Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 15-08-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


17 Ağustos 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -5.5 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Kararsız seyir devam edebilir...

Ham petrol piyasasında, potansiyel bir durgunlukta ana tema olan potansiyel talep yıkımı geçtiğimiz hafta Perşembe günü açıklanan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2022 tahmini ile bir süreliğine yatıştı. WTI ve Brent, artan gaz fiyatlarının bazı tüketicileri petrole geçmesine neden olacağı ve yılın geri kalanında talebin artacağı öngörüsü ile değer kazandı. IEA, 2022 yılı için günlük ham petrol talebini 380 bin varil yükseltti. Ajans, 'doğal gaz ve elektrik fiyatları yeni rekorlara yükseldi ve bazı ülkelerde gazdan petrole geçişi teşvik etti' dedi. IEA, “Ezici bir çoğunlukla Orta Doğu ve Avrupa'da yoğunlaşan bu olağanüstü kazanımlar, diğer sektörlerdeki göreceli zayıflığı maskeliyor” diye uyardı.

Büyük Merkez Bankaları enflasyonu düşürmeye çalışmak için faiz oranlarını yükselttikçe küresel bir durgunluk ortaya çıkabilir, ancak IEA'nın belirttiği gibi, Rusya'nın petrolüne yönelik yaptırımlar ve on yıllardır uygulanan yaptırımların yol açtığı arz dalgalanmalarıyla sarsılan enerji piyasasında da bir tuhaflık var. IEA Perşembe günü yaptığı açıklamada, bunaltıcı yaz sıcaklıkları ve yükselen gaz fiyatlarının elektrik üretiminde petrol kullanımını ve talebi artırarak durgunluk korkularıyla kuşatılmış ekonomilerdeki zayıflığı maskelediğini söyledi. Bu haber Rusya kaynaklı arz kesintilerine ilişkin endişeleri dengeledi ve kısa vadeli bir ralliyi tetikledi.

Öte yanda IEA raporu ardından yaşanan alımların haftanın son işlem gününde devam etmeyişi talep yönlü endişelerin devam ettiğini gösteriyor. Yeni haftada ABD Doları ve küresel risk alma eğiliminin takip edileceğini ancak kendi temellerinden destek alana dek yükselişlerin limitli kalacağını söyleyebilirim. Yeni haftada geçtiğimiz haftaya benzer şekilde kararsız seyir devam edebilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre: 09 Ağustos haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -31102 kontrat düşüş ile 303536 kontrat olarak açıklandı. Altı hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Son dört haftada piyasada fonların yaptığı satış miktarı -48489 kontrat iken ham petrol piyasası 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşıyor. Bu haftaki raporda beklentimize uygun olarak ham petrol piyasasında fon satışları önceki haftaya kıyasla artış gösterdi. IEA’nın 2022 yılının geri kalanında petrol-doğalgaz ikamesi ile günlük talep artış beklentisi hafta ortasından itibaren alıcıları cesaretlendirdi ve 95.00 dolar yüksek seviyesi görüldü. Ancak geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasa tekrar satıcıların kontrolündeydi. Kısaca aşırı satım bölgesinde fon net uzun pozisyonlanmasına rağmen talep yönlü baskılar ile yükseliş denemeleri limitli kalabilir.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftaya 88.46 dolar seviyesinde başlayan yakın vade ham petrol haftanın geri kalanında yükseliş eğilimindeydi. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) 11 Ağustos Perşembe günü 95.00 dolar yüksek seviyesi görüldü. IEA 2022 için petrol talep büyüme tahminini petrol-doğalgaz ikamesi gerekçesi ile yukarı yönde güncelledi. Ayrıca alternatif piyasalarda hisse senedi piyasalarında yükseliş ve Dolar Endeksinde geri çekilme alıcıları cesaretlendirdi. Ham petrol piyasasında Haziran ayında başlayan geri çekilme sürecinin yerini yükselişe bıraktığını söylemek için erken olabilir. Geçtiğimiz haftanın son işlem günündeki satış baskısı da bunu ifade ediyor. Yeni haftada 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 95.50 dolar üzerinde kapanışlar görmediğimiz sürece satış yönlü eğilim sürebilir.

Destekler: 91.25-90.50-87.75

Dirençler: 95.50-97.20-98.65

Analitik verilere göre, 09 Ağustos haftasının derinlik raporunda fon kısa pozisyon miktarı 923 kontrat düşüş ile -86950 olarak gerçekleşti. Son rapora göre doğalgaz piyasasında fonlar 38 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyor. ABD’de mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklığı, Avrupa’da yaklaşan kış öncesi alımlar ve Kuzey akım boru hattı kesintisi ile kısa vadede yaşanan arz sıkıntısı doğalgaz fiyatlarını Temmuz ayı düşük seviyelerinden 3.60 dolar yukarı taşıdı. Ancak yaz bitişi ve kış öncesi doğalgaz talebinin göreceli yavaşladığı dönemde ABD tekno kuyulardaki üretimin bir yıl önceki seviyelerine kıyasla %55 artması ve son IEA raporu ile doğalgaz piyasası yükselişin devamı için zorlanabilir. IEA yükselen fiyatlar ve tedarik sorunu ile özellikle Avrupa’da elektrik üretimde doğalgaz yerine petrolün kullanılacağı öngörüsü yapıyor. Derinlik raporuna göre yapılan teknik değerlendirme ile Eylül vade doğalgaz geçtiğimiz hafta 1.37 dolar yükseliş yaparken bir sonraki raporda artan kısa pozisyon kapama faaliyeti bu taraftaki potansiyelin büyük bölümü kullanılmış olabilir. Fon kısa pozisyon miktarının Mayıs ayı düşük seviyesine gerileme olasılığı ve doğalgaz piyasasının son üç ayda 9.00 dolar seviyesi birden fazla denenip geçemediği düşünülürse fiyatlarda yükselişin devamı zor görülüyor.

Teknik olarak, geçtiğimiz hafta 7.50 dolar üzerinde kalan ve 11 Ağustos Perşembe günü 9.00 dolar sınırına yaklaşan Eylül vade doğalgaz için yeni haftada 8.00 dolar önemli destek olarak görülüyor. Piyasa bu kez de Mayıs ayı başından bu yana defalarda denediği 9.00 dolar üzerinde kalamaz ise bir süreliğine satıcıların kontrolüne geçebilir.

Destekler: 8.50-8.00-7.50

Dirençler: 9.00-9.75-10.00


Ücretsiz Deneme Hesabı