Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 07-11-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


09 Kasım 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --3.1 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham Petrol Yükseliş Bölgesine mi Geçiyor?

Geçtiğimiz hafta ham petrol piyasasında yükselişi destekleyen faktörler;

1-) Kasım ayı için OPEC+ üretim hedefindeki günlük 2 milyon varillik düşüş,
2-) AB ambargosu ve Rus petrolünün fiyatına yönelik planlanan üst sınır,
3-) Çin'de potansiyel sıfır-kovid politika rahatlaması etrafındaki piyasa spekülasyonu, olarak özetlenebilir.

Yukarıda sıraladığımız gelişmeler etkisi ile WTI ham petrol geçtiğimiz Cuma günü son bir ayın en yüksek seviyesinde işlem gördü.

Çin'deki kovid kısıtlamaları talep tarafındaki endişeler ile haftalardır ham petrol piyasasını baskılıyordu. Bloomberg haber Cuma günü, Çin'in uçuş kısıtlamalarını kaldırabileceğini açıkladı. Bu hikaye Çin yetkililerince henüz doğrulanmamış olmasına rağmen fiyatlar üzerindeki etkili oldu. Kısıtlamaların kaldırılması, özellikle OPEC+' ın en son üretim indirimlerini başlattığı ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rus ham petrolüne ambargo koymaya hazırlandığı dönemde destekleyici olacaktır.

Ayrıca, ABD stokları düşüyor ve küresel talepteki genel sıkılaşmaya katkıda bulunuyor. Buna ek olarak, G7 üyesi ülkeler ve Avustralya, netlik açısından değişken bir oran yerine Rus petrolünün fiyatı için sabit bir tavan belirleme konusunda anlaştı.

Öte yandan, Ekim ayı tarım dışı istihdam raporunda işsizlik oranının %3.7 seviyesine yükselişi piyasası genelinde alış yönlü eğilim ham petrol için de pozitifti. Piyasalar ABD’de Mart ayından bu yana politika faizinde yükselişin enflasyon üzerinde etkisine inanıyor. Yılın geri kalanında enflasyonda geri çekilme olacağına ilişkin bekleyiş var. Geçtiğimiz faiz artırım dönemlerinde değişen politikanın enflasyon üzerindeki etkisinin gecikmeli olduğu biliniyor. Bu nedenle 2023 ilk çeyrek sonuna kadar enflasyonun aşağı geleceği ve faiz artırım politikasının etkili olacağı düşünülüyor.

Yükselen ham petrol fiyatları ABD’de yaklaşan Kasım ayı ara seçimleri öncesinde istenen bir durum olmasa gerek? Peki, fiyatları aşağı çekme yönünde yapılacak birtakım manipülasyonlar yapılabilir mi? Altın piyasasında son 10 yılda enflasyonist gösterge olduğundan bazı dönemlerde fiyatların yukarı gitmesi önlenebildi. Ancak ham petrol için durum farklı, ham petrol piyasasında yapılan fiziki teslimat miktarının büyüklüğü bu piyasada fiyatlara yön vermeyi zorlaştırıyor. Kısaca Çin ithalatında artış potansiyeli, Rusya’ya tavan fiyat ve OPEC+ üretin artışı bir başka deyişle arz/talep dengesi ile fiyatlar yön bulmaya devam edecek.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

WTI (NYMEX) Ham Petrol :

Analitik verilere göre: 01 Kasım haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 4415 kontrat artış ile 318671 olarak açıklandı. Son rapora göre fon net uzun pozisyon miktarı arada yaşanan alımlar ile 10 haftanın yüksek seviyesinde. Buna rağmen son dört haftada -14565 kontrat satış yapılmış görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda düşen fiyatlardan alış tarafında pozisyonlanan fonlar bu hafta yükselişin devamı için belirleyici olacak. Ham petrol piyasasında kararsız seyir önümüzdeki haftalarda yerini uzun pozisyon artışı ile yükselişe bırakabilir.

Teknik olarak, WTI ham petrol geçtiğimiz haftayı Ekim ayı yüksek seviyesinde kapatarak tekrar yükseliş bölgesine geçebileceği mesajı verdi. Yeni haftada 200 günlük üssel hareketli ortalama 91.80 üzerinde yükseliş eğilimi korunabilir.

Destekler: 91.00-90.50-88.00

Dirençler: 93.50-95.00-97.65

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :

Analitik verilere göre,01 Kasım haftasının derinlik raporunda kısa pozisyon kapama faaliyeti olduğu ve net kısa pozisyon miktarının 6723 kontrat düşüş ile -127126 kontrat olduğu görülüyor. Bir önceki raporda pozisyonlanma açısından aşırı satım bölgesinde olan piyasada kısa pozisyon kapama faaliyeti olabileceğini belirtmiştik.

Doğalgaz piyasası Ağustos ayı sonu fiyatından yaklaşık 5.90 dolar geriledi. Doğalgaz piyasası son derinlik raporunda pandemi başladığı dönemden bu yana en yüksek kısa pozisyon miktarı taşıyor. Yaklaşan kış sezonu ve Rusya’nın gaz ihracatını tamamı ile kesme ihtimali ile dip yapmış olabilir.

Teknik olarak, yeni haftada 6.00-6.70 bandının kırılma yönü önemli iken 24 Ekim düşük seviyesi 4.75 ardından doğalgaz piyasası yukarı yönlü tepki verdi. Derinlik raporunda yüksek net kısa pozisyon miktarı ve yaklaşan kış sezonu ile artması muhtemel talep yükselişi destekleyebilir.

Destekler: 6.70-7.00-7.25

Dirençler: 6.00-5.60-5.30


Ücretsiz Deneme Hesabı