Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 12-09-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


14 Eylül 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -8.8 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Makro görünüm ve talep yeterince fiyatlandı mı?

Makroekonomik görünümde güçlü ABD Doları deniz aşırı ülkelerden ham petrol ithalatının cazibesini düşürürken Çin başta olmak üzere gelişen ülke ekonomilerinin ithalat rakamları geriliyor. Çin ticaret rakamları yayınlandı ve ihracat büyümesinde keskin bir yavaşlama ile ihracat Ağustos ayında yıllık %7,1 olarak (Temmuz ayı %18) gerçekleşti. Çin'in ham petrol ithalatı, 2021'in aynı dönemine kıyasla yılın başından bu yana %4,7 düştü ve rafine ürün ithalatı ise %15,9 azaldı. Buna, çok katı politikalarla yeni bir COVID-19 vakası dalgasını durdurmak için birkaç yüz milyon Çinliyi etkileyen yeni sağlık kısıtlamaları dalgası da eklendi.

Küresel ekonomik yavaşlama ve mevsimsel olarak sürüş sezonunun sona ermesi ile ABD haftalık stokları artarken ülkenin ham petrol ihracatı geriledi. Kısaca talep tarafındaki geri çekilme ham petrol piyasası için negatif olmayı sürdürüyor. Çarşamba günü, Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ham petrol stokundaki haftalık değişimi yayınladı. 4 Eylül'de sona eren haftada, analistler çok hafif bir düşüş beklerken, petrol stok seviyeleri 3.645 milyon varilin üzerine çıktı. Perşembe günü açıklanan resmi stok rakamlarına göre ise ham petrol stoklarında 8 milyon varil artış gerçekleşti.

Arz tarafındaki gelişmelerde Pazartesi günü, Suudi liderliğindeki OPEC+ üyeleri fiyatları desteklemek için Ekim ayından itibaren günlük 100.000 varillik küçük bir üretim kesintisi yapmayı kabul etti. Bu kararın anahtarı da ekonomik yaptırımların kaldırılması durumunda İran'ın piyasaya olası dönüşüdür. Nitekim Başkan Joe Biden, İsrail Başbakanı Yair Lapid'e bir hafta önce yaptığı görüşmede kısa vadede bir İran nükleer anlaşmasının söz konusu olmadığını söylese de, İran piyasaya günde 1 milyon varil ekleyebilir.

Ham petrol piyasası son haftalarda daha ziyade talep tarafındaki gelişmelere odaklandı. Bu noktada, Rus enerji arzını kaybetme riskinin fiyatları desteklemek için artık yeterli olmadığı görülüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, petrol ve gazı ekonomik bir silah olarak kullanıyor, ancak piyasa, arz üzerindeki etkisinden endişe etmek yerine, dikkatini yüksek enerji fiyatlarında zayıflayan talep üzerindeki etkisine çevirdi. Ayrıca Çarşamba günü, Rusya devlet başkanı, G7 grubu ve Avrupa Birliği'nin bu yönde değişen projeler hazırladığı için Rusya'nın artık Moskova'nın ihraç ettiği hidrokarbon fiyatlarını sınırlayacak ülkelere petrol veya gaz teslim etmeyeceği konusunda uyardı. Rusya Enerji Bakanı Nikolai Shulginov Salı günü Doğu Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada, 'Rusya, Asya'ya daha fazla petrol göndererek Rus petrolüne uygulanan fiyat sınırlamalarına yanıt verecek' dedi. Rusya ve ortakları, petrol ticaretini kolaylaştırmak için kendi sigorta şirketlerini kurmayı düşünüyor” dedi. “Kuzey Akım 1 gaz boru hattının yeniden başlatılması konusunda hiçbir şeye karar verilmedi.” Nikolai Shulginov tarafından dile getirilen bu yorumlar, G7 grubunun üyelerinin geçen Cuma günü Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı finanse etme kabiliyetini kırmak amacıyla Rus petrolüne bir fiyat sınırı koymayı kabul etmesinden birkaç gün sonra geldi.

Önümüzdeki haftalarda enerji piyasası makroekonomik görünüm ve talepte düşüşün devam edip etmeyeceği konusunu irdeleyecek. Arz/talep dengesinde bozulma yeteri kadar fiyatlandı mı daha kötüsünü mü beklemek gerekiyor? Derinlik raporuna göre aşırı satım bölgesinde pozisyonlanma ile kısa vadede tepki alımları görebilriz. Ancak önemli olan yatırımcının daha pozitif bakış açısı ile yeni uzun pozisyon açma isteği olarak görülüyor. 

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre: 06 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -15625 kontrat düşüş ile 296804 kontrat olarak açıklandı. Dokuz hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Buna rağmen iki hafta öncesine kıyasla bir miktar uzun pozisyon artışı gerçekleşti. İki hafta öncesinde IEA’nın 2022 yılının geri kalanında petrol-doğalgaz ikamesi ile günlük talep artış beklentisi ham petrol fiyatlarını 95.00 dolar yüksek seviyesine taşımıştı. Ancak Çin ekonomisi ve Dünya genelinde ekonomik yavaşlama yanında güçlü ABD Doları etkisi ile deniz aşırı ülkelerden ithalatın düşüşe geçmesi fiyatları aşağı çekti. Nihayetinde son üç haftada ham petrol piyasası yükselişler satış fırsatı olarak görüldü. Son derinlik raporuna göre 52 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile ham petrol kısa vadede aşırı satım bölgesinde bulunuyor.

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta 81.50 dolar seviyesinden destek bulan yakın vade ham petrol 86.00 dolar/varil üzerinde kapanışlar ile 89.00 direnç seviyesini test etmek isteyebilir.

Destekler: 85.70-84.00-81.50

Dirençler: 89.00-91.50-94.00

Analitik verilere göre, 06 Eylül haftasının derinlik raporunda fon kısa pozisyon miktarı 13444 kontrat artış ile -106026 olarak gerçekleşti. Son rapora göre doğalgaz piyasasında fonlar 6 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyor. Son dört haftada ham petrol ve benzin talep yönü endişeler ile aşağı yönlü seyir izlerken doğalgaz piyasasında farklı bir fiyatlama vardı. Bu süreçte fonların genel enerji piyasası grubu fiyatlamasını dikkate alarak satış yönlü pozisyon artışına gittiği anlaşılıyor. Öte yanda doğalgaz için durum farklı ve arz yönlü endişelerin arka planda yerini koruyor oluşu ile geri çekilmeler limitli kalabilir.

Doğalgaz haftalık stok rakamları önceki haftaya göre 54 kübik feet artış gösterdi. Haftanın son iki işlem gününde doğal gaz piyasaları, raporun tarafsız olması ve güçlü geri çekilmenin ardından doğal gazın aşırı satılması nedeniyle toparlanmaya çalışıyor.

Avrupa'da doğal gaz piyasaları, güçlü geri çekilmenin ardından istikrar kazanmaya çalışıyor. Avrupa ülkeleri, küresel doğal gaz piyasalarını tamamen istikrarsızlaştırabilecek Rus gazının potansiyel tavan fiyatı konusunda fikir birliğine varamadı. ABD'de ise havaların soğuması nedeniyle doğal gaz tüketiminin ılımlı olması bekleniyor. Doğalgaz piyasasında işlem yapanlar yeni katalizörler beklerken önümüzdeki hafta 8.00 dolar seviyesine sıkışan piyasanın bir karara varması beklenebilir.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftaya 9.19 dolar seviyesinde başlayan doğalgaz piyasasında kapanış 7.99 olarak gerçekleşti. Bir süre direndikten sonra doğalgaz piyasası da satıcıların kontrolündeydi. Yeni haftada fiyatlar 100 günlük üssel hareketli ortalama 7.70 dolar üzerinde tutunabilir ise 8.30 üzerinde yükseliş denemeleri olabilir. Aşağıda 7.70 dolar altında 6.75 hedef olabilir. 

Destekler: 7.70-7.00-6.75

Dirençler: 8.30-9.00-9.30


Ücretsiz Deneme Hesabı