Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 19-09-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


21 Eylül 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -2.4 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Makro görünüm ve talep yeterince fiyatlandı mı?

Dolar Endeksi geçtiğimiz hafta 110.260 yüksek seviyesini gördükten sonra kapanış 109.764 olarak gerçekleşti. ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları da %3.45 seviyesine yakın fiyatlama ile FED ’in 75 baz puanlık faiz artırımını fiyatlıyor. Yükselen faiz oranları aynı zamanda doları daha çekici bir para birimi haline getiriyor ve bu da yabancı alıcıların dolar cinsinden emtiaya olan talebini azaltabiliyor.

Geçtiğimiz hafta içinde 50 günlük üssel hareketli ortalaması 107.70’ten destek bularak enflasyon verisi sonrası yönünü tekrar yukarı çeviren DXY 110.00 üzerinde 115.00 seviyesine doğru yükselişini sürdürecek mi? Yoksa 110.50 Dolar Endeksinde yirmi yılın yüksek seviyesi olarak mı kalacak? Bu sorunun cevabı ham petrolünde içinde olduğu emtia piyasasında kritik öneme sahip.

ABD ekonomik verilerine gelince, Salı günü enflasyon rakamları açıklandı ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz'daki %8,5'ten Ağustos'ta %8,3'e hafif bir yavaşlama gösterirken, beklentilerin altında bir hızda yavaşlamış görünüyor. Bununla birlikte, enerji ve gıda fiyatları hariç ölçümü gösteren Çekirdek TÜFE, Ağustos ayında %0,6 artış gösterdi (%0,3 tahmininin iki katı) ve yıllık %6,3'e ulaştı. Rakamlar, ABD Merkez Bankası'nın bu hafta yapılacak olan Eylül ayı toplantısında yüksek faiz artışına kesin gözü ile bakılmasına sebep oldu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çarşamba günkü raporunda, 2022 için tahminlerini hafif aşağı yönlü revize etti. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Çin'de daha zayıf bir talep görünümü nedeniyle dördüncü çeyrekte petrol talebinde neredeyse sıfır büyüme olacağını tahmin ediyor. Ancak 2023 yılında toparlanma bekleniyor. Rusya ile ilgili olarak, petrol ihracatı Ağustos ayında günlük 7,6 milyon varil olarak görülüyor. Ukrayna savaşı öncesinde bu rakam 390 bin varil fazlaydı. Ülkede ihracat gelirleri 17,7 milyar dolar ile savaş öncesi seviyenin 1.2 milyar dolar altında kaldı. Bu arada, Rus petrol devi Rosneft Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna saldırısının ortasındaki olumsuz dış etkenlere rağmen, 2022'nin ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,1 net kar artışı sağladığını açıkladı. Son haftalarda Rusya’ya tavan fiyat uygulaması konuşulurken son rakamlara bakılırsa ülkenin ihracat gelirlerini azaltmak hiç de kolay olmayacak.

Bunun yanında ABD ham petrol stoklarında artış geçtiğimiz hafta 2.4 milyon varil ile devam etti. Sürüş sezonunun sona ermesi ve mevsimsel etkiler ile stoklarda geri çekilme olurken kısa vadede arz yönlü sıkıntıların fiyatı yukarı taşımakta zorlandığı görülüyor. 07 Eylül tarihinde 81.50 düşük seviyesini gören yakın vade ham petrol sonrasında yaşanan yükseliş ile 90.00 dolar sınırına yaklaştı. 2021 ve 2022 senesinde stratejik petrol (SPR) rezervlerinde satış yapan ABD’nin 80.00 dolar altında alış tarafında olması beklenirken ham petrol piyasası talep yönlü beklentiler ile yön bulmaya devam edecektir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre: 13 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 2767 kontrat artış ile 299571 kontrat olarak açıklandı. 10 hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Geçtiğimiz haftanın derinlik raporunda az olmakla birlikte artan uzun pozisyon ve açık pozisyon (OI) ile aşırı satım bölgesinden tepki alımları gözleniyor. Son 2 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon miktarı ile ham petrol piyasası halen aşırı satım bölgesinde geziniyor. 

Teknik olarak, Yeni haftada WTI ham petrol 84.00 dolar/varil üzerinde kapanışlar ile 88.00 dolar üzerinde 90.00 dolar direncini hedefleyebilir. Öte yanda Haziran ayı ortasından bu yana düşüş eğilimini koruyan piyasada 90.00 dolar/varil üzerine geçilmedikçe alım yönlü tepkiler limitli kalabilir. Piyasa işlemcileri yükselişleri satış fırsatı olarak görüyor. 

Destekler:84.00-82.70-81.50

Dirençler: 88.00-90.00-92.80

Analitik verilere göre, 13 Eylül haftasının derinlik raporunda fon net kısa pozisyon miktarı 5049 kontrat artış ile -111075 olarak gerçekleşti. Son iki raporda doğalgaz piyasasında kısa pozisyon miktarı toplamda 16 bin kontrat artış kaydetti. Son rapora göre doğalgaz piyasasında fonlar 2 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyor. 2022 yılı ilk çeyrekte taşınan rekor net kısa pozisyon miktarını düşününce satış için potansiyelin olduğunu söyleyebiliriz. 10 dolar üzeri piyasa için önemli bir sınır ve bu seviye geçilemedi ve kısa vadede piyasada aşağı yönlü düzeltme eğilimi sürüyor.

Derinlik raporuna göre emtia piyasasında belirgin net kısa pozisyon taşınan ürünlerden biri olan doğalgaz FED sonrası kısa pozisyon kapama eğilimine girebilir. Açıkçası FED’in beklenen 75 baz puanlık faiz artışı ve beklentiyi al gerçekleşmeyi sat fiyatlaması ile FED sonrası artan kısa pozisyon kapama faaliyeti ile alıcıların kontrolü yüksek ihtimal olarak görülüyor.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftayı 7.70 dolar sınırında düşüş ile kapatan yakın vade doğalgaz bu seviye altında satıcıların kontrolünde kalabilir. 7.70 dolar altında 200 günlük üssel hareketli ortalama 6.80 önemli destek olarak görülüyor. FED sonrası olası bir yükseliş denemesinde 8.50 direncinin geçilmesi gerekiyor. 

Destekler: 7.50-6.80-6.00

Dirençler: 8.30-8.50-9.00


Ücretsiz Deneme Hesabı