kontrol elde edemezlerse, fiyatlar önümüzdeki 3 ila 6 ay boyunca aralıklı kalabilir. OPEC son raporunda dünya talebinin 2023'te günde 2,22 milyon varil artacağını söyledi. Ancak 2022'nin dördüncü çeyreği beklenenden güçlü geçtiği için bu tahmin revize edilebilir.

Öte yanda 18 Ocak tarihinde açıklanan ABD ekonomik verileri sanayi üretimi ve perakende satışlarda zayıflama ile kötü bir kompozisyon çizdi. Raporlar, ham petrol tüccarlarının Fed'in faiz artırımlarında fazla ileri gidip gitmediğini ve ekonomide “yumuşak iniş” beklentilerinin masadan kaldırılıp kaldırılmadığını sorgulamasına neden oluyor. Üretici fiyatları ve Tüfe’de düşüş derin bir ekonomik durgunluk endişesini azaltırken emtia piyasasının zayıf veri hassasiyeti önümüzdeki dönemde sürebilir. Çin de kovid kısıtlamalarının kalkması ve ekonomik normalleşme ile talep artış beklentisi pozitif iken ABD ekonomisinin başına gelenler elbette Çin ekonomisini de derinden etkileyecektir. Bu nedenle, özellikle ülke hala üç yılda aşırıya kaçan kısıtlamalardan çıkmaya çalışırken ABD’de olası bir durgunluk Çin için yıkıcı olabilir.

ABD haftalık stok değişimine bakıldığında Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) Çarşamba günü yayınladığı verilere göre, ham petrol stokları 7.615 milyon varil arttı. Benzin stokları 2,8 milyon varil artarken ısınma yakıtında stoklar 1,8 milyon varil düştü. Cushing Oklohoma haftalık stok artışları ise 3,7 milyon varil artışı işaret ediyordu. Petrol piyasaları, EIA verilerinin açıklanmasının ardından geri çekildi ancak hızla yukarı yönlü ivme kazanmayı başardı ve seans zirvelerine doğru ilerledi.

Yeni haftada talep tarafındaki iyimserlik ve göreceli poiztif teknik görünüm ile WTI ham petrol yükseliş eğilimini koruyabilir. 

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

WTI (NYMEX) Ham Petrol :

Analitik verilere göre: 03 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 19024 kontrat düşerek son 52 haftanın en düşük seviyesi olan 280510 kontrata geriledi. İki hafta öncesinde 80.00 dolar/varil seviyesini hedefleyen yakın vade ham petrol geçtiğimiz hafta talep yönlü endişeler ile satıcıların kontrolündeydi. Ham petrol piyasasında yeni haftada dip arayışının devan etmesini bekliyoruz. Son 52 haftanın düşük seviyesinde pozisyonlanma ile piyasa derinlik raporuna göre aşırı satım bölgesinde olsa da geçtiğimiz iki aya benzer şekilde alımlar limitli kalabilir.

Teknik olarak, yeni haftada WTI ham petrol 81.50 dolar üzerine yerleşebilir ise 82.50 ara direnç olmak üzere 84.00 doları hedefleyebilir.

Destekler: 79.25-77.00-74.30

Dirençler: 82.50-84.00-86.50

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :

Analitik verilere göre, 03 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net kısa pozisyon miktarı 9427 kontrat artış ile -142996 olarak açıklandı. Aralık 2022 ikinci yarısında piyasada bir miktar kısa pozisyon kapama faaliyeti ile kısa pozisyon miktarında düşüş gerçekleşmişti. Geçtiğimiz hafta 4.00 dolar altında fiyatlama ile kısa pozisyon miktarında artış olduğu ve satışların momentum artışı ile gerçekleştiği gözleniyor. Derinlik raporuna göre aşırı satım bölgesinde olan piyasa önümüzdeki birkaç hafta içinde soğuk hava koşulları etkisi ile yukarı yönde alış yönlü tepki verebilir. Buna rağmen son dört ayda doğalgaz piyasasında otoritelerin istediği düşük fiyatlama büyük ölçüde sağlandı. Bu durumun değişmesi küresel ekonomi için istenen bir gelişme olmayacağından yukarı yönlü fiyat hareketlerinin sınırlı kalmasını bekliyorum.

Hava durumu tahminleri boğalar için hayal kırıklığı yaratmaya devam ederken bugün yeni dip seviyeleri test etti. Piyasa oyuncuları ayrıca ÇED Haftalık Doğal Gaz Depolama Raporunu da inceleme fırsatı buldu. Rapor, depodaki çalışma gazının -71 Bcf'lik analist konsensüsüne kıyasla önceki haftaya göre 82 Bcf azaldığını gösterdi. Oyuncuları hava durumuna odaklanmaya devam etmesi nedeniyle rapor, doğal gaz fiyatlarına önemli bir destek sağlamadı.

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta 3.11 dolar düşük seviyesini gören yakın vade doğalgaz aşırı satım bölgesinde fiyatlama ardından yukarı yönlü tepki verebilir. Ancak 4.0 dolar önemi direnç ve üzerine geçilmedikçe doğalgaz piyasasında satış yönlü eğilim sürüyor olacak.

Destekler: 2.95-2.75-2.50

Dirençler: 3.65-4.00-4.40


Ücretsiz Deneme Hesabı