Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 05-09-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


08 Eylül 18:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --3.3 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC+ toplantısı ve talep ham petrol piyasasına yön verecek...

Ağustos ayının ikinci yarısında ABD ve Dünya genelinde artan faiz oranları, zayıf küresel büyüme ve Çin’in yeni covid-19 kısıtlamaları nedeniyle ham petrol piyasası satıcıların kontrolündeydi. Haftanın son işlem gününde bu hafta Salı günü yapılacak OPEC+ toplantısı öncesinde piyasada bir miktar pozisyon değişikliği yaşandı. Suudi Arabistan’dan gelen açıklamalara bakılırsa ham petrol piyasasında sıkı arz koşulları sürüyor. Son OPEC+ raporunda yapılan güncelleme ile günlük talebin arzın 400 bin varil gerisinde kalması 2023 yılında ise günlük 300 bin varillik açık bekleniyor. OPEC+ talepteki geri çekilmenin rahatsız edici seviyede olmayacağı görüşünü taşıyor. 05 Eylül toplantısında son OPEC+ raporundan farklı bir açıklama beklenmese de nihai aylık üretim artış kararı fiyatlar üzerinde etkili olabilir.

Arz/talep dengesi ile yön bulan ham petrol piyasasının son haftalarda talep odaklı fiyatlama yaptığını biliyoruz. Bu nedenle ABD ekonomisi ve benzin başta olmak üzere rafineri ürün talebi yakından takip ediliyor. Amerika’da seyahat sezonu anma günü ile başlayıp işçi bayramı ile sona erer. 05 Eylül Pazartesi günü ABD piyasaları işçi bayramını kutlarken seyahat sezonunda sona gelinmiş oluyor. Geçtiğimiz haftanın EIA raporunda ülkede benzin stokları 214.475 milyon varil ile 2021 Kasım ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Geçtiğimiz 15 sene içinde benzin stoklarındaki değişime bakınca Şubat ayında zirveye ulaştığı Mayıs ayı ile stokların geri çekilmeye başladığı görülmüş. Benzin stoklarındaki çekilme yaz aylarının kalıntısı olarak Ekim ayı sonlarına kadar devam etmiş. Kuşkusuz 2020 pandemi sürecini ayrıştırmak gerekiyor. 2020 yılında ekonomilerin kapalı olması nedeni ile hızla geri çekilen talep 2021 senesinde yerini iyileşmeye bıraktı. 2021 yılında bir önceki senenin öcünü alırcasına Haziran-Ağustos döneminde ABD’de benzin talebi pandemi öncesi seviyelerini yakaladı. 2022 yılında da benzer şekilde talep artışı ve galon başına 5 dolar üzerine yükselen benzin fiyatları söz konusuydu. Ancak pandemi öncesi dönemler ve 2021 senesi ile kıyaslandığında 2022 sürüş sezonunda 14 haftanın 6’sında günlük benzin talebi 9 milyon varil üzerine çıktı. 2021 senesinde 15 haftanın 14’ünde günde 9 milyon üzerinde benzin talebi vardı. Kısaca yükselen fiyatlar talepte bir miktar geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Talepte düşüş fiyatlarda bir miktar geri çekilmeyi beraberinde getirirken tüketicinin ileriye dönük talep artışında temkinli olduğu görülüyor. Bu durumun biraz daha belirgin hale gelmesi yılın geri kalanında FED politikalarına tüketici davranışı etkisi olarak yansıyabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre: 30 Ağustos haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -14375 kontrat düşüş ile 312429 kontrat olarak açıklandı. Sekiz hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Buna rağmen iki hafta öncesine kıyasla bir miktar uzun pozisyon artışı gerçekleşti. İki hafta öncesinde IEA’nın 2022 yılının geri kalanında petrol-doğalgaz ikamesi ile günlük talep artış beklentisi ham petrol fiyatlarını 95.00 dolar yüksek seviyesine taşımıştı. Ancak Çin ekonomisi ve Dünya genelinde ekonomik yavaşlama yanında güçlü ABD Doları etkisi ile deniz aşırı ülkelerden ithalatın düşüşe geçmesi fiyatları aşağı çekti. Nihayetinde son üç haftada ham petrol piyasası yükselişler satış fırsatı olarak görüldü.

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta 86.00 dolar/varil sınırına gerileyen yakın vade ham petrol 90.00 dolar üzerinde kapanışlar ile güç toplamadığı sürece aşağı yönlü eğilim sürüyor.

Destekler: 85.70-82.75-81.30

Dirençler: 90.00-92.50-94.25

Analitik verilere göre, 30 Ağustos haftasının derinlik raporunda fon kısa pozisyon miktarı 1452 kontrat düşüş ile -92682 olarak gerçekleşti. Son rapora göre doğalgaz piyasasında fonlar 26 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyor. Son üç haftada ham petrol ve benzin talep yönü endişeler ile aşağı yönlü seyir izlerken doğalgaz piyasasında farklı bir fiyatlama vardı. Bu süreçte fonların genel enerji piyasası grubu fiyatlamasını dikkate alarak satış yönlü pozisyon artışına gittiği anlaşılıyor. Öte yanda doğalgaz için durum farklı ve arz yönlü endişelerin arka planda yerini koruyor oluşu ile geri çekilmeler limitli kalabilir.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftaya 9.67 dolar seviyesinde başlayan doğalgaz piyasasında kapanış 8.78 olarak gerçekleşti. Bir süre direndikten sonra doğalgaz piyasası da satıcıların kontrolündeydi. Ancak doğalgaz piyasasında arz yönlü endişelerin fazla olduğu ortamda enerji grubu içinde tarafsız bir görünüm var.

Destekler: 8.45-7.70-7.15

Dirençler: 9.40-9.75-10.00


Ücretsiz Deneme Hesabı