Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 13-06-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


  15 Haziran 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -2.0 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol yükselişin devamı için zorlanıyor...

03 Haziran ile biten haftanın ABD stok değişim rakamları karışık bir tabloyu işaret etti. Ham petrol stokları 2.0 milyon varil artarken Cushing Oklahoma stokları 1,6 milyon varil benzin stokları ise 812 bin varil geriledi. Piyasa beklentisi yüksek benzin fiyatlarının ABD tüketimini azaltıcı etkisi ile stoklarda 1,1 milyon varil artış tahmin ediyordu. ABD tüketicisi yüksek benzin fiyatlarından etkilenmeyerek talep artışını sürdürmesi ve Çin petrol talebinde artış beklentisi bir araya gelince 08 Haziran tarihinde 123.18 dolar/varile kadar yükselen WTI ham petrolde kapanış 121,30 dolar olarak gerçekleşti. Ana trend yükselişte iken 08 Haziran yüksek seviyesi olan 123.18 doların yukarı yönde kırılması ile bir sonraki hedef 126.50 dolar olabilir.

Haziran ayına başlarken mevsimsel etki ve talep artışı ham petrol fiyatlarını varil başına 120 dolara taşıdı ve gözler direkt olarak Rus petrol ürünleri yasağının yarattığı boşluğu doldurmak için OPEC’e çevrildi. OPEC+ tam olarak beklentiyi karşılamasa da kotayı artırma kararı verdi. Öte yanda kartelin geçmiş aylarda yapmış olduğu üretim artışının dağılımına bakacak olursak yükü üstlenen Arap ülkeleriydi. Afrika ülkelerine gelince Libya gibi bazılarının daha az petrol ürettiğini görüyoruz. Libya örneğinde, siyasi gösteriler ve askeri çatışmalar nedeniyle bazı petrol tesisleri ve limanları kapatıldı.

Libya ham petrol piyasası için önemli çünkü ülkede ham petrol rezervleri Afrika'nın toplam rezervlerinin %39'unu oluşturuyor. Libya şu anda beş işlevsel rafineri ve devam eden genişleme ve onarım planları ile günde yaklaşık 1,2 milyon varil ham petrol üretiyor. Ülkede yakın gelecekte seçimlerin yapılacağını ve petrol üretiminin yeniden başlayacağını varsayarsak, ham petrolün yaklaşık %63'ü Avrupa'ya ihraç edilecek, çok daha az önemli bir kısmı ABD'ye gidecek. Brent petrol fiyatları rahatlayacaktı, çünkü Rus petrolünün yasaklanmasının Avrupa üzerinde ABD'den daha büyük bir etkisi oldu, Macaristan'ın önergeyi geçmekteki isteksizliğinin de gösterdiği gibi. Libya'nın geniş petrol kaynakları için beklenti oluşurken siyasi istikrarsızlık büyük ölçüde göz ardı edildi. Bu anlamda kısa vadede Libya’nın küresel petrol üretimine katkısı limitli kalabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 31 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 1725 kontrat artış ile 434031 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında son 4 haftada fonlar net olarak 24344 kontrat alış yapmışlar. Son derinlik raporundaki pozisyonlanmaya göre fonlar 10 haftanın yüksek seviyesinde uzun pozisyon taşıyorlar. Geçtiğimiz haftalarda derinlik raporuna göre son haftaların düşük seviyesindeki pozisyonlanmadan yukarı yönlü tepki yaşanabileceğini belirtmiştik. 31 Mayıs haftasında 10 haftanın yüksek seviyesinde olunsa da piyasada pozisyon artışı için marj olduğunu söyleyebilirim.

Teknik olarak, WTI ham petrol piyasasında geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 123.18 dolar iken son iki işlem gününde yaşanan satışlar ile kapanış 121.00 dolar civarında gerçekleşti. Hafta ortasında açıklanan stok değişim rakamlarında benzin talebinin sürmesi ham petrol fiyatlarının 120.00 dolar üzerine taşırken bu seviye üzerinde piyasa yükseliş eğilimini koruyabilir.

Destekler: 114.30-112.20-110.00

Dirençler: 120.00-123.70-126.80

Analitik verilere göre, 31 Mayıs haftasının derinlik raporunda fonlar 3613 kontrat kısa pozisyon kapatmış. Son rapora göre -59513 kontrat ile son aylarda yaşanan kısa pozisyon kapama faaliyetine rağmen 52 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşındığı anlaşılıyor. Mart ayı Rusya-Ukrayna savaşının başladığı tarihten bu yana arada yaşanan tersi hareketlere karşı fonların kısa pozisyon kapama faaliyetini istikrarlı bir şekilde sürdürmesi ile 90 bin kontrat civarında net kısa pozisyon miktarı 59 bin seviyesine geriledi. Avrupa’nın doğalgaz stokları geçtiğimiz seneye kıyasla düşük seviyelerde ve Rusya yaptırımları ile arz yönlü endişeler güncel bu tabloda fonların geri çekilmeleri kısa pozisyon kapama fırsatı olarak görmeleri doğal diyebilirim.

Geçtiğimiz hafta 9.66 dolar yüksek seviyesini gören doğalgaz piyasası teknik olarak aşırı alım bölgesinde seyrediyor. Ancak bu yükseliş temel görünüm ile desteklendi ve bu görünümde henüz bir değişim olmadı. Talebin arttığı bir döneme giriliyor ve ihracat noktaları son dönemde tam kapasiteye yakın çalışıyor. Buna rağmen ABD doğalgaz stokları son 5 yılın ortalamasının %15 altında görünüyor. Yine Avrupa’dan alınan son verilere göre bölgede stok kapasitesi %44 ile %47 olan makul ortalama altında kalıyor. Avrupa’da kış sezonu öncesinde stokların normal seviyelere çıkarılamam ihtimali doğalgaz piyasasındaki geri çekilmeleri limitlerken stratejik doğalgaz arzının bölgede talebi karşılamakta zorlanacağı tahmin ediliyor. Bu tabloya doğalgaz piyasasında fonların Mart 2021’den bu yana net kısa pozisyon taşıdığı gerçeği eklenince piyasada fiyat düşüşleri limitli kalıyor.

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta ortasında 9.66 yüksek seviyesini gören yakın vade doğalgazda dalga boyları büyüyor. Ancak kabaca kapanışların 8.50 dolar üzerinde olduğu ortamda yükseliş eğilimi korunuyor. Uzun süredir arz/talep dengesi ve temel görünüm doğalgaz piyasasını destekliyor. Yaz aylarına girerken talep artış beklentisi de cabası ancak büyük ölçüde satın alındı bu beklentiler ve artan dalga boyları ile fiyatların tepe yapma eğiminde olduğu izlenimi alıyorum.

Destekler: 8.50-8.00-7.70

Dirençler: 9.35-9.65-10.00


Ücretsiz Deneme Hesabı