Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 14-11-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


 16 Kasım 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -3.9 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Çin’in kovid kısıtlamalarını hafifletmesi “joker kart”

Kasım ayının ilk haftasında Çin’in kovid 19 önlemlerini kademeli olarak gevşeteceği beklentisi ile yükselişe geçen WTI ham petrol geçtiğimiz hafta yanlış alarm ile fiyatlama yaptığını anladı. Guangzhou ve diğer Çin şehirlerindeki vaka saylarında artış sürerken talepte düşüş beklentisi ile ham petrol piyasasında fiyatlar geriledi. Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde 90.00 dolar üzerinde işlem gören Amerikan tipi ham petrol haftayı 88.86 dolar/varil seviyesinde kapattı.

Talep tarafındaki gelişmeler yanında API ve EIA haftalık petrol stoklarında artışın da fiyatları baskıladığı görüldü. 04 Kasım Salı günü açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stoklarında ham petrol için 5,618 milyon varillik büyük bir ham petrol artışı bildirdi. API verilerine göre, ABD ham petrol stokları bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 31 milyon varil artarken, ABD Stratejik Petrol Rezervleri (SPR) bu rakamın altı katından fazla düşerek 197 milyon varil oldu. Ham petrol stoklarındaki artışın kısmen Enerji Bakanlığı'nın 4 Kasım'da sona eren haftada Stratejik Petrol Rezervlerinden 3,6 milyon varil serbest bırakması etkili oldu. Stratejik Petrol Rezervlerinin 396,2 milyon varil olduğu biliniyor. API raporunda benzin stoklarında da 2,553 milyon varil artış gerçekleşti. Bir önceki hafta benzin stoklarında 2,64 milyon varil geri çekilme bildirilmişti. Çarşamba günü açıklanan EIA stok raporuna göre benzer bir tablo ile ham petrol stoklarında 3,9 milyon varil artış gerçekleşti.

WTI ham petrolü, arzdaki artış ve talepteki olası düşüş nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor. Talep tarafındaki gelişmeler bir süre sonra Çin’in kovid-19 önlemlerini gevşetmesi ile pozitife dönebilir. Önemli olan uzun vadede OPEC+ ın üretim kesintilerine devam edip etmeyeceği olacak. Bunun yanında Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması ile piyasa koşulları içinde satışı engelleme planı da arzı belirleyecek önemli bir gelişme diyebilirim.

Arz/talep dengesi WTI ham petrol için negatif iken iyi haber ABD enflasyonundaki geri çekilme ve ABD Doları’nın değer kaybı oldu. ABD tüketici enflasyonunda beklentilerin altında gerçekleşme FED ’in faiz artırımlarını yavaşlatacağına dair beklentileri destekledi. Piyasalar FED ‘in hızlı faiz artırımı ile resesyon beklentisi içindeydi. Geri çekilen enflasyon ve olası bir vites düşürme ekonomik büyüme açısından pozitif görülüyor. Dolar Endeksinde (DXY) geri çekilme ham petrol için deniz aşırı ülkelerden talebin artmasına yardımcı olabilir. Zayıf dolar petrolün de içinde olduğu emtia piyasası için her zaman destekleyicidir.

Uzun vadede OPEC+ üretim kesintileri ve Rusya ambargosu ile arz yönlü gelişmeler ham petrol piyasasında yükselişi destekliyor. Ancak artan kovid vaka sayılarına karşı sıkı önlemler alırken ekonomisi yavaşlıyor. Ham petrol piyasasında en büyük ithalatçı olan Çin güçlü alıcı olarak geri dönmeden ham petrol piyasasında yükseliş denemeleri kalıcı olmayacak gibi görülüyor. Önümüzdeki haftalarda ham petrol piyasası için “joker kart” Çin’in kovid kısıtlamalarını hafifletmesi olacaktır.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

WTI (NYMEX) Ham Petrol :

Analitik verilere göre: Geçtiğimiz Cuma ABD'de tatil olması nedeni ile 08 Kasım tarihlik derinlik raporu yayınlanmadı. Son açıklanan 01 Kasım haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 4415 kontrat artış ile 318671 olarak açıklandı. Son rapora göre fon net uzun pozisyon miktarı arada yaşanan alımlar ile 10 haftanın yüksek seviyesinde. Buna rağmen son dört haftada -14565 kontrat satış yapılmış görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda düşen fiyatlardan alış tarafında pozisyonlanan fonlar bu hafta yükselişin devamı için belirleyici olacak. Ham petrol piyasasında kararsız seyir önümüzdeki haftalarda yerini uzun pozisyon artışı ile yükselişe bırakabilir.

Teknik olarak, 50 günlük üssel hareketli ortalama 88.15 dolar üzerinde kapanış olumlu iken yeni haftada 88.00 dolar üzerinde kapanışlar ile 91.50 dolar civarında olan 200 günlük üssel hareketli ortalama hedef olabilir. Öte yanda geçtiğimiz Cuma yaşanan yükselişe rağmen WTI ham petrol yukarı hareketin devamında kararsız ve 88.00 dolar altında 85.50 dolar önemli destek olarak görülüyor. 

Destekler: 88.00-85.50-82.25

Dirençler: 91.50-93.50-95.40

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :

Analitik verilere göre, Geçtiğimiz Cuma ABD'de tatil olması nedeni ile 08 Kasım tarihlik derinlik raporu yayınlanmadı. Son açıklanan 01 Kasım haftasının derinlik raporunda kısa pozisyon kapama faaliyeti olduğu ve net kısa pozisyon miktarının 6723 kontrat düşüş ile -127126 kontrat olduğu görülüyor. 

Doğalgaz piyasası Ağustos ayı sonu fiyatından yaklaşık 5.90 dolar geriledi. Doğalgaz piyasası son derinlik raporunda pandemi başladığı dönemden bu yana en yüksek kısa pozisyon miktarı taşıyor. Yaklaşan kış sezonu ve Rusya’nın gaz ihracatını tamamı ile kesme ihtimali ile dip yapmış olabilir.

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta 7.22 dolar yüksek seviyesini gören yakın vade doğalgaz 5.87 dolar seviyesinde zayıf bir kapanış yaptı. Yeni haftada 5.50 dolar altında doğalgaz piyassaında satıcıların kontrolü devam edebilir. Piyasada yükseliş denemelerinin kalıcı olabilmesi için 6.65 dolar üzerinde kapanışlar gerekiyor. 

Destekler: 5.50-5.10-4.80

Dirençler: 6.65-6.93-7.15


Ücretsiz Deneme Hesabı