Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 10-10-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


13 Ekim 18:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --1.2 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC+ arz kesintisi ile petrol piyasasını savunuyor…

Geçtiğimiz haftaya 81.00 dolar/varil seviyesinde başlayan WTI ham petrol hafta ortasında OPEC+ ın üretimi kısacağı beklentisi ve 2 milyon varil kesinti kararından destek buldu. Bununla birlikte kartele üye ülkelerin bir kısmının üretim sorunları nedeniyle kendi kotalarına uyamadığı ve kesintilerin boyutunun 2 milyondan az olabileceği beklentisi var.

OPEC+ Ekim ayında günlük 100 bin varil üretim kesintisi kararı almıştı. Bu rakam Dünya petrol tüketiminin günlük 100 milyon varil olduğu düşünülürse %0.1’lik bir rakamı ifade ediyor. Pandemi etkileri geride kalınca kartel 2021 ortasından itibaren üretim artışı politikası izledi. Ancak, bazı OPEC+ üyeleri yıllarca süren yetersiz yatırım ve hatta siyasi istikrarsızlık nedeniyle, anlaşmada yapacaklarını söyledikleri kadar varil petrol pompalayamadı. Bloomberg tahminlerine göre petrol üretim miktarı ile hedeflenen arasındaki fark 3.5 milyon varil/gün olabilir. OPEC üretim kısıntısı ile fiyatları savunurken ABD yönetiminin bu gelişmeden memnun olmadığı biliniyor. ABD, stratejik rezervlerden petrol satışını artırabilir, ancak piyasa oyuncuları düşen rezervlere odaklanabileceğinden bu tür önlemler geri tepebilir.

Bu noktada petrol piyasasına yönelik temel tehdit, potansiyel küresel durgunluktur. Son ekonomik veriler, dünya ekonomisinin yavaşlamasına işaret ederek petrol talebi üzerinde baskı oluşturacak. Tüccarlar resesyon risklerine odaklanırsa, OPEC+ üretim kesintilerine rağmen petrol fiyatları düşecek.
Mevcut koşullarda Merkez Banklarının talep yok edici sıkı para politikaları sonrasında OPEC+ ham petrol piyasasını temellerine döndürme arzusu içinde görülüyor. Bunun içinde mevcut arz/talep dengesinin 2 milyon varil civarında fazla verdiği ortamda karşılık gelen kesinti kararını verdi. Buna rağmen 2021 ikinci yarısından bu yana bazı OPEC+ ülkelerinin alınan kararları uyum sağlamakta zorlandığını biliyoruz. Son iki senede talep ve fiyatlarda artış ile bütçelerini dengelemiş olan petrol ihraç eden ülkeler OPEC+ fiyatları tekrar 90-100 dolar aralığına çekmek istiyor olabilir. Acaba arzın kısılması ile bu hedef kolayca gerçekleşecek mi? Uzunca bir süredir ABD Doları’nın güçlü seyri ve küresel ekonomik yavaşlama ile gerileyen talep ne olacak?

Diğer tarafta Avrupa Birliği bir sonraki yaptırım paketinde Rus petrolüne tavan fiyat getirmeyi planlıyor. Rusya, tavan fiyat programına katılan ülkelere petrol tedarik etmeyeceğini daha önce belirtmişti. Bloomberg'e göre, Rusya üretimi günde 3 milyon varile kadar kesmeye hazır olabilir. Bu tür üretim kesintilerinin petrol piyasaları üzerinde büyük etkisi olacaktır.
Kısa dönem bakıldığında güçlü ABD Doları ile emtia piyasasında satış yönlü eğilim sürüyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan istihdam raporunda işsizlik oranının %3.5 seviyesine gerilemesi faiz artırım sürecinde FED’in elini kuvvetlendirdi. Vadeli piyasa fiyatlamalarında Kasım ayında 75 baz puanlık faiz artırımı pozitif veri ile yüzde 92 seviyesine yükseldi. Emtia piyasası genelindeki satış baskısından ham petrolde nasibini aldı. Buna rağmen ham petrolde Rusya kaynaklı arz yönlü sıkıntılar olma ihtimali düşüşü limitliyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre: 20 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -160206 kontrat düşüş ile 299679 kontrat olarak açıklandı. 11 hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Derinlik raporu Salı günü dahil işlemleri kapsıyor. Derinlik raporunun açıklandığı tarihten sonra ham petrol piyasasında alımlar yaşandı. Bir sonraki haftanın derinlik raporunda muhtemelen 3 haftanın düşük seviyesinden yukarı yönlü bir tepki ile uzun pozisyon artışı göreceğiz.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde alımlar ile yükseliş ile 92.50 dolar üzerinde kapanış yapan WTI ham petrol bu hafta  50 günlük üssel hareketli ortalama 88.50 dolar etrafında yükseliş eğilimini koruyabilir. 

Destekler: 90.00-88.50-85.00

Dirençler: 93.00-95.50-97.00

Doğlagaz Piyasası; 

Analitik verilere göre, 20 Eylül haftasının derinlik raporunda fon net kısa pozisyon miktarı 62 kontrat artış ile -121701 olarak gerçekleşti. Son beş haftalık dönemde -15675 kontrat kısa pozisyon artışı ile piyasa 52 haftanın yükseğinde kısa pozisyon taşıyor. Yeni haftada aşırı satım bölgesinden yukarı yönlü bir tepki yaşanabilir.

Haftalık doğalgaz depolama raporu yayınlanması ardından 7.18 dolar yüksek seviyesini gören yakın vade doğalgaz son işlem gününde tekrar satıcıların kontrolüne geçti. Raporun detayında doğalgaz stoklarında önceki haftaya kıyasla 129 kübik feet artış gerçekleşti. Analistlerin ortalama beklentisi haftalık stok artışının 113 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. İlginç bir şekilde, rapor doğal gaz piyasaları üzerinde baskı oluşturmadı ve doğal gaz fiyatları 7,20 dolar direnç seviyesine yaklaşan bir yükseliş hareketi gerçekleştirdi. Belirli dönemlerde piyasa üzerindeki etkisini önceden tahmin ettiğimiz veriler gerçekleşme ile tersine etki yaratabiliyor. Artan stok rakamları sonrası doğalgaz piyasası ham petrole olan empati ile arayı kapatmak istemiş olabilir.

Öte yanda orta vadede fiyatlar üzerinde etkili olacak gelişmelerde bir değişiklik olmadığını biliyoruz. Kuzey akım boru hatlarında korozyon nedeniyle patlamalar ve kalıcı tahrip ihtimali Avrupa için büyük olay; sızıntıların patlamalardan kaynaklandığı ve AB ile Rusya'nın doğalgaz konusunda uzlaşmaya varmasına rağmen boru hatlarının kışın çalışmayacak oluşu Avrupa doğalgaz fiyatları için yükseliş anlamına geliyor. Açıkçası, bu Avrupa doğal gaz fiyatları için yükseliş. Anlamına geliyor. Ancak, ABD doğalgaz piyasasında bu hikaye fazla etkili değil NYMEX doğalgaz ülke içi dinamiklere son dönemde daha fazla itibar ediyor.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftaya 6.80 dolar seviyesinde başlayan doğalgaz stoklar dışına yaşanan yükseliş dışında satıcılı bir seyir izledi. Yeni haftada 7.20 dolar üzerinde kapanışlar görmedikçe piyasa satış yönlü eğilimini koruyor.

Destekler: 6.30-5.90-5.45

Dirençler: 7.20-7.55-7.70


Ücretsiz Deneme Hesabı