Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 01-08-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


03 Ağustos 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --4.5 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol OPEC+ toplantısını bekliyor…

Temmuz ayı genelinde resesyon ve talepte düşüş beklentisi ile geri çekilen ham petrol piyasası geçtiğimiz haftayı farklı yorumladı. Son iki çeyrekte GSYIH verisinde negatif gerçekleşme ile ABD ekonomisi teknik olarak durgunluğa girmiş görünüyor. Ancak bu durum FED ve 75 baz puanlık faiz artırımı ardından banka ileriye dönük süreçte daha ılımlı faiz artırımları ile ekonomik büyümeyi dikkate alacak öngörüsünü beraberinde getirdi. Kısa vadede önemli olan bir başka gelişme, EIA raporuna göre haftalık ham petrol stoklarında 4,5 milyon varil düşüş olduğu gerçeğiydi. EIA ayrıca, ABD benzin stoklarının haftada 3,3 milyon varil düştüğünü de açıkladı. Dizel ve ısıtma yağı içeren damıtık stokları ise 784.000 varil düştü.

Bu hafta yapılacak olan OPEC+ toplantısına ilişkin beklentilerinde satın alınmaya başladığı anlaşılıyor. OPEC+, ABD'nin daha fazla arz için yaptığı çağrılara rağmen, gelecek hafta bir araya geldiklerinde Eylül ayı için petrol üretimini değiştirmeden tutmayı değerlendirecek. ABD ham petrol stoklarındaki son zamanlardaki büyük düşüş ve OPEC ve müttefiklerinin ABD Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiği ayın başlarında talep ettiği üretim artışı konusunda anlaşmayacağı algısı hafta boyunca fiyatları destekledi. Kaynakların Reuters’e verdiği demece göre OPEC ve müttefikleri, ABD'den daha fazla arz için yapılan çağrılara rağmen, gelecek hafta bir araya geldiklerinde Eylül ayı için petrol üretimini sabit tutmayı düşünecek, ancak mütevazı bir üretim artışının da tartışılması muhtemel görülüyor. OPEC+'ın üretimi sabit tutma kararı, bu ayın başlarında Suudi Arabistan'a giden ve ülkenin üretimi artırmayı kabul ettiği fikrinden uzaklaşan Başkan Biden'ı hayal kırıklığına uğratacaktır.

Dolar Endeksinde (DXY) 105.90 seviyesine doğru geri çekilmenin de emtia piyasası geneli ve ham petrol için pozitif olduğunu söyleyebilirim. Bir süre daha Dolar Endeksinin ılımlı bir geri çekilme sürecinde fiyatlanması deniz aşırı ülkelerden ham petrol talebi için pozitif olur.

ABD'de resesyona ilişkin endişelere rağmen haftalık ham petrol stoklarında düşüş OPEC+ toplantısına ilişkin beklentiler ve FED sonrası küresel risk iştahı ile ham petrol piyasası için pozitif bir haftaydı. Öte yanda, hisse senetlerinden farklı olarak petrol fiyatları, finansal koşullara kıyasla ekonomik koşullara çok daha fazla tepki verme eğilimindedir. Talep yönlü endişeler arka plandaki yerini koruyor ve benim yorumuma göre ne zaman aşırıya kaça bir yükseliş olsa haber akışı bunu işlemcilere hatırlatacak. Çünkü mevcut koşullarda en küresel ekonomi için en son istenen ham petrol fiyatlarında yeniden kontrolsüz bir yükseliş dönemi diyebilirim.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre: 26 Temmuz haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -9207 kontrat düşüş ile 342818 kontrat olarak açıklandı. Dört hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Son dört haftada piyasada fonların yaptığı satış miktarı -19772 kontrat iken ham petrol piyasası 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşıyor. Derinlik raporunun açıklandığı 26 Temmuz tarihinden sonra ABD ham petrol stoklarında 4.5 milyon varillik beklenmedik düşüş ve FED sonrası hisse senedi piyasasına gelen alımlar enerji ürün grubunda da alımları gündeme getirdi. Dolayısı ile 26 Temmuz tarihinden sonra yaşanan alımlar ile bir sonraki raporda fon net uzun pozisyon miktarında yükseliş görebiliriz. Geçtiğimiz hafta teknik olarak son haftaların düşüğünde pozisyonlanma ile aşırı satım bölgesinden tepki alımları geleceği görüşümüz belirtmiştik. Bu görüşümüze paralel olarak geçtiğimiz hafta ikinci yarısında gelen alım dalgasının bu hafta da devam edebileceğini düşünüyorum. Öte yanda arka planda resesyon endişesi çalışıyor ve muhtemelen Mart 2022 yüksek seviyeleri ham petrol piyasası için zirve olarak kalmaya devam ederken tepki alımlarının tekrar zirveye hareket yeteneğinde olmadığını ve kalıcı olmayacağını söyleyebilirim.

Teknik olarak, 25 Temmuz tarihinde 93.00 dolar düşük seviyesini gören Eylül vade doğalgaz haftanın geri kalanında yönünü yukarı çevirdi. Buna rağmen kapanışın psikolojik 100.00 dolar sınırı altında 98.62 olarak gerçekleştiği görüldü. Yeni haftanın ilk işlem günlerinde 97.00 dolar üzerinde kalınabilir ise tekrar 100.00 dolar denemesi gelebilir. Hisse senedi piyasalarında geçtiğimiz haftaya benzer şekilde göreceli pozitif fiyatlamalar ham petrol piyasasına da pozitif yansıyabilir. Kısaca yeni haftada ham petrol piyasasının küresel risk alma eğilimine iştirak edeceğini tahmin ediyorum.

Destekler: 93.00-90.45-87.85

Dirençler: 100.00-102.50-104.75

Analitik verilere göre, 26 Temmuz haftasının derinlik raporunda fon kısa pozisyon miktarı 3950 kontrat düşüş ile -83252 kontrata geriledi. Son iki haftada kısa pozisyon kapama faaliyeti ile düşen net kısa pozisyon miktarı ile fonlar 43 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyorlar. Rusya’ya uygulanan ambargo Avrupa’nın doğalgaz arzına ilişkin endişeler ve düşük seviyelerdeki doğalgaz stoklarına rağmen düzeltme kaçınılmaz olunca fonlar gerekeni yaptı ve fiyatlar geriledi. Öte yanda bir noktadan sonra piyasanın temellere dönüşü kaçınılmaz oldu. Doğalgaz piyasasının ham petrole kıyasla değer ifade ettiği ortamda 26 Temmuz tarihinde doğalgaz fiyatları 9.75 dolar yüksek seviyesini gördü. Ancak 10.00 dolar sınırındaki fiyatları doğalgaz piyasası taşımakta zorlanıyor. Sonraki günlerde piyasa satıcılıydı ve kapanış 8.22 dolar olarak gerçekleşti. Avrupa’nın doğalgaz tedariki sorun olmaya devam ederken Rusya’dan alımların ek vergiye tabi olacağı söylemi ile bölge için doğalgaz maliyetinde artış enflasyonist eğilimi destekliyor. Kısaca yükselen fiyatlar mevcut koşullarda istenen bir durum değil ve mümkün olduğunca törpülenmeye çalışılıyor. Bu anlamda bir süre daha 7.70-9.75 bandının kırılma yönünü takip etmek anlamlı olacaktır.

Teknik olarak, 25 Temmuz ile başlayan haftada 9.75 dolar yüksek seviyesini gören yakın vade doğalgaz fiyatları sonrasında yaşanan satışlar ile geçtiğimiz haftayı 8.22 dolar seviyesinde kapattı. Yeni haftada 7.70 dolar üzerinde piyasada yükseliş denemeleri sürebilir. Ancak bu seviye altında doğalgaz piyasası daha zayıf bir görünüm ile 7.35 dolar altında tekrar 6.90 desteğine doğru geri çekilebilir.

Destekler: 7.70-7.35-6.90

Dirençler: 8.80-9.40-9.75


Ücretsiz Deneme Hesabı