Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 18-07-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


20  Temmız  17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -3.3 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Enflasyon ve talep yönlü endişe dengeleri değiştirdi…

Haziran ayında Eylül vadeli ham petrol fiyatları 118.00 dolar/varil seviyesine ulaşmış iken piyasa ham petrol arzında günlük 2 milyon varil açık olduğunu fiyatlıyordu. Ham petrol piyasasında fiyatlarda yükselişin ardında yatanları sıralayacak olursak;

1-) Yönetsel olarak fosil yakıt üretiminin önüne konan engeller,
2-) Pandemi sonrası ekonomik kapalılık döneminde maliyet altında fiyatlamanın üretim negatşf etkisi,
3-) OPEC+ ın üretim kısıtlama politikası ile arzın ekonomilerin açılması ile talebi karşılamakta yetersiz kalışı,
4-) Rusya Ukrayna savaşı sonrası Rus petrolüne yapılan kısıtlamalar iken son dönemde Çin ve Hindistan’ın Rusya’dan artan ithalatı ile yaptırımların çalışmadığı görülüyor.

Dünya çapında enflasyonun ekonomileri tehdit ettiği ortamda liderlerin yönetsel yeşil enerji stratejilerinden tekrar fosil yakıtları tolere ettikleri anlaşılıyor. Güncel verilere göre ABD’de ham petrol üretimi geçtiğimiz yılların zirve seviyesinden günlük 1 milyon varil geride olmakla birlikte pandemiden bu yana üretim artışı günlük 2 milyon varil seviyesine ulaştı. Mevcut ortamda yüksek karılık ve rekor rafineri marjları ile piyasaya daha fazla petrol arzı yapılıyor. Diğer tarafta OPEC ve OPEC dışı üretici ülkeler mümkün olduğunca daha fazla üretim politikasına yöneldi. Karteli geçmiş düşük üretim politikasından vazgeçiren yüksek pompa fiyatları ile talep daralması ve küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı durgunluk endişesiydi.

ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan API ve EIA stok değişim rakamları Haziran ayı başından bu yana stoklarda artış ile satış yönlü eğilimi destekler nitelikte. Amerika’da Haziran ayında galonu 5 dolar olan kurşunsuz benzin fiyatı geçtiğimiz ay 40 sent gerilemiş. Kuzey Amerika’da seyahat sezonu ortasında olunmasına rağmen Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) istatistiklerine göre rafineri ürün talebi Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerilerken benzin ve rafineri ürün stokları 10 ve 14 haftanın yüksek seviyelerinde okunuyor. Satış yönlü görünümü destekleyen bir başka faktör ise ABD’de rafineri kapasite kullanım oranının 2019 yüksek seviyesine ulaşmasıydı.

Bir tarafta arz yönlü sıkışıklığın geride kalışı diğer tarafta talepte düşüş beklentisi ham petrol piyasasında temel görünüm Temmuz ayı ilk yarısında yaşanan geri çekilmeyi açıklıyor. Bu noktada arz yönünde sıkışıklığı tekrar gündeme getirecek önemli bir gelişme olmadığı ve küresel ekonomik görünümün iyiye gideceği inanışı yerleşmediği sürece büyük oyuncular alış tarafında olmayacaktır. Arz yönlü sıkışıklıklar Ortadoğu kaynaklı olabilir veya Ağustos ayı ile başlaması muhtemel kasırgalar tehdit olabilir. Rusya kaynaklı arz düşüşü konusuna gelince Çin ve Hindistan’ın ülkeden yaptığı ithalat rakamlarındaki artışa bakınca Rusya ham petrol piyasasında varlığını sürdürüyor.

Bir başka önemli konu ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan’a geçtiğimiz hafta yaptığı ziyaret ve ham petrol arzında artış yönündeki beklentiler;

2020 yılının ilk yarısında Rusya ile yaşanan fiyat savaşı sırasında Suudi Arabistan günde 12 milyon varil üretim yaptı ancak bu üretim seviyeleri sürdürülebilir değildi. Mevcut OPEC+ anlaşmasına göre Suudi Arabistan üretiminin önümüzdeki ay günlük 11 milyon varile ulaşması hedefleniyor.

Bununla birlikte, başarılı müzakereler için zamanlamanın uygun olduğu konusu tartışılır. Petrol fiyatları, durgunluk korkuları nedeniyle son zamanlardaki yüksek seviyelerinden kabaca %25 geri çekildi. Bu noktada artan petrol üretimi piyasaya daha da zarar verecek. Bir petrol üreticisi olarak bu, Suudi Arabistan tarafından istenen bir durum olarak görülmüyor. Daha ilginç olanı son dönemde değişen dengeler ile fiyatlama, mevcut koşullarda Rus petrolü piyasada bol miktarda bulunan en ucuz petrol, Rusya'dan Hindistan'a yapılan petrol ithalatı Haziran'da Mayıs'a göre %15,5 arttı. Aynı zamanda, Suudi Arabistan'ın Hindistan'a ihracatı yüzde 13,5 azaldı. Suudi Arabistan ve diğer üreticiler Rusya'nın ucuz petrolüne karşı rekabette zorlanıyor. Rus petrolüne yönelik herhangi bir tavan fiyat (Rusya'nın yeni şartlarla petrol tedarik etmeye devam ettiğini varsayarsak) Suudi Arabistan'ın petrol piyasalarındaki konumuna daha da zarar verecektir, Suudiler bütün bu olumsuzluklara rağmen ABD'ye ham petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarma sözü verdi. Kısaca arz tarafındaki gelişmeler ile ham petrol piyasası şimdilik kıskaca alınmış görünüyor. 

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre: 12 Temmuz haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -7976 kontrat düşüş ile 354614 kontrat olarak açıklandı. İki hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Son dört haftada piyasada fonların yaptığı satış miktarı -29075 kontrat iken 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon miktarı ile arada yaşanacak alış yönlü tepkiler yadırganmamalı. Bir önceki raporumuzda 30 Haziran OPEC toplantısı ve Rusya’nın Çin ve Hindistan’a iskontolu ham petrol satışının devam etmesi gibi birden fazla gelişme bir araya geldiğinde fiyatların bir süre daha yatay veya aşağı yönlü seyir içinde olacağını düşündüğümüzü belirtmiştik. Son iki haftada küresel ekonomik yavaşlama ve talepte geri çekilme ile satış yönlü eğilimin arada yaşanan alımlara karşı devam edeceğini düşünüyorum. Bu noktada kısa dönem arz yönlü sıkıntılar alış yönlü faaliyeti destekleyebilir ama kalıcı olacağı yönünde kuşkuluyum. İbrenin talebe henüz döndüğü ortamda küresel ekonomiye ilişkin endişeler geride kalmadıkça Mart ayı yüksek seviyeleri 2022 yılı için zirve olarak kalabilir.

Teknik olarak, 14 Temmuz tarihinde 90.56 dolar düşük seviyesini gören yakın vade ham petrol sonrasında yaşanan alımlar ile haftayı 97.59 dolar seviyesinde kapattı. Derinlik raporunda aşırı satım bölgesinde pozisyonlanma ile yeni haftada kabaca 100.00 dolar denemesi gelebilir. Ancak temel görünüm kısa vadede 100 dolar üzerinde kalıcılık sağlamanın zor olduğunu işaret ediyor. Mevcut koşullarda ham petrol fiyatları 100.00 dolar altında geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi olan 90.50 dolar civarını tekrar test etmek isteyebilir.

Destekler: 94.50-90.50-97.00

Dirençler: 100.70-103.00-105.00

Analitik verilere göre, 12 Temmuz haftasının derinlik raporunda fon kısa pozisyon miktarı -2142 kontrat yükseldi ve piyasada net kısa pozisyon miktarı -94917 kontrata yükseldi. Son dört haftada vadeli ve opsiyon piyasasında fon kısa pozisyon miktarında toplamda -8805 kontrat artış gerçekleşti. Bir önceki raporumuzda Rusya’ya uygulanan ambargo Avrupa’nın doğalgaz arzına ilişkin endişeler ve düşük seviyelerdeki doğalgaz stoklarına rağmen düzeltme kaçınılmaz olunca fonlar gerekeni yapıyor görüşündeydik. Bu görüşümüze paralel olarak hedef 10 dolara yaklaştıkça doğalgaz piyasası ağırlaştı ve satıcıların kontrolüne geçti. Rusya Ukrayna savaşı başladığında fonlar -90 bin kontrat civarında kısa pozisyon taşıyorlardı. Şimdilerde taşınan kısa pozisyon miktarı -94917 kontrat ile aynı seviyelerde ve başa dönülmüş gibi duruyor. Buna rağmen doğalgaz piyasasının ham petrole kıyasla gelinen seviyelerde değer ifade ettiğini ve arz yönlü sıkışıklığı destekleyen haber akışına tepki verme potansiyelini koruduğunu söyleyebilirim.

Doğalgaz piyasası özelinde Rusya ambargoları ile arz tarafındaki sıkışıklık sürerken sıkı para politikaları ile artan talep yönlü endişeler enerji piyasası genelinde fiyatlara yön verdi. Doğası gereği enerji piyasası kritik eşiklerde verdiği abartılı tepkiler ile bilinir. Bu sert düşüşü destekler nitelikte doğalgaz stoklarında belirgin bir artış henüz görülmüyor. Ancak küresel olarak ekonomik verilerde yavaşlama emareleri var. Eldeki koşullar ile küresel ekonomiye göreceli iyimser bakış açısı satış trendini tersine çevirebilir.

Teknik olarak, 08 Temmuz ile başlayan haftada 5.32 dolar düşük seviyesini gören yakın vade doğalgaz fiyatları sonrasında yaşanan toparlanma ile geçtiğimiz haftayı 7.01 dolar seviyesinde kapattı. Doğalgaz piyasası artan resesyon endişesine rağmen temel verilerinden aldığı destek ile enerji ürün grubu içinde değer ifade ediyor olsa da genel satış eğiliminden bu piyasa da payını aldı. Yeni haftada 6.50 dolar üzerinde fiyatlama ile güçlenme sağlanabilir ve piyasa 8.00 dolar direncini test etmek isteyebilir.

Destekler: 6.00-5.50-4.60

Dirençler: 7.20-7.50-8.00


Ücretsiz Deneme Hesabı