Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 20-06-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


23  Haziran 18:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -2.0 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol talep konusunda kuşkulu...

Amerikan Merkez Bankası FED ’in gösterge faiz oranını 1994'ten bu yana en büyük artış olan %0,75 oranında artırması ardından ekonomik yavaşlama endişesi ile emtia piyasasında satış baskısı arttı. Batılı yaptırımlar Rus petrolüne erişimi kısıtladığından, arz yönündeki sıkıntılar alıcıları cesaretlendiriyor. Ayrıca, son haber akışına göre, Libya'da petrol üretiminin günde 100.000-150.000 varile (bpd) geriledi. Ham petrol piyasası işlemcileri arz tarafında artışa ilişkin yeni bir gelişme olmadığı ortamda FED’ in 75 baz puanlık agresif faiz artırımına, hisse senedi fiyatlarındaki büyük düşüşe ve olası bir küresel durgunluk korkularına odaklandı diyebilirim. Fiyat hareketi, yatırımcıların artan faiz oranları ve enflasyon nedeniyle dikkatlerinin dağılabileceğini ve bunun da tüccarların odaklarının kısıtlı arzdan satın alına bilirliğe kaymasına yol açabileceğini gösteriyor. Bu hafta onaylanırsa 2-3 haftalık bir düzeltme başlayabilir.

Öte yanda bu geri çekilmenin 2-3 haftalık bir düzeltmeden daha kısa boyutlu kalacağına dair birçok destekleyici faktör var. Her durumda bu aşağı yönlü fiyat hareketi boğa piyasasında bir düzeltme olarak kalacak diyebilirim. Çin'in petrol talebinin COVID-19 kısıtlamalarını hafiflettiği için toparlanacağına dair iyimserlik destekleyici bir faktör. Ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 2023'te talebin %2'den fazla artarak rekor 101,6 milyon varile ulaşmasını talep eden yorumları da destek sağlıyor.

Amerika’da yaz aylarında artan benzin kullanımı ve güçlü talep de ham petrol piyasası için önemli bir unsur; Enerji Bilgi İdaresi'ne göre, her bir varil ham petrol (42 galon) 19 ila 20 galon motor benzini üretebilir. Bu nedenle, 400.000 varil benzin farkı, ABD'nin sürüş sezonu taleplerini karşılamak için kabaca 800.000 varil daha fazla ham petrole çevriliyor. Ayrıca, yazın kullanılan benzin, ozonu ve duman oluşturan toksinleri azaltmak için özel karışımlar gerektirir, ekstra prosedürler de pompa fiyatlarını daha da yükseltir. Tek olumlu yanı, yaklaşık %1.7 ile kış benzininden biraz daha fazla enerji verimli olmasıdır.

Amerikan Otomobil Birliği, Anma Günü hafta sonu boyunca 39,2 milyon Amerikalının seyahat ettiğini ve 34,9 milyon insanın ulaşım aracı olarak otomobilleri seçtiğini tahmin etti. Geçen yılki iki rakam karşılaştırıldığında, pandemi öncesi seviyelerden daha düşük olsa da sırasıyla %8.3 ve %4.6'lık bir büyüme öngördüler. Ham Petrol WTI Vadeli İşlemleri temel olarak benzin fiyatları ile aynı mevsimsel kalıpları paylaşır, bu nedenle ABD sürüş sezonu da zaten yükselen petrol fiyatlarına katkıda bulunacaktır. Arz yönlü şoklar zamanında yanıt veremezse, sorulması gereken soru şuydu: Petrol boğaları talep tarafından durdurulabilir mi?

Özetlemek gerekirse, Amerikalılar bu yaz seyahat etmeye kararlı, petrol ve benzin fiyatları önümüzdeki aylarda yukarı yönlü seyrini sürdürecek. Elektrikli ve hibrit araçlar, benzin talebini azaltmak için geleneksel araçların yerini henüz etkin bir şekilde almıyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 31 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 1725 kontrat artış ile 434031 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında son 4 haftada fonlar net olarak 24344 kontrat alış yapmışlar. Son derinlik raporundaki pozisyonlanmaya göre fonlar 10 haftanın yüksek seviyesinde uzun pozisyon taşıyorlar. Geçtiğimiz haftalarda derinlik raporuna göre son haftaların düşük seviyesindeki pozisyonlanmadan yukarı yönlü tepki yaşanabileceğini belirtmiştik. 31 Mayıs haftasında 10 haftanın yüksek seviyesinde olunsa da piyasada pozisyon artışı için marj olduğunu söyleyebilirim.

Teknik olarak, WTI ham petrol piyasasında geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 123.68 dolar iken hafta ortasından itibaren yaşanan satış baskısı ile kapanış 109.56 olarak gerçekleşti.  Haftanın ilk işlem gününde 50 günlük üssel hareketli ortalama 110.80 dolar altında fiyatlama ile zayıf seyrin devam ediyor oluşu 104.00 dolara doğru geri çekilme eğilimin korunacağı izlenimi veriyor. 

Destekler: 108.25-104.20-102.50

Dirençler: 110.80-112.70-115.15

Analitik verilere göre, 31 Mayıs haftasının derinlik raporunda fonlar 3613 kontrat kısa pozisyon kapatmış. Son rapora göre -59513 kontrat ile son aylarda yaşanan kısa pozisyon kapama faaliyetine rağmen 52 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşındığı anlaşılıyor. Mart ayı Rusya-Ukrayna savaşının başladığı tarihten bu yana arada yaşanan tersi hareketlere karşı fonların kısa pozisyon kapama faaliyetini istikrarlı bir şekilde sürdürmesi ile 90 bin kontrat civarında net kısa pozisyon miktarı 59 bin seviyesine geriledi. Avrupa’nın doğalgaz stokları geçtiğimiz seneye kıyasla düşük seviyelerde ve Rusya yaptırımları ile arz yönlü endişeler güncel bu tabloda fonların geri çekilmeleri kısa pozisyon kapama fırsatı olarak görmeleri doğal diyebilirim.

Geçtiğimiz hafta 9.66 dolar yüksek seviyesini gören doğalgaz piyasası teknik olarak aşırı alım bölgesinde seyrediyor. Ancak bu yükseliş temel görünüm ile desteklendi ve bu görünümde henüz bir değişim olmadı. Talebin arttığı bir döneme giriliyor ve ihracat noktaları son dönemde tam kapasiteye yakın çalışıyor. Buna rağmen ABD doğalgaz stokları son 5 yılın ortalamasının %15 altında görünüyor. Yine Avrupa’dan alınan son verilere göre bölgede stok kapasitesi %44 ile %47 olan makul ortalama altında kalıyor. Avrupa’da kış sezonu öncesinde stokların normal seviyelere çıkarılamam ihtimali doğalgaz piyasasındaki geri çekilmeleri limitlerken stratejik doğalgaz arzının bölgede talebi karşılamakta zorlanacağı tahmin ediliyor. Bu tabloya doğalgaz piyasasında fonların Mart 2021’den bu yana net kısa pozisyon taşıdığı gerçeği eklenince piyasada fiyat düşüşleri limitli kalıyor.

Teknik olarak, 14 Haziran tarihinde 7.00 dolara doğru sert geri çekilme ve ardından zayıf yukarı yönlü tepkiler ile doğalgaz piyasası geri çekilme eğilimindeydi. Yeni haftada 50 günlük üssel hareketli ortalaması olan 7.60 üzerinde geçilmedikçe 6.80 altında 5.75 dolara doğru fiyatlar geri çekilebilir. 

Destekler: 6.30-5.80-5.25

Dirençler: 7.60-8.00-8.80


Ücretsiz Deneme Hesabı